Militieni si procurori
Mare, mare greseala. Am crezut ca putem face si democratia cu aceiasi procurori si cu aceiasi militieni. Basca, faptul ca ne-a mai fentat si securitatea, Magureanu jurind pe Marx ca SRI-ul nu are nici o legatura cu trecutul. Am inceput prost din chiar caderea comunismului. Unii au preluat puterea, tot din cei mai vechi, la care s-au adunat esaloanele doi si trei si bulevardierii, plus refuzatii de dosar si aventurierii. Un alt segment s-a indreptat spre business. Din pacate, acceptiunea businessului a fost de la inceput una nenorocita.
Sa faci bani cu orice pret, cu produse din Turcia, cu revinzari si privatizari, cu inselatorii si tunuri. Ce-au facut procurorii si militienii, fericiti ca au scapat de pedepsele pentru abuzurile in comunism? Au inceput si ei sa ciuguleasca, sa invirta, sa tranzactioneze puterea. Asta aveau sa o faca si ofiterii SRI, de la agent la general, de la Magureanu la George Maior si Florian Coldea. Sub pavaza acestora, au inceput sa prospere clanurile tiganesti, analfabetii descurcareti, traficul de carne vie, afacerile cu tigari si alcool, exploatarile ilegale de lemn masiv. Furtul si spaga au devenit un soi de afacere in patratica primita in grija. Iar cea mai mare afacere a vremii, rezervata doar politicienilor si clientilor apropiati, a fost vinzarea pe sest ale bunurilor statului comunist. De aici a inceput imputirea pestelui!
Toata campania anticoruptie, dupa ce vesticii au cumparat pe mai nimic cele mai importante uzine si resurse ale Romaniei, s-a redus la disciplinarea celor care au participat la „dezmembrarea economiei socialiste”. Grupurile de interese din primarii, coruptia din mafiile locale, sferele de influenta ale procurorilor si fostilor militieni s-au conservat nestingherite. Acum, aflam ca ele controleaza si politica si economia si institutiile locale. Alegerile, intr-un singur tur de scrutin, permit conservarea lor pentru decenii la rind. Nu le mai misca nici dracul. Mafiile locale ajung sa negocieze posturi la putere, prevederi in legi, contracte si halci din economie. Cu un singur tur de scrutin, tara ramine impartita pe caprarii. Atitea sunt ale unora, atitea ale celorlalti. Nimic din fraude si din combinatiile ilegale nu iese la iveala si nu poate fi combatut. Mafiile locale asigura stabilitatea la centru si nu pot fi sacrificate. si, astfel, s-a ajuns la localitati captive, cucerite de puterea unui grup, incremenite de frica de a vorbi.
Un satean care s-a luat in clont cu primarul batut in cuie in Primarie i-a incendiat casa. A mai batut oameni, i-a amenintat pe altii si le-a dat foc la casa si altora. Sa-si tina gura si sa vada bine cine este la putere. Atmosfere de teroare, asemanatare celei din Caracal, sunt peste tot. Mafia locala este modelul de mentinere a puterii si de sustinere a centrului de putere din Capitala.
De ce nici PSD-ul si nici PNL-ul nu-si propun sa atace acest flagel? De ce Klaus Iohannis nu-l descrie si nu-l infrunta?
Romania a pornit la lupta impotriva coruptiei cind tara era la mina militienilor si a procurorilor!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# imun/teanu 6 August 2019 12:18 -3
# nu conteaza 6 August 2019 13:47 +16
# nu conteaza 6 August 2019 13:02 +16
# Pintea 6 August 2019 13:07 +15
# si-n moldova toparlanii 6 August 2019 20:28 +3
# Mara 8 August 2019 06:05 +1
# MARIAN 9 August 2019 21:06 -1
# biet roman saracu' 19 August 2019 13:54 0
# Sphinx 9 August 2019 21:21 +1
# Alex One 20 August 2019 08:13 -2