PROCURORII, OBLIGATI SA-SI FACA TREABA – Tribunalul Calarasi a dispus din nou redeschiderea dosarului in care o femeie acuza ca o mana criminala a pus incendiul in care i-a murit tatal. Judecatoarea Andreea-Iulia Culcearu a desfiintat a treia ordonanta prin care Parchetul de pe langa Tribunalul Calarasi a clasat cauza. Petenta se chinuie de peste sase ani sa obtina trimiterea dosarului in judecata (Minuta)
Pentru a treia oara, Parchetul de pe langa Tribunalul Calarasi este pus sa faca treaba in dosarul privind suspecta moarte a unui batran de 90 de ani, in urma unui incendiu.
Judecatoarea Andreea-Iulia Culcearu (foto) de la Tribunalul Calarasi a desfiintat vineri, 20 decembrie 2024, ordonanta prin care PT Calarasi a inchis a treia oara cauza. Pe cale de consecinta, magistrata a dispus ca parchetul sa completeze urmarirea penala, admitand astfel plangerea impotriva ordonantei de clasare formulata de catre una dintre fiicele victimei.
Redam minuta incheierii din dosarul nr. 1070/116/2024:
„In baza art. 341 alin. (6) lit. b) Cod procedura penala, admite plangerea formulata de petenta Azzeh Anica impotriva solutiei de clasare cuprinse in ordonanta din 24.05.2024 data de prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Calarasi in dosarul de urmarire penala 330/P/2018, solutie mentinuta prin ordonanta numarul 118/II-2/2024 din 26.06.2024 a procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.
Desfiinteaza ordonanta atacata si trimite cauza procurorului pentru completarea urmaririi penale cu privire la fapta de omor prev. de art. 188 Cod penal pentru care s-a inceput urmarirea penala prin ordonanta nr. 330/P/2018 din 28.03.2018.
In baza art. 275 alin. 3 si 5 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.
Definitiva. Pronuntata prin punerea acesteia la dispozitia procurorului, petentei Azzeh Anica si intimatei Bica Nicoleta, prin mijlocirea grefei, astazi 20.12.2024”.
Fiica victimei lupta de sase ani impotriva musamalizarii
Amintim ca totul a inceput la 26 martie 2018, cand batranul Niculae Simion a murit in incendiul izbucnit la propriul domiciliu din orasul Budesti (judetul Calarasi). Una dintre fiicele victimei, Anica Azzeh – asistata de catre avocata Corina-Ruxandra Popescu –, a depus la PT Calarasi plangere penala privind savarsirea infractiunii de omor calificat. Banuiti in acest sens sunt unii vecini ai batranului, despre care reclamanta sustine ca se aflau in relatie de dusmanie cu victima din pricina unei suprafete de teren. Tot potrivit Anicai Azzeh, cineva a taiat cablurile sistemului de supraveghere, unitatea de memorie a sistemului fiind gasita intr-o curte vecina.
In aceeasi plangere, fiica victimei a scris ca medicul legist care a constatat decesul i-a comunicat ca batranul avea un picior si mai multe coaste rupte. Totusi, doctorul nu a consemnat acest aspect in certificatul medico-legal, adauga Azzeh.
In 12 noiembrie 2018, procuroarea Cristina Imireanu de la Parchetul Tribunalului Calarasi a clasat cauza nr. 330/P/2018 in baza art. 16 alin. 1 lit. b Cod procedura penala: „fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. Mentionam ca anchetatoarea a schimbat incadrarea juridica, emitand ordonanta de clasare cu privire la infractiunea de omor (art. 188 Cod penal), iar nu cea de omor calificat (art. 189 CP).
In esenta, anchetatoarea a sustinut ca incendiul a fost provocat de o bucata de jar sau o scanteie cazuta din soba pe materialele textile din apropiere, avand in vedere ca batranul obisnuia sa lase deschisa usa de la arzator, ca sa simta mai bine caldura.
La 20 decembrie 2018, prim-procurorul PT Calarasi, Xenofonte Purcarea, a mentinut solutia de clasare, expediind speta in mai putin de jumatate de pagina.
Prin incheierea de la 21 februarie 2019, emisa in dosarul nr. 115/116/2019, judecatorul Liviu-Petronel Nedelcu de la Tribunalul Calarasi a dispus redeschiderea anchetei, constatand ca parchetul nu depusese toate eforturile pentru extragerea filmarilor facute de camerele de supraveghere in noaptea incendiului. Mai exact, procuroarea Imireanu se multumise sa constate ca stickul cu inregistrarile era deteriorat doar la nivel logic (al algoritmului de functionare), nu si la nivel fizic. Ca dovada: Anica Azzeh a reusit in cele din urma sa extraga imaginile de pe stick, apeland la o firma privata, dupa cum insasi reclamanta a declarat pentru Lumea Justitiei.
La 24 februarie 2023, desi a reaudiat martorii din prima faza si a dispus efectuarea unei expertize, procuroarea Cristina Imireanu a emis a doua ordonanta de clasare – tot pe art. 16 alin. 1 lit. b CPP: „fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. Solutia a fost mentinuta prin ordonanta din 31 martie 2023 de catre acelasi sef al PT Calarasi Xenofonte Purcarea. De data aceasta, argumentatia prim-procurorului a fost ceva mai lunga: putin peste o pagina.
In 15 iunie 2023, prin incheierea emisa in cauza nr. 587/116/2023, judecatoarea Nicoleta Dumitru de la Tribunalul Calarasi a admis plangerea Anicai Azzeh, dispunand a doua redeschidere a anchetei. Concret, instanta a constatat ca parchetul nu se aplecase cu suficienta atentie asupra concluziilor expertizei efectuate de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INCD – INSEMEX) Petrosani. De asemenea, Tribunalul Calarasi a pus la indoiala ca persoanele care au intocmit si semnat expertiza sunt intr-adevar specialisti autorizati in specialitatea „incendii si explozii”.
La 2 octombrie 2023, seful PT Calarasi Xenofonte Purcarea a iesit la pensie. In 28 noiembrie 2023, procuroarea Cristina Imireanu a devenit judecatoare la Judecatoria Calarasi, promovand intre timp la tribunalul aceluiasi judet. Dosarul nr. 330/168/P/2018 i-a fost repartizat noii sefe a Parchetului Tribunalului Calarasi, procuroarea Cornelia Manea. Aceasta a clasat cauza tot pe litera b), prin ordonanta emisa la 24 mai 2024. Solutia a fost mentinuta de catre procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, Florin-Mircea Popa, prin ordonanta din 26 iunie 2024.
Iar acum, prin incheierea de vineri, 20 decembrie 2024, judecatoarea Andreea Culcearu a desfiintat si a treia ordonanta de clasare.
* Cititi aici intreaga istorie a cazului, insotita de documente
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gargantua 22 December 2024 14:39 0
# maxtor 22 December 2024 16:20 0