Lazar si revocarea de la Alba
Are loc unul dintre cele mai stranii procese din istoria Romaniei. La Curtea de Apel din Alba Iulia. Acolo unde se judeca actiunea in contencios intentata de procurorul general al Romaniei Augustin Lazar impotriva solicitarii de revocare a sa din functie. Si, indiferent de rezultat, voi explica de ce acest proces este o dovada cat se poate de simpla si de concludenta ca Justitia romana functioneaza alandala.
Sa recapitulam. Tudorel Toader l-a evaluat pe Augustin Lazar. Si a ajuns la concluzia ca trebuie revocat. In acest sens, a prezentat un set de argumente. Mai departe, procedura se consuma la CSM si la Presedintie. La CSM, sectia pentru procurori a repetat ceea ce stie mai bine si a procedat ca in toate celelalte ocazii. A facu scut in jurul procurorului general. La fel cum mereu si mereu a facut scut in jurul oricarui procuror acuzat de derapaje. Si vine la rand Palatul Cotroceni. Dar Klaus Iohannis mai intai a motototolit la figurat solicitarea lui Tudorel Toader, dupa care a declarat ca nu se grabeste. Ca asteapta sa vada ce spune instanta de contencios.
Cred ca nu sunt putini cei care s-au intrebat cum de i-a dat prin cap pocurorului general sa atace aceasta evaluare si solicitare a ministrului Justitiei intr-o instanta de contencios administrativ. Si sunt foarte putini care tin minte ca primul care s-a exprimat public in acest sens a fost Augustin Zegrean. Un fost presedinte al Curtii Constitutionale. Cu o vasta experienta de jurist. Intrucat inainte a functionat ca juristconsult la o fabrica de pantofi. Paternitatea ideii de a se merge la contencios ii apartine lui Augustin Zegrean si a fost inghitita cu carlig cu tot de Augustin Lazar.Cum se justifica o actiune in contencios intr-un asemena caz? In nicun fel. In lege scrie negru pe alb ca in contencios sunt atacate decizii administrative. Dar aici nu avem de-a face cu niciun fel de decizie administrativa.
Decizia administrativa nu i-ar putea apartine in acest caz, conform Constitutiei, decat presedintelui Romaniei. Coform Legii Fundamentale, numai presedintele poate decide daca da sau nu da curs unei solicitari de acest fel a ministrului Justitiei. Si abia in acel moment avem de-a face cu o decizie administrativa. Care, in principiu, poate fi atacata in contencios. Pana atunci, domnul Augustin Lazar alearga dupa fantome. Si pune Curtea de Apel din Alba Iulia sa faca acelasi lucru. Pentru ca, pana la o decizie formulata de presedintele Romaniei, ne aflam doar la o treime din drumul care urmeaza sa fie parcurs. Treimea care ii apartine ministrului Justitiei. Si care nu este o decizie administrativa. Ci doar inceputul unei proceduri. Urmatoarea treime a fost si ea parcursa. De asta data de catre sectia de procurori a CSM. si este contrara solicitarii lui Tudorel Toader. Avizul este negativ. Deci Augustin Lazar se razboieste cu vazduhul in contecios administrativ. Si ar fi trebui sa stie asta. La fel cum orice student la Drept, pentru a promova examenul, are obligatia sa inteleaga acest fapt elementar.
Dar de ce tocmai la Alba Iulia? Ce treaba are recomandarea lui Tudorel Toader, care este doar primul pas intr-o ipotetica decizie administrativa, tocmai cu Curtea de Apel din Alba Iulia? Petentul este procurorul general al Romaniei. Institutia Parchetului General nu se afla la Alba Iulia. Ci la Bucuresti. Iar Augustin Lazar nu lucreaza in nume propriu pentru a invoca eventual o competenta de domiciliu, admitand ca in actul sau de identitate ar scrie ca domiciliaza in Alba Iulia. Domnul Tudorel Toader nu inceara sa-l revoce pe un anumit domn numit Augustin Lazar cu domiciliul in Alba. El incearca sa-l revoce pe procurorul general al Romaniei, institutia avand dintotdeauna sediul la Bucuresti.
In acest caz, ca si in decizia de a contesta in contencios administrativ, Augustin Lazar recurge la o dubla smecherie. Pe de-o parte, incearca sa joace acest meci acasa, respectiv acolo unde sefii unei curti de apel ii sunt din anumite motive, dezvaluite de presa, profund indatorati si ar putea deveni astfel partinitori, iar pe de alta parte, trage de timp. Curtea de Apel, daca nu vrea sa se umple de ridicol, ar trebui astazi sa-si decline competenta. Si sa trimita cauza acolo unde teoretic ea ar putea fi judecata. Adica la Bucuresti. Ceea ce insemna ca se va da un nou termen. In acest interval de timp, Augustin Lazar ar continua sa-si tina cu dintii functia de la Parchetul General. In timp ce Klaus Iohannis, in asteptarea, vezi Doamne, a unui verdict al Justitiei, va avea suficient timp sa se gandeasca.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Neanae 20 November 2018 12:58 +13
# Daniela 20 November 2018 14:51 +1
# DODI 20 November 2018 15:46 +3