1 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATORI SUNT INDEPENDENTI SAU DEPENDENTI DE CSM? - Judecatoarele Badescu, Carstoiu si Piciarca, de la CA Bucuresti, cercetate disciplinar in cazul „Dinel Staicu”, au dat patru ore explicatii la CSM pentru decizia pronuntata

Scris de: Ramona LICA | pdf | print

6 November 2012 15:18
Vizualizari: 7089

 

Judecatoarelor Liliana Badescu, Veronica Carstoiu si Dumitrita Piciarca, de la Curtea de Apel Bucuresti, care au admis contestaţia în anulare a lui Dinel Staicu, au fost audiate, marti, 6 noiembrie 2012, timp de patru ore, de catre membrii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, condusa de presedinta CSM Alina Ghica. La sedinta a lipsit, din motive medicale, magistratul Adrian Neacsu. Comisia de disciplina a CSM, alcatuita din judecatorii Floarea Grosu (foto) Catalin Gabriela Badoiu si Teodora Giurca a promovat actiune disciplinara prin care a cerut sanctionarea celor trei judecatoare pentru exercitarea functiei cu grava neglijenta prin incalcarea din culpa in mod grav, neindoielnic si nescuzabil a normelor de procesualprin pronuntarea deciziei penale nr. 381/22/02/2012 in cazul afaceristului Dinel Staicu.


Judecatorii din CSM si-au facut „temele” in sedinta

Una dintre intrebarile care le-a fost adresata judecatoarelor Badescu, Carstoiu si Piciarca, de catre membrii Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a fost: „De ce ati crezut ca este vorba despre autoritate de lucru judecat?”, in conditiile in care raspunsul il puteau gasi si in motivarea hotararii. Aceasta intrebare a fost pusa pentru ca in motivarea actiunii disciplinare se invoca: “...in acceptiunea Comisiei de disciplina faptul ca judecatorii care au pronuntat decizia penala nr. 381/22.02.2012 IN MOD CONSTIENT SI VOIT si-au arogat prerogative care nu le sunt recunoscute de lege...”. Daca cele trei judecatoare vor fi sanctionate pentru ca au dispus respectiva hotarare, care este un act de justitie ce nu trebuie pus in discutie pe cale administrativa, se va naste un precedent in Romania, care ar insemna ca independenta magistratilor se se transforma in dependenta fata de CSM. S-ar putea sa ne trezim in fata unui “circ juridic” in care avocatii, nemultumiti de hotararile instantelor, sa sesizeze CSM-ul pentru ca hotararile din spetele lor au fost pronuntate de completele de judecata in mod constient si voit si-au arogat prerogative care nu le sunt recunoscute de lege”.

Un exemplu ar putea fi cazul fostului premier Adrian Nastase. Avocatii sai ar avea posibilitatea sa faca acest demers fata de judecatoarele Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie, dar, cu siguranta, Inspectia CSM, condusa de Rica Vasiliu Cravelos, s-ar “fofila” sa mai sesizeze Comisia de disciplina pentru judecatori a CSM in acest sens, si ar gasi si pretexte sa motiveze acest fapt.

Actiunea disciplinara cuprinde afirmatii contradictorii

Urmare a unei sesizari formulate de DNA, cele trei judecatoare au fost acuzate ca prin decizia penala nr. 381/22/02/2012 l-ar fi favorizat pe afaceristul Dinel Staicu, anuland executarea unei pedepse penale administrata acestuia. Amintim ca pe partea penala a cazului, procuroarea DNA Florentina Mirica, sub coordonarea sefului ei Lucian Papici, au pus sub ancheta, in premiera pentru sistemul judiciar din Romania, pe cele trei judecatoare ale Curtii de Apel Bucuresti - Liliana Badescu, Veronica Cirstoiu si Dumitrita Piciarca – punandu-le sub invinuire pentru infractiunile de abuz in serviciu si favorizarea infractorului. La data de 7 august 2012, DNA n-a avut incotro si a dat solutia de scoatere de sub urmarirea penala, motivand ca: ”judecatorii nu pot raspunde in conditile art.246-249 din Codul penal, pentru hotararile date in exercitarea atributilor de serviciu (...) bucurandu-se de un anumit tip de imunitate reglementat prin conceptele de inamovibilitate si independenta. In cuprinsul actiunii disciplinare se fac afirmatii in vadita contradictie cu specificul abaterii disciplinare imputate. Si anume:

1 - pentru judecatoarele Liliana Badescu, Veronica Carstoiu si Dumitrita Piciarca, de la CAB, se cere sanctionarea disciplinara pentru abaterea prevazuta de art. 99, litera t) raportat la art. 99 indice 1 alin 2 din Legea 303/2004, constand in „exercitarea functiei cu grava neglijenta prin incalcarea din culpa in mod grav, neindoielnic si nescuzabil a normelor de procesual”

2 - in motivarea actiunii disciplinare se invoca: “...in acceptiunea Comisiei de disciplina faptul ca judecatorii care au pronuntat decizia penala nr. 381/22.02.2012 IN MOD CONSTIENT SI VOIT si-au arogat prerogative care nu le sunt recunoscute de lege...”;

Cum oare se impaca conceptul de neglijenta cu cel de actiune constienta si voita?

Noi stiam ca neglijenta este o actiune din culpa, careia ii lipseste intentia... in timp ce o fapta comisa “in mod constient si voit” implica premeditare, intentie directa din partea celor trei judecatoare. Cum s-ar putea oare ca trei judecatoare sa se puna de acord in mod constient si voit sa comita o “grava neglijenta”?

 

 

Comentarii

# hihi date 6 November 2012 20:16 0

dragilor, va mai explic o data, deoarece eu inteleg altceva. 1. au comis o grava neglijenta considerand in mod gresit ca exista autoritate de lucru judecat. 2. in mod constient si voit, judecand o cale de atac extraordinara, au oferit o prelungire nejustificata a unui proces penal incheiat cu o decizie definitiva.  ;-)

# DOREL date 7 November 2012 09:34 +2

Mai draga, cele 3 judecatoare au aplicat exact CPP-ul, basca tratatele internationale care interzic ca o persoana sa fie judecata sau condamanta de 2 ori care pentru aceiasi fapta ! Adeca' vorba lu' Carol II: sa fie absolvite si sa fie decorate daca n-au fost inca ! Si, b): seralu', neica, seralu' e de vina + calificarea la locul de munca ! Parerea mea ...

# UNBR date 7 November 2012 11:24 +1

Asa e: Curtea de Apel Oradea - Decizia penală definitivă de achitare nr. 270/R din 8 martie 2012: ,,Curtea va constata că, în raport de disp. art. 2781 alin. 11 c.p.p., suntem în prezenţa autorităţii de lucru judecat." Vezi si art. 50 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si art. 4 din Protocolul nr. 7.

# Ilarion date 6 November 2012 21:12 +4

DA raspuns la intrebarea din titlu.Adica daca sunt impartiali si daca respecta principiul sigurantei juridice,trebuiesc cercetati judecatorii toate pleosnitele care pronunta cele mai aberante solutii,si iau cele mai fantastice masuri procedurale trebuiesc recompensate cu buna reputatie ,si calificative maxime.Mizeriile astea au propus indepartarea conditiei de buna reputatie,intrucat pe aceea a impartialitatii oricum o ignora.Morala trupei de parasutiste aduse de Indispensabilul de la Cotroceni dupa ce si-a baut flota,la luminile rampei.

# de aia nu are ursul coada date 6 November 2012 22:15 +4

Trebuiau sa se sesizeze din oficiu și pentru abuzurile din trofeul calității și pentru ca nu au scos la iveală nici acum motivarea. Minți bolnave,ahtiate după lovele și trai bun, fara simțul raspunderii pentru fapta proprie !!! Se razbuna pe trei amarâte de judecatoare judecându-le abuziv și fara dret. CSM-isti afoni în frunte cu GHICA , care habar nu aveți de justitien respectarea legii și independența judecatorului. Pe astea trei le stresați până le ucideți ,dar pe alde Stanciu. cobzariu și alelalte care au comis cu adevarat intentionat abateri grave, le pupati, le felicitati și le premiați !!! Ce nu reușește DNA, preluați și distrugeți voi.. Halal Garant..... Eu vreau ca Moș Craciun sa-mi faca un cadou pe care sper ca îl doresc toți judecatorii _---- și anume, revocarea acestor monștri din CSM !!!

# Donna date 6 November 2012 22:37 +6

        Ma intreb daca   sentintele in discutie nu au fost  motivate de catre  grefierul de sedinta. Ca a devenit o practica la majoritatea instantelor ca  motivarea sentintelor  sa se  faca de catre grefieri. Pana  si minutele sunt concepute si redactate de catre grefieri. Deh, judecatorii trebuie degrevati de sarcini. S-a ajuns ca un grefier  de sedinta  sa motiveze sentintele , sa  faca incheierile, sa emita citatiile, comunicarile, sa introduca toate datele in sistemul informatic  ECRIS, sa nu uite vreo bifa ca e de rau, sa aiba  grija ca obositul  domn  judecator sa nu iasa care cumva din termen cu  vreo sentinta. Nici incheierile nu le poate bietul observa  si corecta in ECRIS, ca e mult mai comod  din  stilou. Sa ne gandim impreuna  de ce ar mai putea fi degrevati acesti domni?   Ca in instante si  nu numai, diferenta dintre Dumnezeu  si magistrat  este ca D-zeu nu se da magistrat. (In atentia Inspectiei CSM !)

# Hapi date 9 August 2013 18:11 0

Cum adica dependenti sau independenti? Slava domnului ca exista un \"organ\" in fata caruia raspund, dar mie mi se pare ca numai dupa ce dau intens si repetat cu batul in balta. Ca asa, pe sub mana , fiecare face ce-i dicteaza constiinta si....partidul http://www.mediafax.ro/social/judecatoarea-veronica-carstoiu-de-la-curtea-de-apel-bucuresti-cercetata-pentru-luare-de-mita-csm-si-a-dat-acordul-pentru-retinerea-si-arestarea-magistratului-11236676?utm_source=Facebook&utm_medium=Cross&utm_campaign=Mediafax

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva