GHINION 13 - Ex-ministrul Internelor, Ioan Rus, a facut o declaratie soc cu ocazia audierilor: „Eram pe o strada cu sens unic, care ducea la Parchet!” Rus a explicat ca indiferent ce adresa ar fi dat MAI, procurorii i-ar fi pus sub acuzare pe sefii Internelor
Lupta dintre USL si PDL continua sa se dea pe scena Parchetelor. Ziua de 13 august 2012 a fost o zi plina de evenimente. Audierile la Parchetul General in dosarul listelor electorale folosite la referendum se fac de catre procurorii lui Kovesi pe banda rulanta. Fostul ministru de Interne, Ioan Rus, a sosit dimineata, in jurul orei 10:00, la sediul PICCJ, declarand jurnalistilor ca a votat la Referendum „DA”. „In consecinta mi-am dorit sa plece Traian Basescu pentru ca il consider vinovat de multe din esecurile noastre din ultimii ani". Ioan Rus a tinut sa precizeze ca oricat de bine si-ar fi facut treaba, toate drumurile tot la Parchet ajungeau. „Ce imi trece prin minte e, daca colegii mei ar fi trimis o adresa ca sunt 18.318.000 persoane, s-ar fi gasit cineva sa spuna ca mai sunt 100 de morti si 300 de raniti si am dezinformat Curtea. Daca au pus virgula si au mai completat anumite date, anumite temeri de ale noastre ca lista nu ar fi suta la suta, am fi ajuns la Parchet pentru treaba asta. Cred ca eram pe o strada cu sens unic care ducea la Parchet."
In ultimile zile, in presa portocalie au tot aparut stenograme ale interceptarilor telefonice dintre mai multi demnitari USL, printre care si chestorul de politie Constantin Manoloiu. Procurorii Sectiei de urmarire penala, condusi de Horia Selaru si Laura Kovesi, lasa sa se inteleaga din interceptarile scurse in mass-media ca chestorul Manoloiu ar fi fost constient de ilegalitatea scoaterii romanilor de pe listele electorale permanente. Lumeajustitiei.ro va publica o parte din discutiile purtate de chestorul Constantin Manoloiu, in ziua de 07.08.2012, la ora 13:57:17, cu o persoana din Ministerul Administratiei si Internelor.
Ironia lui Ioan Rus: "Nimeni nu a facut nicio presiune asupra mea si imi cer scuze public acestor doi politicieni de anvergura... fete mari in Romania! ”
La intrarea in Parchet General, Ioan Rus a facut o declaratie cu nuante ironice: "Nimeni nu a facut nicio presiune asupra mea si imi cer scuze public acestor doi politicieni de anvergura (presedintele interimar Crin Antonescu si presedintele suspendat Traian Basescu -n.r.), fete mari in Romania, ca nu m-au presat in niciun fel." Intrebat de jurnalisti ce simte ca a fost citat de procurori, acesta a raspuns: "Nu cred ca este cetatean care, invitat la Parchet, sa se simta bine. Mult mai bine te simti daca te invite cineva la masa, la cina, sau in vizita, decat la Parchet". Ioan Rus a tinut sa precizeze ca nu a dat niciun fel de dispozitii legate de adrese, de continutul lor, etc. „In perioada de dupa cea de a doua sedinta de guvern de marti pana la urmatoarea sedinta de guvern, prin jocul programarii, eu am fost in concediu legal de odihna. Ce imi trece prin minte e, daca colegii mei ar fi trimis o adresa ca sunt 18.318.000 persoane, s-ar fi gasit cineva sa spuna ca mai sunt 100 de morti si 300 de raniti si am dezinformat Curtea. Daca au pus virgula si au mai completat anumite date, anumite temeri de ale noastre ca lista nu ar fi suta la suta, am fi ajuns la Parchet pentru treaba asta. Cred ca eram pe o strada cu sens unic care ducea la Parchet."
Inainte de audieri, fostul ministru de Interne, Ioan Rus a declarat ca a votat la Referendum „DA”: „In consecinta mi-am dorit sa plece Traian Basescu pentru ca il consider vinovat de multe din esecurile noastre din ultimii ani". Intrebat in legatura cu acuzatiile ca ar fi stiut ca este inregistrat, Ioan Rus le-a calificat drept "o penibilitate" intreband: "Cat poti fi de prost sa crezi asa ceva?" Totusi, se stie ca orice ministru are certificat ORNISS, mai ales in conditiile in care participa si la sedintele CSAT, si ca atare, este sub continua supraveghere, chestiune pe care Rus trebuia sa o cunoasca.
In dosarul referendumului, procurorii au solicitat Camerei Deputatilor ridicarea imunitatii fostului ministru delegat pentru Administratie Victor Paul Dobre, acuzat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Pana in prezent, in cauza au fost pusi sub acuzare seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, chestorul-sef Constantin Manoloiu, si secretarul de stat in MAI Ioan Cabulea. Victor Paul Dobre si Ioan Rus au demisionat din functii pe 6 august 2012.
PIICJ sustine ca s-a stabilit, prin probe, ca „intentia calificata a fost evidenta”
Discutiile purtate de purtate chestorul Constantin Manoloiu cu o persoana din cadrul MAI nu contureaza nici o infractiune dintre cele pe care procurorii Laurei Codruta Kovesi i le-au pus in carca acestuia. Si anume acea acuzatie ca a deturnat raspunsul Ministerului de Interne trimis Curtii Constitutionale referitor la persoanele inscrise pe listele electorale permanente. Insa, procurorii PICCJ lasa sa se inteleaga intr-un alt episod al stenogramelor, ca Manoloiu ar fi fost constient de ilegalitatea scoaterii romanilor de pe listele electorale permanente.
Iata ce sustin procurorii in referatul cauzei de incepere a urmaririi penale: „Sunt stabilite prin probele administrate in cauza, intentia calificata fiind evidenta, rezultand din faptul ca s-a deturnat raspunsul initial si s-a exprimat in numele ministerului o pozitie contrara celei exprimata public si asumata de catre conducatorul acestuia, ministrul Ioan Rus. Este de retinut faptul ca acesti inalti functionari publici cunosteau ca nu au inscris in listele electorale permanente pentru referendumul national din 29.07.2012 cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, dar nu au facut public acest aspect. Aceste nelegalitati flagrante au fost cunoscute, acceptate, de catre cei implicati si ignorate, cu stiinta. Atingerea scopului urmarit, prin decredibilizarea totala a Ministerului Administratiei si Internelor a fost intemeiata pe utilizarea unor modalitati care puteau sa ascunda caracterul nelegal si nereal al actiunii infractionale”.
In ziua de 07.08.2012, la ora 13:57:17, Manoloiu Constantin discuta cu o persoana al caru nume a fost trecut pana acum sub tacere, din Ministerul Administratiei si Internelor:
DOMN (rade): Auziti? Eram cu domnul F. (?) si vrea sa stie sigur, zice ca a fost pe la Externe ... Ai cu domiciliul in strainatate ... Nu sunt pe listele permanente?
MANOLOIU CONSTANTIN: Nu sunt, nu!
DOMN: Deci, nu sunt probleme acolo.
MANOLOIU CONSTANTIN: Cei care sunt, ceredesistii, se gasesc in Evidenta Pasapoartelor ...
DOMN: Da, da, asta stiu.
MANOLOIU CONSTANTIN: Deci, nu sunt pe listele care sunt acum.
DOMN: si cati sunt, in jur de 400.000?
MANOLOIU CONSTANTIN: Numai putin, ca mi-a dat chiar astazi, mi-a dat Sime (?) o situatie si ma uit pe ea acum. O secunda! Ia sa vedem ... Deci, avem asa ... Deci, la situatia cetatenilor romani domiciliati asa ... Deci, la 1.1.2012 aveam ...
DOMN: 1.1.20 ...
MANOLOIU CONSTANTIN: Dar hai sa dau la 1.08.2012.
DOMN: 1.08, da.
MANOLOIU CONSTANTIN: 471.301
DOMN: si astia sunt scosi toti, nu?
MANOLOIU CONSTANTIN: Situatia cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, cu varsta de peste 18 ani.
DOMN: Aha, aha.
MANOLOIU CONSTANTIN: Da.
DOMN: Da.
MANOLOIU CONSTANTIN: Deci, astia sunt. si se gasesc numai ... Se gasesc in Evidenta Pasapoartelor, pentru ca au pasaport cu ...
DOMN: Se gasesc la Pasapoarte in evidenta, da.
MANOLOIU CONSTANTIN: Da, cu mentiunea cu domiciliul in strainatate.
DOMN: Da.
MANOLOIU CONSTANTIN: El, la alegeri, comunica tuturor consulatelor din toata lumea cati cetateni ai statului roman sunt in statul respectiv, pentru a putea sa le asigure dreptul de vot.
DOMN: Dar cu rezidenta ar putea avea cineva?
MANOLOIU CONSTANTIN: Nu, nu!
DOMN: Nu are nimeni nicio evidenta.
MANOLOIU CONSTANTIN: Cu rezidentii, nu, ca asta e problema, n-avem ...
„Desi cetatenii romani cu domiciliul in strainatate nu au fost inclusi in listele electorale permanente pentru referendumul din 29.07.2012, exista o preocupare a invinuitilor in a actualiza o astfel de baza de date si a-si lua masuri pentru situatiile in care se va verifica veridicitatea intocmirii unei astfel de situatii”, scriu procurorii.
Astfel, in ziua de 06.08.2012, la ora 09:40:34, MANOLOIU CONSTANTIN, discuta cu un angajat am ministerului:
”DOMN: (...)
MANOLOIU CONSTANTIN: Ce dracu sa fac?! Nu vezi? Poti sa-mi zici si mie... CRDF-istii tai... tu faci liste speciale pentru afara?
DOMN: Eu?! Nu! Nu!
MANOLOIU CONSTANTIN: Nu faci.
DOMN: Nu! Mie imi solicita cei de la Externe, de fiecare data si le dau numarul lor, pe tari.
MANOLOIU CONSTANTIN: Pe tari! Deci, e implicita problema, da! Da, da, da!
DOMN: Nu am cum sa le dau altfel decat pe tari! Nu mi-au solicitat niciodata nume, prenume CNP.
MANOLOIU CONSTANTIN: Da.
DOMN: Dar, am! in baza de date am si aceasta posibilitate, sa scot extrase cu ei, si nominal, cu CNP-ul lor, daca cineva...
MANOLOIU CONSTANTIN: O sa ne gandim acum, sa vedem cum am putea face confruntari.
DOMN: Pai, confruntarile astea pot fi facute, numai ca chiar am facut o estimare vineri, cand am vazut ce amploare ia fenomenul.
MANOLOIU CONSTANTIN: Da.
DOMN: Ar fi vorba de vreo zece mii si ceva de file si am zis sa... totusi, le-am constituit intr-un lot; ala poate fi transmis on-line sau scos si bagat intr-un mediu de stocare extern, ca sa putem sa vi-l dam, la solicitare.”
Aceasta preocupare pentru a nu se stabili modul in care a intocmit lista electorala permanenta si pentru a crea impresia ca nu se poate stabili numarul exact al celor inscrisi pe lista electorala permanenta este dovedita prin probele administrate in cauza.
Un exemplu in acest sens, il constituie si discutia cu martora Laura Cusa din data de 04.08.2012, la ora 16:40:59;
„(...)
MANOLOIU CONSTANTIN: Noi... aia de la noi, de la... care fac verificarile...
DOAMNA: Asa...
MANOLOIU CONSTANTIN: Trebuie sa comunice numele persoanelor verificate, ca ai vazut ca BEC- u’ a dat dispozitie sa nu umble pa liste.
DOAMNA: Da...
MANOLOIU CONSTANTIN: Sa nu rectifice copiile listelor si...
DOAMNA: Nu, alea raman asa.
MANOLOIU CONSTANTIN: si oamenilor ce le trebuie, sa aiba numele celor care... pentru o eventuala modificare, daca e... nu? Sau cum zici?
DOAMNA: Da, separat ar trebui.
MANOLOIU CONSTANTIN: Eu asta vreau sa scoata astia cand... dupa ce va... operatiunile... ti-am dat ideea, tu gandesti maine, poimaine.
DOAMNA: Asa...
MANOLOIU CONSTANTIN: Nu tabelul ala insipid cu cifre ca n-are nicio valoare.
DOAMNA: Da, bineinteles.
MANOLOIU CONSTANTIN: Numele persoanelor operate in registrul national.
DOAMNA: Da, exact!
MANOLOIU CONSTANTIN: Nu?
DOAMNA: Da, da, da...
MANOLOIU CONSTANTIN: Ca asta este...
DOAMNA: Poate n-ar fi rau.
MANOLOIU CONSTANTIN: Pai, nu, asta e de sprijin si pentru aia cand opereaza in liste...”
„In acelasi sens, invinuitul Manoloiu Constantin cere subordonatilor sai sa includa in metodologie modul in care se va face confruntarea bazelor de date cu privire la cetatenii romani cu domiciliul in strainatate in cazul in care se dispune un eventual control”, adauga procurorii despre activitatea chestorului Manoloiu.
In ziua de 06.08.2012, la ora 09:43:01, MANOLOIU CONSTANTIN discuta cu martorul G D
MANOLOIU CONSTANTIN: Am vorbit cu S… acum.
G D: Da...
MANOLOIU CONSTANTIN: El, inainte de alegeri, la solicitarea Externelor, da o lista cifrica...
G D: Da...
MANOLOIU CONSTANTIN: ... cu numarul cetatenilor din tarile respective. Atat.
G D: Am inteles.
MANOLOIU CONSTANTIN: De asemenea, el a pregatit un lot, ca eu i-am spus posibilitatea de a face o confruntare intre evidente...
G D: Da, da!
MANOLOIU CONSTANTIN: si la solicitarea noastra si noi vom trece in metodologie, treaba asta: „Solicitare. Se va solicita de la Directia Pasapoarte, numar, etc.” Ai inteles? Ca sa stii despre toata treaba.
G D: Am inteles! Le solicitam doar numarul sau nominal, persoanele?
MANOLOIU CONSTANTIN: Nominal, cu CNP, cu tot ce au, ca sa verific...
G D: Da! Nominal! Da! Am inteles. Dar asta trecem in metodologia noastra.”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii