Judecatorii din Galati, Buzau si Ploiesti si-au improprietarit colegii magistrati dunareni cu apartamente la preturi cuprinse intre 152 lei, 800 lei si 17.000 lei! Cititi lista fericitilor!
Chirias sa fii, noroc sa ai si, totodata, parte de o Justitie locala favorabila! Printre cei carora ar urma sa li se vanda de catre Consiliul Judetean Galati, la un pret de nimic – adica valoarea de inventar ce nu sare de cateva sute de lei, apartamente ale statului in care sunt chiriasi, se numara si judecatori din Galati. Este vorba despre Florin Meleaca, judecator la Tribunalului Galati (foto) vicepresedinte al Tribunalului; Simona Bacsin, judecator la Curtea de Apel Galati; Benone Fuica, judecator la Curtea de Apel Galati, al carui apartament pe care urmeaza sa-l cumpere costa 6000 lei; Eugen Mortu, judecator la Tribunalul Galati, iar apartamentul pe care urmeaza sa-l cumpere de la Consiliul Judetean Galati este evaluat la 800 de lei. Aceasta mana cereasca pe capul acestor magistrati, dar si a unor politisti si chiar angajati ai Consiliului Judetean Galati se datoreaza lantului de hotarari judecatoresti si mai ales a deciziei finale date in Justitie, prin urmatoarele verigi: Judecatoria Galati (sentinta civila nr.9676/16 decembrie 2008, Tribunalul Buzau-Decizia 108 din 14 aprilie 2010 si, in final, Curtea de Apel Ploiesti – Decizia nr. 634/2010). Toate au admis ca apartamentele sa fie vandute chiriasilor la pretul la care existau ca valoare de inventar, adica la valoarea lucrarilor executate. Decizia este irevocabila. Uite-asa, domnii magistrati care castiga zeci de milioane lunar vor avea parte de apartamente pe care nu vor da mai mult de cateva sute de lei.
Redam in continuare articolul integral publicat pe aceasta tema de ziarul ”Adevarul” din 17.08.2011:
”Judecatoria Galati a stabilit ca 37 de locuinte de serviciu apartinand Consiliului Judetean trebuie vandute obligatoriu catre chiriasi la pretul de inventar. Un apartament cu doua camere ajunge sa se vanda chiar si cu 152 de lei, pretul de inventar, adica de aproape o mie de ori sub valoarea lui de piata.
Situatie fara precedent in Romania. 37 de apartamente de serviciu apartinand Consiliului Judetean (CJ) Galati vor fi vandute obligatoriu chiriasilor,in urma unei hotarari judecatoresti, la preturi cuprinse intre 152 de lei si 17.000 de lei. Printre chiriasi se numara: Dumitru Buturca, directorul APIA Galati, Valentin Huciu, seful Unitatii Fitosanitare Galati, Laura Angheluta, directorul Directiei de Dezvoltare Regionala din cadrul CJ Galati, judecatorul Florin Meleaca (foto) vicepresedintele Tribunalului Galati, judecatorii Simona Bacsin, Benone Fuica si Eugen Mortu, dar si peste zece functionari din aparatul de specialitate al Consiliului Judetean Galati.
Un lung sir de procese
Disputa privind apartamentele de serviciu ale CJ Galati ainceputinca din 2007, cand chiriasii au depus cereri, unul cate unul, de cumparare a locuintelor. Deoarece raspunsul institutiei a fost negativ - argumentul fiind acela ca, potrivit Legii nr. 114/1996, apartamentele de serviciu nu se pot vinde - chiriasii s-au adresat instantei.
Prin Sentinta civila nr. 9676 a Judecatoriei Galati, pronuntatain sedinta publica din data de 16 decembrie 2008, instanta, invocand Legea nr. 85/1992, a obligat CJ Galati „sa incheie cu reclamantii si cu intervenientii contracte de vanzare - cumparare, pentru locuintele detinute de reclamanti si intervenienti cu contracte de inchiriere,in blocurile L, Delta B4, A 16, V 2, V3 si V5, situatein municipiul Galati, prin modalitatea vanzarii directe si la pretul ce rezulta din valoarea lucrarilor executate de unitatea proprietara".
Sentinta mentionata a fost atacata cu apel, cerere care s-a judecat la Tribunalul Buzau. La 14 aprilie 2010, instanta a pronuntat Decizia civila nr. 108, prin care hotararea judecatoreasca initiala a fost mentinuta. Dosarul a ajuns ulterior la Curtea de Apel Ploiesti, care la 14 septembrie 2010 a hotarat (decizia nr. 634/2010), irevocabil, ca apartamentele trebuie vandute, obligatoriu, la pretul de fisa contabila (de inventar - n.r.).
Executare cu proteste in plen
Lainceputul lui 2011, un executor judecatoresc angajat de avocatul Constantin Savin (cel care i-a reprezentat pe reclamanti) a incercat sa puna in executare hotararea instantei, insa s-a lovit de refuzul consilierilor judeteni. Sotia avocatului, Alina Liliana Savin, este judecatoare la Curtea de Apel Galati, adica la o instanta superioara ierarhic Judecatoriei Galati, cea care a dat decizia controversata de la care a plecatintreg scandalul. Incercarea de executare s-a lasat cu proteste, dat fiind ca alesii judeteni s-au pomenit intre ciocan si nicovala. Pe de-o parte, pot fi acuzati de refuzul executarii unei hotarari judecatoresti irevocabile, iar pe de alta parte deincalcarea Ordonantei Guvernului 81/2003, ce stipuleaza ca locuintele din patrimoniul statului pot fi vandute doar dupa actualizarea pretului.in niciun caz la pretul de inventar. „Pot spune ca mi se pare absolut inadmisibil ca o instanta sa te oblige sa vinzi niste apartamente de serviciu. In Romania, ce e al tau nu se da, dar apartamentele de serviciu te obliga sa le vinzi", ne-a declarat consilierul judetean Nicolae Bacalbasa.
Penalitati de intarziere pe bani publici
De parca nu ar fi fost de ajuns ca apartamentele din fondul locativ al Consiliului Judetului Galati se dau la preturi de nimic, chiriasii intentioneaza sa ceara si daune pentru fiecare zi deintarziere pana cand forul deliberativ judetean vaincheia cu ei contracte de vanzare-cumparare a apartamentelor. „Se va cheltui banul public pe amenzi civile. Potrivit unui calcul simplificat, valoarea amenzii civile va fi de 50 de lei pe zi deintarziere pentru fiecare persoana, ceea ce reprezinta o amenda de 1.500 de lei pe fiecare zi deintarziere. Amenda se executa la implinirea unui termen de minimum sase luni, ceea ce presupune 270.000 de lei, la fiecare semestru", ne-a declarat Constantin Savin, avocatul chiriasilor, care a refuzat ulterior sa mai comenteze pe marginea cazului.
Pusi in fata faptului implinit, consilierii judeteni galateni au refuzat sa execute hotararea judecatoreasca si auincercat sa le mai explice o data judecatorilor ca nu pot vinde niste apartamente la pretul de nici 40 de euro.incercarea lor a esuatinsa, la 21 iulie 2011 cand, prin sentinta civila nr. 7744/2011 (judecator Alina Mitroi), cererea CJ de contestare a executarii silite a fost respinsa. Ca urmare, vanzarea celor 37 de apartamente este obligatorie la preturi derizorii, de cateva sute de ori mai mici decat pretul pietei.
„Din punct de vedere legal ne situam intr-o pozitie ingrata. Daca nu acceptam sa vindem apartamentelein conditiile impuse de judecatori, riscam dosar penal pentru refuzul de a respecta o hotarare judecatoreasca. Daca le vindem, riscam dosar penal din partea Curtii de Conturi, deoarece am vandut bunurile publice fara a organiza, asa cum spune legea, licitatie publica", declara Eugen Chebac, presedintele Consiliului Judetean Galati.
„Este o cretinitate"
Insasi chiriasii recunosc ca nu poti achizitiona o locuinta cu doar cateva sute de lei. „Este o cretinatate sa cumperi un apartament cu 100 de lei. Trebuie stabilit insa un pret rezonabil, dar nici sa fie pretul pietei pentru ca am schimbat foarte multe lucruri in apartament", ne-a declarat Paul Buta, unul dintre beneficiarii deciziei instantei. Chiar daca a pierdut inca un proces cu chiriasii, CJ Galati nu renunta la ideea vanzarii apartamentelor la un pret cat mai apropiat de realitate. „Trebuie sa seinteleaga ca noi nu ne opunem vanzarii apartamentelor catre chiriasi, dar nu o putem face oricum, pentru ca cei care vor semna asa ceva vor raspunde penal si civil. Pretul acestor locuinte a fost reactualizat luandu-sein calcul starea tehnica a imobilelor la nivelul anului 2009, rata inflatiei, utilitatea bunurilor si starea acestora", ne-a precizat Lacramioara Stavire, avocata Consiliului Judetului Galati.
Chiriasii, audiati
O intalnire intre functionarii-chiriasi care lucreaza in aparatul de specialitate al forului deliberativ judetean si conducerea institutiei a avut loc vineri, 5 august, dar ea s-a terminat cu un scandal urias si cu acuzatii reciproce de ambele parti. Pe firul povestii cu iz de afacere imobiliara au intrat recent si procurorii anticoruptie, care au chemat zilele trecute la audieri mai multi chiriasi pentru a le cere explicatiiin legatura cu anumite aspecte ale dosarului. „Am fost informati chiar de avocatul chiriasilor, domnul Savin, ca procurorii DNA i-au audiat pe unii dintre ei si ne-au acuzat pe noi ca am fi facut sesizarile. Nimic mai neadevarat. Nu stiu cine a depus plangerea sau daca DNA s-a autosesizat", ne-a declarat avocata Lacramioara Stavire.
Singura sansa pentru ca preturile derizorii ale apartamentelor din blocurile „Delta", L, B4, A16, V2, V3 si V5 din Galati sa fie indexate macar cu rata inflatiei ramane Tribunalul Galati, unde se va judeca in perioada urmatoare recursul la contestatia executarii silite. Reprezentantii Consiliului Judetean recunoscinsa ca sunt slabe sanse sa se mai schimbe ceva.
Cum s-a stabilit valoarea
Potrivit judecatorilor, vanzarea trebuie facuta la „pretul ce rezulta din valoarea lucrarilor executate de unitatea proprietara". Astainseamna costul de executie, din care se scade valoarea amortizata. Potrivit legii, valoarea totala seimpartein transe egale cu durata normata de existenta a unui imobil (40-60 de ani), iar anual valoarea initiala este diminuata corespunzator.
Cine sunt beneficiarii
Printre norocosii beneficiari se regasesc persoane publice, printre care judecatori, neveste de politisti sau angajati ai Consiliului Judetean.
- Florin Meleaca, judecator la Tribunalului Galati. Ocupa functia de vicepresedinte al Tribunalului. Veniturile declarate pe 2010 sunt de 126.159 de lei.
- Simona Bacsin, judecator la Curtea de Apel Galati. Venit anual declarat: 117.991 de lei. Sotul ei este om de afaceri si declara venituri anuale nete de 105.000 de lei.
- Benone Fuica, judecator la Curtea de Apel Galati. Veniturile anuale declarate se ridica la 150.000 de lei net (peste 13.000 de lei lunar). Apartamentul pe care urmeaza sa-l cumpere de la CJ costa 6.000 de lei, adica mai putin decat salariul lunar.
- Eugen Mortu, judecator la Tribunalul Galati. Declara venituri anuale de 60.000 de lei, iar apartamentul pe care urmeaza sa-l cumpere de la CJ este evaluat la 800 de lei.
- Mariana Beraru, consilier in cadrul Directiei de Dezvoltare Regionala din cadrul CJ Galati. Venit anual declarat: 18.800 de lei.
- Eugenia Pufu, sef serviciu CJ Galati. Venit declarat: 27.278 de lei. Sotul ei este ofiter la cercetari penalein cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Galati.
- Maria Agache, consilier superior CJ Galati. Venit declarat: 34.000 de lei.
- Monica Vasiliu, consilier superior CJ Galati. Venit declarat: 23.252 de lei.
- Aurelia Domniteanu, director adjunct al Directiei de Dezvoltare Regionala din cadrul CJ Galati. Venit declarat: 25.330 de lei.
- Constantin Cristea, directorin cadrul CJ Galati. Venit declarat: 35.000 de lei.
- Catalina Capatana, consilier CJ Galati. Venit declarat: 13.100 de lei. Sotul lucreaza la AFDJ (companie de stat) si declara un venit „confidential".
- Angela Ignat, consilier superior CJ Galati. Venit declarat: 13.098 de lei. Sotul este politist la IPJ Galati.
- Iuliana Gheltz, consilier superior CJ Galati.Venit declarat: 15.800 de lei.
- Laura Angheluta (foto), directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Regionala din cadrul CJ Galati. Venit declarat: 27.827 lei anual. Detine 5% din firma RO CONSULT SRL Galati, care este abonata la contracte de asistenta juridica pentru primariile din judet.
- Valentin Huciu (foto), seful Unitatii Fitosanitare Galati. Estein functie de peste 12 ani, fiind pastrat de toate guvernarile care s-au succedat. Declara un venit anual de 40.000 de lei.
- Dumitru Buturca (foto), fost, pana la 5 august 2011, director al APIA Galati. A fost directorulintreprinderii de Sere a Galatiului, pe care apoi a cumparat-o de la stat. Ulterior si-a cesionat actiunile familiei.in 2010 a castigat 55.000 de lei.
- Iuliana Constantinescu, consilier asistent CJ Galati. Venit declarat: 10.128 de lei.
Parerea Expertului: Era necesara o licitatie
Catalin Panturu, avocat
O hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila trebuie pusa in executare deoarece se prezuma ca exprima adevarul. Eventualele discutii vizavi de legalitatea hotararii judecatoresti se pot face in caile de atac, si nu la executarea ei, asa cum s-a intamplat in cazul de fata. Personal, cred ca bunurile publice trebuie obligatoriu vandute prin licitatie, nu la valoarea contabila, lucru de altfel stipulat clar prin lege. Nota. Avocatul Catalin Panturu a fost judecator la Tribunalul Galati si nu este implicat in niciunul dintre procesele legate de restituirea imobilelor de serviciu.
"Eventualele discutii vizavi de legalitatea hotararii judecatoresti se pot facein caile de atac, si nu la executarea ei.''
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# galatean 18 August 2011 07:09 +1
# NISTE PRAMATII 19 August 2011 08:56 0
# Niste Golani penali 19 August 2011 10:02 0
# justiabilul 22 August 2011 16:10 0
# LACRIMA RUTIERA 29 August 2011 13:25 +1
# galatean revoltat de magariile din CJ 11 September 2011 15:04 +1
# acelasi galatean revoltat 11 September 2011 15:12 0