INTERVIURILE PENTRU SEFIA PICCJ SI DNA - Procurorul Viorica Stoica a sustinut in fata comisiei conduse de ministrul Mona Pivniceru modul in care ar schimba competenta materiala a DNA, iar procurorul Paula Tanase a spus ca prioritatea zero pe care o are, daca va fi sef al DNA, este de curatare a sistemului de magistratii corupti (Cititi proiectele candidatilor)
Ultimele interviuri sustinute de candiodatii la functiile de Procuror General al Romaniei si sef al DNA in fata comisiei instituite la nivelul Ministerului Justitiei au avut loc miercuri, 25 octombrie 2012. Procurorul Viorica Stoica de la Sectia de urmarire penala din cadrul Parchetului General (foto 1), care este unul dintre candidatii cu sanse la sefia Ministerului Public sau a DNA (n.red.- si-a depus candidatura pentru ambele functii) a intrat in fata comisiei formate din ministrul Justitiei, Mona Pivniceru,, procurorul Dragos Dumitru de la PICCJ – Serviciul de proprietate intelectuala din SUPC, procurorul Nelutu Ciobanu de la PCA Militara (fost sef al Biroului Tehnic al DNA), procurorul Viorel Cerbu adjunct al sefului Sectiei I din DNA si psihologul Claris Raicu de la Inalta Curte si a iesit de la interviu in jurul orelor 11,30. „Se vede ca doamna Pivniceru este profesor universitar, pentru ca eu m-am simtit ca la seminar”, a declarat pentru Lumeajutsitie.ro procurorul Viorica Stoica.
In timpul interviului, ministrul si magistratul Stoica au avut si puncte divergente, dar ”dialogul in contradictoriu naste progrese”.
Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru a fost interesata sa afle ce intelege candidata Stoica prin restructurarea Ministerului Public, reconceptualizarea ideii de subordonare ierarhica a procurorului si prin independenta profesionala reala, dar si ce punct de vedere are despre raspunderea magistratilor, care ar fi numarul optim de procurori si ce ar schimba in DNA daca l-ar conduce. Magistratul Stoica ne-a spus ca „au fost si aspecte unde doamna ministru nu a fost de acord cu ideile mele, dar in principal ma bucur ca au fost puncte de vedere asupra carora ar putea sa se aplece in viitor. Intrucat eu nu sunt detinatoarea adevarului absolut, sunt convinsa ca dialogul in contradictoriu naste progrese”.
La o alta intrebare pusa de ministrul Justitiei, privitoare la modul nin care ar trebui facute schimbari in managementul DNA, procurorul Viorel Cerbu a (membru al comisiei) a simtit nevoia sa faca ceva adaugiri. Stoica a ramas pe pozitii ferme si a spus ca ar schimba si modul de selectie al procurorilor, dar se gandeste si la o reevaluare a competentei DNA. Intrebata de Lumeajustitiei.ro la ce anume s-a gandit in acest sens, procurorul Viorica Stoica ne-a raspuns: Am spus-o si la interviu, as schimba competenta materiala. M-as rezuma la o competenta mai restransa, de exemplu la cauzele de mare coruptie si fraudarea fondurilor europene. In prezent competenta DNA se cam suprapune peste cea a DIICOT-ului, a Sectiei de urmarire penala, existand un numar foarte mare de conflicte de competenta solutionate in decursul anilor”.
Psihologul ICCJ, interesat sa afle de la procurorul Stoica daca un coleg ar fi diahnosticat cu o boala psihica!
Psihologul Claris Raicu de la Inalta Curte i-a adresat doua intrebari, una referitoare la hotararea pe care magistrata Stoica ar trebui sa o ia in cazul in care ar afla de un procuror ca este diagnosticat cu o boala psihica, iar a doua, daca exista diferenta intre evaluarea psihologica si evaluarea psihiatrica, chestiune care tinea mai degraba de o evaluare in alt domeniu de cat cel al managementului judiciar. Procurorul suprem Viorica Stoica a raspuns fara sa stea pe ganduri: „Daca as afla ca un coleg procuror ar fi diagnosticat psihiatric, in nici un caz nu mai poate profesa. L-as incuraja sa se pensioneze si as incerca pe cat pot sa-l ajut, sa-l sustin, pentru ca nu mi se pare corect sa te folosesti profesional de un om atunci cand este sanatos, iar atunci cand nu mai poate face fata, sa-l alungi din sistem, ca pe un obiect nefolositor. Munca pe care noi o prestam fiind una de uzura, se poate intampla in orice moment ca celula nervoasa sa cedeze. Cat priveste diferenta dintre expertiza psihiatrica si cea psihologica, normal ca exista diferenta. In timp ce un diagnostic psihiatric te poate scoate din uz, definitiv sau temporar, evaluarea psihologica te poate ajuta sa depistezi, calitatile, defectele, inclinatiile magistratului si sa le exploatezi, daca e cazul, intr-o mai buna eficienta in instrumentarea cauzelor penale”.
Procuroarea Paula Tanase a vorbit comisiei si de speta ”Locuinte ilegale pentru magistrati”
A doua la interviu, si ultima din lista candidatilor, a fost procurorul Paula Tanase (foto 2) de la Parchetul de pe langa Tribunalul Galati (foto 2). A iesit de la interviu si a plecat direct spre casa. Intrebata cum a fost in fata comisiei si daca considera ca a facut o buna impresie, Paula Tanase ne-a declarat: ”Din punctul meu de vedere, procedura a fost obiectiva si riguroasa. Sa stiti ca am discutat inclusiv pe speta obtinerii ilegale de locuinte de cate magistrati si politisti, intrucat in fata comisiei am exemplificat concret pe dosare pe care le-am avut spre instrumentare. Apoi, am mai fost intrebata in legatura cu disfunctionalitatile DNA, si prioritatile pe care le am. Si am raspuns ca proiectul meu predeve un management in care schimbarile le voi face in patru pasi”.
Procurorul Paula Tanase a mai fost intrebata si cum ar stopa scurgerile de stenograme si aceasta a spus ministrului ca ”este de datoria sefului institutiei sa ia masuri pentru ca urmarirea penala sa se manifeste corect si legal”.
Psihologul a vrut sa afle de la Paula Tanase ce atu-uri crede ca are pentru a conduce o astfel de institutie precum DNA, precum si ce calitati ar vrea sa identifice la colegii pusi in functii de conducere. Candidatul Paula Tanase a raspuns scurt: ”Determinare, pregatire profesionala si spirit proactiv”. Tot in timpul interviului, procurorul Paula Tanase a mentionat ca prioritatea zero pe care o are, daca va ajunge sef al DNA este aceea de „a curata magistratura de persoanele corupte”.
Pe de alta parte, Ministerul Justitiei a dat publicitatii proiectele a opt candidati.
*Cititi aici proiectul procurorului Constantin Sima
*Cititi aici proiectul procuroarei Elena Hach
*Cititi aici proiectul procurorului Emil Mota
*Cititi aici proiectul procurorului Tiberiu Nitu
*Cititi aici proiectul procurorului Ionita Vasile
*Cititi aici proiectul procurorului Ioan Irimie
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Laurenţiu 25 October 2012 19:40 +4
# Baumax 25 October 2012 20:10 +3
# Nicolae Ceausescu 26 October 2012 08:12 -1
# lia 26 October 2012 09:25 +1
# procuror Morar 26 October 2012 09:48 +4
# steluta 26 October 2012 10:36 -1