22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HAI SA VEDEM CA SE POATE - Presedintele PNL Crin Antonescu vrea sa interzica procurorilor sa promoveze din Parchet direct la Inalta Curte: "Ajungem la riscul inacceptabil ca un dosar intrumentat de un procuror sa intalneasca in instanta, ca judecator, procurorul respectiv". Recent, fostii procurori PICCJ, Horia Selaru si Dan Foitos, au ajuns la ICCJ, desi nu au dat in viata lor o sentinta

Scris de: E.D. | pdf | print

2 September 2013 16:52
Vizualizari: 4379

 

Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidentiale din anul 2014, sustine modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, unde sunt prevazute conditiile de promovare pe care un magistrat trebuie sa le indeplineasca pentru a promova la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Liderul PNL este de parere ca este necesara reglementarea clara a legislatiei, in asa fel incat procurorii sa nu mai poata ajunge judecatori de instanta suprema, fara o minima experienta ca judecator intr-o instanta inferioara.


Presedintele liberalilor atrage atentia asupra situatiei "inacceptabile" care se poate crea, exemplificand ca sunt toate sansele ca un procuror promovat in functia de judecator la Inalta Curte, direct din Parchet, sa se confrunte in instanta cu un dosar pe care el insusi l-a instrumentat: "Pentru a nu mai avea situatii sa vedem ca ajung in Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Curtea Suprema, oameni care nu au fost judecatori in viata lor, nu au experienta de judecatori, ei fiind magistrati intr-adevar, dar procurori. Asta este o chestiune care se poate rezolva prin lege, pentru ca altfel ajungem la riscul inacceptabil, si cred practic, ca un dosar intrumentat de un procuror sa intalneasca in instanta ca judecator procurorul respectiv".

Din Parchet, direct in ICCJ – Horia Selaru, Dan Foitos, Corina Jijiie

Anuntul facut de presedintele PNL Crin Antonescu vine la doar cateva luni dupa ce la Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost numiti in functia de judecator la Sectia Penala, in urma unui concurs de promovare organizat de CSM, doi procurori de la Parchetul de pe langa instanta suprema. Este cazul procurorilor Valentin Horia Selaru (foto) si Dan Marius Foitos.

Numele lui Valentin Horia Selaru este legat de Presedintele Traian Basescu, ca urmare a faptului ca, in perioada in care actulul judecator ocupa functia de Sef al Sectiei de urmarire penala din cadrul PICCJ, dosarul privind afacerile imobiliare derulate cu afaceristul Costel Casuneanu, in care presedintele Basescu era acuzat de spalare de bani, a primit NUP de la adjuncta lui Selaru de la acea vreme, procuroarea Carmen Damian, dupa ce aceasta a simulat o cercetare penala.

Horia Selaru s-a aflat si pe lista procurorilor, care in 2011, au fost avansati de Presedintele Traian Basescu, acesta obtinand gradul de locotenent colonel, direct de la cel de sergen major. In 2012 insa, acestuia i-a fost retras gradul de locotenent colonel ca urmare a unei decizii a Ministrului Apararii, liberalul Corneliu Dobritoiu.

In ceea ce il priveste pe Marius Foitos, fost procuror in cadrul PICCJ, acesta a ocupat postul de judecator al Sectiei Penale a ICCJ "la mustata", avand cel mai mic punctaj la concursul de promovare la instanta suprema.

Lista fostilor procurori, actuali judecatori de instanta suprema

Actualii judecatori Horia Selaru si Dan Foitos nu sunt singurii fosti procurori care au venit din parchet, direct la instanta suprema.

In aceeasi siuatie se afla si sefa Sectiei Penale, Corina Jijiie, care a inceput activitatea de magistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Tragoviste in perioada 1980 – 1991, iar din 1991 si pana in 1996, actuala sefa a Sectiei Penale a instantei supreme a fost procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita. Ulterior, timp de sase ani, a ocupat functia de procuror sef sectie la aceeasi unitate de parchet. In anul 2002, Corina Jijiie a promovat direct la Inalta Curte de Casatie si Justitie, desi, la fel ca Selaru si Foitos, nu daduse vreo sentinta pana atunci.

Lista cu fostii procurori deveniti judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie este continuata chiar de sefa instantei supreme, judecatoarea Livia Stanciu. Diferenta este ca, spre deosebire de Foitos, Selaru sau Jijiie, judecatoarea Stanciu a detinut functia de judecator si la alte instante.

Sefa ICCJ a activat, intre anii 1980 – 1994, deci aproximativ zece ani sub regimul comunist, ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati. De aici, a devenit judecator la Tribunalul Galati si apoi la Curtea de Apel Galati. Incepand cu 2004, Livia Stanciu detine functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar din 2010 de presedinta a instantei supreme.

Un alt procuror ajuns judecator este si Ioana Bogdan, care a ajuns la ICCJ direct din postul de consilier al fostului sef DNA Daniel Morar, fiind acuzata de avocatii fostului premier Adrian Nastase ca nu are decret prezidential de numire.

Ioana Bogdan a intrat in magistratura in anul 1998, atunci cand a fost numita procuroare la Parchetul Judecatoriei Sectorului 3. Apoi, intre anii 2000 si 2003, a activat ca judecator la Judecatoria Sectorului 3, iar incepand cu 2004 la Tribunalul Bucuresti.

O alta judecatoare de la Sectia Penala a ICCJ cu un trecut in procuratura este si Florentina Dragomir, care a fost tranformata din procuror de Parchet General in judecator la Tribunalul Bucuresti, prin Hotararea CSM nr. 873 din 21 mai 2009 prin care s-a propus presedintelui Traian Basescu eliberarea din functia de procuror si numirea in functia de judecator. Florentina Dragomir a lucrat o scurta perioada la tribunal, de unde a promovat la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia Penala, ajungand, dupa un an si zece luni, direct judecator suprem.

Tot ca procuror si-a inceput activitatea in magistratura si judecatoarea Leontina Cismasiu. Potrivit CV-ului, aceasta a fost procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, prim-procuror la aceeasi unitate de parchet si procuror la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. Ulterior, Leontina Cismasiu a fost procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si justitie si procuror in cadrul DNA. Inainte de a ajunge la instanta suprema, Cismasiu a fost judecator la Tribunalul Bucuresti si apoi la Curtea de Apel Bucuresti.

Doua foste procuroare ajunse judecatoare la ICCJ sunt Simona Nenita si Mirela Sorin Popescu. Promovata la instanta suprema in 2011, Nenita a fost timp de 12 ani judecator, insa a profesat ca procuror timp de sase ani. In ceea ce o priveste pe Mirela Sorina Popescu, aceasta a fost promovata la instanta suprema din functia de presedinta a Curtii de Apel Pitesti, insa anterior a activat ca procuror.

Un alt nume celebru de la Inalta Curte care are o experienta bogata ca procuror este Mircea Aron, in prezent membru in Consiliul Superior al Magistraturii. Mircea Aron a fost procuror aproximativ 11 ani. Potrivit CV-ului, in perioada 1981 – 1985 acesta a fost procuror la Procuratura Curtea de Arges, pentru ca pana in 1987 sa fie procuror la Procuratura Sectorului 2 Bucuresti. Ulterior, intre 1987 – 1990, Mircea Aron a fost procuror la Procuratura Generala, iar intre 1990 si 1992 procuror militar la Directia Parchetului Militar din Procuratura Generala.

O alta cunoscuta judecatoare cu ceva experienta si ca procuror este Lucia Tatiana Rog. Spre deosebire insa de alti colegi de-ai ei de la Sectia Penala a instantei suprema, Lucia Rog a activat foarte putin timp intr-un parchet. Mai exact, aceasta a fost procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, devenind ulterior judecator la Judecatoria Sectorului 3. Pana sa ajunga la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tatiana Rog a urcat in ierarhie pas cu pas, fiind judecator la Tribunalul Bucuresti si la Curtea de Apel Bucuresti.

Comentarii

# observatorul date 2 September 2013 18:50 +7

hahahahaha. stimate domn, dar pentru asa ceva nu avem abtinere/recuzare? sau dumneata doresti altceva, îîî?

# Lily date 2 September 2013 18:59 +2

Daca in somn, spiritele nu i-au explicat ce este o recuzare, stimabilul fost viitor presedinte nu are de unde cunoaste asemenea notiuni sofisticate. Din inalta sa postura, acest domn poate hotari descoperirea focului si a rotii...

# oprea date 3 September 2013 10:35 -1

se cunoaste de la o posta ca va temeti PDL-ISTI BORITI

# Lily date 3 September 2013 11:47 0

Imbecil este un om care nu gandeste. Pe imbecil nu-l poti convinge ca tacerea e de aur. Un imbecil care azi e manevrat de unul, maine va fi manevrat de altul pur si simplu pentru ca nu gandeste. Cui ii este frica de un imbecil manevrabil?

# Adrian date 3 September 2013 12:02 +6

Mie, tremur în timp ce iți răspund. Fii bună și spune-mi cine te manevrează!

# Lily date 3 September 2013 12:06 -1

Un Rudotel este eficient. Poti incerca si cu exercitii de relaxare, este mai ecologic. Constiinta, bat-o vina!

# xxx file date 2 September 2013 19:45 +1

# Lily incepi sa te dai de gol, tu, o profesionista. Ataci exact articolele din LUJU care deranjeaza tare, ma bucur ca te-am descoperit. De ex. cazul lui Horia Selaru : are niste codite facute de mantuiala pe cand era sef la PNA/DNA Brasov si trebuie sa le ingroape la ICCJ. Hai sa vedem ce spui de asta, ai primit instructiuni sau esti la...plesneala ? Succes, abia astept sa te cunosc...mai bine !

# yyy date 2 September 2013 19:51 +2

O fi Monica Macovei...ca prea baga de sase numai in anumite directii. E in forma acum, s-a apucat de inurat iar pe blog iar si de sustinut inchiderea exploatarii de la Rosia Montana, uitand cum idolul ei Basescu cativa ani survola zona si bea apa direct de fantanile cu cianura. Crize de personalitate dedublata!

# basicuta date 2 September 2013 19:55 +7

Mai bine ne spuneti daca mai exista la ICCJ vreun judecator care sa nu fi fost procuror inainte???? ghici daca exista!!! se pare ca ICCJ e ascunzatoarea si scutul procurorilor politici! este?

# xx date 2 September 2013 19:56 +3

Aprpos, reafirm: cu fosti procurori numiti judecatori s-a dus dracu toata frumusetea cpp cu nulitatile ei!

# CI date 2 September 2013 19:58 +5

Procurorul care a trimis în judecată este incompatibil şi nu poate să judece ulterior dosarul. Dar dacă eşti tâmpit şi porţi numele de Antonescu...dai pe gură tot felul de prostii! Încă un lucru: vorbiţi de sentinţe parcă ar fi teze de doctorat, când de fapt sunt nişte banalităţi pe care le ştiu şi studenţii! Mă distrează ura voastră împotriva procurorilor care vă prigonesc clienţii!

# IOAN DUSCAS date 2 September 2013 21:19 -2

JUSTITIA ROMANA A AJUNS SA FIE EGALA CU VBUNUL PLAC A UNOR INFRACTORI DIN AONA SECRETA ! EXISTA O STRUCTURA DE CRIMA ORGANIZATA CARE LA COMANDA UNOR INFRACTORI DE PRIN STRAINATATURI FAC PISU PE ORICE LEGE KARE NU LE CONVINE !DE SAPTE ANI DE ZILE ACEASTA STRUCTURA DE CRIMJA ORGANIZATA PRACTICA TERORISMUL DE STAT IMPOTRIVA MEA SI A FAMILIEI MELE ! DE SAPTE ANI DE ZILE SUNT SUSPECTUL DE SERVICIU PE BAZA BUNULUIU PLAC A ACESTOR INFRACTORI PUBLICI ! DE SAPTE ANI DE ZILE ACESTI INFRACTORI NENOROCITI MA SUSPECTEAZA CU REA CREDINTA DE ABSOLUT ORICE LE CONVINE IAR PENTRU A CREA O APARENTA DE BUNA CREDINTA ACESTI INFRACTORI PREZINTA PUBLICULUI ABSOLUT TOT CE SE INTERCEPTEAZA IN IMEDIATA MEA APROPIERE ! DE EX AZI DE DIMINEATA MERGAND LA MUNCA LA ORA SAPTE IN MASINA LA RUBRICA DE STIRI LA RADIO SE SPUNE CEVA DESPRE O CRIMA IR PE BAZA ACESTEI COLOANE SONORE EU DEVIN SUSPECT DE CRIMA ! DE SAPTE ANI DE ZILE ACESTI INFRACTORI NENOROCITI IMMI CUNOSCV POZITIA SI OCUPTIA SECUNDA CU SECUNDA DAR DACA

# IOAN DUSCAS date 2 September 2013 21:30 -4

DESPRE CE POATE FI VORBA IN CONDITIILE IN CARE O TTRUPA DE INFRACTORI DIN RANDUYL MAGISTRATILOR ,A SERVICIILOR SECRETE ,A MINISTERULUI DE INTERNE SI A MINISTERULUI DE JUSTITIE II CUNOSC CVCU EXACTITATE POZITIA SI CEA CE FACE SECUNDA CU SECUNDA UNUI OM DAR ACEIASI INFRACTORI PUN PROBLEMA C RESPECTIVA PERSOANA R FI IN ALTA PARTE SI AR FACE ALTCEVA DECAT CEA CE ACESTE GUNOAIE IL VAD IN DIRECT PE RESPECTIVUL OM CA FACE !!! UN OM CINSTIT PANA IN MADUVA OASELOR ESTE CALCAT IN PICIOARE IN STIL MAFIOT DE CATRE INFRACTORI PLATITI DE LA BUGET IAR GHIOCELULLUI GALBEJIT NU I SE PARE NIMIC DEPLASAT IN ACEASTA ECUATIE DEOARECE GUNOAIELE DE PRIN JURUL LUI AU BAGAT MANA ADANC IN MOSTENIRILE MELE ASA CA INAINTE DE ORICE PENTRU GALBEJORI CA SI PENTRU CELELALTE GUNOAIE CE FURARA ETICHETELE DE STANGA SI DE DREAPTA INAINTE DE ORICE SUNT BANII INDIFERENT CUM AR FI ACESTIA OBTINUTI SI CE AR TREBUII SA FACA PENTRU EI !

# Pentru C.I. date 2 September 2013 21:50 -1

Domnule C.I. , în seara asta ai băut ceva sau ai început să ai oarece probleme cu \"bibilica\".După părerea mea sigur nu şti care este diferenţa între judecător şi procuror din punct de vedere profesional,făcând abstracţie că au urmat aceeaşi facultate.Aici nu este vorba că procurorul ajuns judecător este incompatibil să judece un dosar la care a lucrat când era procuror şi nici de redactarea unei sentinţe.Chestiunea stă altfel,dacă o cunoşti(cu toate că mă îndoiesc)aştept să citesc.

