psdolt
29 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

MINTEA DE PE URMA – Presedinta ICCJ Corina Corbu si-a retras plangerea facuta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in care acuza neredactarea in termen a hotararilor prin care a fost achitata in dosarul fabricat de DNA. CEDO urma sa se pronunte la 3 februarie 2022. Corbu s-a dat lezata la CEDO pentru intarzierea motivarii de achitare, dar nu a avut nicio problema cu miile de intarzieri ale motivarilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Comunicatul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

27 January 2022 17:18
Vizualizari: 4945

Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Corina Corbu (foto), si-a retras plangerea depusa la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in care acuza ca nu i-au fost motivate in termenul legal hotararile prin care a fost achitata in dosarul pe care DNA i l-a fabricat.



Retragerea a avut loc la 11 octombrie 2021, dar CEDO a facut anuntul in acest sens abia in data de 27 ianuarie 2022. Iar decizia Corinei Corbu este una cat se poate de inteleapta, din punctul nostru de vedere, in conditiile in care sefa ICCJ s-a plans la CEDO ca nu i-au fost redactate hotararile de achitare, desi la Inalta Curte exista un fenomen in acest sens, de intarzieri la motivare, aspect de care nu s-a aratat deranjata din cate cunoastem noi. In acest sens, in martie anul trecut (fara sa faca vreo referire la cazul Corbu), avocatul Adrian Toni Neacsu a dezvaluit cifre deloc comode pentru ICCJ: doar in 2019, la Inalta Curte erau intarzieri in motivarea a 2.942 de hotarari judecatoresti. Or, avand in vedere ca in 2019, ICCJ a pronuntat 14.277 de hotarari, rezulta ca restantele in redactarea sentintelor si deciziilor in termenul legal au fost de 20,60%, cu precizarea ca unele hotarari neredactate erau anterioare lui 2019. La restul instantelor din tara (judecatorii, tribunale, curti de apel), procentajul restantelor nemotivate era de 2,56 la suta. Mai exact, in 2019 instantele din tara au pronuntat 2.095.772 de hotarari, neredactate in termenul legal fiind 54.167 (click aici pentru a citi).

Amintim ca sefa ICCJ Corina Corbu a reclamat violarea articolului 6 din Coventia Europeana a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil de catre instanta suprema prin nerespectarea termenului pentru redactarea hotararilor de achitare din cele doua faze procesuale, fond si apel (click aici pentru a citi). Concret, Corbu a acuzat ca solutia de la fond a fost pronuntata pe 26 noiembrie 2016, iar motivarea (de 76 de pagini) a fost data publicitatii abia in iunie 2017, in timp ce decizia din apel din a fost pronuntata la 3 mai 2018, iar motivarea hotararii (de 103 pagini) a fost pusa la dispozitia partilor la 29 ianuarie 2019.


Iata comunicatul CEDO (vezi facsimil):


Corbu contra Romaniei (nr. 52168/18)

Reclamanta, Corina-Alina Corbu, este cetateana romanca, nascuta in anul 1972 si locuieste in Bucuresti.

Cauza se refera la durata procesului penal impotriva reclamantei, care a inceput cu o ancheta deschisa in februarie 2012 si a culminat cu achitarea acesteia printr-o hotarare pronuntata in mai 2018 de Inalta Curte de Casatie. Doamna Corbu, magistrat la Inalta Curte de Casatie, a fost co-inculpata pentru fapte de coruptie impreuna cu alti magistrati ai Inaltei Curti. Dupa achitare, a fost reintegrata in functia de judecator al Inaltei Curti de Casatie si a fost numita presedinte al Sectiei penale a Inaltei Curti. (n.r. Este o eroare a CEDO. In realitate, Corbu a condus Sectia de contencios administrativ si fiscal a ICCJ.) Din septembrie 2019, este presedintele Inaltei Curti de Casatie.

Plangerea din prezenta cauza se refera la articolul 6, alineatul 1 (dreptul la un proces echitabil) din Conventie.

La 11 octombrie 2021, reclamanta a informat grefa (n.r. grefa CEDO) ca nu mai doreste sa-si dea curs cererii in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului. Curtea urma sa se pronunte asupra acestei cereri la 3 februarie 2022.

 


Comentarii

# MN date 27 January 2022 19:41 +224

acum se vede adevarata fata a omului magistrat de ICCJ pe deasupra si presedinte. ce sa inteleg eu de la un fost penal ce cuvant de magistrat are femeia asta cand ea isi cunoaste numai interesu ei, cum sa am eu incredere in hotararile acestei perverse si chiar a subalternilor ei cand ea se intoarce deodata la 180grade magistrat si om de nimic

# DODI date 27 January 2022 20:31 +104

La unele făpturi urâțenia sufletului este mascată de o aparentă frumusețe fizică. Această frumusețe este trecătoare, dar urâțenia caracterului rămâne. Chiar și la pensionare.

# Anișor Onusio date 9 October 2024 21:07 0

Asta e fiica unui primar PSD. Nu a intrat la magistrați prin concurs și nu a muncit niciodată, a avut doar funcții de conducere. Pe hârtie e judecător, în rest doar pe combinații a fost pusă sus.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.11.2024 – Tulus a trecut in partea cealalta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva