PEGAS INVINGE PEGASUS – ZRVP obtine o prima victorie importanta pentru marca nationala de biciclete PEGAS. Avocata Alina Tugearu: „In ceea ce priveste admiterea exceptiei inadmisibilitatii actiunii in contrafacere in lipsa anularii marcii Pegas, solutia Tribunalului Bucuresti reprezinta o adevarata decizie de speta care dovedeste ca practica nationala nu trebuie reconsiderata dupa pronuntarea Hotararii CJUE din 21 februarie 2013”
Litigiul intre Atelierele Pegas, producator al celui mai cunoscut brand de biciclete din Romania, si compania germana ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft eG, proprietar al marcii Pegasus, a fost solutionat in data de 22 aprilie in prima instanta in favoarea brandului romanesc, reprezentat de echipa de litigii a societatii de avocati Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP). Compania germana solicitase instantei din Romania anularea marcii Pegas.
Tribunalul Bucuresti a respins in data de 22 aprilie actiunea in anularea marcii nationale PEGAS si interzicerea comercializarii bicicletelor sub aceasta denumire, actiune initiata de compania germana ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft, producator a diverse marci de biciclete, printre care si Pegasus. ZEG formulase in fata instantei din Romania o actiune in anulare si contrafacere impotriva legendarei marci Pegas pe motiv ca inregistrarea marcii Pegas in anul 2010 ar fi fost facuta cu rea-credinta, respectiv ca cele doua marci, Pegas (Romania) si Pegasus (Germania) sunt similare si nu pot coexista pe piata Uniunii Europene.
„Dosarul a starnit o atentie neobisnuita, explicabila prin notorietatea bicicletelor Pegas pentru majoritatea romanilor. Solutia pronuntata de instanta de fond este cu atat mai importanta cu cat dovedeste ca specificul national este un element de diferentiere cu efecte pe plan juridic, aspect ce a fost punctat si de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) cu mai multe ocazii. In ceea ce priveste admiterea exceptiei inadmisibilitatii actiunii in contrafacere in lipsa anularii marcii Pegas, solutia Tribunalului Bucuresti reprezinta o adevarata decizie de speta care dovedeste ca practica nationala nu trebuie reconsiderata dupa pronuntarea Hotararii CJUE din 21 februarie 2013, C – 561/11, fata de specificul legislatiei nationale aplicabile in cauza comparativ cu reglementarea comunitara a marcilor.”, a declarat Alina Tugearu (foto), partener si coordonator al departamentului de proprietate intelectuala din cadrul ZRVP.”
Apararea ZRVP s-a axat pe devoalarea strategiei nelegitime care a stat la baza actiunii: ZEG a incercat fara succes sa ocoleasca efectele pierderii termenului de cinci ani de la data inregistrarii marcii Pegas pentru formularea actiunii in anulare. Instanta a sanctionat aceasta incercare de eludare a legii prin respingerea ca inadmisibil a capatului de cerere privind contrafacerea, in lipsa anularii anterioare a marcii. De asemenea, instanta a respins criticile privind pretinsa rea-credinta la momentul inregistrarii marcii Pegas in anul 2010, intemeiate pe ideea unei intentii frauduloase de a profita de cunoasterea marcii anterioare expirate (creata de Uzina Mecanica Tohani).
Avocatii ZRVP au dovedit ca intentia care a stat la baza inregistrarii marcii Pegas a fost manata de buna-credinta, cu scopul de a reinventa si duce mai departe o marca intim legata de istoria poporului roman care altfel ar fi pierit din amintirea colectiva. in ceea ce priveste riscul de confuzie, sondajul de piata depus la dosar dovedeste, dincolo de orice indoiala, cunoasterea extinsa de care se bucura marca Pegas pe teritoriul Romaniei, in contrapondere cu marca Pegasus – necunoscuta publicului roman, fapt ce permite coexistenta celor doua marci in Romania.
Demersul in justitie al ZEG a pornit de la o decizie finala a Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) din 2017, prin care a fost stabilit ca cele doua marci, Pegasus (Germania, din 1984) si Pegas (Romania), sunt similare si nu pot coexista pe piata UE, pentru ca s-ar crea confuzie pentru clienti.
Zamfirescu Racoti Vasile & Partners are una dintre cele mai puternice echipe de litigatori din Romania in domeniul brevetelor si marcilor industriale. Societatea a fost desemnata in ultimii ani drept cel mai bun furnizor de servicii juridice in domeniul disputelor de proprietate intelectuala, fiind lider in clasamentele realizate la nivel international de publicatiile specializate World Trademark Review, Managing Intellectual Property, IAM Patent 1000, IP Stars, Chambers & Partners si Legal 500 EMEA. ZRVP si-a adjudecat in anul 2019 titlul Firma de proprietate intelectuala a anului din Romania la MIP EMEA Awards. Societatea reprezinta clienti din arii diverse precum pharma si sanatate, constructii, energie, servicii financiare, retail, cosmetice, media si telecom.
Despre Zamfirescu Racoti Vasile & Partners
Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) este acreditata ca una dintre cele mai importante societati de avocatura din Romania, oferind servicii de asistenta juridica atat in sfera litigiilor si a arbitrajului, cat si in domeniul avocaturii de business, al insolventei, al dreptului penal al afacerilor si al consultantei fiscale.
ZRVP are o echipa de 63 de avocati, dintre care 13 asociati – Calin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoti si Stan Tirnoveanu – asociati fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strimbei, Catalin Micu, Andrei Dumitrescu si Mihai Bajenaru (asociati), domnul prof.dr. Valerian Cioclei si Robert Oancea (of counsel).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 26 April 2021 18:32 +3
# YES. 26 April 2021 21:17 +4