18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Kovesi apara visteria lui Boc – Procurorul General al Romaniei a promovat un recurs in interesul legii, de tip stalinist, in scop de a-i impedica pe condamnatii politici ai regimului comunist sa-si mai ceara daunele pentru prejudiciul moral suferit

Scris de: L.J. | pdf | print

1 September 2011 16:44
Vizualizari: 5907

La 29 august 2011, invocad doua decizii ale Curtii Constitutionale, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a promovat un recurs in interesul legii, prin care intentioneaza conform opiniei sale exprimate, sa exonereze Statul Roman – prin Ministerul Finantelor de obligatia de a mai plati daune morale detinutilor politici din perioada comunista, pentru prejudiciul suferit prin detentia din inchisori, confiscarea bunurilor si altele. Precizam ca prin Legea 221/2009, privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora pronuntate in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, Parlamentul a oferit un termen de 3 ani pentru ca persoanele care au suferit prejudicii morale ca urmare a unor procese politice sa-si poata cere in instanta despagubirile cuvenite. Termenul de gratie de 3 ani este 11 iunie 2009 – 11 iunie 2012. El a fost oferit tocmai pentru a repara o mare inechitate, aceea ca in civil dreptul de a solicita daune morale se prescrie in 3 ani si este evident ca in perioada comunista si imediat dupa aceea, multe persoane nu a putut si nici nu au avut curajul s-o faca date fiind represaliile la care se riscau sau imposibilitatea legala de a te adresa justitiei dupa termenul de prescriptie de 3 ani. Este de notorietate sadismul cu care au fost torturati mii de oameni, in special intelectuali, in inchisorile comuniste, precum si modul arbitrat prin care le erau confiscate averile prin decrete abuzive si hotarari ale tribunalelor muncitoresti.


Discriminare in toata regula

Redeschiderea drumului, prin lege, catre repararea prejudiciilor suferite, a facut ca numerosi condamnati politici sa-si ceara si sa-si castige in instanta daune insemnate. Iar incompetentul Guvern Boc-Basescu, care a secatuit visteria in ultimii ani, s-a vazut in imposibilitatea de a plati aceste despagubiri. Imediat, in 2010 a intrat in actiune Curtea Constitutionala (structura in majoritate aservita actualului regim, „judecatorii” acesteia fiind numiti direct de Parlament, Guvern si Presedintie) si a dat cateva decizii prin care a declarat neconstitutionala Legea 221/2009 (lege votata, culmea, de PDL, care a facut mare tam-tam pe condamnarea „crimelor comunismului”) sub aspectul faptului ca nu s-a prevazut si sursa de finantare pentru punerea ei in practica, precum si pentru alte aspecte. Astfel, din 2010 incoace s-a creat o practica neunitara in sensul ca unele instante au inceput sa anuleze actiunile fostilor detinuti politici (unele castigate la fond) in vreme ce altele au continuat sa le acorde pe ratiuni care tin de Drepturile Omului si de legea in vigoare la data introducerii actiunilor.

Prin recursul in interesul legii introdus de Laura Kovesi, aceasta solicita sa se dea curs variantei ca nimanui afara de cei care au castigat deja, in mod definitiv, daunele solicitate, sa nu i se mai dea castig de cauza. Cu alte cuvinte se va deschide calea unei imense discriminari. Cei care au fost mai „iuti de picior” vor primi despagubirile, iar cei ale caror procese au mers mai greu ori care au introdus actiunile mai tarziu, sa li se respinga actiunile. Prin deciziile Curtii Constitutionale si recursul in interesul legii (daca va fi admis) Statul roman, de data aceasta cu mana Curtii Constitutionale ai puterii judecatoresti, va lovi inca o data in detinutii politici, carora nu li s-a oferit niciodata posibilitatea repararii in mod real a prejudiciilor suferite (fara de cei care s-au miscat mai repede pe legea 221/2009). Mentionam ca potrivit Conventiei Europene privind Drepturile Omului, discriminarea de orice fel este interzisa.

In concluziile RIL-ului inaintat instantei supreme, Laura Kovesi a mentionat: „In consecinta, deciziile nr. 1358 si nr. 1360 din 21 octombrie 2010 ale Curtii Constitutionale, avand drept rezultat inexistenta temeiului legal pentru acordarea despagubirilor pentru prejudiciul moral cauzat prin condamnarile si/sau masurile administrative cu caracter politic in virtutea dispozitiilor art. 5 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 221/2009, text declarat neconstitutional, isi produc efectele juridice asupra proceselor in curs de judecata, cu excepţia situatiilor in care exista o hotarare ramasa definitiva, de admitere a actiunii reclamantilor si obligare la plata despagubirilor, anterior publicarii acestor decizii in Monitorul Oficial al Romaniei. Pentru aceste motive, in temeiul dispozitiilor art. 3307 din Codul de procedură civila, solicit admiterea recursului in interesului legii si pronuntarea unei decizii in această chestiune de drept.

Ce spune Legea 221/2009 pe care Guvernul a ordonat sa nu se mai aplice

Potrivit art. 5 din aceasta lege: (1) Orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instantei de judecata, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la:

a) acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. La stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine seama si de masurile reparatorii deja acordate persoanelor in cauza in temeiul Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 214/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 568/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) acordarea de despagubiri reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotarare de condamnare sau ca efect al masurii administrative, daca bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obtinut despagubiri prin echivalent in conditiile Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare;

c) repunerea in drepturi, in cazul in care prin hotararea judecatoreasca de condamnare s-a dispus decaderea din drepturi sau degradarea militara.

(2) Hotararile judecatoresti pronuntate in temeiul prevederilor alin. (1) lit. a) si b) sunt puse in executare de Ministerul Finantelor Publice, prin directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

(3) Cererile prevazute la alin. (1) sunt scutite de taxa de timbru”.

* Cititi aici textul recursului in interesul legii trimis de Laura Kovesi la ICCJ

 

Comentarii

# th58m date 1 September 2011 22:23 +3

lulutza, tot zgărcită, tot zgărcită... :-?...asa este cănd ai fost copil sărac...

# Ileana Mladinoiu date 3 September 2011 18:26 +1

Ca sa fiu sincera, speram intr-o rezolvare favorabila (prin acest RIL) fostilor detinuti politici. Inca o data, imi demonstrez naivitatea. Oare cu ce s-o tratez? Nu cunoasteti vreun medicament?

# cati date 8 September 2011 07:08 0

  Cind oare va binevoi dmna procuror general sa motiveze recursul in interesul legii privind pensiile speciale ale personalului auxiliar de specialitate???????????Este greu nu?????????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva