psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Judecatorul impartial, o necesitate pentru Romania

Scris de: Ioana SFARAIALA avocat | pdf | print

17 October 2012 15:14
Vizualizari: 11938

 

De obicei, cand vine vorba despre Justitie, discutiile se concentreaza doar in jurul independentei magistratului.


Daca acesta poate sau nu poate sa fie manipulat, constrans, influentat, corupt, etc. in ultima perioada, specialistii au analizat mai mult raportul Justitiei cu celelalte puteri in Stat si modul in care opinia publica actioneaza asupra judecatorilor implicati in dosare mediatizate excesiv. Astfel, a aparut in lumina reflectoarelor Consiliul Superior al Magistraturii, un organism discret pana acum cativa ani, dar foarte vocal astazi. In prezent, mai mult decat oricand, CSM emite la kilogram comunicate si decizii de aparare a reputatiei magistratilor, iar membrii sai, intervin, in emisiuni televizate, direct sau prin luari de pozitii. Se tocmesc, se cearta si se impaca, fac aliante si iau decizii in functie de interese personale - tema de baza fiind independenta magistratului si refuzul angajarii oricarei raspunderii concrete a acestuia.

Analistii” domeniului nu mai par interesati si nici nu aduc discutie “impartialitatea” fundamentala actului de justitie. “Impartialitatea magistratului”, asezata in Constitutia Romaniei chiar inaintea textului privind independenta Justitiei (art.124 alin.3), este un principiu sensibil deoarece tine de latura subiectiva a actului de justitie, de modalitatea in care instanta de judecata isi formeaza convingerea interioara atunci cand judeca o cauza.

Am adus acest principiu in discutie, deoarece ni se pare ca uitarea asternuta asupra lui este simptomatica pentru actul de justitie romanesc.

Toata lumea este de acord cu faptul ca, la noi increderea in Justitie este in cadere libera. Zilnic, in diferite medii, se intersecteaza acuze din toate directiile: Consiliul Superior al Magistraturii acuza mass-media, Ministerul Justitiei, Guvernul si Parlamentul. La randul sau, Ministerul Justitiei si Guvernul acuza CSM, membri CSM acuza ceialalti membri CSM, magistratii acuza membri CSM si asa mai departe. in realitate, problema de baza este cresterea alarmanta a lipsei de impartialitate in randul judecatorilor.

Din ce in ce mai des, magistratul pronunta hotarari in functie de simpatii, antipatii, de toane de moment sau tinand cont de experiente si interese personale. De prea multe ori, judecatorul stie solutia inainte de a incepe procesul. Cercetarea judecatoreasca s-a transformat intr-un simulacru procedural, in care partile : avocatii si judecatorii, urmeaza niste pasi si se prefac, deseori, ca “descopera adevarul”. Adevarul este ca, nimeni nu mai este interesat de adevar. Justitia tinde sa devina un simulacru. Persoanele care apeleaza la Justitie pleaca din salile de judecata cu sentimentul ca au fost batjocoriti, manipulati si tratati cu condescendenta de cei care trebuie sa imparta dreptatea.

Impotriva acestei situatii de fapt, se fac plangeri la Ministerul Justitiei si la Consiliul Superior al Magistraturii. Exista tot mai numeroase sesizari despre magistrati care s-au evidentiat in instanta printr-un comportament abuziv fata de parti, dovedind o pregatire profesionala discutabila, iar hotararile lor sunt lipsite de orice fundament legal sau fara legatura cu speta. Raspunsurile Ministerului Justitiei la aceste sesizari dovedesc faptul ca institutia nu intelege sa aplice legea care ii da competenta in ce priveste cercetarea disciplinara, iar Consiliul Superior al Magistraturii transmite, aproape invariabil, ca nu poate sa se amestece in actul de justitie si ca exista cai legale de atac (raspuns dat inclusiv atunci cand astfel de cai nu mai exista, fiind hotarari irevocabile).

Recent, la presiunea Comisiei Europene, legislatia in materie a fost modificata, in sensul ca, in cursul cercetarii disciplinare, petentii pot solicita sa fie audiati si pot proba sustinerile din memoriu. Rezultatul modificarii ? Cu exceptia cazurilor intens mediatizate sau in care exista un conflict sau un interes in cadrul corpului de judecatori, nici un memoriu nu mai trece de faza cercetarii prealabile, astfel incat nu mai pot fi administrate probe, iar inspectorii resping de plano sesizarea. Raspunderea judecatorilor nu poate fi angajata din varii motive. Lipsa unui cadru legal clar si existenta unui termen de prescriptie foarte scurt, garanteaza esecul unui astfel de demers in conditiile in care magistratii incearca din rasputeri sa descurajeze orice incercare de crearea a unei practici in acest sens.

Se poate observa ca pe masura ce actul de justitie se degradeaza si din ce in ce mai multi magistrati abuzeaza de puterea ce li s-a dat prin statutul propriu, corpul profesional al judecatorilor - Consiliul Superior al Magistraturii - cat si conducerile instantelor lupta din raspunteri sa asigure sau sa creeze imposibilitatea controlului impartialitatii judecatii. Se fac presiuni pentru prorogarea continua a intrarii in vigoare a prevederilor legale privind obligativitatea inregistrarii sedintelor de judecata, s-au secretizat dosarele profesionale ale magistratilor, se refuza cu obstinatie publicarea CV-ului profesional al magistratilor pe site-ul instantelor de judecata (chiar daca CV-ul profesional este doar o concesie schioapa facuta solicitarilor repetate ale AMJ de a se publica site-ul european al judecatorilor pentru ca partile si reprezentantii acestora sa stie daca exista sau nu cauze de incompatibilitate) si se refuza indicarea numelui judecatorului care intra in sala de judecata. De aceea credem ca, la nivel inalt, perceptia asupra misiunii pe care orice judecator o are, este gresita, iar actuala pozitionare a corpului administrativ al judecatorilor nu poate duce decat la falimentul Justitiei romane.

Atat organismele Uniunii Europene, cat si restul membrilor acesteia au convingerea tot mai ferma ca Justitia este o mare problema in Romania. Iar atat timp cat “problema” nu este rezolvata, nici un resortisant UE nu va putea sa investeasca in siguranta, in tara noastra. Deja exista numeroase semnale de alarma asupra multiplelor deficiente economice si politice romanesti ce vor avea repercusiuni asupra intregului sistem construit in 60 de ani de democratie europeana.

 

 

Comentarii

# livia date 17 October 2012 15:27 +8

Parca numai organismele UE sau restul membrilor acesteia, intreaga po******tie are convingerea ferma ca justitia este o mare problema in Romania. Dar nici cei ce lucreaza in justitie nu se straduiesc sa demonstreze contrariul. Si de altfel, cand te gandesti ca aceasta breasla isi castiga traiul din minciuna, ce pretentii poti avea. Sa ma explic: intr-un proces, unul este vinovat, celalalt, nevinovat. Avocatul vinovatului trebuie sa minta ca sa-si scoata clientul basma curata? Deci traieste din minciuna?

# clara date 17 October 2012 15:35 +14

Am fost in concediu in America la un prieten care locuieste intr-un mic orasel. Printre vecinii lui era si un judecator. Cand acesta isi uda peluza de fata casei, iesea la cumparaturi sau oamenii se intalneau cu el cand isi plimba cainele era salutat cu multa condescenta cu Your Honour. M-am intrebat de ce, deoarece nu-l vazusem nici la tv declarandu-se independent, nici nu apelase la vreo organizatie profesionala sa-i apere reputatia, nici gand sa-si facut vreun blog de pe care sa ameninte. Am concluzionat ca oamenii il salutau si il priveau cu atat respect deoarece nu fusese in jacuzzi cu cei pe care ii judeca, nu se daduse jos beat de la volan, nu fusese anchetat/arestat pentru fapte de coruptie sau scandaluri sexuale si altele de acelasi fel. Cu toate astea insa, avocatii puteau oricand intra in biroul lui si omul nu avea paranoia de a nu se saluta cu acestia pe starda sau pe salile tribunalului. Despre hotararile lui nu se comenta ca ar fi fost rodul prieteniilor de orice fel, viata lui privata era fara pata. Cred ca de asta comunitatea il respecta. Cu tristete va spun domnilor magistrati ca din ce in ce mai greu ma mai ridic de pe scaun spre a va vorbi, ca din ce in ce mai dificil imi e sa rostesc "onorata instanta". Faceti ceva, caci altfel, cu multa lehamite, voi ramane asezata pe scaun si va voi spune: n-am nimic de zis, caci oricum nu ma ascultati, nu am de depus note scrise, caci oricum nu le cititi, la termenul urmator voi pune pe locul meu de avocat un cartonas cu numele, ca sa se cheme ca am fost si ca sa nu ne mai irosim reciproc timpul

# PAKYPARA date 17 October 2012 17:43 +1

FELICITARI.EXCELENT REFERATUL.ESTE PE INTELESUL TUTUROR MAI EXPLICIT CRED CA NU SE PUTEA.BRAVO!

# LICA date 17 October 2012 21:22 -4

m-am intalnit mai ieri cu un prieten judecator si mi-a spus ca de la om la om ca ii pare rau de ce se intampla cu mine, cu noi si ca nu trebuie sa le purtam pica. Le-au marit salariile in 2010 cu 40% iar actualmente fiecare primeste din urma cate 5000 lei lunar din totalul de circa 2 miliarde vechi drepturi salariale pe diferite sporuri. M-a primit in ochi si m-a intrebat prieteneste:"daca tu ai fi in locul meu, cu un salariu de 10000 lei net si astfel de drepturi date de vechea guvernare ai putea sa judeci impotriva lor?"

# Mariana date 17 October 2012 22:48 +5

Lica, ce legatura are salariul judecatorului, vechea sau actuala guvernare, cu sentinta data de judecatorul Popesu din Xesti, care da program de vizita tatalui unui bebe de 5 luni, cu luarea la domiciliul sau, in conditiile in care bebelusul era alaptat la san(sanul mamei, nu al tatalui)? Sau cu al altuia, care graieste ca e normal ca un minor de 3 ani sa plece in vacanta cu taticul pe care l-a vazut de 3 ori pe an?

# mamita date 17 October 2012 23:17 +1

Al naibii cum te-ai gasit sa pui cu copy/paste acelasi text imbecil peste tot. Dezinteresat, desigur  :-x

# mura date 18 October 2012 15:01 0


Citeza pe mamita
Al naibii cum te-ai gasit sa pui cu copy/paste acelasi text imbecil peste tot. Dezinteresat, desigur  :-x
stimata mamita, textul imecil despre care vorbesti, pe care o mama disperata probabil de aberatiile instantelor, il posteaza prin copy/paste, asa cum zici, este nu doar o trista confirmare a realitatii, ci si unul de bun-simt. raportat la modul in care instantele inteleg sa batjocoreasca copiii si nu in ultimul rand, mamele! Iti voi dai un link catre o hotarare judecatoresca, care ne vorbeste despre "cu ridicarea si fara ridicarea'. Crezi ca se dispune referitor la niste saci de cartofi/ ei bine! Specializatele complete vorbesc in acesti termeni despre....un copil!!!!!!!!!

# mura date 18 October 2012 15:03 0

http://legeaz.net/spete-civil/vizitare-minor-minori-5733-2011

# adela date 18 October 2012 08:38 +5

Ce poza de extraterestru si -a tras madam sfaraiala. De ce nu spune madama cum incearca ea sa faca presiuni, reclamand peste tot, formuland cereri de recuzari peste recuzari, presiuni mediatice si insulte la adresa tuturor. Este o tactica ca sa creeze impresia ca este defavorizata - diversiuni bine regizate ca sa tergiverseze dosarele unde n are sanse.

# Fonduloi date 19 October 2012 13:27 0

Adelus, esti cumva de la Fondul (Ne-) Proprietatatea?

# Paul date 18 October 2012 15:02 +2

Excelent articol....Cu mult bun simt, a reusit sa surprinda imaginea de zi cu zi a trairilor nefiresti suportate de justitiabilii din Romania. Avocatii sunt satui de incompetenta unora dintre judecatori, de zeflemeaua procurorilor stahanovisti numiti de puterea portocalie dupa criterii numai de ea stiute, exceptand calitatea umana si nivelul de pregatire profesionala. Bravo colega...

# cici date 18 October 2012 20:45 +7

Judecatorii independenti ar lasa fara paine, pe acei avocati, care traiesc din smenuri si au in instanta un comportament demn de taraba. Va propun, pentru o reala schimbare a justitie in bine, sa incepem o lista si pentru avocatii, care 'castiga" dosare prin invarteli si pile. Eu propun sa incepem lista cu Iancu Toader, avocatul zis "varul", caci asa se recomanda, var cu mai toti magistratii de la sectiile civile, de la judecatori la cab!

# RALUCA MARIA date 19 October 2012 16:53 0


Citeza pe cici
Judecatorii independenti ar lasa fara paine, pe acei avocati, care traiesc din smenuri si au in instanta un comportament demn de taraba. Va propun, pentru o reala schimbare a justitie in bine, sa incepem o lista si pentru avocatii, care 'castiga" dosare prin invarteli si pile. Eu propun sa incepem lista cu Iancu Toader, avocatul zis "varul", caci asa se recomanda, var cu mai toti magistratii de la sectiile civile, de la judecatori la cab!
STOIANOVICI CRINA AVOCAT DIN BAROUL GIURGIU NASA JUDECATORULUI TUDORACHE GHEORGHE SI ASTA AR TREBUI SA FIE CAPAT DE LISTA.

# Alberto Kurtyan date 18 October 2012 22:37 +2

Schimba poza, doamna Sfaraiala! Arata a pacient de la 9. Daca ai schimbat poza, poti sa stergi si mesajul asta.

# Ronaldo date 19 October 2012 15:11 -2

Alberto, rau era daca o punea pe-a ta ))) nu stiam ca simpatizezi cu militia, mai draga!

# Paul date 20 October 2012 09:30 0

Pentru Ronaldo...Nu te inseli: Alberto este militian acoperitul acoperitilor "under cover". Stie inclusiv cum arata "colegii" lui de la spitalul 9.Colega Sfaraila va recomand sa puneti in locul pozei dvs., poza lui Alberto si va garantez ca veti primi multe minusuri, fara sa scrieti nici un articol....doar pentru imagine, sic!

# Lui Paul date 20 October 2012 13:30 0

Alberto nu mai e acoperit. Pute de la o posta militia din el de garda pe forumuri, jurist in brigada intervenții diversiune  . deconspirat. Pensionar, idei putine si fixe . O varza !

# cucu bau date 22 October 2012 12:58 +1

spunea cineva de "extraterestra" de mai sus, sau de "avocatii" de la sfaraiala si asociatii? banuiesc ca este vorba tot de cei pe care ii stiu eu ca sunt prieteni cu anumiti procurori si deasemenea, judecatori!!!! sau tot despre cei care investesc executorul judecatoresc avand titlul executoriu in copie(aici, abuzul a fost facut de executor), deoarece cu originalul l-au mai executat odata pe debitor...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# nimeni date 22 October 2012 18:02 0

Nu esti tu dementa aia care contesta in instanta toate hotararile aga de la FP ? Fiinta cretina si neinteleasa, o sa-ti iasa pe nas toate cererile alea de chemare in judecata ....

# Vasile date 22 October 2012 18:32 0

Vali, de ce nu stai tu cuminte acolo in turnulet.... ti-e foame?

# boss date 22 October 2012 18:26 0

Pf, astia de la Fondul (Ne-) Proprietatea, voi aveti o droaie de angajati care freaca menta... Doar atatea comentarii/imprecatii puteti produce? Sau sunteti ocupati? :)

# rupa vili date 28 October 2012 15:48 +2

Jos Coruptia ,Jos cu interlopii cu legitimatie de la stat ca ,ne-am saturat cat ne-au furat si nimeni nu-i aresteaza si nu le confisca averile .Cat timp se face trafic de influenta intre judecatori de la instante de fond la cele de apel i de recurs si Romania pierde procese la CEDO ,si magistratii nu sunt arestati pentru ca din vina lor au facut de rusine Romania ,nu se vor respecta drepturile omului .

# rupa vili date 28 October 2012 15:51 +1

Jos Coruptia ,Jos cu interlopii cu legitimatie de la stat ca ,ne-am saturat cat ne-au furat si nimeni nu-i aresteaza si nu le confisca averile .Cat timp se face trafic de influenta intre judecatori de la instante de fond la cele de apel i de recurs si Romania pierde procese la CEDO ,si magistratii nu sunt arestati pentru ca din vina lor au facut de rusine Romania ,nu se vor respecta drepturile omului .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva