NITU SE BALBAIE PE “FLOTA” – In pofida faptului ca dupa terminarea mandatului de presedinte Traian Basescu nu va mai fi protejat de falsa imunitate inventata de Daniel Morar, Procurorul General Tiberiu Nitu se fereste sa spuna clar daca “Dosarul Flota” va fi redeschis: “Noi, procurorii, ne exercitam atributiile asa cum sunt ele prevazute de lege... Aceasta imprejurare va fi avuta in vedere... Aceste analize vor trebui facute pe baza probelor” (Video)
Mai sunt 47 de zile si Traian Basescu isi va incheia mandatul de presedinte al Romaniei. 22 decembrie 2014 va fi ultima zi in care Basescu va beneficia de falsa imunitate inventata de fostul sef al DNA, Daniel Morar. Dupa aceasta data, procurorii sunt obligati sa reia instrumentarea dosarelor penale ale lui Traian Basescu, suspendate in timpul celor doua mandate. Iar una dintre aceste cauze este “Dosarul Flota”.
Iata insa ca Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu (foto), se fereste sa spuna daca acest dosar va fi sau nu redeschis, dand impresia ca se teme ca nu cumva sa-l supere pe presedintele Traian Basescu. Nitu a evitat joi, 6 noiembrie 2014, sa spuna daca “Dosarul Flota” va fi sau nu reluat dupa 22 decembrie 2014, dupa ce Basescu nu va mai fi presedinte. Inainte de a intra la CSM, Tiberiu Nitu a declarat ca procurorii isi exercita atributiile asa cum sunt prevazute de lege, situatia va fi avuta in vedere si ca vor trebui facute analize pe baza de probe si pe baza de dispozitiilor Codului de procedura penala:
“Va rog sa aveti in vedere faptul ca noi, procurorii, ne exercitam atributiile asa cum sunt ele prevazute de lege si nu suntem influentati de final de mandat, inceput de mandat. Cu siguranta, aceasta imprejurare va fi avuta in vedere si intuiesc ca vor fi numeroase persoane care vor face fel si fel de solicitari, probabil, dar iarasi v-am spus ca aceste analize vor trebui facute pe baza probelor si pe baza dispozitiilor Codului de procedura penala”.
Falsa imunitate invocata de procurori pentru a-l scapa pe Basescu de dosare
Este evident ca “Dosarul Flota” trebuie redeschis a doua zi dupa ce Traian Basescu isi va incheia mandatul de presedinte. Cauza a fost suspendata timp de 10 ani, pe motiv ca Traian Basescu s-ar fi bucurat de imunitate. In realitate este vorba despre o falsa imunitate, inventata de fostul sef DNA Daniel Morar si preluata de actuala sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Nu a fost decat o diversiune, folosita de procurori doar pentru a-l scapa pe presedinte de dosare penale. Chiar textele din Constituta Romaniei dovedesc faptul ca Traian Basescu nu se bucura de imunitate absoluta:
Art. 72 – Imunitatea parlamentara
(1) Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului. (2) Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Art. 84 - Incompatibilitati si imunitati
(2) Presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplica in mod corespunzator.
Art. 96 - Punerea sub acuzare
(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, pot hotari punerea sub acuzare a Presedintelui Romaniei pentru inalta tradare. (2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi initiata de majoritatea deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui Romaniei pentru a putea da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. (3) De la data punerii sub acuzare si pana la data demiterii Presedintele este suspendat de drept. (4) Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Presedintele este demis de drept la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare”.
Rezulta asadar fara echivoc din raportarea art. 84, la art. 72, ca imunitatea prezidentiala este identica cu cea a parlamentarilor, adica doar pentru “opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului”. Cat priveste art. 96 din Constitutie, acesta se refera doar la o posibilitate a Parlamentului de a-l pune sub acuzare pe seful statului (de a sesiza Parchetul General) pentru infractiunea de inalta tradare, legata strans de efectul suspendarii. Nicaieri in acest text nu se spune ca seful statului nu poate fi acuzat decat pentru inalta tradare.
Mai trebuie insa amintit un articol din Constitutia Romaniei. Este vorba despre articolul 16, potrivit caruia:
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maidanezul 6 November 2014 12:40 +7
# DOREL 6 November 2014 12:57 +10
# Nitu, un bisnitar de dosare absolut santajabil 6 November 2014 14:59 +7
# Mascarici 100% 6 November 2014 15:02 +5
# DOREL 6 November 2014 16:12 +2
# obiectiva 7 November 2014 11:21 +1
# virgil 6 November 2014 15:46 +1
# dosar penal pentru abuz in serviciu 6 November 2014 12:58 +3
# cine l-a numit oare???? 6 November 2014 13:00 -1
# Codul Nedumeriţilor 6 November 2014 13:30 -1
# Eu sunt roman 6 November 2014 13:49 +4
# Valeriu Mangu 6 November 2014 15:12 -7
# un oarecare 6 November 2014 20:37 +1
# santinela 7 November 2014 09:02 +2
# dumy 7 November 2014 12:49 +2
# Don Juan !!! 7 November 2014 13:23 +2
# EU 8 November 2014 12:25 +2