29 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PARTENERA DE NADEJDE RAMANE CU 13.000 EURO PE LUNA – CCR a admis sesizarea Inaltei Curti si a declarat neconstitutional proiectul de lege care interzicea cumulul pensiei cu salariul. Printre cei care incaseaza si pensie, si salariu sunt chiar judecatorii CCR Livia Stanciu, Bogdan Licu, Cristian Deliorga si Marian Enache

Scris de: George TARATA | pdf | print

5 October 2023 16:11
Vizualizari: 3626

Cumulul pensiei cu salariul va fi in continuare permis. Asta a decis joi, 5 octombrie 2023, Curtea Constitutionala a Romaniei.


 

CCR a admis sesizarea formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie formulata, in 28 iunie 2023, si a declarat neconstitutional “Proiectul de lege privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare” (PL-x nr. 421/2021), proiect adoptat de Parlamentul Romaniei la finele lunii iunie 2023.

Concret, ICCJ a acuzat ca motive extrinseci de neconstitutionalitate incalcararea art.1 alin.(5) privind principiul legalitatii coroborat cu art.147 alin.(4) din Constitutia Romaniei referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale; incalcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) si n) din Constitutia Romaniei, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor doua Camere ale Parlamentului, iar sub aspect intrinsec faptul ca proiectul de lege incalca prevederile art.1 alin.(3) si (5) prin raportare la art.53 din Constitutie cu privire la principiul securitatii raporturilor juridice, a claritatii si previzibilitatii reglementarii si a statului de drept.

In final, CCR a decis ca proiectul de lege „conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare” si ca „excluderea sau limitarea unui drept / libertati fundamentale nu mai reflecta o chestiune de proportionalitate, ci una de eliminare a unei valori fundamentale in stat”. Altfel spus: o asemenea masura este exagerata (nu trece testul de proportionalitate).

In plus, mai arata Curtea Constitutionala, „o conditionare a exercitarii dreptului la munca de neexercitarea dreptului la pensie echivaleaza cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o functie in sectorul public, ceea ce este inadmisibil”.



Iata minuta CCR:


„In sedinta din data de 5 octombrie 2023, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului de constitutionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectiile Unite si a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile art.2-11 din Legea privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

In esenta, dispozitiile criticate conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare, ceea ce atrage incalcarea art.1 alin.(5) si art.47 alin.(2) din Constitutie. Or, Curtea a retinut ca excluderea sau limitarea unui drept/libertati fundamentale nu mai reflecta o chestiune de proportionalitate, ci una de eliminare a unei valori fundamentale in stat [respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale – art.1 alin.(3) din Constitutie].

Curtea a constatat si ca o conditionare a exercitarii dreptului la munca de neexercitarea dreptului la pensie echivaleaza cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o functie in sectorul public, ceea ce este inadmisibil. Un drept fundamental sau exercitarea acestuia nu poate exclude beneficiul altui drept fundamental, de asemenea reglementat in Constitutie, intrucat s-ar crea regimuri juridice paralele in functie de drepturile aflate in discutie.

De asemenea, avand in vedere ca dreptul fundamental la pensie nu permite posibilitatea suspendarii platii pensiei si nici pierderea cuantumului pensiei aferent perioadei de suspendare, Curtea a constatat ca se incalca si dreptul de proprietate garantat de art.44 din Constitutie.


Livia Stanciu incaseaza 13.000 euro pe luna din cumul pensie-salariu


Altfel, trebuie spus ca decizia le serveste chiar anumitor membri ai Curtii Constitutionale a Romaniei. Este vorba despre judecatorii Livia Stanciu (foto), Bogdan Licu, Cristian Deliorga, Attila Varga si presedintele CCR Marian Enache, acestia incasand atat pensie, cat si salariu de la CCR. Iar sumele nu sunt deloc mici.

Ca sa dam doar un exemplu, in 2022, potrivit declaratiei de avere din 8 iunie 2023 (vezi facsimil), judecatoarea CCR Livia Stanciu, “partenera de nadejde a DNA” asa cum este ea cunoscuta, a incasat un salariu anual de la Curtea Constitutionala de 372.323 lei. La acesta suma, se adauga venituri din pensii si drepturi salariale restante obtinute prin hotarari judecatoresti (nu se indica in mod defalcat cat e pensia si cat sunt drepturile salariale) in cuantum de 461.880 lei. Practic, din salariu si pensie (plus drepturile salariale restante care nu sunt indicate) Livia Stanciu a obtinut in 2022 un venit total de 834.203 lei. Adica, aproximativ 165.000 euro. Ceea ce inseamna circa 13.900 euro pe luna.

Nu am inclus in acest calcul “firimitura” de 4.385 lei proveniti alte drepturi salariale restante.

 



* Cititi aici sesizarea de neconstitutionalitate formulata de ICCJ in cazul proiectului privind interzicerea cumului pensie-salariu

Comentarii

# Cetateanul date 5 October 2023 16:47 -1

Doar în minteoca lipsă a unui închizător de balcoane se dă foc la întreaga livadă din cauza unui singur măr putrezit. PS Și vii aplauze pentru joker... face.

# John Doe date 5 October 2023 17:16 -84

Imi place ca de astia nu se ia nimeni , dar de pensionarii speciali care nu au nici macar un sfert din cat are asta nimeni nu comenteaza si nu iasa in strada :)

# DODI date 5 October 2023 19:24 +10

Nimic mai simplu: să se schimbe legea de funcționare a CCR și să li se pună să opteze pentru salar sau pensie în cazul în care ajung membrii CCR. Așa pui Lupul să hotărască ce e mai bine pentru OAIE. Iar rezultatele se văd: nimic din ceea ce afectează buzunarele lor nesimțite nu este... constituțional. Doar nesimțirea lor și obrazul gros.

# jUSTie date 5 October 2023 20:29 +43

In ceea ce ii priveste pe judecatorii CCR, avand in vedere ca unii dintre acestia primesc din bugetul de stat si pensie si salariu, adica aspectul asupra carora au fost “chemati” sa se pronunte, exista cumva si institutia abtinerii sau nu ar trebui sa existe? In lege se prevede ca nu pot fi recuzati, atat.. Interesant e ca legea reglementeaza situatia in care la data numirii candidatul exercita o functie incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, context in care la data numirii la CCR ar trebui sa isi dea demisia sau sa ceara rezervarea postului (daca la data numirii persoana e magistrat in functie). prevede si posibilitatea de a fi dobandit anterior numirii la CCR calitatea de pensionar , insa … Este discutabil cat de impartial poate fi cineva care se regaseste in situatia asupra careia trebuie sa se pronunte (interes în legătură cu pricina care se judecă ). O lege din 1992 care trebuie modificata si poate regandite criteriile de numire la CCR.

# NC date 5 October 2023 21:25 +4

Este o DICTATURA A PUTERRII JUDECATORESTI FATA DE CELELALTE PUTERI ALE STATULUI! DECIZIILE CCR, ICCJ și a celorlalte instante din România au o putere mai mare decât Constituția și celelalte legi organice ,în sensul că o decizie a unei instante, chiar dacă încalcă legea, devine lege chiar dacă încalcă legea. Ciudat însă asta-i adevarul. SUNTEM SUPUSII PUTERII JUDECATORESTI DIN ROMANIA care a preluat celelalte prerogative a celorlalte puteri ale statului de drept

# maxtor date 5 October 2023 23:10 0

profita mai multi? -profita mai multi! (asta cica e criteriu de legitimitate....)

# cand uiti de unde ai plecat date 6 October 2023 09:27 0

Lupta pentru AVERE si COMFORT DE NABABI A APARAUT DUPA CE OAMENII AU AVUT "DISPOZITIA" (puterea la DEGETUL CEL MIC). Dispozitia fiind conferita de PUTEREA, DE A "FILTRA" PREVEDERILE CONSTITUTIONALE SI A LEGILOR. Este rezultatul REVENIRII LA INTERPRETAREA LEGILOR SI CONSTITUTIEI PRIN FILTRUL TEORIEI DESPICARII FIRULUI IN 4(patru)-voit si mult mai rentabil. Cetateanul votant nu mai reprezinta nimic. Pt confirmarea afirmatiei anterioare este comportamentul reprezentantilor INSTITUTIILOR DE FORTA ASUPRA CETATEANULUI - omorati pe strada. Comportamentele abuzive, neanchetarea infractiunilor cat si provenienta averilor acumulate din banii de la stat( cunoscute de la capul statului in jos), cardasia horei(administratie -autoritati) imbogatirii sunt exemplele ce stau in fata tinerei generatii de oameni ai legii care le aplica in masura dobandirii rapide a averii fara munca si scoala( de educatie si empatie nu mai vorbim)- ei nu fac nota discordanta fata de generatiile postdecembriste de sefi.

# Horia date 6 October 2023 10:57 0

CCR s-a compromis total cu aceasta decizie de a considera neconstitutionala eliminarea cumulului pensiei cu salariul. Anterior, CCR a dat 76 de decizii prin care a justificat de ce era constitutionala eliminarea cumulului de Boc prin celebra lege a austeritatii nr. 329/2009.

# ?????? date 9 October 2023 19:43 0

@ Pentru ''extraordinari'', ''speciali'' , Constituția stabilește dreptul la un ,,trai decent'', articolul care este și cheltuieli bugetare în funcție de venituri, resurse bugetare, alte articole, ? Deci , nu v-a spus nimeni că societate are ca obiectiv să prosperați, ?

# Stanciu trebuie inchisa (v. cazul Rarinca) date 11 October 2023 17:19 0

si confiscata averea !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.04.2024 – Fost sef din DNA, eliberat din functie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva