HAINEALA L-A EMOTIONAT – Presedinta CSM l-a facut pe Tiberiu Nitu sa se balbaie la interviu. Oana Haineala a fost interesata de viziunea manageriala a lui Nitu in legatura cu restructurarea unor parchete. Tiberiu Nitu a raspuns: "Vom putea rezolva aceasta problema exact cum ati spus-o si dumneavoastra" (Dialogul)
Desi in timpul prezentarii proiectului in fata Sectiei pentru procurori a CSM a dat dovada de lejeritate in discurs si nu a avut niciun fel de problema in a se adresa membrilor Sectiei, la proba interviului procurorul Tiberiu Nitu, propus in functia de Procuror General al Romaniei, a avut probleme de intelegere a intrebarilor adresate de sefa Consiliului, procuroarea Oana Schmidt-Haineala (foto), si chiar s-a balbait in timp ce incerca sa raspunda acestora. Trecerea procurorului Nitu de la degajare si incredere in sine - cum a fost in cazul prezentarii proiectului cand acesta a schitat zambete, a avut timp sa se uite cine il contacteaza pe mobil, chiar permitandu-si sa se opreasca din discurs cand cineva intra in sala - la balbaiala si emotii vizibile s-a produs chiar de la prima intrebare a Oanei Haineala. De altfel, presedinta CSM a fost singura care a incercat sa il puna pe Nitu in dificultate in mod evident.
Tiberiu Nitu a avut un real moment de blocaj in momentul in care Oana Haineala l-a intrebat daca are cunostinta despre impactul intrarii in vigoare a Legii 76/2012, privind punerea in aplicare a Codului de procedura civila, asupra restructurarii unor unitati de parchet.
Prezentam dialogul dintre Tiberiu Nitu si Oana Haineala:
Oana Haineala: Sa imi explicati care ar fi diferenta dintre eficacitate si eficienta a MP? Folositi ambele concepte. Credeti ca cele doua concepte ar putea avea legatura cu finalitatea muncii procurorului, numarul de achitari, numarul de inculpati trimisi in judecata? Ar putea fi aceste componente niste coordonate?
Tiberiu Nitu: Cred ca ar trebui niste criterii de referinta dupa care sa ne ghidam. Sa va dau un exemplu, daca avem rechizitorii 2% din totalul cauzelor solutionate nu cred ca ar fi un indicator bun in ceea ce priveste eficacitatea muncii noastre prin prisma numarului de inculpati adusi in fata justitiei. Adica, consumam resurse ca sa obtinem niste rezultate. Rezultatele in domeniul nostru de activitate ar fi, si eu zic ca nu e nimic negativ aici, cat mai multe fapte penale, pentru ca infractiuni se savarsesc. Noi ne dorim ca cat mai multe fapte si cat mai multi inculpati sa fie deferiti justitiei. Daca avem un indice bun in aceasta zona eu zic ca consumam eficient resursele. Daca nu avem un indicator bun, am putea spune ca nu le consumam chiar atat de eficient. Dar va spun, notiunile nu sunt clar delimitate.
Oana Haineala: Din proiectul dumneavoastra am constatat ca ati acordat o importanta foarte mare resurselor umane. Un dintre posibilele solutii de rezolvare a acestei probleme ar consta in restructurarea parchetelor. Bun, legat de aceasta chestiune, ce impact are intrarea in vigoare in februarie 2013 a legii 76/2012, este legea de punere in aplicare a Codului de procedura civila, asupra restructurarii unor unitati de parchet. Cunoasteti?
Tiberiu Nitu: Daca cunosc implicatiile legii? Nu am facut o evaluare personala a implicatiilor dispozitiilor din articole, daca la asta va referiti...
Oana Haineala: Ma refer la Legea de punere in aplicare a Codului de procedura civila. Acolo avem dispozitiile finale si tranzitorii a doua articole din Legea 304, lege de organizare judiciara, care sunt modificate. Cum vedeti pasi, daca noi nu avem unitati maritime si fluviale ca efect al intrarii in vigoare a acestor acte normative, si cum vedeti impactul asupra unitatilor de parchet in contextul problemei resurselor umane, a restructurarii parchetelor?
Tiberiu Nitu: Procurorii din cadrul sectiilor maritime si fluviale de la parchetele respective isi vor continua sa isi desfasoare activitatea in cadrul parchetelor de pe langa instantele unde functioneaza... cred ca nu am inteles bine intrebarea sau...
Oana Haineala: Eu am incercat sa va explic contextul normativ. V-am intrebat cum vedeti pasi din perspectiva procurorului, din perspectiva managerului. Deci, dumneavoastra, ca si posibil conducator al Ministerului Public ce pasi aveti de urmat odata ce aveti aceste dispozitii normative din care s-ar putea deduce ca acele sectii vor trebui sa fie desfiintate? Din perspectiva managerului ce aveti de gand sa faceti?
Tiberiu Nitu: Am inteles. In urma unor analize pe care le vom face impreuna si avand in vedere si regulamentul de ordine interioara si dispozitiile legii prin care sectiile parchetelor pot fi desfiintate vedem impreuna cum vom putea rezolva aceasta problema exact cum ati spus-o si dumneavoastra.
Oana Haineala: Bun, si pasii ar fi asa: Solicitarea avizul statelor de functii, solicitati avizul de la CSM, al Ministerului Justitiei, ce optiuni ati avea cu privire la functiile de conducere care se transforma in functii de executie?
Tiberiu Nitu: Am inteles. Cand este vorba despre transformare in efectul legii reformare profesionala, ca sa spun asa, personal sunt adeptul identificarii celor mai bune solutii pentru ca resursele umane, procurorii sa fie valorificati cat mai bine pe zone pe care le stapanesc cat mai bine. De exemplu, un procuror sef de sectie cu o experienta manageriala putem foarte bine sa identificam pe palierul functiilor de conducere o functie de conducere in care acesta sa isi poata desfasura activitatea in continuare. Pe palierul functiilor de executie la fel, si asa mai departe.
Oana Haineala: Si procedura de modificare a statelor de functii?
Tiberiu Nitu: Procedura este prevazuta strict in lege si o voi urma ca atare. Nu pot sa ma detasez de procedura prevazuta in lege.
Oana Haineala: Ati luat in calcul si posibilitatea ca acele posturi de conducere transformate prin efectul legii si prin efectul procedurilor pe care le veti urma, in posturi de executie sa fie eventuale redistribuiri la alte unitati de parchet care au incarcatura mai mare?
Tiberiu Nitu: In momentul de fata in care ma intrebati dumneavoastra, avand in vedere ca procurorii sefi de sectii isi desfasoara foarte mult activitate si operativa pe langa activitatea de conducere specifica la nivelul unei sectii, analizam de la caz la caz. Unde se impune a se continua activitatea ca procuror in functie de executie intr-un anumit parchet va continua activitatea acolo. In cazul in care unitatea de parchet respectiva are un numar de procurori in continuarea parametrilor optimi putem ca respectivul post sa fie al parchetului. Tot timpul trebuie identificate solutii pentru ca procurorul sa isi poata desfasura activitatea si sa isi poata aduce aportul cat mai aproape de zona pe care a desfasurat-o. Nu e nimic problematic ca un procuror specializat in evenimente maritime si fluviale sa isi desfasoare activitatea la parchetul de pe langa...
Oana Haineala: Vorbim de posturi ca atare. Dar o eventuala redistribuire a posturilor presupune si un demers obiectiv, din perspectiva managerului. Care ar fi procedura?
Tiberiu Nitu: Le identificam impreuna!
Oana Haineala: Nu, va spun eu care ar fi procedura! Ar fi analiza volumului de activitate.
Tiberiu Nitu: Pai si asta nu o putem face impreuna?
Oana Haineala: Ba da! Eu va intrebam de perspectiva dumneavoastra ca si manager!
Bun, si a treia intrebare este: In procedura anterioara ati primit un aviz negativ in partea Sectiei pentru procurori. Ce anume credeti ca s-a schimbat din punctul dumneavoastra de vedere?
Tiberiu Nitu: Eu consider ca am imbunatatit si proiectul managerial pe care l-am prezentat. Am dovedit receptivitate la intrebarile si raspunsurile pe care dumneavoastra, ca membri ai Sectiei pentru procurori, le-ati adresat la interviul anterior. Am tinut cont de proiectele pe care dumneavoastra ca si Sectie a Consiliului Superior al Magistraturii le dezvoltati in sistem si mi le-am insusit in proiect si inteleg sa le... voi incerca sa le dezvolt daca voi fi numit in functie, impreuna cu dumneavoastra. Unu pentru ca eu ca individ sunt un om care adopt un spirit participativ si doi pentru ca efectiv in sistemul justitiei efectiv nimeni nu poate face totul de unu singur. Totul se desfasoara in echipa, pana la urma sa stiti ca toti procurorii din Romania suntem o echipa.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Asociatiamagistratilr@yahoo.com 8 May 2013 11:51 -2
# cica 8 May 2013 12:26 +13
# asa 8 May 2013 12:58 -14
# Ninja 8 May 2013 12:19 +18
# Corect 8 May 2013 12:42 0
# contribuabil 8 May 2013 14:01 -7
# IULIAN 8 May 2013 15:12 +10
# fan haineala 8 May 2013 15:28 +14
# yamy yamy 8 May 2013 17:56 -17
# observatorul 8 May 2013 16:54 -16
# neobservatorul 8 May 2013 17:16 +19
# Morar ? 8 May 2013 17:21 +17
# Chinuiala! 8 May 2013 18:52 +13
# fane oarcă 8 May 2013 21:09 +9
# fane oarcă 8 May 2013 21:13 -4
# BTS 11 May 2013 19:02 0
# NIMENI 11 May 2013 20:14 +3