15 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LAPTE SI MIERE IN PUSCARIILE ROMANESTI – ANP lauda conditiile din inchisori, sperand ca va convinge Germania sa-l extradeze pe fostul primar Catalin Chereches: „Conditiile de detentie garantate in cazul lui Chereches corespund cerintelor europene, fiind superioare garantiilor asumate in alte cazuri pentru care statul german a predat arestati catre Romania”. Avocatul Razvan Doseanu: “Nu cred ca exista certitudinea ca aceste promisiuni vor fi respectate”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

8 January 2024 18:44
Vizualizari: 3791

Efectiv curg lapte si miere in puscariile romanesti, se lauda Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) – condusa de chestorul Dan Halchin (foto 3) – intr-o adresa trimisa catre Tribunalul Cluj in dosarul nr. 2537/117/2016, in care fostul primar al municipiului Baia Mare Catalin Chereches (foto 1) a primit in noiembrie 2023, la Curtea de Apel Cluj, o condamnare definitiva la 5 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita. O condamnare controversata, atrageam atentia la acea vreme, din moment ce CA Cluj a refuzat s-o scoata din dosar pe judecatoarea Georgiana-Rodica Farcas-Hingan, chiar daca aceasta devenise incompatibila prin formularea unui denunt la DNA impotriva soacrei lui Chereches, pe motiv ca aceasta incercase s-o mituiasca.



Revenind: intre timp, fostul edil a plecat in Germania, iar acum statul roman se straduieste sa-i obtina extradarea. Lumea Justitiei prezinta in integralitate cele 14 intrebari adresate de catre statul german partii romane in ceea ce priveste conditiile din inchisorile autohtone, precum si raspunsurile in care ANP sustine ca totul este ireprosabil (in conformitate cu standardele CEDO) si ca nemtii pot veni oricand ca sa se convinga singuri, la fata locului. De altfel, insasi ministra Justitiei Alina Gorghiu s-a convins de conditiile bune din inchisori, in octombrie 2023, cand a facut o vizita la Penitenciarul Rahova (una dintre puscariile in care va fi inchis Chereches), insotita de reprezentantii a 17 state. Tot anul trecut, dar in aprilie, o delegatie de la Ambasada Germaniei la Bucuresti a efectuat o vizita similara, si de data aceasta impresiile fiind bune, adauga Administratia Nationala a Penitenciarelor.

In plus, ANP da asigurari ca au fost facute verificari exprese in cazul lui Catalin Chereches, pentru ca personalul penitenciarelor sa se asigure ca fostul edil va beneficia de conditii bune dupa gratii.


Avocatul lui Chereches nu crede propaganda ANP


Contactat de Lumea Justitiei, avocatul Razvan Doseanu (foto 2) – aparatorul ex-primarului de Baia Mare – s-a aratat sceptic in legatura cu promisiunile ANP.

„Personal, nu cred ca exista certitudinea ca aceste promisiuni vor fi respectate dupa o eventuala extradare. In plus, domnul Chereches ar putea fi victima celorlalti detinuti, care ar putea fi revoltati ca nu ar beneficia de aceleasi conditii.

Evaluarea conditiilor de detentie trebuie facuta raportat la situatia cea mai defavorabila cu privire la orice detinut din Romania. In caz contrar, dupa o eventuala extradare in Romania, garantiile oferite pot sa nu fie aplicate invocandu-se diferite motive, fara niciun fel de consecinte pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Standardul corect si care poate fi garantat este cel oferit tuturor detinutilor din Romania”, a declarat maestrul Doseanu pentru Luju.


Redam principalul pasaj din adresa ANP catre statul german:


Avand in vedere adresa autoritatilor din Germania – emisa in dosarul nr. 2537/117/2016 – cu privire la conditiile de detentie de care urmeaza sa beneficieze numitul CHERECHES CATALIN, cetatean roman (nascut la data de 07.07.1978, domiciliat in judetul Maramures, condamnat la o pedeapsa de 5 ani inchisoare), in eventualitatea predarii acestuia autoritatilor romane, va comunicam urmatoarele:


I. Cooperarea judiciara cu statele partenere


Pentru punerea in aplicare a mandatelor de arestare emise de catre instantele nationale, Ministerul Justitiei din Romania, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, a oferit garantii cu privire la conditiile de detentie ce vor fi asigurate persoanelor ce fac obiectul acestui tip de procedura. Acest demers are in vedere indeplinirea cu buna-credinta a obligatiilor, astfel cum au fost asumate, in conditii de transparenta si obiectivitate.

In aceste coordonate, s-a constatat in repetate randuri o colaborare consistenta intre Romania si Germania, numarul garantiilor oferite si numarul persoanelor transferate fiind dovada respectarii obligatiilor asumate si acordarii conditiilor de detentie care corespund asigurarii demnitatil umane in detentie, in sensul standardelor europene consacrate. Spatiul minim individual asigurat respecta intocmai recomandarile europene si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, in sensul respectarii articolului 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Concret, in perioada 2017-2023 (la data prezentei), statul roman a acordat garantii in vederea predarii din Germania in cazul a 1.367 persoane fata de care instantele nationale au emis mandat european de arestare.

Important de mentionat mai este faptul ca in cursul anului 2022, au fost predate din Germania in Romania 221 de persoane in vederea executarii pedepselor cu inchisoarea, dintre care pentru 136 persoane au fost acordate garantii privind conditiile de cazare, iar in anul 2023, pana la data prezentei, au fost predate din Germania in Romania 192 de persoane in vederea executarii pedepselor cu inchisoarea, dintre care pentru 137 de persoane au fost acordate garantii privind conditiile de cazare.

In ceea ce priveste evaluarea individuala a fiecarui caz supus procedurii de transfer, va aducem la cunostinta ca Administratia Nationala a Ponitenciarelor a adoptat procedura furnizarii conditillor 'case-by-case', astfel cum se procedeaza si in cazul numitului Chereches Catalin. Procedura acordarii garantiilor 'case-by-case', a fost apreciata favorabil cu ocazia evaluarii efectuate de catre echipa de experti coordonata de Consiliul Uniunii Europene, in cadrul celei de-a noua runde de evaluari reciproce, cu ocazia deplasarii in Romania, in anul 2021.


II. Conditii de detentie si drepturi de care va beneficia cetateanul roman Chereches Catalin – intrebarile 1-13


Sistemul penitenciar din Romania cunoaste, in ultimii ani, un proces amplu de dezvoltare atat in plan legislativ, cat si prin prisma investitiilor in infrastructura fizica a locurilor de detinere.

Progresele institutionale si eforturile pentru imbunatatirea calitatii vietii in penitenciar corespund standardelor promovate la nivel european de catre Comitetul European pentru Prevenirea Torturii si a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane ori Degradante (CPT). Administratia Nationala a Penitenciarelor a intreprins demersuri astfel incat recomandarile formulate de catre CPT sa fie implementate in sistemul penitenciar, iar in acest context trebuie precizat ca fiecare misiune efectuata in Romania a sustinut, prin constatarile cuprinse in Rapoartele de vizita, imbunatatirea normelor si procedurilor interne.

Ca remarca generala, precizam ca executarea pedepsei privative de libertate in sistemul penitenciar romanesc are la baza clasificarea detinutilor in diferite regimuri, unitatile penitenciare fiind profitate din acest punct de vedere. Cu alte cuvinte, exista penitenciare profilate pe regimul deschis / semideschis, penitenciare de regim inchis si penitenciare de maxima siguranta. In cazul numitului CHERECHES CATALIN, pornind de la cuantumul pedepsei (5 ani), legislatia romaneasca prevede ca traseul executarii pedepsel sa se realizeze prin clasificarea initiala la regimul inchis, iar dupa executarea a 1/5 din pedepsa sa devina eligibil pentru regimul semideschis si, ulterior, pentru regimul deschis. Astfel, unitatile de detentie in care persoana mentionata va executa pedeapsa, dupa parcurgerea perioadei de carantina-observare de 21 de zile (vezi raspunsul la inrebarea 14), vor fi: Penitenciarul Aiud (regim inchis), Penitenciarul Baia Mare (regim semideschis si regim deschis)

Ne vom referi in continuare la aspectele punctuale adresate prin intrebarile autoritatii judiciare din Germania, urmand ca la finalul acestul materiat sa mai evidentiem si alte elemente de interes.

1. In care centru de detinere (denumirea exacta a centrului de detinere) va fi detinut urmaritul dupa efectuarea perioadei de carantina si observare?

Astfel cum s-a precizat anterior, la repartizarea in regim inchis, numitul Chereches Catalin va fi custodiat in cadrul Penitenciarului Aiud. Dupa schimbarea regimului de executare, cetateanul roman Chereches Catalin va fi transferat la Ponitenciarul Baia Mare, in vederea executarii pedepsei privative de libertate in regim semideschis si deschis.

2. Cu cate locuri de detinere sunt dotate in prezent penitenciarele mentionate la pct. 1?

In cadrul Penitenciarului Aiud (regimului inchis), repartizarea se va realiza in cadrul sectiei de cazare E4, cu o capacitate de cazare de 42 de locuri la standardul national de 4 mp, respectiv de 80 de locuri la standardul minim european de 3 mp. In total, Penitenciarul Aiud are o capacitate de 595 locuri calculate la o suprafata minima de 4 mp, respectiv o capacitate de 917 locuri calculate la o suprafata minima de 3 mp. Odata cu schimbarea regimului de executare in semideschis la transferarea numitului Chereches Catalin la Penitenciarul Baia Mare (regimul semideschis si regimul deschis), acesta va fi custodiat in cadrul sectiei de detinere E1, cu o capacitate de 37 de locuri la standardul national de 4 mp, respectiv de 47 de locuri la standardul minim european de 3 mp. In total, Penitenciarul Baia Mare are o capacitate de 240 locuri calculate la o suprafata minima de 4 mp, respectiv o capacitate de 324 locuri calculate la suprafata minima de 3 mp.

3. Cati detinuti se afla in prezent in centrale de detinere mentionate?

La data de 14.12.2023, in cadrul sectiei E4 de la Penitenciarul Aiud erau custodiate 77 de persoane private de libertate. Fiecare dintre acestea beneficiaza de o suprafata de peste 3 mp.

La data de 14.12.2023, la nivelul Penitenciarului Aiud se aflau incarcerati un numar de 640 detinuti.

Totodata, la data de 14.12.2023, in cadrul sectiei E1, de la Penitenciarul Baia Mare, unde va putea fi cazat numitul Chereches Catalin, erau custodiate 30 de persoane private de libertate. Fiecare dintre acestea beneficiaza de o suprafata de peste 4 mp.

La data de 14.12.2023, la nivelul Penitenciarului Baia Mare se aflau incarcerati un numar de 297 detinuti.

Relevant de mentionat este si faptul ca la nivelul Penitenciarutui Aiud sunt derulate 2 obiective de investitii in vederea cresterii capacitatii spatiilor de detinere cu 105 locuri la standardul national de 4 mp, care vor fi finalizate pana la 01.05.2024.

Totodata, la nivelul Penitenciarutul Baia Mare este derulat un obiectiv de investitii in vederea cresterii capacitatii spatiilor de detinere cu 420 de locuri la standardul national, care va fi finalizat pana la 31.12.2024.

Asadar in ambele penitenciare aflate in discutie vor fi date in folosinta, pana la sfarsitul anului 2024, un numar de 525 de noi locuri de cazare, suplimentar fata de cele aflate acum in uz.

4. Cu referire la celulele de detentie in speta: Cate celule de detentie exista in centrul de detentie anterior mentionat? Cat de mari sunt celulele de detentie? Cum sunt dotate acestea, indeosebi cu privire la ferestre, posibilitatile de aerisire, incalzire si iluminare?

Avand in vedere primul penitenciar in care va fi depus cetateanul roman Chereches Catalin, respectiv Penitenciarul Bucuresti-Rahova, aceste aspecte sunt detaliate la intrebarea nr. 14.

In cadrul sectiei E4 din Penitenciarul Aiud, se afla 40 de camere de detinere, cu suprafete cuprinse intre 7,68 mp si 8,05 mp. In cadrul sectiei E1 din cadrul Penitenciarului Baia Mare, exista un numar de 10 camere de detinere, cu suprafete cuprinse intre 14,21 mp si 17,02 mp. Atasam situatia camerelor detaliate, pentru fiecare unitate in parte.




Camerele de detinere din cete doua unitati penitenciare ii vor asigura condamnatului patul individual si cazarmanentul necesar, fiind dotate cu mobilier, instalatii de incalzire si utilitati igienico-sanitare, astfel incat acesta sa aiba acces la apa potabila permanent si acces la apa calda, potrivit programului aprobat la nivelul unitatii, precum si la grupurile si instalatiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, ori de cate ori este necesar in conditii de igiena si intimitate. De asemenea, sunt asigurate materialele necesare pentru efectuarea curateniei zilnice in camerele de detinere.

In fiecare camera, sunt montate mese pentru servirea hranei, rafturi pentru depozitarea produselor, iar in baie rafturi pentru pastrarea hainelor si incaltamintei. Celelalte bunuri de fotosinta indelungata sunt pastrate la magazia penitenciarului, unde condamnatul are acces conform programului stabilit.

Spatiile de detinere sunt amenajate astfel incat sa permita iluminatul natural si artificial, precum si aerisire optima in mod permanent.

Incalzirea efectiva a camerelor de detinere se realizeaza prin intermediul caloriferelor, dimensionate corespunzator, instalate in fiecare camera de detinere. Programul de furnizare a agentului termic este optimizat pentru mentinerea unor temperaturi corespunzatoare, atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii, in functie de perioadele de timp in care se inregistreaza temperaturi scazute si nivelul acestor temperaturi, fiind asigurata o temperatura de minim 20 grade Celsius.


5. Va fi tinut urmaritul intr-o celula individuala sau comuna?

In cadrul Penitenciarului Aiud, numitul Chereches Catalin va fi cazat individual, intr-o camera cu o suprafata de 7,90 mp, incluzand patul si mobilierul aferent, dar fara a cuprinde si spatiul destinat gruputui sanitar. In cadrul Penitenciarului Baia Mare, numitul Chereches Catalin va fi cazat, in comun, cu inca alte doua persoane, intr-o camera cu o suprafata de 14,34 mp, incluzand patul si mobillerul aferent, dar fara a cuprinde si spatiul destinat gruputul sanitar.

6. In cazul in care urmaritul va fi tinut intr-o celula la comun: cu cati detinuti sunt ocupate in prezent celulele la comun?

In cadrul Penitenciarului Aiud, cetateanul roman Chereches Catalin li va fi asigurata o suprafata minima individuala de 7,90 mp, fiind cazat individual.

In camerele de detinere de la Penitenciarului Bala Mare aferente sectiei E1, sunt cazate in comun 3 sau 4 persoane. Asa cum am mentionat si la punctul 5, numitului Chereches Catalin ii va fi asigurata o suprafata minima individuala de 4,78 mp, urmand a fi cazat cu alte doua persoane.

Abordarea institutionala se regaseste si in cazul altor persoane transferate in baza mandatelor europene de arestare, cazul numitului Chereches Catalin nefiind unul singular, si urmareste angajamentul ferm al fiecarui stat de a repatria cetatenii aflati in detentie in alte state, in conditii care sa asigure adaptarea la conditiile privarii de libertate circumscrise existentei unei compatibilitati culturale si de ordin intelectual, neputand fi luat in calcul un eventual argument conform caruia acesta ar putea fi tratat in mod preferential.

7. Cum si cu ce unitati si instalatii sanitare sunt dotate centrele de detentie mentionate?

Grupurile sanitare din cele doua unitati sunt dotate cu dus, chluveta, oglinda, etajera si vas de toaleta, compartimentate astfel incat sa asigure intimitatea persoanelor custodiate. Cabinele de toaleta sunt despartite de grupul sanitar prin intermediul usilor, avand asigurata ventilatie naturala printr-o fereastra.

In ceea ce priveste asigurarea conditiilor sanitare, de igiena si de intimitate, mentionam faptul ca spatiile de detinere din cadrul penitenciarelor Aiud si Bala-Mare sunt compartimentate, existand usi de separare intre camerele de detinere si grupurile sanitare aferente fiecarei camere, iar in interiorul grupului sanitar fiecare vas de toaleta este separat prin usa individuala.

8. Cum se desfasoara conditiile de hrana in centrule de detentie? Exista acces nerestrictionat la apa potabila si la alimente (gratuite)?

Pentru asigurarea unei alimentatii diversificate, se intocmeste un tabel diferentiat pentru fiecare norma de hrana, cu mentionarea meniurilor asigurate la mic dejun, pranz si cina. Meniurile sunt avizate si de catre medicul-sef, acestea fiind afisate, zilnic, in cadrul fiecarei sectii de detinere. Conform normei de hrana la care sunt alocati, detinutitor li se ofera de 3 ori pe zi o hrana varianta, corespunzatoare calitativ si cantitativ regulilor de igiena a alimentatiei. Accesul la apa potabila se realizeaza permanent si nerestrictionat, prin racordarea unitatilor la reteaua publica de apa a localitatii unde acestea se afla, existand si surse suplimentare, ca varianta de back-up.

In ceea ce priveste calitatea apei, periodic, sunt efectuate buletinele de analiza verificate de institutia de stat abilitata, externa sistemului penitenciar, scopul fiind acela ca valorile sa corespunda normelor in vigoare.

Detinutii au posibilitatea achizitionarii de la punctul comercial din incinta unitatii sau in sistem on-line, in limita a 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie, apa minerala, bauturi racoritoare, ceai, cafea si lapte.

9. Au detinutii acces la aer curat prin iesire la aer liber, posibilitatea de acces la activitati in afara camerei de detinere? In caz ca da, cat de des si pentru care durata?

Persoanelor private de libertate care executa pedeapsa in regim inchis in cadrul Penitenciarului Aiud li se asigura dreptul la plimbare zilnica timp de 3 ore, in aer liber.

In cadrul regimului semideschis, usile camerelor sunt deschise pe toata durata zilei. Acestia au acces pe tot parcursul zilei, in baza unui program aprobat de conducerea unitatii, la curtile de plimbare prevazute cu locuri special amenajate pentru fumat.

In cadrul regimului deschis, usile camerelor sunt deschise permanent, cu exceptia intervalelor de timp necesare servirii mesei sau derularii unor activitati administrative (organizarea si efectuarea apelului, alte situatii exceptionale). Acestia au acces nelimitat la curtile de plimbare prevazute cu locuri special amenajate pentru fumat.

Aceste caracteristici ale regimurilor de executare semideschis si deschis se aplica si in cadrul Penitenciarului Baia Mare.

10. Au detinutii posibilitatea de a primi vizite si apeluri telefonice cu membrii de familie (chiar daca se afla in strainatate) si daca da, cu ce durata si cat de des?

Persoanele private de libertate repartizate in regim inchis si semideschis beneficiaza lunar de 5 vizite. Totodata, acestea au dreptul zilnic, pe cheltuiala lor, la 10 apeluri telefonice, cu durata maxima cumulata de 60 de minute.

Persoanele private de libertate care executa pedeapsa privativa de libertate in regim deschis beneficiaza lunar de 6 vizite. Totodata, acestea au dreptul zilnic, pe cheltulala lor, la 10 apeluri telefonice, cu durata maxima cumulata de 60 de minute. Astfel, persoanele condamnate au posibilitatea de a beneficia de vizite si de a efectua apeluri telefonice catre apartinatorii acestora, inclusiv a celor aflati in strainatate.

In vederea mentinerii unei legaturi constante si a cresterii sanselor de imbunatatire a relatiilor cu mediul de suport, detinutii pot beneficia de comunicari online cu aprobarea directorului, pe baza unei programari prealabile. Detinutii pot comunica online de 4 ori pe luna, iar durata comunicarii online este de pana la 30 de minute.

11. Au detinutii acces nerestrictionat la asistenta medicala?

Dreptul la asistenta medicala, tratament si ingrijiri al persoanelor condamnate este garantat, neingradit si acordat fara discriminare. Dreptul la asistenta medicala include interventia medicala, asistenta medicala primara, asistenta medicala de urgenta si asistenta medicala de specialitate. Dreptul la ingrijiri include atat ingrijirile de sanatate, cat si ingrijirile terminale.

In cadrul unitatilor medicale apartinand retelei sanitare proprii Administratiei Nationale a Penitenciarelor, se acorda o gama larga de servicii medicale din sfera urmatoarelor specialitati: medicina de familie, medicina dentara, psihiatrie, neurologie, medicina interna, cardiologie, pneumoftiziologie, boli infectioase, dermatovenerologie, geriatrie si gerontologie, endocrinologie, epidemiologie, medicina muncii, chirurgie generala, chirurgie plastica-microchirurgie reconstructiva, chirurgie toracica, oftalmologie, otorinolaringologie, ortopedie si traumatologie, urologie, anestezie si terapie intensiva.

Pe langa serviciile medicale asigurate in reteaua sanitara proprie, persoanele private de libertate pot beneficia de asistenta medicala si in spitalele publice apartinand Ministerului Sanatatii pentru orice afectiune medicala. Asistenta medicala, tratamentul si ingrijirile in penitenciare se asigura, cu personal calificat, in mod gratuit, potrivit legii, la cerere sau ori de cate ori este necesar. Persoanele condamnate beneficiaza in mod gratuit, potrivit legii, de ingrijiri, tratament medical si medicamente.

12. Este intotdeauna garantat si asigurat in mod corespunzator pentru urmarit un spatiu individual de cel putin 3 mp indiferent de forma de tinere (celula individuala sau celula la comun) si indiferent de numarul detinutilor, asadar chiar si in caz de supraaglomerare?

Cetateanul roman Chereches Catalin va beneficia de un spatiu individual minim de 4 mp (indiferent de forma de cazare si de numarul de detinuti), pe toata perioada executarii pedepsei, incluzand patul si mobilierul aferent, fara a cuprinde si spatiul destinat grupului sanitar, numarul detinutilor fiind configurat prin raportare la suprafata camerei.

13. Se confirma faptul ca spatiul de tinere si restul conditiilor de detentie din centrul respectiv de detentie sunt in conformitate cu standardele europene minime si ca in centrul de detentie detinutul nu va fi supus unei pedepse inumane sau degradante sau unui tratament de acest gen conform articolului 3 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale?

In sistemul penitenciar din Romania, inclusiv in penitenciarele Aiud si Baia Mare, executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate este organizata astfel incat sa nu existe supunerea persoanelor la pedepse sau tratamente inumane sau degradante, in sensul art. 3 din Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, cunoscuta si sub denumirea de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Administratia Nationala a Penitenciarelor garanteaza executarea pedepsei privative de libertate pe toata perioada acesteia, inclusiv in perioada de carantina si observare, in conditii decente, care sa asigure respectarea demnitatii umane.

Numitul Chereches Catalin va beneficia de conditiile specifice de detentie descrise la punctele 1-13, atat in perioada care va fi executata in Penitenciarul Aiud, cat si cea care va fi executata in Penitenciarul Baia Mare.


III. Intrebarea nr. 14: Conditii de cazare in perioada de carantina (se reiau toate punctele de la 1-13, conform indicatiei din intrebare)


1. In care centru de detinere (denumirea exacta a centrului de detinere) va fi detinut urmaritul dupa extradarea efectuata si in care va ramane arestat pe perioada de carantina si observare?

Perioada de carantina si observare (21 de zile) va avea loc la Penitenciarul Bucuresti-Rahova. Mai exact, acesta se va desfasura in cadrul sectiei E2, destinate persoanelor condamnate majore de sex masculin, aflate in perioada de carantina si observare.

De altfel, majoritatea persoanelor extradate in Romania, inclusiv cele din Germania pentru care s-au acordat garantii, au efectuat perioada de carantina si observare la Penitenciarul Bucuresti-Rahova.


2. Cu cate locuri de detinere este dotat in prezent penitenciarul mentionat la punctul 17?

Penitenciarul Bucuresti-Rahova are o capacitate de 1196 locuri conform standardului national de 4 mp, respectiv o capacitate de 1719 locuri, calculate la o suprafata minima de 3 mp, conform standardul minim european.

Sectia de detinere mentionata la punctul 1 dispune de o capacitate de 160 locuri calculate la o suprafata de 4 mp, respectiv o capacitate de 234 locuri calculate la o suprafata minima de 3 mp. Pana la finalul anului 2023, capacitatea de cazare a sectiei E2 va fi marita la 192 de locuri/ 4mp, prin finalizarea lucrarilor de modernizare.


3. Cati detinuti se afla in prezent in centrul de detinere mentionat?

La data de 14.12.2023, sectia de detinere E2 custodia un efectiv de 154 de persoane private de libertate aflate in perioada de carantina si observare.

La data de 14.12.2023, Penitenciarul Bucuresti Rahova custodia un efectiv de 1357 persoane private de libertate.

La nivelul Penitenciarului Bucuresti-Rahova, in cursul anului 2023 sunt in derulare 3 obiective de investitii in vederea cresterii capacitatii spatiilor de detinere si optimizarii tuturor conditiilor de cazare, astfel incat sa respecte prevederile standardului national de 4 mp, unul din acestea fiind finalizat (prin darea in folosinta a unui numar de 108 locuri de detinere / 4mp), iar celelalte doua urmand a fi finalizate in perioada imediat urmatoare, avand drept rezultat darea in folosinta a unul numar de 243 locuri de detinere / 4mp.

Relevant de mentionat este si faptul ca in data de 23 octombrie 2023 o delegatie condusa de ministra justitiei si formata din ambasadorii / personalul consular apartinand a 17 state la Bucuresti a vizitat Penitenciarul Rahova pentru a constata la fata locului, in mod obiectiv, conditiile de detentie. Reactiile au fost pozitive in unanimitate. De asemenea, in data de 27 aprilie 2023 o delegatie de la Ambasada Germaniei la Bucuresti, la nivelul sefului Serviciului Juridic si Consular, a efectuat o vizita similara, feedback-ul dat fiind si acesta pozitiv.


4. Cu referire la celulele de detentie in speta: cate celule de detentie exista in centrul de detentie anterior mentionat? Cat de mari sunt celulele de detentie? Cum sunt dotate acestea indeosabi cu privire la ferestre, posibilitatile de aerisire, incalzire si iluminare?

Sectia de detinere E2 dispune de 38 de camere de cazare, cu urmatoarele dimensiuni: 19,30 mp; 19,58 mp si 24,59 mp.

Fiecare camera dintre cele enumerate mai sus dispune de o fereastra dubla, cu o suprafata de 1,44 mp, o fereastra amplasata in grupul sanitar, cu o suprafata de 0,72 mp, si o fereastra in spatiul destinat depozitarii alimentelor, cu o suprafata de 0,72 mp. Aceste ferestre permit iluminatul natural si aerisirea in conformitate cu normele internationale prin care se specifica asigurarea unui procent de aproximativ 80% ventilatie si iluminat natural.

 


Tipul iluminatului este urmatorul:

- Camera de detentie: fluorescent 2 x 40W

- Grup sanitar: Incandescent 1 x 40W

- Lumina de veghe: incandescent 1 x 25W.

Cu privire la incalzirea spatiilor din cadrul Penitenciarulul Bucuresti-Rahova, va comunicam ca acesta se realizeaza in functie de temperatura exterioara, astfel incat la nivelul camerelor de detinere sa fie asigurata o temperatura optima, de minim 20 grade Celsius.

Referitor la programul de furnizare a apei, precizam faptul ca in cadrul Penitenciarului Bucuresti-Rahova apa rece se asigura in program non-stop, lunar efectuandu-se analize pentru potabilitatea apei, realizate de o institutie independenta sistemului penitenciar, neexistand depasiri ale parametrilor si incadrandu-se in indicatorii prevazuti de legislatia in vigoare. De asemenea, unitatea beneficiaza suplimentar de statie proprie de clorinare a apei potabile.

Centrata termica din cadrul Penitenciarulul Bucuresti-Rahova are capacitatea de a distribul apa calda pentru imbaierea zilnica pentru toate sectiile de detinere.

Mentionam ca, in toate camerele de detinere, detinutii beneficiaza de pat individual, iar numarul ocupantilor din camere nu a depasit numarul paturilor instalate in camerele respective.

Detinutii nou-depusi beneficiaza in unitatea penitenciara de cate un pat metalic, care este dublu etajat, dimensiuni pat 1,80 x 0,80 m, saltea, cearsaf, perna cu fata perna, patura, cazarmament pus la dispozitie si schimbat dupa durata normala de inlocuire sau deteriorare excesiva, toate in stare buna de utilizare. Unitatea a fost proiectata si construita cu un singur grup sanitar pentru fiecare camera de detinere.

Fiecare camera de detinere din cadrul unitatii are in componenta cate un spatiu pentru depozitarea alimentelor, cu suprafata de 1,4 mp/4,34 mc. Incepand cu luna iulie 2015, au fost amenajate camere speciale cu frigidere pe fiecare sectie in parte. Persoanele private de libertate poarta tinuta civila decenta, indiferent de regimul de executare a pedepselor privative de libertate. In cazul in care nu dispun de tinuta civila personala si nici de mijloace financiare suficiente, tinuta civila se asigura gratuit de catre administratia penitenciarului.


5. Va fi tinut urmaritul intr-o celula individuala sau comuna?

Numitul Chereches Catalin va fi cazat, in comun, intr-o camera cu o suprafata de 19,58 mp, incluzand patul si mobilierul aferent, dar fara a cuprinde si spatiul destinat grupului sanitar.


6. In cazul in care urmaritul va fi tinut intr-o celula la comun: cu cati detinuti sunt ocupate in prezent celulele la comun?

Camerele afectate perioadei de carantina-observare sunt ocupate de 4 persoane, 5 sau 6 persoane. In anumite situatii (incompatibilitati intre persoanele detinute, probleme medicale etc.), se regasesc camere si cu 3 persoane. Pentru situatia numitului Chereches Catalin, aferent celor 21 de zile de carantinere observare, cazarea se va realiza cu maxim inca doua persoane, rezultand astfel o suprafata minima individuala de 6,52 mp. Reiteram ca in aproximativ doua saptamani de la data prezentului material, la nivelul Penitenciarului Rahova vor mai fi date in folosinta inca 243 de noi locuri de cazare (vezi pct. 3, paragraf penultim).

Abordarea institutionala se regaseste si in cazul altor persoane transferate in baza mandatelor europene de arestare, cazul cetateanului roman Chereches Catalin nefiind unul singular, si urmareste angajamentul ferm al fiecarui stat de a repatria cetatenii aflati in detentie in alte state, in conditii care sa asigure adaptarea la conditiile privarii de libertate circumscrise existentei unei compatibilitati culturale si de ordin intelectual, neputand fi luat in calcul un eventual argument conform caruia acesta ar putea fi tratat in mod preferential.


7. Cum si cu ce unitati si instalatii sanitare este dotat centrul de detentie mentionat?

Fiecare camera dispune de cate un grup sanitar, de cate un spatiu de depozitare a efectelor personale si de cate un spatiu de depozitare a alimentelor.

Dotarea grupului sanitar este: lavoar: 1 bucata (pentru camera de 19,58 mp) si 2 bucati (pentru camera de 24,59 mp), dus 1 bucata.

In ceea ce priveste asigurarea conditiilor sanitare, de igiena si de intimitate, mentionam faptul ca spatiile de detinere din cadrul penitenciarului Bucuresti-Rahova sunt compartimentate, existand usi de separare intre camerele de detinere si grupurile sanitare, iar in interiorul grupului sanitar fiecare vas de toaleta este separat prin usa individuala.


8. Cum se desfasoara conditiile de hrana in centrul de detentie? Exista acces nerestrictionat la apa potabila si la alimente (gratuite)?

Pentru asigurarea unei alimentatii diversificate, se intocmeste un tabel diferentiat pentru fiecare norma de hrana, cu mentionarea meniurilor asigurate la mic dejun, pranz si cina. Meniurile sunt avizate si de catre medicul-sef, acestea fiind afisate, zilnic, in cadrul fiecarei sectii de detinere.

Conform normei de hrana la care sunt alocati, detinutilor li se ofera de 3 ori pe zi o hrana variata, corespunzatoare calitativ si cantitativ regulilor de igiena a alimentatiei.

Accesul la apa potabila se realizeaza prin racordarea unitatilor la reteaua publica de apa a localitatii unde acestea se afla, in anumite cazuri existand si surse suplimentare, autorizate, de alimentare cu apa potabila. In ceea ce priveste calitatea apei, va comunicam faptul ca, periodic, sunt efectuate buletinele de analiza, scopul fiind acela ca valorile sa corespunda normelor in vigoare.

Detinutii au posibilitatea achizitionarii de la punctul comercial din incinta unitatii sau in sistem on-line, in limita a 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie, apa minerala, bauturi racoritoare, ceai, cafea si lapte.


9. Au detinutii acces la aer curat prin iesire la aer liber, posibilitatea de acces la activitati in afara camerei de detinere? In caz ca da, cat de des si pentru care durata?

Fiecarei persoane private de libertate aflate in perioada de carantina si observare i se asigura dreptul la plimbare zilnica timp de 2 ore. Mai mult, fiecarui detinut ii sunt puse la dispozitie o serie de activitati din care poate alege, creandu-se astfel posibilitatea de a petrece o perioada mult mai mare in afara camerei de detinere, daca acesta alege sa participe.

Facem mentiunea ca participarea la aceste activitati se face in urma manifestarii de vointa din partea detinutilor.

Activitatile pe care cetateanul roman Chereches Catalin le va putea desfasura in interiorul camerei de detinere sunt reprezentate de: consultarea mapei de camera, accesul la publicatii, emisiuni radiofonice si televizate, acces la informatii de interes public, acces la carti si publicatii de la biblioteca unitatii, asigurarea mentinerii legaturii cu mediul de suport prin intermediul convorbirilor telefonice.

Activitatile pe care cetateanul roman Chereches Catalin le va putea desfasura in afara camerei de detinere sunt reprezentate de: asigurarea dreptului la plimbare in aer liber, in curtile de plimbare special destinate, asigurarea dreptului la cumparaturi, participarea la activitati recuperative, cum ar fi cele educative, de asistenta psihologica si de asistenta sociala, accesul la terenurile de sport amenajate in incinta unitatii, accesul la consultarea situatiei juridice si alte aspecte ce tin de resortul executarii pedepsei privative de libertate prin utilizarea punctului de informare si documentare electronica instalat la nivelul sectiei, asigurarea mentinerii legaturii cu mediul de suport prin intermediul vizitelor sau a comunicarilor on-line.

Activitatile zilnice vor fi organizate de administratia loculul de detinere, astfel incat sa poata fi alocat un interval mai mare de timp in afara camerei de detinere, aceasta putand fi estimat la 5 ore/zi.


10. Au detinutii posibilitatea de a primi vizite si apeluri telefonice cu membrii de familie (chiar daca se afla in strainatate) si daca da, cu ce durata si cat de des?

Persoanele private de libertate aflate in perioada de carantina si observare beneficiaza lunar de 5 vizite. Totodata, acestia au dreptul zilnic, pe cheltuiala lor, la 10 apeluri telefonice, cu durata maxima cumulata de 60 de minute. Astfel, detinutii au posibilitatea de a beneficia de vizite si de a efectua apeluri telefonice catre apartinatorii acestora, inclusiv catre cei aflati in strainatate.

In vederea mentinerii unei legaturi constante si a cresterii sanselor de imbunatatire a relatiilor cu mediul de suport, detinutii pot beneficia de comunicari online cu aprobarea directorului, pe baza unei programari prealabile.


11. Au detinutii acces nerestrictionat la asistenta medicala?

Dreptul la asistenta medicala, tratament si ingrijiri al persoanelor condamnate este garantat, neingradit si acordat fara discriminare. Dreptul la asistenta medicala include interventia medicala, asistenta medicala primara, asistenta medicala de urgenta si asistenta medicala de specialitate. Dreptul la ingrijiri include atat ingrijirile de sanatate, cat si ingrijirile terminale.

Asistenta medicala, tratamentul si ingrijirile in penitenciare se asigura, cu personal calificat, in mod gratuit, potrivit legli, la cerere sau ori de cate ori este necesar. Persoanele condamnate beneficiaza in mod gratuit, potrivit legii, de ingrijiri, tratament medical si medicamente.

In cadrul unitatilor medicale apartinand retelei sanitare proprii Administratiei Nationale a Penitenciarelor, se acorda o gama larga de servicii medicale din sfera urmatoarelor specialitati: medicina de familie, medicina dentara, psihiatrie, neurologie, medicina interna, cardiologie, pneumoftiziologie, boli infectioase, dermatovenerologie, geriatrie si gerontologie, endocrinologie, epidemiologie, medicina muncii, chirurgie generala, chirurgie plastica-microchirurgie reconstructiva, chirurgie toracica, oftalmologie, otorinolaringologie, ortopedie si traumatologie, urologie, anestezie si terapie intensiva.

Pe langa serviciile medicale asigurate in reteaua sanitara proprie, persoanele private de libertate pot beneficia de asistenta medicala si in spitalele publice apartinand Ministerului Sanatatii pentru orice afectiune medicala.

Asistenta medicala, tratamentul si ingrijirile in penitenciare se asigura, cu personal calificat, in mod gratuit, potrivit legii, la cerere sau ori de cate ori este necesar.

Persoanele condamnate beneficiaza in mod gratuit, potrivit legii, de ingrijiri, tratament medical si medicamente.


12. Este intotdeauna garantat si asigurat in mod corespunzator pentru urmarit un spatiu individual de cel putin 3 mp indiferent de forma de tinere (celula individuala sau celula la comun) si indiferent de numarul detinutilor, asadar chiar si in caz de supraaglomerare?

Numitul Chereches Catalin va beneficia de un spatiu minim individual de 4 mp (indiferent de forma de cazare si de numarul de detinuti), pe toata perioada executarii pedepsei, incluzand patul si mobilierul aferent, fara a cuprinde si spatiul destinal grupului sanitar, numarul detinutilor fiind configurat prin raportare la suprafata camerei.


13. Se confirma faptul ca spatiul de detinere si restul conditiilor de detentie din centrul respectiv de detentie sunt in conformitate cu standardele europene minime si ca in centrul de detentie detinutul nu va fi supus unei pedepse inumane sau degradante sau unui tratament de acest gen conform articolului 3 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale?

In sistemul penitenciar din Romania, inclusiv in Penitenciarul Bucuresti-Rahova, executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate este organizata astfel incat sa nu existe supunerea persoanelor la pedepse sau tratamente inumane sau degradante, in sensul art. 3 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului si a libertatilor fundamentale.

Administratia Nationala a Penitenciarelor garanteaza executarea pedepsei privative de libertate pe toata perioada acesteia, inclusiv in perioada de carantina si observare, in conditii decente, care sa asigure respectarea demnitatii umane, asa cum au fost acestea detaliate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Pe parcursul executarii pedepsei, persoana condamnata poate fi citata sau chemata in instanta, in cadrul unor proceduri procesuale, in fata organelor judiciare care sunt deservite de alte penitenciare.

Astfel de situatii pot impune transferarea, pentru perioade strict limitate, daca instanta respectiva nu opteaza pentru audierea prin mijloace de audiere la distanta (on-line), procedura ce este posibila conform legislatiei din Romania.

Administratia penitenciarului in care este custodiat va lua masuri pentru respectarea garantiilor oferite intocmai cum au fost formulate, in prezentul document.


IV. Aspecte privind cadrul executional penal


Dupa primirea in penitenciar, fiecare persoana privata de libertate este repartizata pe sectia de carantina si observare, pentru o perioada de 21 zile. Dupa finalizarea acestei perioade, detinutii sunt analizati in comisia special constituita la nivelul penitenciarului, in vederea stabitirii regimului de executare a pedepsei privative de libertate. In acest interval, persoana va fi inclusa in Programul de adaptare la conditiile privarii de libertate, care are ca scop asistarea acestuia in procesul de adaptare la conditiile mediului institutional si stimularea interesului de participare la programele si activitatile recuperative.

Programul in care va fi inclus numitul Chereches Catalin are doua componente: informare, respectiv evaluare si cunoastere (educationala, psihologica, sociala), necesara stabilirii interventiei recuperative, in conformitate cu nevoile individuale stabilite de specialistii din cadrul sectorului reintegrare sociala.

In baza evaluarii multidisciplinare, va fi stabilit Planul individualizat de evaluare si interventie educativa si terapeutica, ce va fi adus la cunostinta persoanei condamnate si agreat cu aceasta, sub forma de semnatura.

La finalul celor 21 de zile, numitului Chereches Catalin li va fi stabilit, in baza criteriilor stipulate de legislatie, regimul de executare a pedepsei privative de libertate, de catre o comisie constituita la nivelul unitatii de detentie.

Sistemul executional penal roman cuprinde patru regimuri de executare (maxima siguranta, inchis, semideschis si deschis), acestea fiind bazate pe sistemul progresiv si regresiv.

Regimurile de executare se diferentiaza prin gradul de limitare a libertatii de miscare a detinutilor, modalitatea de acordare a drepturilor si de desfasurare a activitatilor zilnice, in raport cu situatia juridica, starea sanatatii, varsta si comportarea in timpul executarii pedepsei, astfel incat sa incurajeze comportamente si atitudini care sa le favorizeze reintegrarea in societate.

Suplimentar stabilirii regimului de executare, care se va realiza conform celor mentionate mai sus, in cazul in care este considerat necesar, in temeiul prevederilor legale in vigoare (art. 34 lit. h si art. 36 din HG nr. 157/2016), comisia va lua in calcul statutul de persoana care necesita protectie, fapt ce va implica cazarea individuala sau impreuna cu detinuti compatibili pe criterii de educatie, profesie sau functie avuta anterior arestarii.

Totodata, statutul de persoana care necesita protectie implica participarea la toate activitatile din penitenciar (inclusiv munca – daca persoana opteaza pentru acesta posibilitate), cu asigurarea gradului necesar de protectie, atat din punct de vedere al demnitatii umane, cat si al sigurantei proprii.

Unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor sunt profilate pe custodierea diferitelor categorii de detinuti, in functie de: sex, varsta, situatie juridica, regim de executare.

Penitenciarul in care persoana condamnata executa pedeapsa privativa de libertate se stabileste de Administratia Nationala a Penitenciarelor. La stabilirea penitenciarului, se are in vedere ca acesta sa fie situat cat mai aproape de localitatea de domiciliu a persoanei condamnate, tinandu-se seama si de regimul de executare, masurile de siguranta ce trebuie luate, nevoile de reintegrare sociala identificate, sex si varsta.

Avand in vedere cuantumul pedepsei persoanei condamnate, aceasta va executa pedeapsa privativa de libertate, initial, in regimul inchis.

Programul cetateanului roman Chereches Catalin poate include: participarea la activitati educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala, sportive, moral-religioase, instruire scolara si formare profesionala, asistenta medicala, plimbare, timp de odihna si alte activitati necesare stimularii interesului detinutilor din regimul inchis de a-si asuma responsabilitati. Activitatile lucrative si cele de reintegrare sociala pot fi desfasurate si in afara penitenciarului, sub supraveghere.

In situatia in care numitul Chereches Catalin va opta pentru prestarea de activitati lucrative, timpul petrecut in afara camerei de detinere va creste proportional cu intervalul de timp alocat acestor activitati (care poate fi pana la 8 ore/zi).

Executarea pedepsei implica si valorificarea in egala masura a dimensiunii de reintegrare sociala, in mod eficient. Astfel, in functie de concluziile evaluarii multidisciplinare a fiecarei persoane private de libertate, se intocmeste Planul individualizat de evaluare si interventie educativa si terapeutica, (denumit in continuare Plan) cu respectarea nevoilor prioritare de interventie si cu consultarea persoanei condamnate. Acest document se completeaza si se modifica ori de cate ori este necesar, inclusiv la initiativa persoanei in cauza.

Includerea persoanelor condamnate in demersurile recomandate in Plan se realizeaza tinand cont si de regimul de executare a pedepsei privative de libertate, respectiv de momentul traseului executional.

In acest fel, Planul individualizat poate fi modificat sau completat ori de cate ori este necesar, cu acordul detinutului. Ca urmare a participarii la programe si activitati de reabilitare, in conditiile cadrului legal, detinutul poate obtine credite virtuale necesare pentru a deveni eligibil in vederea acordarii unor recompense (exemplu: suplimentarea dreptului la pachete si / sau vizite, permisiunea de iesire din penitenciar).

Precizam faptul ca demersurile educative, de asistenta psihologica si asistenta sociala sunt incluse in Oferta de programa si activitati educative, de asistenta psihologica si asistenta sociala, care este adusa la cunostinta persoanelor private de libertate in perioada de carantina si observare, prin mijloacele de informare disponibile in mod constant la nivelul locului de detinere (punct de informare si documentare electronica, biblioteca unitatii, televiziune cu circuit inchis, aviziere etc.). Oferta contine demersurile ce pot fi desfasurate pe durata celor trei etape de executare a pedepsei (etapa de adaptare, etapa de interventie si etapa de dinaintea reintoarcerii in comunitate), corespunzator urmatoarelor arii de interventie: instruire scolara si formare profesionala, programe educative, activitati educative si recreative, asistenta moral-religioasa, asistenta sociala, asistenta psihologica si pregatirea pentru liberare. Aceasta este actualizata periodic de Administratia Nationala a Penitenciarelor cu demersurile de reintegrare sociala nou-elaborate sau revizuite, iar, la nivel local, este particularizata in functie de specificul fiecarei unitati penitenciare.

Totodata, precizam faptul ca, la momentul actual, din anul 2023, Oferta disponibila la nivelul intregului sistem penitenciar, cuprinde 104 programe, iar palierele de interventie vizeaza, asa cum am mentionat anterior, toate cele trei arii principale, respectiv psihologic, educational si de asistenta sociala.

La cele 104 programe se adauga si activitati semi-structurate, de scurta durata, care permit cresterea timpului petrecut in afara camerelor de detinere. Palierele de interventie vizeaza: stimularea cunoasterii, dezvoltarea si exersarea deprinderilor practice, artistice, literare, mentinerea tonusului fizic si psihic corespunzator, prin activitati sportive si recreationale, asistenta morala si religioasa, reducerea agresivitatii etc.

Pana la finalul lunii septembrie a anului 2023, la activitatile si programele de reintegrare sociala s-au inregistrat 212.440 participari ale persoanelor private de libertate, iar 6.884 persoane sunt incluse in activitati de scolarizare organizate de institutiile de invatamant din cadrul Ministerului Educatiei.

In cadrul fiecarul penitenciar isi desfasoara activitatea un preot, fiind amenajata o capela / biserica in care cetateanul roman Chereches Catalin are posibilitatea de a participa, pe baza liberului consimtamant, la servicii sau intruniri religioase. Totodata, acesta poate primi, la cerere, vizite ale reprezentantilor cultului religios si poate procura si detine publicatii cu caracter religios, precum si obiecte de cult.

Avand in vedere nivelul de studii al persoanei mentionate, interventia recuperativa va urmari responsabilizarea acestuia si valorificarea cunostintelor sale, prin includerea in demersuri corespunzatoare pregatirii si interesului manifestat sau, cu acordul acestuia si sub rezerva indeplinirii anumitor conditii, in activitati adresate altor detinuti (de exemplu, in calitate de lector sau coordonator al unor activitati adresate detinutilor).

Sus-numitul poate desfasura atat activitati lucrative, cat si recuperative, cu conditia ca programul acestora sa nu se suprapuna.

In ceea ce priveste schimbarea regimului de executare, conform legii, dupa executarea unei cincimi din pedeapsa, comisia va analiza conduita persoanei condamnate si eforturile pentru reintegrare sociala, in vederea schimbarii regimului de executare a pedepsei privative de libertate. In acest sens, invocam prevederile art. 40, alin. 5 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, potrivit carora schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate in regimul imediat inferior ca grad de severitate se poate dispune, tinandu-se seama de natura si modul de savarsire a infractiunii, daca persoana condamnata:

a) a avut o buna conduita, stabilita prin raportare la recompensele acordate si sanctiunile aplicate si nu a recurs la actiuni care indica o constanta negativa a comportamentului;

b) a intreprins eforturile necesare in cadrul muncii prestate sau s-a implicat activ in activitatile stabilite in Planul individualizat de evaluare si interventie educativa si terapeutica.

Evolutia regimului de executare a pedepsei nu poate fi prognozata, intrucat depinde de comportamentul adoptat de catre persoana condamnata in perioada executarii pedepsei (implicare in activitati lucrative, activitati stabilite de catre specialistii din cadrul sectorului reintegrare sociala, consecutiv evaluarilor multidisciplinare, adoptarea unui comportament in acord cu normele institutionale).

La momentul repartizarii in regim semideschis, persoana privata de libertate va avea posibilitatea de a se deplasa neinsotita in zone din interiorul locului de detinere, pe traseele stabilite de catre administratia penitenciarului, si de a-si organiza timpul liber avut la dispozitie, sub supraveghere, cu respectarea programului stabilit de administratie. Usile camerelor vor fi deschise pe toata durata zilei. Se va asigura accesul, pe tot parcursul zilei, in baza unui program aprobat de conducerea unitatii, la curtile de plimbare prevazute cu locuri speciale amenajate pentru fumat.

Sus-numitul va putea presta munca si desfasura activitati educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala, moral-religioase, instruire scolara si formare profesionala, in afara penitenciarului, sub supraveghere.

De asemenea, ii va fi asigurat accesul la biblioteca unitatii (inclusiv sambata si duminica), precum si la activitati sportive si de mentinere a tonusului fizic. Acesta va avea posibilitatea de a petrece timpul liber in afara camerei de detinere, pe tot parcursul zilei, introducerea in camera de detinere fiind realizata doar pentru servirea mesei si cu o jumatate de ora inainte de efectuarea apelului de seara.

In concluzie, in afara de timpul destinat participarii la activitati si programe si exercitarea drepturilor, numitul Chereches Catalin poate petrece timpul liber in afara camerei de detinere, in aer liber, utilizand, practic, camera de detinere doar pentru a se odihni sau pentru diferite activitati administrative si de intretinere a igienei individuale.

In cadrul regimului deschis, usile camerelor sunt deschise permanent, cu exceptia intervalelor de timp necesare servirii mesei sau derularii unor activitati administrative (organizarea si efectuarea apelului, alte situatii exceptionale).

Se asigura acces nelimitat la curtile de plimbare prevazute cu locuri special amenajate pentru fumat.

Usile camerelor de cazare se tin descuiate atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, asigurandu-se acces liber in locurile si zonele stabilite de administratia penitenciarului. Camerele de cazare se incuie pe durata apelului si cu ocazia servirii mesei, precum si in cazul participarii la activitati a intregului efectiv dintr-o camera. In cazul in care cetateanul roman Chereches Catalin va fi repartizat pentru executarea pedepsei in regimul deschis, sus-numitul va avea posibilitatea de a se deplasa neinsotit in interiorul locului de detinere, de a presta munca si de a desfasura activitatile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala, moral-religioase, instruire scolara si formare profesionala, in afara locului de detinere, fara supraveghere. Ii va fi asigurat accesul la biblioteca (inclusiv sambata si duminica), precum si activitati sportive de mentinere a tonusului fizic. De mentionat este si faptul ca atat la regimul semideschis, cat si la cel deschis, persoana privata de libertate are la dispozitie optiunea de a-si inchide usa camerei de detentie, daca doreste un plus de intimitate.


V. Mecanism de monitorizare a respectarii garantiilor asumate


In vederea respectarii obligatiilor ferme, asumate de Administratia Nationala a Penitenciarelor in baza informatiilor suplimentare privind conditiile de detentie transmise statelor partenere, a fost elaborat si dezvoltat un mecanism de monitorizare performant al garantiilor, ce cuprinde doua componente: una in format scriptic si una electronica.

Formatul scriptic reprezinta totalitatea procedurilor de intocmire a documentelor de la depunerea persoanelor private de libertate in unitatile penitenciare, informarea unitatilor cu privire la spatiul minim garantat, adnotarea pe documentarul penal a tuturor informatiilor, precum si in cuprinsul actelor necesare transferului in alte unitati sau in cazul punerii in libertate.

Formatul electronic sau Sistemul de evidenta a capacitatii de cazare reprezinta mecanismul performal de monitorizare electronica care cuprinde totalitatea informatiilor din formatul scriptic necesare verificarii, in timp real, a tuturor detinutilor pentru care au fost emise garantii din toate unitatile penitenciare.

Sistemul de evidenta este astfel proiectat, incat sa analizeze fiecare spatiu de detentie in care se afla detinuti monitorizati, iar in cazul unor eventuale nerespectari ale garantiilor, sa alerteze atat personalul unitatii, cat si reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in vederea luarii masurilor corespunzatoare.

Precizam ca formatul electronic are multiple functii: de la rapoarte privind istoricul fiecarui detinut in toate camerele de detinere unde a fost cazat, la numarul detinutilor, regimul de executare, diferite analize asupra efectivelor de detinuti pe mai multe criterii, precum si informatii privind transferul intre unitatile penitenciare.

Prin mecanismul dublu de control, pana la aceasta data, sistemul penitenciar nu a inregistrat incalcari ale garantiilor emise, fiind un partener corect si serios in furnizarea garantiilor individuale, precum si adaptarea acestora la nivelul indicatorilor inregistrati la momentul formularii solicitarii.


VI. Concluzii


Reiteram faptul ca in situatia in care autoritatile statului german apreciaza a fi necesare orice lamuriri suplimentare referitoare la conditiile ce vor fi asigurate numitului Chereches Catalin, autoritatile statului roman isi manifesta disponibilitatea de a furniza informatiile solicitate, in vederea conturarii unei imagini cat mai clare asupra conditiilor garantate si intaririi statututui de partener de incredere in relatiile de colaborare institutionala.

In cursul misiunii efectuate in Romania, delegatia CPT (n.r. Comitetul pentru Prevenirea Torturii) a beneficiat de o excelenta cooperare din partea autoritatilor romane, aspect constatat si reliefat in cuprinsul Raportului adoptat in cadrul plenarei CPT din 25-29 octombrie 2021 si remis autoritatilor nationale. In ceea ce priveste eforturile de imbunatatire a conditiilor de detentie, CPT a apreciat reforma sistemului penitenciar aflata in curs de implemontare, asa cum este stabilita prin Planul de actiune actualizat pentru perioada 2020-2025, elaborat in vederea executarii hotararii-pilot Rezmives si altii impotriva Romaniei, precum si a hotararilor pronuntate in grupul de cauze Bragadireanu impotriva Romaniei. De asemenea, trebuie evidentiat faptul ca CPT apreciaza progresele inregistrate de catre sistemul penitenciar de la vizita anterioara efectuata in perioada 7-19 februarie 2018, pe linia acordarii asistentei medicale si a ansamblului executional-penal asigurat.

Ultimul stadiu al masurilor prevazute in Planul de actiune elaborat in vederea executarii hotararii-pilot Rezmives si altii impotriva Romaniei fost comunicat Consiliului Europei in ianuarie 2023. Documentul cuprinde progresul sistemului penitenciar din Romania, in ceea ce priveste cresterea calitatii vietii in detentie, aspecte pozitive ce sunt de notorietate si nu pot fi desconsiderate in raport de situatia numitului Chereches Catalin.

Conditiile de detentie garantate de catre statul roman prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, in cazul cetateanului roman Chereches Catalin, corespund cerintelor europene privind conditiile de cazare, ce au fost tratate in mod individual pentru persoana de fata, fiind superioare garantiilor asumate in alte cazuri pentru care statul german a procedat la predarea persoanelor arestate catre Romania.

Facem precizarea ca situatia persoanei solicitate a fost evaluata in mod particular si nu reprezinta o generalizare cu referire la modalitatea de acordare a garantiilor, acestea urmand a fi analizate pentru fiecare situatie in parte.

Mentionam ca, indiferent de regimul / regimurile in care va fi repartizat pentru executarea pedepsei privative de libertate, prin programul zilnic si participarea la diverse activitati si programe (ex.: lucrative, reintegrare sociala, pentru acordarea drepturilor prevazute de legislatia nationala), administratia penitenciara garanteaza ca numitul Chereches Catalin poate beneficia de 8 ore zilnic in afara camerei de detinere, prin demersurile in care va fi implicat.

Tinand cont de solicitarea expresa a autoritatilor germane, in cazul in care numitul Chereches Catalin urmeaza sa fie predat in Romania, in vederea executarii mandatului european de arestare se va asigura un spatiu individual de minim 4 mp, fara a cuprinde spatiul destinat grupului sanitar, in cazul executarii pedepsei in regimurile inchis, semideschis si deschis.

Modalitatea de calcul a spatiului minim individual asigurat persoanei private de libertate este superioara recomandarilor europene si jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, care, in cauza Mursic impotriva Croatiei, a apreciat ca asigurarea unul spatiu individual de 3 mp, incluzand mobilierul aferent din camera si excluzand spatiul alocat grupului sanitar, compensat prin masuri administrative, in sensul petrecerii unui timp cat mai generos in afara camerei de detinere, nu constitule un tratament inuman sau degradant.

Totodata, ne manifestam disponibilitatea de a primi in vizita, in penitenciare, o delegatie a reprezentantilor statului german, pentru a constata, la fata loculul, progresele inregistrate in materia imbunatatirii conditiilor de detentie”.


* Cititi aici intreaga adresa emisa de Administratia Nationala a Penitenciarelor

Comentarii

# Cetateanul date 8 January 2024 19:33 +1

Poate totuși cineva din babuinia să îi ”esplice” visătoarei la fotoliul din Deal că și discriminarea pozitivă este tot discriminare? Cum drac bă să asumi tu că pentru unii te strădui iar marea masă a populimii poate să zacă în condiții de lagăr? Și să mai și iei bani pentru asta!?

# Ioana M. date 8 January 2024 19:34 +1

Ofera camera single, 10 mp, baie, televizor, aer conditionat si pene de paun sa-si faca condamn :-) atu’ aere. Un paradox: cand fura sute de "meleoane" nu au probleme de sanatate, dupa condamnare, toti au.Nu suporta conditiile de detentie.As, niciun condamnat nu ar mai trebui inchis.Care milionar „cinstit” suporta conditiile de detentie? Doar un sut de buzunare, acum cativa ani, a spus in fata instantei ca a furat pentru ca vine iarna si nu are unde sta.

# DODI date 8 January 2024 19:52 +3

Trebuie să fim oameni de înțeles: este greu pentru un condamnat pentru mită (obișnuit cu bani gârlă, stat în vilă, mașină cu șofer la scară, etc.) să schimbe brusc condițiile de... trai. Așa se explică de ce acești ”sărăntoci ai neamului” preferă fuga în locul ospitalierelor penitenciare românești. Necazul este că obișnuiți cu minciuna miniștrii cu diplome obținute pe colț de mese sau între cearșafuri, nu se pot dezbăra de acest obicei nici măcar atunci când semnează documente oficiale destinate străinătății. Sper totuși că aceste condiții au fost expuse pentru a fi o bună capcană pentru ciolaniSS la terminarea mandatului. Ar fi benefic pentru țară și scuzabil pentru metresa ce ocupă nemeritat postul de ministru.

# maxtor date 8 January 2024 21:54 +1

vara ar putea sta pe plansheu..ca la mare!!!!!!

# Avramescu Nicusor date 9 January 2024 04:34 0

Bun ZIUA, dL AV.DOSEANU A SPUS BINE CE A SPUS. AUTORITATILE ROMANE MINT.

# santinela date 9 January 2024 06:51 0

Saracul general,pe langa faptul ca este plecat pe campii mai este si dizgratios de slugarnic,pana la greata chiar. Cum drac sa semnezi o astfel de adresa cand tu sti sigur ca in curtea ta,pe care cica o conduci,este vai si amar ,nenorocire chiar ?

# camelia date 12 January 2024 01:25 0

Germania nu-l va extrada pe fostul primar Catalin Chereches

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva