Justitia si tornadele anului 2019
Va fi 2019 un an linistit? Aceasta este intrebarea. Daca e sa privim inapoi, la anul care tocmai a trecut, 2018 a fost generator de conflicte majore, si in plan politic, dar si in vastul teritoriu al Justitiei.
Un scurt bilant ne arata ca furtuna nu s-a terminat. Dimpotriva. In 2019 poate genera tornade nebanuite.
In 2018, Justitia a avut parte de cele mai spectaculoase dezvaluiri si cele mai surprinzatoare evenimente. Cea mai mare lovitura data asa-zisului Stat Paralel a venit odata cu desecretizarea protocoalelor facute de parchete si instante cu Serviciul Roman de Informatii. O parte din slugile serviciilor secrete au fost deconspirate chiar de existenta acestor protocoale. A doua lovitura crunta pentru cei care au calcat in picioare ani de-a randul drepturile si libertatile fundamentale a fost data de Curtea Constitutionala. In sfarsit, au fost declarate nelegale completele de 5 judecatori ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
A treia lovitura, data cu incetinitorul, dar finalizata in sfarsit, a ras capul DNA si al sefului de operatiuni macabre din SRI. Laura Codruta Kovesi a fost revocata, iar generalul Florian Coldea a fost retras de la mansa Serviciului.
A patra lovitura a trepanat teasta Sistemului dupa ce, in urma deciziei CCR, o serie de personaje importate aflate in spatele gratiilor au castigat suspendarea pedepsei pana la rejudecarea cauzelor lor, cauze care fusesera transate de sinistrele complete de 5. Azi sunt liberi si asteapta rejudecarea. Pana si cele doua arestate din Costa Rica, Elena Udrea si Alina Bica, au fost eliberate gratie acestei lovituri. Ce se intampla, insa, cu cei care nu au avut norocul de a intra in criteriile impuse de CCR si Codul de procedura penala?
2018 a fost anul miscarilor de strada haotice, distructive, sub semnul #Rezist. Punctul de maxima convulsie a fost atins in 10 august, cand mitingul neautorizat s-a soldat cu interventia in forta, legala, a Jandarmeriei. A urmat mizeria de deschidere de dosar la Parchetul Inaltei Curti, cu inculparea absurda a sefilor Jandarmeriei. Procurorul general al PICCJ, Augustin Lazar a excelat in greseli impardonabile, care s-au constituit intr-un raport al ministrului Toader Tudorel prin care acesta i-a solicitat revocarea. Pana azi, revocarea lui Lazar nu s-a concretizat. Artificiile facute de Augustin Lazar ca sa reuseasca sa isi incheie mandatul in scaunul de sef al Parchetelor, jocul pervers facut de Klaus Iohannis care s-a contrat la toate propunerile venite din partea Guvernului, mentinerea Codrutei Kovesi la Bucuresti in cercul lui Lazar, flitul dat de Presedinte la propunerile de numire a procurorului Adina Florea in fruntea DNA, sunt dovezi ale luptei Sistemului pentru a supravietui. Generatorul de la care se alimenteaza in continuare cu energie se afla la Cotroceni. Acolo unde Iohannis sfideaza pe fata Constitutia, CCR si regulile elementare ale unui stat de drept. Imunul pare ca nu si-a epuizat metodele invasive, prin care sa isi adjudece un al doilea mandat de Presedinte.
2018 a fost un an foarte greu. A fost anul in care a fost smulsa masca de pe fata Sistemului. Un sistem inamic declarat al democratiei, un Sistem care a facut ravagii ani de-a randul si care a lasat in urma haos si multe victime. Dar Sistemul lucreaza inca. Prin piramida incompetentilor si a multor nemernici postati la bordul multor institutii, in functii-cheie, pe care actuala guvernare i-a lasat sa isi faca mendrele in continuare. De ce oare? Naivitatea nu poate fi un argument. Exclus. Asa ca, inca mai sunt multe de facut in deratizarea institutiilor de sobolanii Statului paralel!
2018 a fost, dupa parerea mea, Anul Meduzei. Dar aceasta Gorgona, stim bine din legenda, nu poate fi distrusa total taind doua cateva capete de serpi. Pentru a invinge, lovitura fatala trebuie data cand Meduza e adormita, nu doar ametita cum e acum. Pentru a invinge e nevoie de un scut-oglinda in care Meduza sa se vada in toata hidosenia ei si sa impietreasca definitiv. Dar pentru asta e nevoie de curaj. Si de virtuti pe care nu prea vad sa le aiba careva dintre cei ce conduc astazi tara.
Acesta este motivul care ma face sa cred ca anul 2019 nu va fi deloc usor. Evenimentele vor veni in cascada. Se vor transa si alte probleme majore ale Justitiei? Cum ar fi completele de 3 ale ICCJ sau posibila nelegalitate a repartizarii ciclice? Cum se va finaliza apelul in dosarul lui Liviu Dragnea, in care are pe fond o condamnare deloc usoara? Dar dosarul lui Tariceanu? Dar alte dosare pe care DNA le-a activat, fiind in continuare jucator sub acoperire in spectrul politico-economic?
Evenimentele ce vor urma, bilantul primului mandat al Romaniei la sefia Consiliului UE, alegerile europarlamentare si prezidentiale, deciziile ce urmeaza a fi date la CCR si in instante, modul in care vor fi gestionate conflictele dintre Presedinte si Guvern, felul in care va actiona ministrul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii, atitudinea societatii civile si, foarte important, ce impact vor avea asupra romanilor legile si ordonantele cu impact economic si social in viata fiecaruia dintre noi, toate acestea vor face bilantul acestui an.
2019. Un an pentru care va transmit toate gandurile mele bune, in speranta ca niciodata nu e prea tarziu pentru vindecare, pentru adevar, dreptate si decizii intelepte care sa aduca prosperitate si liniste fiecaruia dintre noi.
LA MULTI AI FERICITI!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gilu 2 January 2019 17:35 +13
# Politici slabe 2 January 2019 18:59 +2
# DODI 3 January 2019 14:43 -1
# Ioan 2 January 2019 17:45 0
# Cloudfare 2 January 2019 18:57 +2
# Anne Ban 2 January 2019 22:03 +8
# Rahatel 4 January 2019 09:10 +1
# Dragnea 12 January 2019 03:57 0