Iohannis captiv intre Inalta Curte si CCR
De ce lipseste oare de pe portalul Inaltei Curti dosarul de incompatibilitate al viitorului presedinte al Romaniei Klaus Iohannis? De ce din toate dosarele noului presedinte, tocmai acesta e singurul care a fost introdus in sistem sub numele de "Johannis", pentru ca cine il cauta dupa numele real sa nu-l gaseasca? Si de ce ICCJ si CCR se joaca de-a amanarea cu soarta lui Klaus Iohannis? Iata intrebari care nasc temeri privind posibilitatea ca Iohannis sa ajunga presedinte fara sa faca anumite intelegeri cu Traian Basescu, pentru a scapa de problemele ce i le poate crea Curtea Constitutionala.
Dosarul de incompatibilitate al primarului Sibiului Klaus Werner Iohannis este pentru multi o nebuloasa. Nu il veti gasi pe portalul Inaltei Curti (www.scj.ro – la rubrica de cautare de dosare). Este vorba de recursul declarat de ANI – recurs care a primit aviz favorabil de la magistratul asistent, si care are toate sansele sa fie admis pe motiv ca potrivit art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 Iohannis nu putea fi concomitent primar si membru in consiliul de administratie al unor societati locale de interes regional controlate de aceeasi Primarie a Sibiului.
Ciudat ca in acest dosar, pentru prima data sefa ICCJ Livia Stanciu, numita de Traian Basescu in inalta functie, a iesit sa faca o declaratie publica. Stanciu nu a mai facut asemenea declaratii despre vreun dosar... Esenta mesajului a fost ca dosarul lui Iohannis de la ICCJ se va amana multa vreme, mai precis pana cand CCR se va pronunta. Declaratia Liviei Stanciu a fost facuta vineri 24 octombrie 2014 si de atunci, ca un facut, in pofida insistentelor ANI, dosarul s-a tot amanat, iar marti 18 noiembrie cand scriu aceste randuri s-a amanat iarasi pentru data de 25 noiembrie... cand va fi iarasi amanat... Si asta pentru ca se asteapta ca o exceptie de neconstitutionalitate aflata pe rolul CCR, intr-o speta similara, sa fie solutionata.
Curtea Constituionala lucreaza dupa cum se stie pentru Traian Basescu, dovedind ca este in stare sa calce in picioare vointa poporului pentru a-l mentine pe acest personaj in fruntea statului.
Si ce sa vezi, si Curtea Constitutionala a avut termen initial pe aceasta exceptie pe 4 noiembrie, dar cauza a fost amanata pentru 9 decembrie... Observati cum ambele instante: Inalta Curte si Curtea politica Constitutionala tergiverseaza solutionarea asteptand consumarea alegerilor prezidentiale si, probabil, un semn de la stapanire.
Am informatii ca la Sectia de contencios a Inaltei Curti, care tot taraganeaza dosarul Iohanis, ar exista deja o practica unitara formata in asemenea cauze. In sensul admiterii recursului ANI si declararea incompatibilitatii conform art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003. Si, foarte important, mai aflam ca indiferent daca se va da la ICCJ o solutie de declarare a incompatibilitatii, in lege nu exista o procedura de revocare din functie a lui Klaus Iohannis, in situatia in care el va fi instaurat intre timp presedinte al Romaniei. Deci CCR poate fi cheia in aceasta privinta.
Hai sa analizam cum isi dadea cu parerea in fata jurnalistilor sefa ICCJ Livia Stanciu, in data de 24 octombrie, despre acest dosar: "De la colegi am inteles ca in alte cauze cu obiect similar a fost invocata la CCR exceptia de neconstitutionalitate parca a textului articolului 87 alineatul 1 litera f din Legea 161/2003, text de lege care vizeaza exact incompatibilitatea despre care se discuta in aceasta cauza, a dosarului Iohannis. Tot de la colegi am inteles ca aceasta exceptie de neconstitutionalitate are termen la CCR pe data de 4 noiembrie, iar Instanta suprema in cauze identice, cu obiect identic, inainte de a se cunoaste ca domnul Iohannis, care este parte in acest dosar, reprezenta candidatul formatiunii politice pentru Presedintia Romaniei, in acele cauze instanta suprema a suspendat judecata pentru a trimite la CCR dosarul sa se pronunte pe acea exceptie de neconstitutionalitate. Sigur, este decizia colegilor mei. Eu nu stiu daca vor astepta raspunsul de la CCR sau nu... Acolo sunt prevazute trei ipoteze, nu ma pot pronunta eu in locul colegilor nostri. Sunt trei ipoteze care permit trei solutii distincte pe care le pot lua colegii judecatori in faza admisibilitatii in principiu. Nu le pot explicita eu, pentru ca se poate interpreta ca in mod indirect presedintele ICCJ... ma abtin sa fac astfel de precizari... aici nu vreau sa intru pe judecata colegilor nostri - daca intr-adevar acest text de lege are incidenta pe cauza respectiva si in varianta in care CCR admite exceptia de neconstitutionalitate, o pronuntare a unei hotarari inainte de acea data poate sa determine ca ulterior hotararea aceea sa fie revizuita. Atunci, pronuntam o hotarare care oricum va fi revizuita ulterior (...) Nu ma pot pronunta si nu ma pot substitui".
Ce interes avea sefa ICCJ sa se pronunte ca exista trei variante posibile, dar ca trebuie musai asteptata decizia CCR, ca sa nu o dam in revizuiri? Noi stiam ca un judecator nu poate refuza sa judece pe motiv ca legea nu prevede sau ca nu este clara pentru ca altfel ar comite o denegare de dreptate... In plus, o exceptie de neconstitutionalitate nu mai suspenda de mult o judecata, iar in cazul nostru nici macar nu fusese ridicata in dosar. Nu stiu ce interes avea sefa ICCJ... Dar pot spune ce cred eu: si anume ca sefa ICCJ s-a pronuntat in sensul asteptarii solutiei de la CCR... asa... ca s-o auda colegii ei judecatori de la Sectia de contencios... evident o coincidenta... iar la Curtea Constitutionala – plantata cu oamenii lui Basescu – unde nu avem judecatori ci slugi numite politic, in acest rastimp se poate intampla orice... aceasta Curte politica poate decide daca Iohannis va fi sau nu presedinte, chiar daca a castigat alegerile. Functie de negocieri se va arata „maretia dreptului” ce poate fi interpretat in fel si chip. Inclusiv prin stabilirea unei incompatibilitati si nominalizarea unei proceduri de revocare sau viceversa!
Si atunci ma intreb, in acest interval de amanari intre ICCJ si CCR, ce poate negocia sforarul Basescu cu Iohannis? Cumva salvarea pielii sale? Functia de viitor premier? Ramane sa aflam...
PS – PMP-ul creat de Traian Basescu deja lanseaza mesaje ca victoria lui Iohannis se datoreaza fondatorilor acestui partid.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Andrei Zamfirescu
18 November 2014 20:36
+3
# dan pascal
18 November 2014 21:04
+15
# alesul
19 November 2014 13:58
+3
# un oarecare
18 November 2014 23:37
+4
# Emil
19 November 2014 11:53
+3
# Victoria
20 November 2014 15:21
-12
# pandispan
20 November 2014 19:21
+15
# IntelMar
23 November 2014 09:52
+8
# avi avi
20 November 2014 16:13
+11
# Titi Berlogea
21 November 2014 01:56
-9
# oscar
21 November 2014 08:55
0
# Ionel Dinu
21 November 2014 19:38
-1
# floarea-soarelui
21 November 2014 21:50
-3
# silvia
30 December 2014 16:03
0
# COCO
21 November 2014 22:03
0
# Scheletii din Justitie
23 November 2014 06:51
+3
# santa klaus
26 November 2014 17:46
0