# curiosul date 2 September 2013 23:37 +1

chiar eram curios daca isi va pune mintea cu prostii...totusi, nu pari...din liga lui...daca intelegi ce vreau sa spun :P

# Pentru C.I. date 3 September 2013 00:06 0

Selaru a ascuns un dosar de la brasov, l-a luatla ICCJ sa-l ingroape , o fruda de 4000 de miliarde la Exterra Bank.... Cam cat o fi luat sa-l tina ascuns de la Matepiuc, fostul director al scursalei brasov? Sau de la Doftoreanu sau de la?

# Erata date 3 September 2013 00:07 -2

Banca era Romexterra  Bank sucursala Brasov, actuala Nexte Bank!

# Pentru”pentru C.I.” date 3 September 2013 00:18 -3

Am înțeles că faci parte din clanul ”Varanilor”, dar să fii așa fățiș mă întristează. Oare nu e evidentă tenta subiectivă a articolului? Aberația lui Antonescu e depășită doar de albăstreala ochilor lui. Poate ar fi interesant să ne explici diferența dintre judecători și procurori (că noi nu distingem) și după ce termini explicația poate faci un studiu comparat cu alte sisteme judiciare din Europa și UE și vei ajunge la concluzia, surprinzătoare pentru tine, că sunt numeroase țări democratice și civilizate unde se poate trece de la judecător la procuror și invers fără examen, în virtutea carierelor aproape similare. Succes.

# un plictisit date 3 September 2013 12:23 +2

In țările acelea, un membru CSM, trimis la plimbare de judecători, este repus în funcție de Curtea constituțională de pe acolo? Un președinte demis de 80% din cei prezenți la vot, este menținut de CC-ul de pe acolo? Învață-i pe băsiștii tăi coprofagia cu lingura. 

# Din nou \"Pentru\" pentru C.I. date 3 September 2013 13:11 0

Stimate domn,.. cred că ţi-ai format o părere eronată asupra celor postate de \"pentru C.I.\"ora 21,50.Chiar nu doresc să te simţi ofensat dar ar fi inutil să explic care este diferenta între un judecător şi procuror,dacă ne eşti sau ai fost judecător. Niciodată un procuror ajuns \"din prima\", judecător ,indiferent la ce instanţă ,cu atăt mai grav la instanţa supremă,nu va fi în stare să pronunţe singur o hotărâre,hai să zicem,cu cele mai puţine greşeli .Experienţa ca judecător este unică şi diferită de cea de procuror.Nu afirm că procurorul nu ar putea să gândească ca un judecător şi să pronunţe hotărâri la fel ca acesta sau chiar mai pertinente dar numai pe măsură ce capătă experienţă de la judecătorii experimentaţi.Procurorul în comparaţie cu judecătorul,nu au făcut altceva,prin natura funcţiei, decăt să acuze,căpătând o vastă experienţă în acest domeniu, odată ajuns judecător îi este greu ca din prima să dea dreptate şi acuzatului.Acesta este un lucru deja dovedit prin statistici.

# bugsy date 3 September 2013 15:46 0

[quote name=\"Procurorul în comparaţie cu judecătorul,nu au făcut altceva,prin natura funcţiei, decăt să acuze,căpătând o vastă experienţă în acest domeniu, odată ajuns judecător îi este greu ca din prima să dea dreptate şi acuzatului.Acesta este un lucru deja dovedit prin statistici. [/quote] Comentariul de mai sus demonstreaza ca nu stii ce atributii are procurorul si mai ales ca nu stii ce solutii se dau de catre parchete. In proportie de 85-90% solutiile de la parchete sunt de netrimitere in judecata, ceea ce inseamna ca \"se da dreptate acuzatului\". E bine sa nu generalizam, mai ales cand nu stapanim un domeniu.

# # Din nou \\\"Pentru\\\" pentru C.I-2- date 3 September 2013 13:28 +3

În mod sumar şi simplist cam aşa stau lucrurile.Nu intru în amănunte.Perecizez că tot comentariul de mai sus l-am făcut referindu-mă strict la spaţiul delimitat de România.Sunt convins că sunt numeroase țări democratice și civilizate unde nu este valabil.

# Replică pentru ”Pentru C.I.” date 3 September 2013 20:16 +2

Rationamentul dvs. relevă unele aspecte interesante dar nu neaparat adevarate. 1) Soluțiile date de parchet sunt intr-o proporție covârșitoare de neurmărire sau de netrimitere în judecată. 2) Cu toate că prin natura formației un procuror ajuns judecător poate fi suspectat că nu ar putea fi impartial, totuși, e greu de crezut că un astfel de judecător ar condamna fără probe; poate că diferența este alta: un astfel de judecător nu ar fi la fel de impresionat de ”tertipurile” (a se înțelege toate metodele) inculpaților, deoarece a văzut dosarele și din cealaltă perspectivă, a omului care adună probe.3) E puțin probabil ca cele spuse de dvs. să fie valabile în România și în alte țări nu, deoarece argumetele dvs. ”ating” elemente de psihologia omului, care nu fac diferență de țară. Și în ultimul rând, dacă asumpțiile dvs. sunt valabile cu procurorii, cum rămâne cu avocații ajunși judecători? Ei tind să respingă acuzațiile și să de-a dreptate inculpaților?

# Anticoruptie date 4 September 2013 23:05 0

Nu stiu toti ca nu e nicio diferenta intre un judecator si un procuror. Doar cei care lucreaza in domeniu. Adica, sunt judecatori sau procurori. Trebuie sa-i scuzam pe unii care isi dau cu parerea. Cred ca si cei de la Lumea justitiei n-au nicio specializare in drept, dar fac articole. Ia, sa trec si eu de la procurori la judecatori. Sa se oftice altii. 

# VIITORUL date 8 September 2013 01:33 0

SARACII JUDECATORI CU ANI DE EXPERIENTA PROFESIONALA NU MAI AU LOC SA PROMOVEZE DE LA CURTI DE APEL LA ICCJ PENTRU CA PROCURORII VOR EI CIOLANUL.IUTE ITALIA CA SA TERMINE MAFIA  A INTERZIS .NICI DIN AVOCAT IN PROCUROR SI NICI DIN PROCUROR IN JUDECATOR.SA VEZI IN DOSARUL MEU CUM A INFIRMAT SI A SPALAT CA LA NUFARUL IJ DE LA CSM,SI PROCURORII DE LA TULCEA CARE AVEAU PLANGERE PENTRU FAVORIZAREA INFRACTORULUI,ABUZ,FALS IN INSCRISURI FOLOSIT INPOTRIVA MEA SUSTRAGERE DE INSCRISURI SI CE E MAI GRAV PIERDEREA PE DRUM A UNEI PRESIANE CERCETATE EX.PROCURORUL SEF NU A DISPUS LA PIRDUT PE DRUM.DE AUA DREPTURI EI IN TARA SUB DICTATURA PROCURORILOR.JUDECATORII DESI STAU IN CENTRU NUMAI ANULEAZA LUCRARILE PROCURORILOR DESI DPSARELE NU ERAU LEGAL SOLUTIONTE.

# VIITORUL date 8 September 2013 01:35 0

LA INSTANTE NU SE STUDIAZA DOSARUL, SE FACE COTY PASTE     DAR CINE O FI FACUT EVALUAREA PROCURORILOR? DIICOTUL POATE SE SESIZEAZA>CUM DE NU AU VAZUT CSM,CA CONSTANTA SI ICCJ E MULT DE ASTEPTAT LA CEDO .DAR RUSINE LOR SUNT MAI MARI INFRACTORI DECAT INFRACTORUL DE DREPT COMUN.AM VAZUT LA TULCEA CA IA CAM IERTAT DUMNEZEU DE TINERI.SAU NU AU FAMILI .SAU AU BOLI ETC >>GREA MESERIE >>BLESTEMUL POPORULUI

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva