PEDEPSIREA LUI VALCOV – DNA cere aviz pentru retinerea si arestarea lui Darius Valcov, la o saptamana dupa ce a declansat urmarirea penala impotriva ministrului Finantelor pentru trafic de influenta. Actiunea DNA vine fix inaintea lansarii noilor Coduri Fiscale, legi care ar fi deranjat extrem de tare UE. Ministrul Valcov este acuzat ca ar fi primit 2 milioane euro pe vremea cand era primar in Slatina
La o saptamana dupa ce a declansat urmarirea penala pentru trafic de influenta, DNA cere Senatului aviz pentru retinerea si arestarea ministrului de Finante, Darius Valcov (foto). Solicitarea parchetului anticoruptie a fost facuta, joi 19 martie 2015, zi in care ministrul Valcov s-a prezentat la DNA unde i s-a adus la cunostinta ca are calitatea de inculpat.
Demersul DNA are loc fix inainte de lansarea Codului fiscal si Codului de procedura fiscala, legi primite cu entuziasm de populatie si mediul de afaceri, dar care, asa cum afirma surse guvernamentale, ar fi deranjat extrem de tare Uniunea Europeana.
Solicitarea DNA a fost facuta in dosarul in care Darius Valcov este acuzat de fapte pe care le-ar fi comis in calitate de primar al municipiului Slatina. Potrivit DNA, Valcov ar fi primit bani de la administratorul unei societati comerciale, asigurandu-i in schimb castigarea unor contracte de lucrari in Slatina, Piatra Olt si Draganesti. In total, afirma anchetatorii, Darius Valcov ar fi primit 2 milioane de euro.
Prezentam comunicatul DNA cu privire la cererea de retinere si arestare a lui Darius Valcov:
“In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului VALCOV DARIUS-BOGDAN, cu privire la savarsirea infractiunii de trafic de influenta.
Cererea procurorilor anticoruptie are in vedere faptul ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2009, administratorul unei societati comerciale l-a contactat pe inculpatul Valcov Bogdan Darius, in calitate de primar al municipiului Slatina, judetul Olt, caruia i-a propus, ca in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante, in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate (fara T.V.A.), conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.
Astfel, in luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt”, al carui beneficiar final este SC Compania De Apa Olt SA, operator regional catre care Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apa si canalizare in aria de implementare a proiectului „Extinderea si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Olt”. In cadrul acestui proiect au fost incheiate contractele „Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava”, „Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina” si „Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt”.
Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui Valcov Bogdan Darius, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei omului de afaceri. In urma acceptarii propunerii facute, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului “Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”, avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apa Olt pentru mai multe lucrari.
Administratorul societatii si inculpatul Valcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani sa fie remise acestuia din urma, in numerar, in lei si numai la sediul firmei.
Astfel, in baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie 2010, inculpatul Valcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii.
incepand cu jumatatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente in cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face platile catre Valcov Bogdan Darius.
In acest context, inculpatul Valcov Bogdan Darius l-a pus in legatura pe omul de afaceri cu inculpatul Prina Minel-Florin, la vremea respectiva, viceprimar al municipiului Slatina, care, avand cunostinta de intelegerea frauduloasa dintre cei doi, a hotarat, in scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite catre o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul inculpatilor Susala Lucian Petrut, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian si a altui om de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani. Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza acestor contracte erau fictive, atestand imprejurari care nu corespund realitatii.
Din materialul probator administrat in cauza a rezultat ca urmare a intelegerii cu omul de afaceri, inculpatul Valcov Bogdan Darius a primit, in perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.
Cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a fost formulata avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura penala. Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie care efectueaza cercetari in cauza, impreuna cu dosarul cauzei, in copie certificata.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# turnatorul de serviciu 19 March 2015 19:16 +18
# vasile 20 March 2015 09:09 +5
# turnatorul de serviciu 19 March 2015 19:39 +10
# turnatorul de serviciu 19 March 2015 19:58 +14
# turnatorul de serviciu 19 March 2015 20:40 +9
# Monica 19 March 2015 20:44 -16
# petrache lavinia 20 March 2015 13:45 +4
# Justitiarul 21 March 2015 22:22 +1