Ministerul Justitiei considera ca grefierii sunt inca nepriceputi si nu stiu sa opereze formidabilul ECRIS IV!
Lumeajustitiei.ro a pus pe tapet toate deficientele majore ale noului program operational ECRIS IV, aratand ca grefierii de la instantele unde s-a dat startul pentru a se lucra in acest sistem informatic au deja mari probleme. Ei, grefierii, stiu cel mai bine ce nu functioneaza cum trebuie, unde trebuie sa se revina asupra programului si care sunt lipsurile majore, pentru ca ele au fost constatate in practica. In urma articolului prin care Lumeajustitiei.ro arata dezastrul pe care il poate genera ECRIS IV, Ministerul Justitiei ne-a transmis cateva precizari, subliniind ca asa-zisele disfunctionalitati semnalate de noi ”sunt de fapt erori de operare, generate de necunoasterea modului de operare in programul ECRIS IV”. Cu alte cuvinte, MJ vrea sa spuna ca grefierii sunt inca niste nepriceputi, mai ales ca ministerul subliniaza faptul ca ”cerintele de dezvoltare a aplicatiei au fost elaborate in conformitate cu solicitarile instantelor, de Comisia de dezvoltare a aplicatiei ECRIS din care au facut parte reprezentanti ai ICCJ, Curtii de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti, Judecatoriei Sector 4, CSM etc”. Redam integral precizarile transmise de Ministerul Justitiei.
Redam integral precizarile transmise de Ministerul Justitiei.“In urma aparitiei pe site-ul Lumeajustitiei.ro a materialului DEZASTRU - Grefierii se iau cu mainile de cap in ECRIS IV!, Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari:
1. Programul ECRIS IV functioneaza deja la instantele din Bucuresti, la unele dintre ele (Judecatoria Sector 4) de mai multe luni. Prin urmare, deoarece acest program functioneaza in aceasta instanta de mai multe luni, este evident ca asa zisele disfunctionalitati enumerate in articol sunt de fapt erori de operare, generate de necunoasterea modului de operare in programul ECRIS IV. Programul ECRIS IV urmeaza a fi instalat si la celelalte instante din data de 25.11.2010, data la care urmeaza a intra in vigoare L 202/2010 (si pe cale de consecinta formularul de citatie va fi completat). S-a apreciat ca este de preferat ca ECRIS IV sa fie instalat de la inceput in teritoriu cu noul formular de citatie pentru a nu se modifica la 3 zile dupa instalare (initial instalarea urma a avea loc pe 19-20).
2. Noul program va imbunatati substantial managementul instantelor si va constitui un instrument anticoruptie esential, deoarece contine inclusiv urmatoarele functii/limitari functionale:
a. noua varianta a functiei de repartizare aleatorie care este mult mai complexa decat cea anterioara iar factorul aleatoriu devine mult mai pronuntat;
b. imposibilitatea de stergere a anumitor documente din dosar, tocmai pentru a limita riscurile asociate;
c. posibilitatea de verificare a datei in care au fost completate campurile privind termenele, solutiile etc., - ceea ce permite presedintilor de instanta sa verifice data cand au fost lucrate dosarele;
d. raportarea automata a dosarelor in care completul de judecata alocat initial a fost sters/ schimbat ;
e. statistica automata privind dosarele care nu au fost redactate in termen etc.
3. ECRIS IV preia toate documentele existente in ECRIS III. De asemenea, programul ECRIS IV respecta dispozitiile Codurilor de procedura, documentatia de analiza fiind realizata mai ales de catre judecatori si personal de specialitate juridica.
4. Cerintele de dezvoltare a aplicatiei au fost elaborate in conformitate cu solicitarile instantelor, de Comisia de dezvoltare a aplicatiei ECRIS din care au facut parte reprezentanti ai iCCJ, Curtii de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti, Judecatoriei Sector 4, CSM etc. Comisia a formulat cerinte de dezvoltare si totodata a armonizat cerintele de dezvoltare transmise in scris de instantele din teritoriu deoarece acestea erau in general contradictorii. Cele 551 de cerinte de dezvoltare pentru instante acoperind 154 de pagini sunt rezultatul a aproximativ 4 luni de activitate, peste 100 de sedinte, atat interne cat si cu consultantii externi, corectarea tuturor minutelor de lucru de cel putin doua ori fiecare, corectarea documentului final de analiza de 3 ori etc. in final documentul de analiza a fost aprobat de reprezentantii fiecarei instante pilot in parte (iCCJ, Curte de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti, Judecatoria Sector 4), ai CSM-ului si ai MJ-ului.
5. S-au realizat cursuri de instruire pentru specialistii IT deoarece acestia au obligatia de a instala aplicatia in instante. De asemenea, acestia au realizat trainingul utilizatorilor din instante. Pentru indeplinirea acestui obiectiv au fost elaborate manualele si ghidurile de utilizare care s-au transmis instantelor si totodata s-a solicitat presedintilor de instante sa organizeze cursuri la nivel local care sa fie tinute de specialistii IT (care au participat anterior la cursurile tinute de minister). Pentru cursuri s-au acoperit numai costurile de cazare, masa si inchirierea salii, sustinerea cursurilor fiind realizata de personalul instantelor si al MJ care s-a implicat in dezvoltarea aplicatiei ECRIS IV. Cursurile de statistica pentru statisticieni urmeaza a se desfasura in perioada imediat urmatoare.
6. Prin manualul de utilizare ale programului ECRIS IV nu se pot stabili sarcinile fiecarei categorii de personal al instantei, acesta fiind o atributie a CSM-ului si a conducerii instantelor.
7. Programul de statistica existent in aplicatia ECRIS IV va oferi date statistice pentru dosarele nou intrate. Pentru celelalte dosare aflate pe rol programul nu va contine date statistice deoarece acestea ar trebui sa fie introduse de catre grefieri din urma. intrucat numarul de dosare existente pe rol este foarte mare, s-a apreciat ca este imposibila introducerea de date pentru toate aceste dosare. Din acest motiv, pentru perioada in care dosarele existente in prezent se vor afla pe rol, s-a realizat un program de statistica provizoriu. Aceasta aplicatie software a fost realizata de catre CSM - Biroul statistica si MJ - Directia Tehnologia Informatiei.
8. O parte importanta din datele suplimentare care trebuie completate in ECRIS IV sunt necesare functionarii sub-modulului de statistica. Sub-modulul de statistica a fost realizat tinand seama de indicatorii statistici solicitati de Comisia Nationala de Statistica, de Comisia Europeana, ONG-uri etc. Analiza pentru dezvoltarea modulului statistica s-a realizat cu participarea permanenta a Biroului Statistica din CSM si a celorlalte instante pilot. in acest sens precizam ca, de exemplu, sexul persoanei constituie un indicator statistic important.
9. Toate sistemele informatice complexe in prima lor forma dupa lansare contin o serie de limitari functionale nedorite sau bug-uri care sunt remediate prin patch-uri. Acestea este modul de dezvoltare standard al solutiilor software, mod utilizat de toate companiile internationale reprezentative in dezvoltarea de solutii software. Prin urmare, in masura in care vor aparea o serie de neconcordante in aplicatia ECRIS IV, acestea vor fi eliminate cu celeritate. De altfel, in cursul zilei de joi, 25 noiembrie, la sediul Ministerului Justitiei va avea loc o intalnire intre membri Comisiei de analiza pentru dezvoltarea modulului de instante al ECRIS4 si reprezentanti ai personalului auxiliar care au formulat unele observatii cu privire la noua aplicatie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# hMMm 23 November 2010 16:32 +19
Hei-rupismul celor din MJ care doresc instalarea unui program fara ca acesta sa fie testat in prealabil de grefierii din toate instantele este creat doar de faptul ca MJ-ul risca sa restituie celor de la Phare fondurile consumate pe un program jalnic.
Ce nu spune MJ-ul in comunicatul de mai sus este faptul ca programul e creat in 2007 si nu respecta cerintele justitiei din 2011.
Ce nu spune MJ-ul e ca mentenanta pe acest program dureaza doar pana la 01.01.2011, dupa aceea fiind necesari a se aloca alti bani pentru rezolvarea deficientelor
Ce nu spune MJ-ul e ca modulul de statistica e cel care face programul sa fie de nefolosit
Ce nu spune MJ-ul e ca statistica (invocata ca fiind o cerinta din partea mai multor institutii inclusiv europene) este total gresita solicitandu-se (de exemplu) in litigiile de munca sa se specifice pentru fiecare parte daca era minora !!! aceiasi completare fiind necesara si la sectiile de contencios !!! Parti minore in astfel de cauze ?
Ce nu spune MJ-ul e ca specialistii IT (salariati la nivel de judecatori de tribunal) nu au cunostinte juridice si nu opereaza cu sistemul. Pregatindu-i pe ei si trimitandu-i in instante sa pregateasca grefierii ajungem sa nu mai intelegem nimic
Ce nu spune MJ-ul e ca este deranjat de faptul ca publicul are acces la informatii corecte din sistem. Cum materialul la care face referire MJ-ul are cel mai mare numar de accesari de pe LuJu, e evident ca exista un interes major pe aceasta tema.
Ce nu spune MJ-ul e ca prin acest program se incearca de fapt ruperea confidentialitatii privitoare la dosarele de perchezitii si interceptari, intrucat prin introducerea unor date in Ecris IV, MJ-ul prin specialistii IT va avea cunostinta de toate aceste dosare.
Ce nu spune MJ-ul e ca registrele de perchezitii si cele de interceptari din programul Ecris sunt altele decat cele existente in regulament !
Ce nu spune MJ-ul e ca arunca pisica in gradina CSM-ulului si mai nou a presedintilor de instanta care mai nou pot edita regulamente !
Ce nu spune MJ-ul e ca face acest lucru in perioada in care CSM-ul e compus in majoritate din fosti membrii cei noi nefiind inca instalati. Astfel isi asigura spatele intrucat cei din vechiul CSM pot fi acuzati de multe ca tot nu mai sunt in functii
Ce nu spune MJ-ul e ca e parte semnatara a unui contract de munca cu grefierii, contract incalcat intrucat nu s-au discutat cu acestia deficientele programului
Ce nu spune MJ-ul e ca cei de la ICCJ (care cica au fost consultati) nu au implementat inca nici Ecris 3
Revin si arat, poate ca nu e pozitia MJ-ului ci doar a celor de la DETI, cel putin asta e parerea mea. Nu ma poate convinge nimeni ca Predoiu stie ce e ala ,,bug" ,,pach" etc.
PS : La CA Bucuresti programul functioneaza ! doar ca nu e utilizat si nici nu va fi vreodata utilizat in acesta configurare
# judecator 23 November 2010 20:08 -11
# hMMm 23 November 2010 20:14 +10
cum era aia cu cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia ?
# alteea 24 November 2010 11:25 +6
Citeza pe judecator
ule sau doamna judecator,nu credeti ca trebuie sa avem grija de noi sau nu va este pe plac? Sunt convinsa ca regretati enorm ca traiti in vremurile in care nu mai exista sclavie,dar stati linistit(a) ca noi suntem "negri pe plantatie ".
# catalin 23 November 2010 17:06 +13
Buna gluma! Cine a facut pana acum sa existe informatiile vizibile pe protalul instantelor de judecata? Cumva superspecialistii IT din MJ si instante? Poate ca magistratii?? Bunul simt obliga sa nu se faca din partea MJ astfel de comentarii la adresa tocmai acelora care muncesc din greu! Rusine MJ-ului!!!
# Elena says : 23 November 2010 17:30 +11
# maricica 23 November 2010 17:54 +12
# Liana 23 November 2010 19:32 -5
# racaceanu catalin 23 November 2010 17:59 +9
# alteea 23 November 2010 18:05 +11
# Elena 23 November 2010 18:06 +8
# romanica 23 November 2010 18:12 +9
De ce nu normati munca domnule ? ministru ???
De ce doar atributii si obligatii dar nici un fel de drepturi ?
Cati informaticieni sunt in instante de ei au o directie in MJ iar grefierii nu au asa ceva ?
Cine e Stefanescu asta de conduce MJ-ul ?
Va aruncati intr-un razboi cu plebea din instante. Foarte bine, plebea a indurat cam multe si s-ar putea sa va dea un sut in posterior de o sa il tineti minte
Rusine domnule ministru !
# racaceanu catalin 23 November 2010 18:20 +10
# Felynna 23 November 2010 18:21 +6
# Elena 23 November 2010 18:40 +8
# elli 23 November 2010 19:20 -20
# sorina 24 November 2010 00:00 +9
Citeza pe elli
Nu sunt grefier deci am o opinie impartiala.
Cunosc sistemul de mai bine de 14 ani asa ca afirmatiile mele se vor baza epe realitati constatate personal.
In primul rand nu cred ca mai exista multe complete care sa aiba mai mult de 40-50 de dosare pe rol la o sedinta.
INSA chiar si asa, tinand seama de faptul ca , pentru aproape fiecare dosar din sedinta si in special pentru dosarele cu termene ulterioare ( mai sunt si cele a caror pronuntare este amanata desi s-au pus concluzii pe fond) este musai a se redacta o incheiere, volumul de munca este imens.
Nu este simplu sa fii atent la toate detaliile, nu este usor sa scrii continuu ore intregi chiar si in fata PC-ului, nu este usor sa trebuiasca sa faci si munca de dactilograf atunci dand redactezi sentintele.
Stiti ce inseamna a redacta o sentinta? A prelua in primul rand, ceea ce este scris in cererea de chemare in judecata, apoi in intampinare si ,daca au ghinion, chiar cererea reconventionala. Apoi se vorbeste de probatriul administrat si abia la final vine judecatorul si dezvolta minuta.
Chiar credeti ca vreun judecator isi redacteaza macar o hotarare? El nu pune o virgula, dar'mi-te sa tasteze un cuvant! Munca revine grefierului!.
Uitati-va, grefierii sunt, in marea majoritate, femei. Multe dintre ele, au familii, copii care le asteapta acasa, responsabilitati pe care trebuie sa le indeplineasca zi de zi nu doar la serviciu ci inclusiv in mediul familial.
Cunosc cazuri in care grefierele mergeau sambata si duminica la munca pentru a mai lucra cate ceva.
Cunosc personal o grefiera care isi lua fetita de cinci ani cu ea pentru ca nu avea cu cine sa o lase in week-end si o tinea la birou in timp ce ea mai redacta incheieri sau hotarari. Sunt sigura ca sunt multe in aceeasi situatie.
Daca ar sta la cafea sau tigara tot ele ar fi prejudiciate- exista termene procedurale care trebuie respectate si ele sunt primele care raspund de incalcarea lor.
In afara de faptul ca trebuie sa redacteze incheieri si hotarari , au si alte indatoriri la locul de munca. Nu are rost sa le enumar aici dar cei care cunosc sistemul, avocatii, judecatorii- stiu despre ce vorbesc.
In concluzie, nu mai faceti afirmatii eronate, nu generalizati - poate sunt cazuri rare de incompetenti si in randul grefierilor, dar ce meserie se poate lauda ca nu are "uscaturi"?
Si inca ceva: stiti ca inclusiv legislatia muncii prevede ca ai dreptul la pauze MAI ALES cand lucrezi in fata unui PC?
# alteea 24 November 2010 11:33 +5
Citeza pe sorina"][quote name="elli
Nu sunt grefier deci am o opinie impartiala.
Cunosc sistemul de mai bine de 14 ani asa ca afirmatiile mele se vor baza epe realitati constatate personal.
In primul rand nu cred ca mai exista multe complete care sa aiba mai mult de 40-50 de dosare pe rol la o sedinta.
INSA chiar si asa, tinand seama de faptul ca , pentru aproape fiecare dosar din sedinta si in special pentru dosarele cu termene ulterioare ( mai sunt si cele a caror pronuntare este amanata desi s-au pus concluzii pe fond) este musai a se redacta o incheiere, volumul de munca este imens.
Nu este simplu sa fii atent la toate detaliile, nu este usor sa scrii continuu ore intregi chiar si in fata PC-ului, nu este usor sa trebuiasca sa faci si munca de dactilograf atunci dand redactezi sentintele.
Stiti ce inseamna a redacta o sentinta? A prelua in primul rand, ceea ce este scris in cererea de chemare in judecata, apoi in intampinare si ,daca au ghinion, chiar cererea reconventionala. Apoi se vorbeste de probatriul administrat si abia la final vine judecatorul si dezvolta minuta.
Chiar credeti ca vreun judecator isi redacteaza macar o hotarare? El nu pune o virgula, dar'mi-te sa tasteze un cuvant! Munca revine grefierului!.
Uitati-va, grefierii sunt, in marea majoritate, femei. Multe dintre ele, au familii, copii care le asteapta acasa, responsabilitati pe care trebuie sa le indeplineasca zi de zi nu doar la serviciu ci inclusiv in mediul familial.
Cunosc cazuri in care grefierele mergeau sambata si duminica la munca pentru a mai lucra cate ceva.
Cunosc personal o grefiera care isi lua fetita de cinci ani cu ea pentru ca nu avea cu cine sa o lase in week-end si o tinea la birou in timp ce ea mai redacta incheieri sau hotarari. Sunt sigura ca sunt multe in aceeasi situatie.
Daca ar sta la cafea sau tigara tot ele ar fi prejudiciate- exista termene procedurale care trebuie respectate si ele sunt primele care raspund de incalcarea lor.
In afara de faptul ca trebuie sa redacteze incheieri si hotarari , au si alte indatoriri la locul de munca. Nu are rost sa le enumar aici dar cei care cunosc sistemul, avocatii, judecatorii- stiu despre ce vorbesc.
In concluzie, nu mai faceti afirmatii eronate, nu generalizati - poate sunt cazuri rare de incompetenti si in randul grefierilor, dar ce meserie se poate lauda ca nu are "uscaturi"?
Si inca ceva: stiti ca inclusiv legislatia muncii prevede ca ai dreptul la pauze MAI ALES cand lucrezi in fata unui PC?[/quote]
Te inseli....sunt foarte multe complete care au peste 100 dosare in sedinta de judecata.
# sorina 24 November 2010 22:34 0
Imi sustin opinia mai sus exprimata.
Cu atat mai mult grefierii nu sunt de acuzat, ci, acestora, din contra, trebuie sa li se recunoasca meritele.
toata stima
# alteea 24 November 2010 11:29 +5
Citeza pe elli
Poate ca renunt la cateva ore de somn,poate ca mananc doi covrigi -ca tot nu imi ajung banii din salariu- in loc sa iau pauza de masa si sa merg la restaurant, va cam ... grija de noi
# sorin 23 November 2010 20:24 -13
cat despre activitatea lor prodigioasa, orice justitiabil care a stat pe la cozi la arhive si/sau registraturi cunoaste foarte bine despre ce personaje vorbim. cunoaste sictirul cu care esti tratat peste tot.
nu cunosc decat in mica masura noul program ecris insa cunosc destul de bine aceasta tagma, care daca ai sta sa o asculti fara sa o cunosti practic poate ai crede ca ai de-a face cu niste mari valori neintelese de nimeni (avocati, justitiabili, magistrati, minister, csm etc)
# nico 24 November 2010 16:40 +5
# Petru 23 November 2010 20:36 -8
# grefier 23 November 2010 20:49 +7
Domnilor, daca va uitati la ora postarii mesajelor puteati vedea ca sunt dupa ora 20.00, dar probabil voua vi se pare normal ca grefierii sa lucreze non stop. Logic. Forumul de pe MJ este unul public, oricine de oriunde poate scrie orice. Acela nu este forum, ci o porcarie intretinuta intentionat de MJ, care vrea sa dea impresia ca forumul apartine grefierilor. Pt grefieri exista formul privat cu circa 1000 de persoane, dar evident unde nu poate intra oricine si oricum, cum logic ar trebuie sa fie pe orice forum civilizat. Cat atat dragilor de la MJ, ca e clar ca mesajele va apartin, ce dracu sunt cam identice ca tema si continut, dar de, nu puteam avea pretentia ca MJ sa faca lucruri de calitate.
# alteea 24 November 2010 11:36 +5
Citeza pe Petru
NU AVEM ACCES LA INTERNET LA SERVICI
# grefier 24 November 2010 05:54 +6
# racaceanu catalin 24 November 2010 11:44 +5
# Catalin 24 November 2010 06:37 +7
Este o abureala aia cu citatiile pentru ca stiati de multa vreme ca acestea vor fi schimbate. Ce uitati cu buna stiinta sa spuneti este faptul ca in Ecris IV modulul de actualizare, de aplicare a patch-urilor, respectiv Ecris Center nu este functional si d-aia nu se poate aplica un patch. Patch-ul il integrati voi in kit si asta presupune sa dai jos Ecris, sa instalezi noua varianta si sa faceti din nou import baza de date. Gresesc cu ceva?
Daca programul este asa minunat de ce a fost nevoie de informaticienii de la MJ pentru instalare? Cei de la CAB si instante sunt prosti?
De ce nu ati vorbit cu informaticienii din teritoriu care s-au luat cu mainile de cap?
De ce nu vorbiti cu grefierii aia care lucreaza pe Ecris? A, da, habar au de operare.
De ce omiteti sa spuneti ca cerintele din caietul de sarcini nu au fost respectate?
Mintiti cu bunastiinta! RUSINE!
# animalu 24 November 2010 07:00 +9
Ecris-ul e o glumă proastă. Varianta IV e "testată" de mult. Problema e că sesizările trimise de IT-işti s-au pierdut în spaţiul virtual şi nu avut rezultate concrete. Am discutat cu specialişti IT şi cu instructori informaticieni din sistem, care recunoşteau belele programului, dar aveau mâinile legate... Poate la bucureşti o să ţină cont de ce am scris - mi se răspundea. S-a ţinut!!!
CHIAR CREDEŢI CĂ EXISTĂ VRE-UN GREFIER CARE SĂ NU DOREASCĂ SĂ LUCREZE CU UN SISTEM PERFORMANT ŞI UŞOR DE UTILIZAT, CARE SĂ ÎL AJUTE SĂ-ŞI FACĂ TREABA ÎN TIMP UTIL???
Dă-ne Doamne minte, că loc unde s-o punem ar fi...
# Camelia Porfir - 24 November 2010 07:26 +14
Grefierii nu au munca normata, li se paseaza o multime de atributii si mai aveti si tupeul sa spuneti ca prin programnul ecris IV urmeaza sa verificati daca lucrarile au fost efectuate in termen . Va invit la o instanta de fond sa stati langa un grefier care intra in sedinta cu 100 de dosare sau mai mult, sa vedeti cum se munceste, cat timp aloca un grefier pentru fiecare dosar in parte si apoi sa spuneti daca este buna aplicatia facuta sau nu . Va rog sa aveti curiozitatea de a munci cu un grefier in ziua de sedinta si apoi urmatoarele zile, sa vedeti pe viu cu ce se mananca munca aceasta şi apoi va invit sa va dati cu parerea .
Va provoc la acest experiment oricand doriti dvs. şi pentru transparenta va si comunic numele si locul meu de munca- grefier Camelia Porfir, Judecatoria Moinesti, judetul Bacau . Mi-aş dori sa acceptati aceasta provocare!
# racaceanu catalin 24 November 2010 11:42 +3
# ptr. camelia 24 November 2010 08:16 +5
Solutia e simpla, mai mergem odata sub balconul lui si nu plecam de acolo pana nu isi schimba pozitia fata de ceea ce inseamna persoanlul auxiliar de psecialitate din instantele judecatoresti
# alteea 24 November 2010 08:26 +4
Daca cititi va rog sa le dati si curs . Nu ne e teama sa va avem printre noi in sala de judecata pe tot parcursul unei sedinte si apoi in birou sa vedeti ce facem si cum lucram cu acest program. De ce nu normati munca? Stiti ca nu sunt suficiente sali de sedinta? Stiti in ce conditii lucram? Stiti ca muncim de dimineatza si pana noaptea tarziu -ora 23 - si dupa cateva ore de somn ,revenim? La ce vreti sa renuntam? La viata personala am renuntat de mult...La somn? La faptul ca vrem sa supravietuim? Introduceti acest program Ecris IV si veti bloca intreg sistemul, nu numai pentru ca este nefunctional ci si pentru faptul ca nu vom rezista fizic.Ce nu intelegeti?
# grefier - NEPRICEPUT 24 November 2010 08:42 +7
Cât despre instruire, bine că i-au instruit pe informaticieni, că pe noi ne-au pus să învăţăm cărticelele înainte să ne întâlnim cu informaticienii, care oricum au avut parte de întrebări (destule) la care nu au putut răspunde.
# grefier statistician 24 November 2010 09:36 +3
Singura realizare a CSM - Biroul statistica si MJ - Directia Tehnologia Informatiei este o ineptie de aplicatie, respectiv o simpla interfata on line prin care se ofera posibilitatea (atunci cand functioneaza reteaua MJ) de a transmite extrem de greoi datele statistice periodice catre CSM.
Fara a intra in amanuntele neutilitatii si nefunctionalitatii acestei "aplicatii" , precizam ca aceasta nu respecta normele legale privind darile de seama statistice si corelatiile statisticii judiciare.
# georgel 24 November 2010 10:35 +5
la numirea in functia de consilier personal, comunicatul Federatiei Nationale Sindicale ProJust "incepand cu data de 03.05.2010 domnul Eugen Purcaru va fi detasat la Ministerul Justiției, in functia de consilier al Ministrului Justiției, avand in vedere preconizata modificare a cadrului legislativ privind sistemul de justiție si solicitarea FNS Projust in acest sens.
Avand in vedere ca, incepand cu aceeasi data, pentru evitarea unui conflict de interese, nu va mai putea reprezenta Federația Projust, in conformitate cu Statutul Federației, astfel cum a fost modificat cu ocazia Adunarii Generale din data de 30.04.2010, domnul Eugen Purcaru este de drept suspendat din funcția de presedinte executiv al Federatiei PROJUST pe intreaga perioada a detasarii, atribuțiile acestuia urmand a fi preluate de domnul Lucian Alin Peresi, presedinte interimar al Sindicatului Justiția Mehedinti.
Ne exprimam pe aceasta cale speranța si increderea intr-o mai buna colaborare cu Ministerul Justiției pentru infaptuirea unei reale reforme legislative si statutare a categoriei personalului auxiliar de specialitate si conex din instanțele judecatoresti."
sa traim cum am votat
# alteea 24 November 2010 11:20 +2
# racaceanu catalin 24 November 2010 11:40 +6
# anca 24 November 2010 13:36 +5
Este adevarat pt. acest program s-au alocat fonduri din 2007 si aplicatiaeste ECRIS IV 2007, deci nu 2010. Nu spun ca nu aduce imbunatatiri, dar aduce si foarte multe chestii inutile pe care colegii grefieri in mesalele lor le-au punctat corect.Aplicatia este facuta doar pentru a fi verificati grefierii, ce fac, cum fac, daca fac, daca totul este in termen. Trebuia in raport de noile modificari/imbunatatiri aduse de aceasta aplicatie sa se schimbe si ROIJ. Sunr unele chestiuni care se bat cap in cap. La prezentarea acestui program in instanţa, s-au ridicat foarte multe probleme de ordin tehnic si sesizarile grefierilor au fost prezentate atat primului grefier, cat si presedintelui instantei.
Acest program, numai MJ si altii, stiu motivul pentru care a fost creat in 2007 si solicitat a fi pus in aplicare tam-nesam in 2010, insa GREFIERII care lucreaza efectiv cu acest program nu au fost consultati. Lor le-a fost adus la cunostinta de informaticieni si atat.Este un program ca multe altele, cu care institutiile publice lucreaza, facut de cei care nu opereaza/lucreaza direct si zilnic cu el. Colegii din tara care l-au testat au recunoscut fara echivoc ca este greu, dificil si mai mult decat atat ca se blocheaza. Se pierde timp cu el, ca sa nu mai vorbim ca, atunci cad trebuie sa dai un nr. de hotarare, dupa ce specifici felul acesteia( aici intra si o sumedenie de tipuri de incheieri nespecificate in tratatele de procedura civila) trebuie sa parasesti caseta respectiva si sa intri intr-o alta caseta - redactor - pt a putea sadai numar acelei hotarari. E un fel de scarpinare cu mana stanga la urechea drepta, pe dupa picioare. Mai mult decat atat, la instruirea informaticienilor de la Bucuresti, in salaau fost cca 150 de specialisti IT si 50 sau mai putin de grefieri. Acestia din urma fiind cei care lucreaza efectiv cu programul au fost si cei care au ridicat la Bucurersti cele mai pertinente probleme si care au tinut sa aduca distintisilor programatori - parinti- ai noului ECRIS IV probleme pe care le-au intampinat ca instante pilot si ca instante in care aplicatia a fost data spre testare.
Fata de faptul ca nu stiu cine a intrebat cand avem timp sa intram sa postam mesaje pe net, daca tot ne plangem de prea multa munca, ii raspund aceluia ca in instante internetul pt grefieri este limitat STRICT la site-urile MJ, MP, CSM, aurtoritati si institutii publice cu care lucram sau de la care avem nevoie de informatii. Singurii in instante care au acces nelimitat la net sunt JUDECATORII. Deci daca nu esti in sistem si nu stii cum sta treaba, mai bine TACI sa nu racesti.
Si pentru cei care cred ca grefierii stau si plimba dosarele de colo colo, fac barfa sau beau cafele cat e ziua de lunga, il rog sa se inscrie la un concurs de ocupare a unui post de grefier in orice instanta din tara.Intai sa munceasca ca noi si apoi sa vorbeasca aiurea.
# Anca says 24 November 2010 14:07 +6
Este adevarat pt. acest program s-au alocat fonduri din 2007 si aplicatiaeste ECRIS IV 2007, deci nu 2010. Nu spun ca nu aduce imbunatatiri, dar aduce si foarte multe chestii inutile pe care colegii grefieri in mesalele lor le-au punctat corect.Aplicatia este facuta doar pentru a fi verificati grefierii, ce fac, cum fac, daca fac, daca totul este in termen. Trebuia in raport de noile modificari/imbunatatiri aduse de aceasta aplicatie sa se schimbe si ROIJ. Sunr unele chestiuni care se bat cap in cap. La prezentarea acestui program in instanţa, s-au ridicat foarte multe probleme de ordin tehnic si sesizarile grefierilor au fost prezentate atat primului grefier, cat si presedintelui instantei.
Acest program, numai MJ si altii, stiu motivul pentru care a fost creat in 2007 si solicitat a fi pus in aplicare tam-nesam in 2010, insa GREFIERII care lucreaza efectiv cu acest program nu au fost consultati. Lor le-a fost adus la cunostinta de informaticieni si atat.Este un program ca multe altele, cu care institutiile publice lucreaza, facut de cei care nu opereaza/lucreaza direct si zilnic cu el. Colegii din tara care l-au testat au recunoscut fara echivoc ca este greu, dificil si mai mult decat atat ca se blocheaza. Se pierde timp cu el, ca sa nu mai vorbim ca, atunci cad trebuie sa dai un nr. de hotarare, dupa ce specifici felul acesteia( aici intra si o sumedenie de tipuri de incheieri nespecificate in tratatele de procedura civila) trebuie sa parasesti caseta respectiva si sa intri intr-o alta caseta - redactor - pt a putea sadai numar acelei hotarari. E un fel de scarpinare cu mana stanga la urechea drepta, pe dupa picioare. Mai mult decat atat, la instruirea informaticienilor de la Bucuresti, in salaau fost cca 150 de specialisti IT si 50 sau mai putin de grefieri. Acestia din urma fiind cei care lucreaza efectiv cu programul au fost si cei care au ridicat la Bucurersti cele mai pertinente probleme si care au tinut sa aduca distintisilor programatori - parinti- ai noului ECRIS IV probleme pe care le-au intampinat ca instante pilot si ca instante in care aplicatia a fost data spre testare.
Fata de faptul ca nu stiu cine a intrebat cand avem timp sa intram sa postam mesaje pe net, daca tot ne plangem de prea multa munca, ii raspund aceluia ca in instante internetul pt grefieri este limitat STRICT la site-urile MJ, MP, CSM, aurtoritati si institutii publice cu care lucram sau de la care avem nevoie de informatii. Singurii in instante care au acces nelimitat la net sunt JUDECATORII. Deci daca nu esti in sistem si nu stii cum sta treaba, mai bine TACI sa nu racesti.
Si pentru cei care cred ca grefierii stau si plimba dosarele de colo colo, fac barfa sau beau cafele cat e ziua de lunga, il rog sa se inscrie la un concurs de ocupare a unui post de grefier in orice instanta din tara.Intai sa munceasca ca noi si apoi sa vorbeasca aiurea".
# nico 24 November 2010 16:22 +7
Altfel, la volumul de munca pe care il avem, aproape toate lucrarile vor fi iesite din termen. Despre introducerea solutiilor pe scurt in ziua pronuntarii, minsitrul nu stie ca judecatorii nu stiu sa opereze nici cu ecris 3 iar d eecris 4 au auzit abia ieri, dar nu-si fac probleme ca au de gand sa paseze aceasta sarcina tot grefierului, iar daca se iese din sedinta la ora 16 , dupa care delibereaza jidecatorul, grefierul cand sa mai introduca solutiile? despre pregatirea grefierilor in utilizarea ecris 4, povesti... nu ne-a instruit nimeni, inca din contra, informaticienii ne-au atras atentia ca ei nu sunt obligati sa ne invete ci trebuie sa invatam singuri , dupa manual, nu conteaza ca noi nu suntem informaticieni, se incarca grefierul si cu munca informaticianului. Atributiile nu sunt stabilite, sunt lasate la bunul plac al conducerilor instantelor care ghiciti ce vor face.... da, le va da tot grefierilor de sedinta tot ce s epoate, ba chiar mai mult, iar dl.ministru ne mai face si prosti!!! Suntem prosti pt. ca de ani de zile lucram sute de ore suplimentare in fiecare an, neplatite, fara acordarea lberului corespunzator, acum va urma si sanctionarea noastra pt. ca se va face dovada iesirii din termen cu toate lucrarile. Tara lui papura voda, caruta inaintea carului, etc. Cel putin 70 % dintre judecatori habar nu au de ecris 3, despre ecris 4 nu-si mai fac probleme ca doar nu au ei ceva de munca in program, nimeni nu le/a trasat nici o sarcina si de altfel nici conducerile instantelor nu-si fac probleme, ecris nu s/a inventat pt. juzi doar pt. prostii de grefieri care oricum nu sunt aparati d enimeni, deci se poate abuza de ei in draga voie.
Obligatoriu trebuie modificat Regulamentul d eordine interioara , termenele procedurale, nu este posibuil sa se lucreze in penal cu mai mult de 15 dosare in fiecare sedinta in fiecare saptamana, iar in civil cu mai mult de 25 dosare, in conditiile in care nu mai avem dactilografi ci tot grefierul de sedinta dactilografiaza hotaratele, face dosarele la prim termen adica introduce partile in ecris si emite citati si alte proceduri dispuse prin rezolutie de judecator, plus dosarele cu cereri incidentale, masuri preventive, situatii aberante cerute de CSM si MJ, fiecare in alta forma, in alta ecuatie astfel incat sa nu putem folosi aceleasi date, ba chiar ni se atrage atentia sa nu extragem datele din programul ecris ca NU SUNT RELEVANTE. In ecris4 vor fi mai relevante????
Habar nu au justitiabilii ce efort supraomenesc facem in fiecare zi pt. a avea lucrarile facute cat de cat in termen si corect intocmite, ce uzura psihica avem din cauza stresului, a volumului de munca, situatie care treneaza de ani si ani de zile, fara ca CSM sau MJ sa ia vreo masura de ameliorare a situatiei. Cei care vin noi in sistem sunt socati, nu le vine a crede cat trebuie sa munceasca un grefier pt. ca un jude sa poata fi odihnit , sa plece acasa la ce ora doreste , sa-si rezolve toate problemele in timpul programului si daca e cazul nici sa nu vina la servici decat daca e o urgenta.Daca indraznim sa atragem atentia conducerilor asupra problemelor, suntem pedepsiti primind si mai multe sarcini, astfel ca nimeni nu mai are curaj sa zica ceva, sa se revolte si sa ceara un tratament uman, adica ziua de munca de 8 ore si atributii conform regulamentului si nu cutumelor.
deoacamdata atat, dar sunt multe de spus si inca si mai multe d efacut , daca cineva ar vrea s afaca ceva bun in acest sistem, nu cu ecris 4 trebuie inceput, ci cu forta de munca, cu crearea conditiilor legale de munca, cu respectarea codului muncii si a contractelor d emunca.
Oare MJ aude ceva din ceea ce se spune aici, la lumea justitiei????
# Corovanca iulia 25 November 2010 14:55 +1