psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Operatiunea ”Spaga-n galeata” - Curtea de Apel Bucuresti aresteaza la turatie maxima: patru complete au dat mandate la 29 de vamesi de la Siret!

Scris de: | pdf | print

4 February 2011 15:03
Vizualizari: 10190

Patru complete de la Curtea de Apel Bucuresti au emis, vineri, mandate de arestare pentru 29 de vamesi si politisti de frontiera de la Vama Siret, acuzati de constituirea unei retele infractionale pentru savarsirea de fapte de coruptie. Alti aproape 30 de inculpati asteptau inca de vineri la pranz sa fie prezentati in fata instantei, pentru a sti daca primesc mandate de arestare. Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva, toti cei arestati putand face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Fostul sef al Punctului de Trecere a Frontierei, comisarul Aurel Anea, a fost de asemenea retinut de procurori si acuzat de luare de mita, contrabanda cu tigari si constituirea de grup organizat. Pentru a reusi sa prinda intreaga grupare, procurorii DNA s-au folosit de un investigator sub acoperire, Gabriel Vasile Preda, pe care l-au “plantat” direct ca adjunct al sefului Vamii. Investigatorul a avut o misiune clara: sa se faca prieten si partener de spaga cu toti vamesii de la Vama Siret, si sa le documenteze intreaga activitate infractionala. Asadar, adjunctul sub acoperire s-a prezentat la treaba cu o masina scumpa si le-a transmis clar subalternilor ca el “face partea” din galeata de bani. In timp ce le castiga increderea, agentul sub acoperire intocmea si rapoartele pentru DGA si DNA. Conform procurorilor DNA, vamesii cereau si primeau de toate: de la sume mari de bani, la sticle de vodca si usturoi. Mai mult, anchetatorii au ajuns la concluzia ca existau doua comportamente ale vamesilor care luau mita: unii care primeau banii in pasapoarte de la cei care tranzitau vama, si se aratau nemultumiti de sumele primite, amenintand ca trec la controale amanuntite ale bagajelor si al doilea tip, din care faceau parte vamesii “timizi”, adica aceia care numarau “pe sub masa” banii primiti drept spaga.

Retinutii au fost dusi la arestare impartiti pe patru complete de judecata

Cei 59 de oameni retinuti de DNA, printre care si un comisar de politie de frontiera, au fost dusi la Curtea de Apel Pitesti si impartiti pe patru complete de judecata, astfel incat sa se poata asigura judecarea cererii procurorilor cu rapiditate. Retinutii sunt Aurel Anea, comisar de politie, fost sef al PTF Siret, acuzat de luare de mita in forma continuata si constituire de grup infractional organizat si patru lucratori vamali, sefi de tura: Sorin Constantin Scalad, Nicu Cezar Schiopu, Lazar Ungureanu, Simion Coroliuc, pentru dare de mita in forma continuata. Restul de 54 de retinuti sunt lucratori de politie ai PTF Siret: Ilie Cosmei, Alina Olivia Mandiuc, Catalin Zebreniuc, Florin Sticlet, Adrian Holca, Constantin Andrisan, Daniel Grigoras, Vasile Sasu, Iulian Radu, Adrian Iuga, Marcel Coroi, Daniel Barba, Manuel Eugen Costache, Radu Lucanu, Danut Neagu, Vasile Balici, Adrian Grosu, Daniela Capatana, George Jacota, George Slovaca, Cristinel Tiprigan, Traian Constantin Hai, Gheoghre Lavric, Ionel Marinel Gaza, Luchian Posmangiu, Adrian Mudrac, Gheorghe Neamtu, Fanel Radacina, Rodica Nichiforiuc, Romis Luchean, Gheorghe Pavlovici, Ilie Zahariuc, Silviu Pomohaci, Bogdan Rurac, Sorin Strugar, Sorin Sumanariu, Vasile Secrier, Virgil Jitariuc, Viorel Sture, Ramona Costiuc, Toader Iliesi, Cristina Filipoaia, Florin Lupu, Florin Matei, Lucian Pintilii, Andrei Ciobanu, Mihaela Cosic, Elena Agapi, Mihai Tocila, Elena Cozminiuc, Valentina Sauciuc, George Ungureanu, Loghin Daniel Timoci, Cristian Nicolovici, toti fiind acuzati de luare de mita in forma continuata si constituirea de grup infractional organizat.

Tonetele pentru verificarea documentelor de tranzit de la PTF Siret, transformate in masini de facut bani

In referatul de arestare intocmit de procurorii DNA se arata ca investigatorul sub acoperire Gabriel Vasile Preda a ajuns la PTF Siret cu o masina scumpa si le-a spus subalternilor sa nu isi faca probleme, pentru ca nu ii va denunta, dar ca vrea si el “parte” din spaga facuta de angajatii vamii. Ba mai mult, unii dintre agenti au incercat sa ii dea sfaturi investigatorului, despre cum, unde, si mai ales de la cine merge sa ia spaga. Asadar, politistul sub acoperire a primit o lectie de luat spaga de la unul dintre inculpati. Inculpatul Nicolovici l-a sfatuit pe investigator sa stea pe bara si sa observe, pana isi formeaza ochiul. “Tu cand ai venit, iti faci ochiul, tu deja stii....acela, pac, aha aha”, aratandu-i “novicelui” sa se uite la data eliberaririi pasaportului, la regiunea tarii din care provine, ca sa stie ce face cand pune mana pe bani. Procurorii au sustinut de asemenea ca tonetele amplasate pe ambele parti ale PTF Siret, unde stau vamesii care verifica actele celor ce trec frontiera au fost transformate in adevarate “masini de facut bani”. Sintagma a fost folosita intr-o discutie interceptata de procurori chiar de unul dintre vamesi, Alexandru Gabriel Silvas, care a precizat ca "o gramada se fac, dai pe .... nu stiu daca dai 300.000 la ei pe un cartus si se vinde aici cu 600.000 (...). La iarna cum o sa fie ?! Minus 25, dar minus 25 tre' sa iesi afara, asta e toata prostia, de asta poate ajung, ajung si eu aicea, la masina asta de facut bani aici". Anchetatorii au mentionat ca vamesii care lucreaza in tonete sunt cei care “pretind, primesc sau accepta mita in nume propriu si pentru ceilalti colegi”. Un politist care lucra la toneta primea, dupa o singura tura de munca, 1.000 sau chiar 2.000 de lei, o parte din mita incasata pe toata ziua. Sumele insa nu ii multumeau pe agenti, dovada ca si la PTF Siret criza s-a facut simtita. De exemplu, un alt inculpat, Vasile Secrier i-a spus investigatorului sub acoperire ca 2-3 milioane sunt "mizilic", dar ca inainte "plecai cu sacosa de bani acasa!", "bagai 20 de bus-uri inainte, aveai 2.000 de dolari".

La 30 de cartuse, spaga era 100 de lei. Vamesii acceptau si d-ale gurii: prajituri, vodca, usturoi. Unii pofteau si la prajituri

Cuantumul spagii era cunoscut de catre majoritatea lucratorilor de la PTF Siret, fiecare dintre vamesi si politistii de frontiera cunostea exact cat trebuie sa pretinda pentru o anume activitate. Luarea de mita nu era sporadica, ci „era un proces coordonat organizat ierarhic si in care fiecare dintre membrii gruparii depistate la vama Siret avea un rol bine stabilit "isi cunostea si isi asuma riscul", primindu-si astfel "recompensa in masura contributiei la comiterea faptei". Cu toate acestea, uneori vamesii deveneau invidiosi pe ce au primit colegii lor, si se abateau de la sumele de bani pe care stiau ca trebuie sa le ceara, si solicitau usturoi, vodca si prajituri. Anchetatorii au sustinut ca pentru 30 de cartuse de tigari suma care se dadea era de 100 de lei. "Mita inseamna nu doar bani, ci si, de pilda, prajituri. Exemplu fiind Toader Ilies care primeste bani, dar cere si prajituri, pentru ca a primit si vamesul. De exemplu, Sorin Doru Strugar pretinde mita pentru colega sa, Ramona Costiuc, o sticla de vodca. Aceasta precizeaza: «... Da' aveti mai multa? Sa nu va iau de la gura copiilor»", arata procurorii in propunerea de arestare. Procurorii au precizat ca, din cand in cand, seful de grupa sau un alt politist care colecta banii se prezenta la tonete, lua banii pe “muteste” si pe intuneric si ii depozita in laboratorul criminalistic sau in alte locuri pe care si le amenajasera special pentru aceasta. Ca un adevarat zbir, seful de grupa le mai arunca subalternilor cate o vorba de incurajare: Adrian Iuga: Auzi, Grig? Tu esti om de 20 pe ora! Daniel Grigoras: Da, da, da. Asa este....". O alta discutie relevanta pentru a proba incurajarea a avut loc in 17 decembrie 2010, intre Adrian Holca si Dorel Vasile Chirila: "Dorel Vasile Chirila: Bai, ce faci, mai? Adrian Holca: Tine-te de meserie. DVC: Ce? AH: Tine-te de meserie. Bai, o suta de mii, cinzeci de mii daca am, vii si ii iei. Treci pe aicea si ii iei ca nu ştii ce are laba acesta in cap... Ce... DVC: Ii la masa".

Vamesul spagar timid, vamesul spagar nemultumit si vamesul care nu isi vinde ieftin tara

Procurorii au sustinut in instanta ca au identificat doua tipuri de vamesi care luau spaga. Din categoria vamesul timid faceau parte lucratorii de la PTF Siret care deschideau sub mese pasapoartele in care se gasea spaga, pentru a nu fi depistati de camerele de supraveghere. "Verifica sub birou pasapoartele in care este predata mita, ascund bancnota in palma sau o iau cu un gest rapid, urmat de introducerea ei, de regula, in buzunarul interior al hainei", au aratat procurorii. Cel de-al doilea tip era cel al vamesului nemultumit. Acesta primea banii in pasapoarte, le deschidea relaxat si, daca nu ii convenea cuantumul acesteia, spunea clar ca nu este multumit si ameninta ca trece la controale amanuntite la bagaje, doar doar turistul sau dupa caz, traficantul, mai scotea ceva din buzunar. Anchetatorii au mentionat ca vamesii erau atat de relaxati cu privire la activitatea lor, incat la un moment dat scoteau din haine chiar teancuri de bani pe care ii numarau in vazul tuturor, dupa care se plangeau ca “n-o mers”. De exemplu, arata procurorii, unul dintre inculpati, Ramona Costiuc i-a predat un teanc de bani unui alt inculpat, Sorin Strugar, care, dupa ce i-a numarat, i i-a dat unui al treilea inculpat, Adrian Petru Mudrac, acesta bombanind nemultumit: «astazi slab.... n'o mers». Un alt tip de vames identificat de procurori a fost tipul vamesului care “nu isi vinde tara asa ieftin”. O discutie relevanta in acest sens a avut loc intre agentul sef Cristian Filipoaia, cu o persoana neidentificata in toneta de serviciu in prezenta agentului Elena Anca Agapi: "La zece cartuse imi pune 300 de mii. Da-i in p... mea! Sa se duca inapoi! Da' ce? Eu nu vand tara asa ieftin!".

Interceptarile folosite de procurori arata foamea angajatilor PTF Siret

Manuel Eugen Costache: Bai, omule, deci mie... mi-ai pus... cat ai pus aici?

Interlocutor: 40. MEC: Ei! Pui... Pui 70! da-ncoa! hai! mai pune 50! I: Sefu! 50...

Manuel Eugen Costache: da-ncoace pasaportul! Mai pui 50 ca-ti tai capul, daca!

Interlocutor: Nu, nu, sefu! Apai, lasa-ma oleaca! ...

Manuel Eugen Costache: Ceapa ta de drac!

Interlocutor: Ai vazut?

MEC (neinteligibil)

Interlocutor: Alta data ies mai ieftin oleaca!

Ionel Gaza: Alta data, inapoi!

Interlocutor: Alta data, nu inapoi!

Ionel Gaza: Alta data, inapoi si stai la rand!".

Vamesii aveau totusi grija sa nu ia bani de la necunoscuti, spun procurorii. O discutie interceptata de anchetatori este relevanta pentru acest lucru:

Mihaela Elena Cosic: Auzi, Florin! Il stii pe acesta? L-ai mai vazut? ... Hm?

Florin Lupu: Stai, stai, stai, ca nu stiu cum ii spune!

Mihaela Elena Cosic: Ion Sabin ...

Mihaela Elena Cosic: Sa iau sau nu?

Florin Lupu: Ia!

Mihaela Elena Cosic: Hm?

Florin Lupu: Da!".



Comentarii

# Fistic date 5 February 2011 10:05 +1

Sunt arestati numai executantii, nu si cei la care se cotiza grosul - aia sunt din politica. Asta e reteta - se sacrifica niste executanti, care sunt inlocuiti cu aloti executanti, dupa care banii sunt dirijati la fel ca inainte. Asa se prosteste UE sa ne accepte in Spatiul Schengen. O sa avem incredere in procurorii de la DNA cand vor urmari la cine se duce banul, nu la cine il colecteaza.

# eva date 5 February 2011 20:36 +1

de acord. galeta e PORTOCALIE SUS.....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva