1 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LAUDELE LIVIEI – Sefa Inaltei Curti Livia Stanciu a ridicat in slavi DNA si a cerut continuarea intaririi parchetului anticoruptie: “Este necesar sa mentinem si sa intarim institutii specializate puternice, precum DNA, care sa asigure protectia societatii impotriva celei mai perfide dintre toate formele pe care le poate imbraca criminalitatea: coruptia... Acest fenomen se extinde incet, tacut, perfid si cuprinde tot, sufoca tot, distruge tot”

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 February 2015 15:40
Vizualizari: 3440

Cum era de asteptat, sefii Justitiei, invitati marti 24 februarie 2015 la Cercul militar national unde a avut loc prezentarea raportului de activitate al DNA, nu au contenit cu laudele la adresa parchetului anticoruptie condus de Laura Codruta Kovesi. Printre cei care au ridicat in slavi activitatea DNA s-a numarat si presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Livia Stanciu (foto).

In mod suprinzator, in discursul de aproximativ 20 de minute, sefa instantei supreme nu a lansat niciun atac la adresa clasei politice sau a presei care indrazneste sa critice abuzurile comise de anumiti procurori DNA, rezumandu-se la a atrage atentia ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, iar parchetul Codrutei Kovesi sa fie intarit.


Astfel, Livia Stanciu a tinut sa sublinieze faptul ca in doar 8 dosare solutiile DNA au fost infirmate in instanta, existand in schimb 335 de hotarari definitive de condamnare a peste 1.100 de inculpati.

De asemenea, Livia Stanciu a facut apel la continuarea intaririi DNA, explicand ca flagelul coruptiei “se extinde incet, tacut, perfid si cuprinde tot, sufoca tot, distruge tot”. Nu in ultimul rand, presedinta ICCJ a precizat ca in ultimii ani s-a constatat o trecere de la nivelul ideilor, discursurilor si discutiilor teoretice privind lupta anticoruptie, la rezultate concrete.

Prezentam integral discursul Liviei Stanciu:

Este o deosebita placere pentru mine sa iau parte, si in acest an, la sedinta de bilant a Directiei Nationale Anticoruptie, aceasta cu atat mai mult cu cat, an dupa an, rezultatele inregistrate de aceasta importanta structura a sistemului national de justitie, transforma aceste sedinte de bilant in adevarate momente de sarbatoare a reusitei, raportul de activitate din acest an, prezentat de doamna procuror sef Laura Codruta Kovesi, nefacand nici el exceptie de la aceasta deja frumoasa si incurajatoare traditie.

Prin urmare, mi se pare firesc sa imi incep interventia de azi, adresandu-va dumneavoastra doamna procuror sef Kovesi, precum si intregului corp de magistrati pe care il conduceti, cele mai calde si sincere felicitari pentru rezultatele de exceptie pe care le-ati inregistrat si in anul 2014, in dificila misiune ce va revine de a lupta, in prima linie, impotriva flagelului coruptiei.

Vreau, de asemenea, sa va felicit pentru mentiunile favorabile obtinute in Raportul Comisiei Europene, ce nu fac altceva decat sa confirme valoroasa contributie pe care Directia Nationala Anticoruptie o are in indeplinirea de catre Romania a obligatiilor ce ii revin ca stat membru al Uniunii Europene, de a prezerva si consolida valorile ce au condus la crearea spatiului unic european si care, in continuare, ii fundamenteaza acestuia existenta.

Dragi colegi,

Este remarcabil faptul ca din datele prezentate azi de doamna procuror sef reiese cu claritate o imbunatatire a rezultatelor activitatii obtinute de dumneavoastra chiar fata de anul 2013 care, de asemenea, a fost un an de exceptie in activitatea acestei Directii. Spun aceasta intrucat, dupa cum bine stim cu totii, anul 2014 a reprezentat anul intrarii in vigoare a noilor coduri Penal si de Procedura penala, care, dincolo de efectul pozitiv pe termen lung pe care cu siguranta il vor avea asupra modului de realizare a justitiei penale in tara noastra, au atras pe termen scurt o serie de probleme legate de adaptarea sistemului national de justitie la noile realitati legislative. De aceea, era de inteles, ca problemele legate de interpretarea diferita a unor dispozitii insuficient de clar edictate sau cele legate de insuficienta resurselor logistice necesare corectei lor aplicari, sa genereze aparitia unor obstacole serioase in activitatea DNA, care, pana la urma, sa conduca la o diminuare a rezultatelor inregistrate de aceasta structura specializata, in anii anteriori. Din fericire, acest lucru nu s-a intamplat. Si pentru aceasta tin sa va felicit in mod deosebit, intrucat ca judecator specializat in materie penala, dar si ca presedinte al instantei ce poarta responsabilitatea corectei interpretari si aplicari unitare a dispozitiilor legale, in special a celor nou adoptate, vreau sa stiti ca inteleg nivelul eforturilor depuse, daruirea si profesionalismul de care a fost nevoie din partea dumneavoastra pentru a face fata provocarilor aduse de intrarea in vigoare a noilor coduri si, mai ales, pentru a putea obtine, in anul intrarii lor in vigoare, rezultatele pe care le-ati raportat dumneavoastra astazi.

Indicii cantitativi prezentati in raportul dumneavoastra de activitate, precum cei ce releva cresterea in 2014 nu doar a numarului de cauze (cu 15,20% fata de 2013), ci si pe cea a numarului de cauze solutionate (cu aproape 9% fata de anul precedent) sau a numarului de inculpati trimisi in instanta prin rechizitoriu (1167 de inculpati in 2014 fata de 1073 de inculpati in anul 2013), dar si cei ce exprima valoarea prejudiciului total retinut in actele de trimitere in judecata (care a crescut in 2014 la 1645 mil. lei si 43 mil euro, fata de 884 mil lei si 42 mil euro in 2013) reprezinta nu doar cifre impresionante, ci ofera o imagine destul de clara a dimensiunii si complexitatii activitatii pe care ati desfasurat-o pe parcursul anului trecut - an extrem de dificil, asa cum spuneam, pentru intreg sistemul national de justitie.

Mult mai relevanti pentru mine, din punctul de vedere al judecatorului de instanta de casatie, au fost insa indicii calitativi, in special cei prin care se exprima calitatea actului de urmarire penala prin raportare la numarul de solutii infirmate, dar mai ales prin raportare la numarul de hotarari de condamnare definitiva obtinute in cauzele promovate in instanta. Si nu am putut sa nu remarc faptul ca si la acest capitol ati inregistrat evolutii pozitive, astfel incat in 2014, doar in 8 dosare, solutiile dispuse de procurorii DNA au fost ulterior infirmate de catre instanta, iar printr-un numar de 335 de hotarari judecatoresti a fost dispusa condamnarea definitiva a 1138 de inculpati (fata de 2013 cand prin 244 de hotarari s-a obtinut condamnarea a 1051 de inculpati).

Doamnelor si domnilor,

Desi cunoscute mie, atat ca presedinte al instantei supreme, cat si ca judecator in materie penala al acesteia, si nu ma indoiesc cunoscute tuturor celor aflati in acest moment in sala (macar datorita contributiei mass-media in acest sens) enumerarea calitatilor detinute de cei ce au fost condamnati definitiv in cursul unui singur an, ca urmare a activitatii desfasurate de procurorii DNA, ne-a readus in fata ochilor, intr-o oglindire zguduitoare, amploarea pe care fenomenul coruptiei a ajuns sa o atinga in tara noastra.

Din pacate, aceasta enumerare cuprinde, intr-o insiruire ce parca nu se mai sfarseste, ministri, deputati, senatori, secretari si subsecretari de stat, judecatori, procurori, avocati, notari, ofiteri si subofiteri MAI, ofiteri si subofiteri MApN, inspectori sefi ai ISU, ofiteri de penitenciare, comisari ai Garzii Financiare, comisari ai Garzii Nationale de Mediu, comisari ANPC, directori ai unor institutii publice, consilieri judeteni, consilieri locali, primari, viceprimari, prefecti, cadre didactice universitare si preuniversitare, consilieri APIA, functionari bancari, arbitri, impresari, presedinti de partid etc.

Nu poti sa citesti aceasta lista si sa nu te infiori, pentru ca ea da adevarata dimensiune a fenomenului coruptiei in tara noastra.

Nu putem intelege importanta pe care Directia Nationala Anticoruptie o are in acest moment pentru sistemul de justitie din Romania, dar si pentru intreaga societate romaneasca, in ansamblul sau, pana nu intelegem cu adevarat dimensiunea la care fenomenul coruptiei a ajuns in tara noastra in anii de dupa Revolutie.

Si da, discursuri frumoase au fost mereu rostite. Ele insa nu au putut si nu vor putea niciodata stopa cresterea alarmanta a acestui flagel.

Este necesar sa mentinem si sa intarim institutii specializate puternice, precum DNA, care sa asigure protectia societatii impotriva celei mai perfide dintre toate formele pe care le poate imbraca criminalitatea: coruptia. Caci daca nu este deloc simplu ca societate sa te aperi cand ai de a face cu infractiuni ca omorul, talharia, violul, traficul de droguri, traficul de arme sau de fiinte umane, si alte multe asemenea fapte - dar care, oricat sunt de grave, sunt vizibile si usor de constientizat ca gravitate - este cumplit de dificil sa lupti cu fapte ce nu sunt vizibile ca efect direct, dar care destructureaza mult mai adanc si mai grav structura societatii, si care sunt comise de oameni, ce aparent, nu au nimic de a face cu profilul infractional, fiind cei care, ca parlamentari ne dau legile, ca ministri ne guverneaza, ca profesori ne educa, ca medici ne ingrijesc si chiar ne vindeca, ca ofiteri de politie ne apara, si foarte trist, ca magistrati ne judeca si ne fac dreptate.

Acest fenomen se extinde incet, tacut, perfid si cuprinde tot, sufoca tot, distruge tot. Iar impotriva lui nu se poate lupta decat cu multa, foarte multa darzenie, tenacitate si hotarare. Orice ezitare, orice intarziere, orice pas inapoi, pot fi fatale efortului conjugat depus in ani de zile.

Ca presedinte al ICCJ am avut in acesti ani marele privilegiu de a fi martor, dar si participant direct, al transformarii radicale a luptei anticoruptie, de la nivelul discursurilor, ideilor si discutiilor teoretice frumoase, dar prea putin concrete, la cel al rezultatelor efective, practice, vizibile, cuantificabile. Iar raportul prezentat azi de doamna procuror sef este o dovada clara in acest sens.

Avem, insa, datoria de a continua, asa cum spuneam, cu darzenie, tenacitate si hotarare, avem datoria de nu face niciun pas inapoi.

Sunt pe deplin convinsa de faptul ca activitatea in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie va continua si in anii urmatori la fel de bine, iar rezultatele viitoare vor fi de natura sa ofere tot mai multe motive de incredere cetatenilor romani in capacitatea statului de a lupta cu ceea ce odinioara, aproape parea ca ne-a invins ca tara: coruptia.

Va marturisesc, insa, ca personal, astept ziua in care performantele DNA si reusita activitatii acestei structuri specializate se vor oglindi nu atat in numarul mare de dosare de coruptie instrumentate, nu atat in numarul mare al trimiterilor in judecata finalizate cu condamnari definitive, cat mai ales in scaderea numarului de sesizari, in diminuarea volumului de activitate si al dosarelor de coruptie investigate, astept ziua cand in Romania coruptia va inceta sa mai fie un fenomen si va ajunge sa aiba un caracter sporadic si accidental.

Am toata increderea in acea zi!

Va multumesc”.

Comentarii

# goguță date 24 February 2015 16:03 +2

Normal că așteaptă și ea să fie lăudată la rîndul ei, cu prima ocazie. O palmă spală pe alta și ambele spală obrazul.

# dana date 24 February 2015 16:22 +4

azi am asistat la un simulacru de bilant,eu credeam ca avem un presedinte care va ridica cateva probleme la acest bilant,cum ar fi musamalizarea multor dosare de catre Kovesi,de ce au fost inlaturati din sistem procurorii care au ajuns la clanul basescu,de ce iau fost musamalizate dosarele lui basescu,am crezut ca la acest bilant va solicita demisia lui Kovesi,care nu are ce cauta in sistem,dar avem un presedinte papagal care a ajuns in acea postura pe care nu o merita,si lui i sa musamalizat dosarul de incompatibilitate si a fost infrant de sistem datorita acelui lucru,m-am gandit ca poate il intreaba pe Coldea ce cauta la bilantul DNA,dar tacere totala ridicari in sclavi,laude mincinoase la adresa unui sitem putred de corupt.Sa va fie rusine tuturor care ati laudat pe nedrept DNA care nu este o institutie corecta este anexa penala a SRI

# dezamagitu date 24 February 2015 17:02 +4

Laude la un DNA care tine dosare la sertar,care face verificari selective.In functie de persoane.Totul arata procurorii,judecatorii pe care i-a folosit PDL la jecmanirea banilor publici.Cu aceeasi oameni in functie ,chiar avansati,se vrea LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI...? NICIODATA....!se intimpla la BRASOV.DOS blocat la DNA Brasov ,plimbat intre institutii,nr 55/P/2013

# santinela date 25 February 2015 08:59 +4

Pe tine te-a cuprins de mult de tot doamna Stanciu.Tu ai fost sluga la Basescu si acum se vede din avion ca esti la fel dar pentru Iohannis.

# Dan date 27 February 2015 12:16 +1

Aceasta doamna nu ar avea conditii pentru a se pensiona?.Are ceva din justitia dinainte de 1989.....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva