CONDAMNARE POLITICA – Parteneriatul DNA-ICCJ a executat PSD la varf. Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti, condus de Livia Stanciu, l-a condamnat pe Liviu Dragnea in „Dosarul Referendumului”. Instanta suprema a majorat pedeapsa liderului PSD. Dragnea a primit 2 ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce la fond fusese condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare (Minuta)
Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat, vineri 22 aprilie 2016, decizia definitiva in „Dosarul Referendumului”, in care a fost trimis in judecata presedintele PSD Liviu Dragnea (foto dreapta). Completul de 5 judecatori al ICCJ, condus de sefa instantei supreme Livia Stanciu (foto stanga) si din care au mai facut parte judecatoarele Angela Dragne, Luciana Mera, Luminita Zglimbea si Ioana Bogdan, i-a majorat pedeapsa lui Liviu Dragnea. Astfel, liderul PSD a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce la fond, in 15 mai 2015, Completul de 3 al ICCJ, compus din judecatoarele Corina Jijiie, Lavinia Lefterache si Lucia Tatiana Rog, dispusesra condamnarea lui Dragnea la 1 an de inchisoare cu suspendare.
Liviu Dragnea a fost trimis in judecata, in 27 septembrie 2013, printr-un rechizitoriu semnat de procurorul Lucian Papici si confirmat de Laura Codruta Kovesi, fiind acuzat de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Alaturi de liderul PSD au mai fost trimise in judecata alte 74 de persoane, printre care presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt.
Dragnea este acuzat ca ar fi fraudat referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, dar, trebuie spus ca dosarul contrasteaza cu realitatea stiuta de o tara intreaga, si anume aceea ca daca a existat o frauda majora la referendum aceasta a fost comisa chiar de Traian Basescu si anumiti judecatori de la CCR care au sfidat vointa a 7,4 milioane de romani, care au votat pentru demiterea fostului presedinte.
Iata acuzatiile DNA la adresa lui Liviu Dragnea:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 75 inculpati, sub aspectul infracțiunilor retinute in dosarul cunoscut opiniei publice sub numele de dosarul 'Frauda la referendum':
I. NICOLAE-LIVIU DRAGNEA, secretar general al unui partid politic (la data faptelor), in prezent deputat si vicepremier, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In calitate de secretar general al unui partid, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.
In acest sens, Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. In concret, folosirea influentei si autoritatii s-a facut in urmatoarele modalitati:
1. Ca un prim pas, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale.
2. In paralel, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege, catre coordonatorii judeteni de campanie /primarii/activistii de partid. Sistemul informatic avea doua componente IT:
- o componenta ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, in timp real si intre mii de utilizatori, prin apelarea numarului telefonic dedicat '1855' ori prin receptionarea de mesaje de la acest numar
- o aplicatie internet ce dadea posibilitatea unui numar restrans de persoane (asa-numitii 'coordonatori judeteni' sau 'coordonatori') sa obtina in timp real informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in toate sectiile de votare, precum si sa introduca manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro.
Accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe baza de nume de utilizator si parola primite anterior prin canalul de comunicatii SMS grupat in jurul numarului telefonic 1855, iar pentru membrii sectiilor de votare si alte persoane prin obtinerea autorizarii din partea utilizatorilor. Acest sistem informatic asigura:
- comunicarea in fiecare ora a prezentei la vot a cetatenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid sa identifice sectiile de vot cu o prezenta slaba la urne;
- comunicarea de mesaje, continand ordine sau recomandari coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea luarii de masuri pentru cresterea artificiala a numarului de votanti in sectiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege;
- obtinerea de informatii precise, in timpul procesului de votare (si nu dupa orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, cand votarea se inchidea) despre modul cum s-a votat in sectiile de votare de pe tot cuprinsul tarii, respectiv cate voturi 'Da' si cate 'Nu' au fost exprimate. De altminteri, cerinta a fost indeplinita, astfel ca au rezultat un numar de circa 4400 de comunicari de acest tip, receptionate in timpul desfasurarii votului.
3. De asemenea, Nicolae-Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiati ai sai (membri de partid din judetul Teleorman, unde indeplinea functia de presedinte al Consiliului judetean) sa faca tot ce le sta in putinta, inclusiv prin incalcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru indeplinirea pragului de participare de care asigura validarea referendumului.
II. Demersul infracțional al inculpatului Dragnea a fost sustinut de 74 de persoane, presedinți și membri ai unor secții de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori (prevăzuta de art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului), infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.
(...)
Infractiunile retinute in sarcina persoanelor implicate in desfasurarea procesului de votare - presedinti si membri ai sectiilor de votare – au constat in principal in aceea ca ei si-au incalcat atributiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, inlesnind falsificarea listelor electorale (atat liste permanente cat si liste suplimentare), prin adaugarea de persoane care nu au facut cerere de vot cu urna mobila, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau in Romania la data referendumului, prin contrafacerea materiala a semnaturilor acestora si introducerea in urne a unui numar de voturi corespunzator semnaturilor falsificate. In acest fel, numarul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obtinute prin falsificarea semnaturilor”.
*Cititi aici minuta deciziei definitive pronuntate de ICCJ in dosarul Referendumului
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# AndreiV 22 April 2016 15:20 +35
# DODI 22 April 2016 15:21 +37
# VIKY 25 April 2016 17:03 +7
# DOREL 22 April 2016 15:22 +1
# o pensionara 22 April 2016 16:20 +20
# unul din lumea cea mare 22 April 2016 21:15 +10
# mitica 22 April 2016 16:30 +21
# univers inc. 22 April 2016 16:40 +15
# Minuta acestei hotărîri penale 22 April 2016 16:49 -21
# Vladi Mir 22 April 2016 19:22 +17
# A fost favorizat 22 April 2016 20:50 -18
# Şi ca să vezi că am dreptate 22 April 2016 20:58 -15
# Vladi Mir 23 April 2016 08:21 +1
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 22 April 2016 21:23 +8
# Taranu de la Tara 22 April 2016 18:33 +14
# livia 23 April 2016 09:07 +5
# santinela 24 April 2016 07:32 +6
# Nelu 25 April 2016 11:14 +3
# Nicolaie Silviu 13 December 2016 19:00 0
# Iordache 16 December 2016 14:28 0