Laura Kovesi cere Inspectiei CSM sanctionarea judecatoarei Elena Burlan de la Tribunalul Bucuresti, pentru ca a eliminat-o pe colega sa Camelia Bogdan din „Dosarul Vantu”
Reactie dura si neasteptata a Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, care a solicitat luni Inspectiei CSM sa o ia la verificari pe judecatoarea Elena Burlan (foto) de la Sectia a II-a penala a Tribunalului Bucuresti, in vederea sanctionarii pentru comiterea abaterii disciplinare de „nerespectare a normelor de procedura cu grava neglijenta”. Supararea lui Kovesi a pornit de la faptul ca la data de 20 martie 2011, judecatoarea Elena Burlan a admis la cererea unui inculpat din „Dosarul Vantu” recuzarea din completul de judecata a judecatoarei Camelia Bogdan, pe motiv de „antepronuntare”. In „Dosarul Vantu”, afaceristul si alti complici ai sai sunt judecati pentru favorizarea infractorului, constant in ajutarea cu bani a fugarului Nicolae Popa, aflat in Indonezia.
Potrivit dispozitivului incheierii prin care s-a admis cererea de recuzare in dosarul49702/3/2010 al TB – Sectia a II-a penala, judecatoarea Elena Burlan a dispus: „Admite cererea de recuzare formulata de inculpatul Turcan Octavian impotriva doamnei judecator Bogdan Camelia. Constata incompatibilitatea doamnei judecator Bogdan Camelia in solutionarea prezentei cauze in temeiul art. 51 C.p.p rap la art. 47 al. 2 C.p.p. Inainteaza cauza in vederea repartizarii aleatorii a completului investit cu continuarea judecatii. Fara cale de atac. Pronuntata in sedinta publica”.
Comunicatul Parchetului General
„Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, doamna Laura Codruta Kovesi, a sesizat la data de 4 aprilie 2011, in temeiul Legii nr. 303/2004, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, privind statutul judecatorilor si procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii in vederea efectuarii de verificari cu privire la judecatorul Elena Burlan, sub aspectul nerespectarii normelor de procedura cu grava neglijenta. Cu ocazia solutionarii cererii de recuzare a judecatorului investit cu solutionarea pe fond a dosarului numarul 49702/3/2010 al Tribunalului Bucuresti, Sectia a-II-a Penala, magistratul a retinut un caz de incompatibilitate neprevazut de dispozitiile Codului de procedura penala. Astfel, a admis cererea de recuzare formulata de inculpatul Turcan Octavian fata de judecatorul fondului, extinzand cazurile de incompatibilitate expres prevazute de Codul de procedura penala. Avand in vedere aceste aspecte se impune verificarea de catre Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii”.
Judecatoarea Elena Burlan a fost urmarita penal, dar a iesit cu fata curata
Elena Burlan a fost cercetata penal pentru infractiuni de abuz in serviciu incepand cu anul 2000, de catre Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, alaturi de judecatoarea Sigmund Nicoleta. Prin adresa nr. 1055/IGAI/M/18 iulie 2000, ex-ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu a avizat cercetarea penala a magistratului Elena Burlan „in legatura cu modul in care a dobandit prin sentinta civila nr. 6234/1999 a Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti parterul imobiulului situat in str. Aurel Vlaicu nr... Bucuresti”. Initial, in dosarul penal 834/P/2000 al PCA Bucuresti, Elena Burlan a primit prin Ordonanta din 27.11.2002 o sanctiune cu caracter administrativ (amenda de 1 milion rol) in baza art. 18, indice 1, Cod penal, ca urmare a scoaterii de sub urmarire penala. Solutia a fost ulterior infirmata prin Ordonanta nr. 2374/C/2583/2003 din 09.09.2003 a Parchetului General, cauza fiind trimisa la Parchetul National Anticoruptie, unde nu s-a intamplat nimic. De asemenea, prin Ordonanta din 22 martie 2005, Elena Burlan a fost scoasa de sub urmarirea penala de catre PCA Bucuresti, in dosarul nr. 3340/P/2004 pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si abuz in serviciu contra intereselor publice.
Despre Elena Burlan, venita in Bucuresti, de la Craiova, se mai stie ca a fost casatorita cu cetateanul arab Asaad Sakhni alaturi de care, la 12.03.2001, a cumparat contra a 100 milioane lei vechi (echivalentul a doar 3000 dolari la vremea respectiva) o casa cu 5 camere in str. Viitorului, din Bucuresti, imobil care a facut obiectul a numeroase plangeri penale. In fine, dupa ce a fost promovata de la Judecatoria Sectorului 2, la Tribunalul Bucuresti, in timp ce era cercetata penal, Elena Burlan s-a evidentiat la 14 februarie 2005 prin obligarea lui Mugur Ciuvica la plata unor daune morale de 500 milioane lei vechi catre presedintele Traian Basescu, in dosarul in care seful Grupului de Investigatii Politice l-a numit pe actualul sef al statului „colaborator al Securitatii”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gigi Marga 4 April 2011 19:56 -6
# Gigi Marga 4 April 2011 21:05 -4
# jgheab 4 April 2011 22:39 +10
# pompiliu bota 5 April 2011 13:41 0
# Cristi 8 April 2013 01:48 +1