MAI AVEA UN PIC SI II DECORA – Presedintele Klaus Iohannis le-a dedicat o oda procurorilor DNA, folosindu-se de sloganul din campania electorala: “Romania lucrului bine facut este o tara in care lupta anticoruptie este o prioritate a mea... DNA a functionat cu motoarele turate... Am apreciat in mod deosebit rezultatele record”. Iohannis a uitat de “telejustitie” si de scurgerile de informatii din dosarele aflate la parchetul anticoruptie
Presedintele Klaus Iohannis (foto) nu a contentit cu laudele la adresa procurorilor DNA. Prezent marti, 24 februarie 2015, la Cercul Militar National unde a avut loc prezentarea bilantului DNA pe anul 2014, Iohannis mai ca nu i-a decorat pe procurorii Laurei Codruta Kovesi.
Intr-un discurs banal, in opinia noastra, presedintele Romaniei, folosindu-se de sloganul sau din campanie “Romania lucrului bine facut”, a vorbit despre profesionalismul celor de la DNA, despre cum parchetul anticoruptie din Romania reprezinta un model pentru alte tari sau despre recordurile atinse de DNA. Iohannis a continuat sa transmita parlamentarilor mesaje pentru avizarea tuturor cererilor venite din partea procurorilor – de parca mandatul unui senator sau deputat este unul imperativ – si a criticat gradul redus de recuperare a prejudiciilor.
Ne asteptam ca presedintele Romaniei sa se refere si la spectacolele mediatice puse in scena de DNA, la defilarea inculpatilor in catuse prin fata jurnalistilor, la scurgerile de informatii si stenograme din dosarele aflate in lucru la parchetul anticoruptie. Iohannis nu a scos insa niciun cuvant despre aceste probleme. Asta desi la inceputul anului, la sedinta CSM, el avertizase asupra ”telejustitiei” si a riscului transformarii Justitiei intr-o supraputere. Evident ca mesajul lui Iohannis de la CSM a fost ignorat, fenomenul “telejustitiei” si a scurgerilor de informatii si stenograme din dosare continuand, iar iata ca, acum, la bilantul DNA, el nu a mai fost reluat de presedintele Romaniei.
De asemenea, Iohannis nu a scos niciun cuvant nici despre dosarele tinute ani de zile in sertar de DNA. Dosare care privesc apropiati ai lui Traian Basescu si care au fost activate dupa plecarea fostului presedinte de la Palatul Cotroceni.
Prezentam discursul lui Klaus Iohannis sustinut cu ocazia prezentarii Raportului privind activitatea DNA in anul 2014:
“Va multumesc pentru invitatia de a participa la sedinta de bilant a Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2014. Un prim aspect pe care vreau sa il remarc este faptul ca, de la momentul infiintarii institutiei dumneavoastra si pana astazi, fata societatii romanesti este profund schimbata. Romania anului 2015 nu mai e Romania anului 2005, cand a fost constituit Parchetul National Anticoruptie, precursorul actualei Directii Nationale Anticoruptie. Zece ani la scara istoriei unui stat pot parea un termen foarte scurt. Cu toate acestea, in acesti zece ani am fost cu totii martorii unei importante schimbari: cresterea capacitatii institutionale a statului de a lupta impotriva coruptiei.
Dar, in acest interval de timp, nu numai institutiile s-au schimbat, ci si mentalitatea oamenilor. La nivelul societatii a disparut sentimentul neputintei si al acceptarii tacite in fata coruptiei mici si mari. Inceputul schimbarii profunde pleaca de la respingerea fenomenului coruptiei la orice nivel si de la intelegerea faptului ca in viata publica nu exista alta cale decat corectitudinea si respectarea legii. Cei care se abat de la aceste principii trebuie sa raspunda in fata justitiei. DNA, alaturi de toate celelalte autoritati ale statului, isi face in mod eficient datoria in lupta anticoruptie.
Romania lucrului bine facut este o tara in care lupta anticoruptie este o prioritate a mea ca Presedinte, pentru ca de aceasta lupta depinde existenta statului roman. Desi este o institutie tanara, DNA si-a castigat, pas cu pas, un loc merituos printre cele mai bine situate institutii in increderea cetateanului. La aceasta performanta, recunoscuta inclusiv de Comisia Europeana, au contribuit multi factori: o echipa de procurori si politisti care isi fac treaba cu profesionalism si responsabilitate, un cadru legislativ adecvat, sprijinul acordat de alte autoritati ale statului roman, sustinerea din partea organismelor internationale, si, nu in ultimul rand, implicarea societatii civile.
Datele si cifrele din raportul de activitate reflecta, intr-adevar, faptul ca DNA a functionat cu motoarele turate in 2014. Va felicit si va incurajez sa mergeti mai departe. Am apreciat in mod deosebit rezultatele record pe care le-ati atins anul trecut si pe care, pe scurt, vreau sa le mentionez: cel mai mare numar de dosare instrumentate intr-un an, cel mai mare numar de rechizitorii si, foarte important, cel mai mare numar de solutii definitive de condamnare pronuntate in dosare de mare coruptie instrumentate de DNA in anii anteriori. Calitatea activitatii DNA trebuie evaluata in legatura si cu astfel de indicatori. Ei sunt cea mai buna dovada ca DNA functioneaza independent si in conformitate cu legea. Aceste performante sunt rezultatul unor eforturi deosebite, pentru care va multumesc.
Doamnelor si domnilor,
Un alt aspect la care as dori sa ma refer este cel al anchetelor desfasurate de DNA si care vizeaza oameni din sfera publica, mai ales politicieni. Trebuie sa depasim definitiv situatiile in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai. Sper ca partidele politice sa-si respecte angajamentul asumat public de a face mai simple si mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justiţiei. Mi-as dori, de asemenea, sa nu mai existe presiuni asupra justitiei din zona politica, sa nu mai avem declaratii ale oamenilor politici care vizeaza cazuri instrumentate de procurori sau judecatori. Este de apreciat aici promptitudinea cu care CSM, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, a reactionat in astfel de situatii si a contribuit, prin pozitiile sale publice, la asezarea discursului public intr-un registru de echilibru si responsabilitate.
As vrea, totusi, sa adaug ca exista in Romania si multi oameni politici onesti, cu bune intentii, care si-au dedicat activitatea comunitatilor lor si care este de dorit sa se implice cat mai mult in viata publica, sa-si puna profesionalismul in slujba cetatenilor pe care ii reprezinta sau ii vor reprezenta. In acest fel vor reaparea increderea si parteneriatul dintre cetaţeni si clasa politica. Activitatea DNA si a institutiilor justitiei mai are inca un efect pe care doresc sa-l subliniez. Romania se transforma treptat in model si inspiratie pentru alte tari in ceea ce priveste o lupta eficienta impotriva coruptiei.
Doamnelor si domnilor,
Nu as putea incheia acest discurs fara a ma referi la doua importante chestiuni, devenite recurente in ultimul timp: recuperarea prejudiciilor si resursele de care dispune parchetul anticoruptie. Vreau sa subliniez foarte clar ca recuperarea prejudiciilor este, asemenea executarii pedepsei, obligatorie, nu optionala pentru autoritatile statului. Recuperarea prejudiciilor reflecta eficienta luptei anticoruptie si descurajeaza fenomenul. Situatia din prezent – in care gradul de recuperare si executare a prejudiciilor de catre Ministerul Finantelor este in cuantum de aproximativ 10% – este, pur si simplu, inacceptabila. De aceea, trag un semnal de alarma si solicit factorilor decizionali sa ia in serios aceasta problema, care devine una de importanta deosebita.
In acelasi timp, cred ca o analiza serioasa ar putea conduce la sporirea resurselor pentru DNA, fie ca vorbim de spatii de lucru, resurse umane sau buget. Cu totii am avea de castigat din aceasta investitie publica pentru ca ar fi o investitie in viitorul natiunii noastre. Pe termen mediu si chiar lung, masura eficientei activitatii DNA ar trebui sa fie data nu numai de numarul de condamnari, ci si de reducerea efectiva a actelor de coruptie. Cred ca putem impreuna sa construim o societate in care tentatia coruptiei scade nu doar de frica pedepsei, ci in urma asumarii de catre noi toţi, si in special de clasa politica, a unor principii si valori care tin de corectitudine, integritate si responsabilitate. Si inainte, dar si dupa ce am devenit Presedinte am spus raspicat ca vreau sa punem Romania pe picioare. Pentru aceasta, insa, avem nevoie de institutii puternice, iar DNA este, in Romania anului 2015, o institutie-cheie care contribuie la intarirea statului de drept.
Rolul meu principal ca Presedinte este acela de a sprijini acest demers si de a incuraja celelalte institutii ale statului sa coopereze, potrivit competentelor ce le revin, pentru atingerea acestui scop. Sunt aliatul dumneavoastra neconditionat in aceasta lupta pentru combaterea coruptiei si intarirea statului de drept. Va multumesc si va doresc succes in activitate in continuare!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dragos 24 February 2015 16:50 +12
# securistul de serviciu 24 February 2015 20:05 +13
# Public relations 25 February 2015 00:52 +7
# ACTIVITATI ALTFEL 24 February 2015 16:58 +8
# ACTIVITATI LA DEX 24 February 2015 19:49 +2
# DESTEPTULE 24 February 2015 22:51 -4
# DESTEPTULE LA DEX 25 February 2015 01:55 +4
# Ultimul Charlot 24 February 2015 17:00 -4
# vasile 24 February 2015 17:20 +7
# alegatorul 24 February 2015 23:25 +5
# basicuta 25 February 2015 08:20 +1
# Gogu 25 February 2015 08:45 -1