LA VREMURI NOI, TOT EI! - Garnitura sefilor de Parchete din malaxorul coabitarii a fost instalata ceremonios in prezenta premierului Victor Ponta. Nitu, Licu, Olaru, Kovesi, Bica si Hosu si-au luat in primire scaunele. Premierul i-a asigurat pe fostii colegi ca nu-si vor pierde statutul de magistrat si a cerut ca abuzuri de genul celor din vara lui 2012 sa nu se mai repete
Toata floarea cea vestita a Parchetelor s-a adunat, joi, 16.05.2013, in sala de conferinte de la etajul 1 a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a-i inscauna pe noii sefi numiti de Presedintele Traian Basescu la propunerea premierului Victor Ponta (n.a.-in timpul interimatului sau la Ministerul Justitiei), in fruntea PICCJ, DNA si DIICOT. Sa nu credeti ca a fost cine stie ce! O adunare de sefi si sefuleti, plus distinsele fete CSM-iste conduse la intalnire de catre procuroarea-presedinta a Consiliului, Oana Schmidt-Haineala. Noroc ca a venit la aceasta inscaunare si premierul Victor Ponta, care a facut declaratii serioase dar si, pe alocuri, pline de umor. Cum ar fi aceea ca ultima oara cand a fost in biroul Procurorului general al Romaniei, era pe vremea mandatului lui Mircea Criste, iar acesta l-a certat ca l-a faultat la fotbal.
Vrerea premierului este acea ca parchetele sa-i gaseasca pe cei vinovati de episodul cu Bliblia la sate din vara anului 2012, cand oamenii s-au trezit luati la interogatoriu pe teren despre cum si cu cine au votat. Perceptia sa este ca procurorii care au gresit atunci si au facut abuzuri sa plateasca, iar acesta este un mesaj transmis noii "garnituri" de sefi ai Parchetelor destinat in primul rand urechilor Procurorului General Tiberiu Nitu. In esenta, la aceasta ceremonie s-a vazut ca premierul Ponta tine la fostii sai colegi, declarand ca mai mult decat atata, ii si invidiaza pentru ca, poate, ca procuror, ar fi aspirat si el la o functie inalta in Parchete. Ca de obicei, invitatii celorlalte institutii, au fost primiti la intrare, ca de obicei pe post de reprezentant al gazdelor, de catre procurorul sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica, Marius Iacob. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc a venit insotit de proaspatul secretar general al MJ, Alex Cheregiu, a carui numire a fost facuta in urma cu o zi, in 15.05.2013.
Una peste alta, noul Procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu a incercat cat a putut sa fenteze presa, dar chemat insistent, in cele din urma a raspuns la cateva intrebari in acelasi mod generalist si fara un mesaj clar pe care l-a avut si la cele doua interviuri-etalon din fata Sectiei pentru procurori a CSM. Cat despre Laura Codruta Kovesi, noul procuror sef al DNA, aceasta s-a pierdut repede in peisaj.
Victor Ponta: "Eu nu vreau sa mai vad, asa cum am vazut anul trecut, scene din anii '50, cu procurori din vacanta care cerceteaza oameni de la tara"
Premierul Victor Ponta li s-a adresat noilor sefi ai PICCJ, DNA si DIICOT, spunandu-le ca are incredere in ei ca vor aplica corect legea, iar evenimente precum cel din vara anului 2012 nu se vor mai repeta: "Am incredere ca veti aplica, ca si pana acum, legea indiferent de cine este cel vizat si nu o sa ma auziti vreodata, sper, de acum incolo, vorbind de dosare politice. Cred ca rolul Parchetului este de a-i sanctiona pe cei vinovati, de a aplica legea si de a nu ne intoarce niciodata in istorie. Eu nu vreau sa mai vad, asa cum am vazut anul trecut, scene din anii '50, cu procurori din vacanta care cerceteaza oameni de la tara. Cred ca aveti foarte multi oameni care au incalcat legea si care trebuie sa raspunda si sunt absolut convins ca o veti face in continuare. in ceea ce ma priveste, legislativ si dupa aceea, la un moment dat, cum discut cu ministrul Justitiei, cu presedinta CSM, probabil ca o sa discut si cu Procurorul general, inclusiv in partea bugetara. Tot ceea ce poate sa faca guvernul vom face, ca sa aveti conditii cat mai bune de desfasurare a activitatii, insa cred ca cel mai important lucru era stabilitatea statutului dumneavoastra de magistrat, statutul de independenta, stabilitatea functiilor de conducere".
Victor Ponta: "Vroiam sa va spun si direct faptul ca nu aveti nicio datorie la nimeni, nici la cel care v-a propus, nici la cel care v-a numit, nici la cei care v-au avizat"
Totodata, premierul Victor Ponta le-a dat garantii noilor sefi ai marilor parchete ca atat timp cat va ocupa functia de prim-ministru nu vor exista modificari in ceea ce priveste statutul procurorilor, precizand ca singurele schimbari in ceea ce ii vizeaza pe acestia vor fi facute in sensul intaririi statutului de magistrat si al independentei procurorilor. In cadrul conferintei prim-ministrul Ponta s-a adresat direct celor sase procurori numiti in functii de conducere la PICCJ, DNA si DIICOT spunandu-le ca din acest moment nu au nicio datorie fata de nimeni, mai exact nici fata de cel care i-a propus, in speta Victor Ponta – in perioada i care ocupa functia de ministru interimar al Justitiei -, nici fata de cei care i-au avizat, Sectia de procurori a CSM condusa de procuroarea Oana Schmidt-Haineala, nici fata de cel care i-a numit, adica Presedintele Traian Basescu: "Vreau, in primul rand, sa urez succes celor care de astazi incepand ocupati functiile de conducere in cadrul Parchetului General, DNA, DIICOT, sa va spun sincer ca de astazi mi-as dori, cel putin eu, sa nu mai vorbesc despre procurori. Cred ca am vorbit prea mult in ultimul timp cu adevarat si nu aveti nevoie de prea multe declaratii politice, sa spun doar ca, e adevarat, propunerea referitoare la cele sase functii imi apartine, ca ministru interimar al Justitiei. Propunerea a fost dupa aceea avizata de catre Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii si numirile au fost facute de presedinte, insa vroiam sa va spun si direct faptul ca nu aveti nicio datorie la nimeni, nici la cel care v-a propus, nici la cel care v-a numit, nici la cei care v-au avizat. De altfel, peste trei ani, e foarte probabil, nici presedintele, nici ministrul care v-a propus sa nu mai fie in functie, asa incat nu despre asta era vorba. Singura datorie o aveti - asa cum am invatat si eu in vremurile bune - pentru aplicarea legii, pentru a fi cat mai duri in aplicarea legii. Aici, in mod sigur, vechile mele apucaturi isi spun cuvantul cand vorbesc de duritate. E un context extrem de favorabil: numiri in functie, stabilitate, dupa foarte mult timp de interimat. Aveti nu doar un prim-ministru fost procuror, un ministru al Justitiei fost procuror, presedinte al CSM, procuror. Unii o sa zica, normal, ca sunt prea multi procurori prin conducerile institutiilor statului, dar ideea de legalitate si de sanctionare a celor care incalca legea, cred ca e o idee buna si daca aceasta este adusa de catre procurori, fosti procurori in functiile pe care le ocupa, este extrem, extrem de bine".
Victor Ponta: "Cred nu doar ca procurorii trebuie sa ramana magistrati, ci mai degraba cred ca trebuie sa lamurim, daca se poate, chiar si acea idee de autoritate a ministrului Justitiei"
Premierul Victor Ponta si-a exprimat convingerea ca procurorii trebuie sa ramana magistrati, insa mai sunt necesare unele precizari fata de ideea de autoritate a ministrului Justitiei asupra procurorilor. In acelasi timp, Victor Ponta i-a sfatuit pe noii sefi ai marilor parchete sa nu se uite la televizor si sa fie preocupati mai mult de dosare: "In rest, cu o singura ocazie o sa mai comentez din functia publica activitatea Parchetului, atunci cand o sa cer sa transmiteti publicului rezultate, ce s-a intamplat, e vinovat, e nevinovat, X, Y. Important este ca activitatea dumneavoastra sa fie conform legii, dar sa fie si comunicata pentru ca, altfel, comunica altii in locul dumneavoastra si rezulta ca se intampla, nu se intampla, se trage la raspundere, nu se trage la raspundere cineva. Eu vreau doar, cu aceasta ocazie, am spus-o si la intalnirea pe care am avut-o cu Sectia de procurori a CSM, sa va asigur ca, atat timp cat sunt prim-ministru si lider al unui grup politic important in Parlament, orice modificare a statutului procurorilor se va face in sensul intaririi statutului de magistrat, al independentei procurorilor, si nu in sens invers. Exista tot felul de intentii, de idei pe care le cunoasteti, dar in ceea ce ma priveste, mi-am exprimat foarte clar punctul de vedere si cred nu doar ca procurorii trebuie sa ramana magistrati, ci mai degraba cred ca trebuie sa lamurim, daca se poate, chiar si acea idee de autoritate a ministrului Justitiei. De fapt, autoritatea ministrului Justitiei a ramas o simpla fictiune de drept si, cred ca pentru ministrii Justitiei actuali si viitori, sa nu se inteleaga cumva ca sunt sefii Justitiei - pentru ca cel mai rau lucru e sa raspunzi de ceva asupra caruia n-ai autoritate, ci au cu totul si cu totul alt rol".
Victor Ponta a trecut la amintiri din vremea "copilariei" in Parchete
Spre finalul conferintei premierul Victor Ponta si-a amintit cum in perioada in care era procuror in cadrul PICCJ a fost chemat in biroul Procurorului General pentru a fi "certat" dupa ce l-a faultat la fotbal pe fostul sef al PICCJ, Mircea Criste: "Pe 4 aprilie 2001, la ora 12:00 am plecat din aceasta cladire cu gandul sa ma intorc a doua zi, dar nu s-a mai intamplat - viata e plina de surprize - decat, iata, după 12 ani. (...) Nimic nu era mai rau decat sa ai sefi interimari care stiu ca o data la cateva luni trebuie sa vina din nou la vreo prelungire. Cred ca lucrurile, acuma, trebuie sa... sau mai bine sa aveti toate conditiile pentru ca activitatea sa se desfasoare normal si, in ceea ce ma priveste, ca fost procuror, invidios pe dumneavoastra ca nu pot sa particip la competitie pentru aceste functii, pot doar sa fac propuneri atat cat a permis legea. Sunt absolut convins ca lucrurile rele din trecut se vor indrepta si ca lucrurile bune vor continua. Va urez mult succes. Mi-a facut mare placere sa fiu in aceasta sala. Ultima data am fost in biroul de alaturi, al procurorului general, cand a vrut sa ma sanctioneze pentru ca il faultasem la fotbal pe domnul procuror general Mircea Criste. Cand o sa imi scriu memoriile o sa trec si acea parte a activitații mele. in rest, va urez extrem de mult succes si, asa cum am spus, sper sa ne mai vedem peste trei ani si sa mai vorbim pana atunci doar de lucrurile bune pe care le face Ministerul Public. Multumesc si mult succes nenumaratilor procurori din conducerea institutiilor prezente aici!"
Oana Haineala: "Am sa imi permit o gluma... cred ca procurorii, Procurorul General si Procurorul sef DNA au o mostenire grea. Fiecare din ei vin in locul unor personalitati puternice"
La randul ei, sefa CSM, procuroarea Oana Schmidt-Haineala a declarat in timpul conferintei ca noii sefi ai Parchetului General si DNA au o sarcina grea, intrucat vor trebui sa depaseasca standardele stabilite de fostii procurori sefi, Laura Codruta Kovesi la PICCJ, respectiv Daniel Morar la DNA: "Din partea Sectiei de procurori a Consiliului vreau sa urez succes noii echipe si sa imi exprim speranta ca procurorii care au fost numiti prin decretele emise ieri sa reuseasca sa alcatuiasca o echipa. Imi exprim speranta ca fiecare din procurorii care fac parte din aceasta echipa sa fie folositi, sa isi gaseasca locul, sa fie folositi conform pregatirii, conform capabilitatilor, conform disponibilitatii. Este foarte important sa avem un mecanism care sa functioneze perfect, iar daca nu perfect, macar sa functioneze la parametri optimi. Factorul uman este foarte important, conditia cheie este ca sa isi gaseasca locul conform competentelor si aptitudinilor. De asemenea, am sa imi permit o gluma... cred ca procurorii, Procurorul General si Procurorul sef DNA au o mostenire grea. De ce? Fiecare din ei vin in locul unor personalitati puternice, unor oameni care au facut o diferenta in justitia romana si nu va fi simplu de respectat standarele, de depasit, acolo unde se poate, standardele care au fost atinse".
Tiberiu Nitu despre "Dosarele Revolutiei": "Nu exista o aplecare speciala sau o aplecare altfel decat cea prevazuta de lege"
La finalul ceremoniei noul Procuror General al Romaniei, Tiberiu Nitu a fost intrebat de jurnalisti ce se va intampla cu dosarele Revolutiei. Raspunsul lui Nitu a fost unul scurt: "Vom verifica sau vom analiza intreaga activitate ca sa vedem dacum si situam si ce avem de facut in continuare".
Intrebat daca exista probabilitatea sa se clarifice aspectele in ceea ce priveste "Dosarele Revolutiei", mentionate de Traian Basescu, in circa un an Procurorul General Tiberiu Nitu a raspuns: "Sa analizam, sa vedem ce se intampla la nivelul institutiei. Au trecut doi ani de cand am plecat din aceasta institutie si unele lucruri s-au schimbat. Vom evalua. Ne vom concentra asupra acestor dosare ca si asupra altor dosare. Nu exista o aplecare speciala sau o aplecare altfel decat cea prevazuta de lege".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Fiti fara frica
16 May 2013 15:19
+9
# goe
16 May 2013 15:53
-3
# unul din lumea cea mare
16 May 2013 16:20
+13
# unul din lumea cea mare
16 May 2013 16:47
+9
# unul din lumea cea mare
16 May 2013 17:01
+8
# unul din lumea cea mare
16 May 2013 17:10
+8
# pt \"Fiti fara frica\"
16 May 2013 16:09
-3
# Tineretea natafleata
16 May 2013 19:24
+5
# poate va uitati
16 May 2013 15:36
+11
# VIKY
16 May 2013 15:53
+13
# ME
16 May 2013 17:06
+13
# Intr-adevar au o sarcina grea.
16 May 2013 20:26
+10
# carcotas
17 May 2013 11:21
+5
# popescu
17 May 2013 16:37
0
# 4ARM
18 May 2013 06:33
+4
# ADEVARUL
19 May 2013 06:20
+2
# tantareanul
22 May 2013 20:05
0