psdolt
26 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Pentru Morar, 2010 a fost an de varf! DNA a crescut in toate, mai putin la achitari, dar sunt probleme cu „clonele” trimise la instanta!

Scris de: | pdf | print

24 February 2011 15:43
Vizualizari: 4124

La bilantul Directiei Nationale Anticoruptie, procurorul sef Daniel Morar a subliniat ca anul 2010 a fost unul de varf pentru institutia pe care o conduce. "A fost anul cu cea mai intensa activitate, in care s-au inregistrat cele mai multe sesizari si notificari si au fost cele mai multe dosare,, a anuntat, cu mandrie, seful Anticoruptiei. Morar a evidentiat influentele pozitive legislative in materia anticoruptie, adica modificarea legii Curtii Constitutionale, prin care procesele nu se mai suspenda pe perioada in care urmeaza a se pronunta CCR pe exceptiile admise, si intrarea in vigoare a Legii micii reforme, avand ca efect inregistrarea primelor condamnari, pe fond, in urma recunoasterii vinovatiei de catre inculpat. Exista insa si parte a neagra a raportului, referitoare la achitari. Este vorba de un numar de 21 de inculpati care au fost achitati definitiv (din care trei in dosare cu arestati) in doua dintre cauzele de acest gen analizate reiesind ca aceste aspecte sunt imputabile procurorului si acest lucru va fi avut in vedere la evaluare. Spre comparatie, in 2009, DNA a avut 22 de achitari! Atata tot. Mai exista si alti 13 inculpati achitati, dar asta nu din cauza neprofesionalismului procurorilor, ci al dezincriminarii faptelor pentru care au fost trimisi in judecata, si alti 7 inculpati care in locul condamnarilor a fost aplicat art.18 indice 1 din Codul penal. Nu au existat restituiri de cauze la parchet in anul 2010, fapt privit de seful DNA drept bila alba in activitatea pe anul trecut.  

 

Prejudiciile constatate sunt foarte mari, dar DNA nu are in vedere recuperarea lor!

Concret, in 2010 s-a inregistrat o crestere cu 19,75 la suta a cauzelor de solutionat (5.827 fata de 4.866 in anul 2009) si o crestere cu 11,93 la suta a cauzelor solutionate (2.957 fata de 2.642 in 2009). Totodata, a spus Morar, in 2010 a crescut numarul condamnarilor definitive, dar si numarul hotararilor nedefinitive, date in prima instanta, in cauze solutionate de procurorii anticoruptie. Si numarul de rechizitorii ale DNA a crescut. In 220 de dosare s-a dispus trimiterea in judecata a unui numar de 937 de inculpati. Cifra de 220 de rechizitorii, raportata la numarul de procurori al DNA - 112, rezulta ca un procuror anticoruptie a instrumentat intr-un an circa doua rechizitorii, cu mult sub media pe Ministerul Public.

Conform raportului, aproape jumatate din cei trimiti in judecata - 402 persoane - au ocupat functii de conducere, control, demnitati publice ori alte functii importante 11 erau demnitari (1 prim – ministru, 3 ministri, 2 senatori, 1 deputat, 2 secretari de stat si 2 subprefecti), 13 magistrati (6 procurori si 7 judecatori, din care 8 aveau functii de conducere in diferite instante si parchete), 19 avocati, 34 de politisti, 66 de jandarmi, 18 comisari de Garda Financiara, 4 comisari de Garda de Mediu, 1 notar public, 1 executor judecatoresc, 22 de primari, 6 viceprimari, 1 lider sindical si 1 sef de Stat Major General al Armatei. Seful DNA a tinut sa sublinieze ca importanta si complexitatea cauzelor finalizate prin rechizitorii consta si in valoarea insemnata a prejudiciului cauzat, retinut in actul de inculpare, respectiv circa 878,8 milioane lei (echivalent a 210 milioane euro), fiind dispuse masuri asiguratorii de peste 315 milioane lei, dublu fata de anul trecut.

Intrebat la conferinta de presa daca aceste prejudicii vor putea fi recuperate, procurorul sef a tinut sa precizeze ca acest aspect tine de intreg lantul procesual, dar a evidentiat si anumite situatii in care inculpatii se implica ulterior in divorturi si fosta sotie revendica averea acestuia sau au loc partaje discutabile. „DNA nu are in vedere recuperarea unui prejudiciu” a declarat Morar.

Nu a existat nici o sesizare de la Gigi Gheorghe sau alti fosti vamesi, iar operatiunea nu a fost dictata de la CSAT!

In mod firesc, curiozitatile jurnalistilor s-au axat cel mai mult pe marea operatiune anticoruptie din vamile romanesti. Lumeajustitiei.ro l-a intrebat pe Morar de ce a fost nevoie ca DNA sa deruleze asemenea anchete dupa ce s-a stabilit la CSAT anul trecut o astfel de operatiune, in conditiile in care unii fosti angajati ai vamilor sustin ca au sesizat DNA-ul in repetate randuri, cum ar fi cazul lui Gigi Gheorghe. Usor iritat, seful DNA a spus ca hotararile CSAT sunt secrete, dar pentru a fi foarte clar oricui mai spune asa ceva, a adaugat: „Nu veti gasi nicaieri ca s-a pornit de la CSAT. Sunt actiuni programate de procurori si ofiterii de politie judiciara, nu le-a spus nimeni ce trebuie sa faca!” Si a mai punctat enervat: „Nu a existat nici o sesizare de la nici un Gigi Gheorghe sau de la altcineva!”

Intrebat tot de noi de ce a fost nevoie de balamucul acela al transferarii retinutilor la Bucuresti, cu elicopterul, cu cheltuieli majore, cand exista in tara servicii teritoriale ale DNA, Daniel Morar a tinut sa precizeze ca era vorba de timpul scurt al retinerii si recursurile la mandat ar fi fost judecate Curtile de apel si la Inalta Curte.

Morar recunoaste problema „clonelor” suportilor originali, trimise la instanta!

O alta intrebare a noastra a vizat problemele existente la instanta cu inregistrarile realizate de DNA si depuse pe suporti in copie, altii decat cei originali in conditiile in care expertii califica aceste probe neautentice si originale riscand sa fie anulate ca probe, si asa cum spune legea. La care Morar a raspuns ca asta este tehnica si „nu mai sta nimeni cu caseta ca sa se dea banda inapoi”, dar a precizat ca aceasta este o problema si se afla in discutii cu expertii institutiei pentru a face o analiza si pentru a gasi niste solutii. Pentru Daniel Morar ceea ce se trimite la instanta este o clona, cu aceeasi valoare ca si originalul.

Cat despre marile licitatii trucate si inexistenta unor dosare de rasunet pe aceasta tema, seful DNA a contrat cu dosarul ROMSILVA, despre care a spus ca desi a existat solutie de achitare in acest caz, personal, el ar fi scris condamnarea si a criticat, dealtfel, solutia „absolut de neinteles”, iar in cazul Bechtel a explicat ca nu se poate face nimic pentru ca a fost o decizie a Parlamentului Roamniei si nu poate trimite tot Parlamentul in judecata.

De asemenea, seful DNA s-a aratat nemultumit de lipsa sesizarilor facute de Fisc si de Curtea de Conturi, dar si de activitatea unor procurori nu neaprat de la DNA, din zone unde coruptia si contrabanda sunt la ele acasa, facand aluzie la Constanta. Intrebat in cate cauze s-au solicitat interceptari, Morar a dat-o in gluma, spunand ca e posibil in toate sau ,”poate chiar mai mult!”

* Cititi aici Bilantul activitatii DNA pe anul 2010!



Comentarii

# Van Gogu date 25 February 2011 05:48 +3

Asteptam cu deosebit interes bilantul parchetului DNA din 2016-2017 dupa hot.CEDO privind incalcarea dr.la libertate (vezi experimentul Pitesti(copy-paste in toate incheierile)-Solomon,Serea,Corpodean,Facaleata,Penescu,Libertatu,Pieca,Stoian...dar si cauzele Voicu,Vamesi,V.Lata....),incalcarea dr.la un proces echitabil (Gutau,Cristian Anghel,instigare-Vamesi, prezumtie de nevinovatie - scurgeri informatii/linsaj mediatic Voicu ..........,incalcarea dr.la viata privata (folosirea in exces si ilegala a interceptarilor in majoritatea spetelor DNA........
Asteptam cu interes dupa aceea controlul inspectiei judiciare - sectia procurori a CSM si pe cale de consecinta asteptam ca dupa cele mentionate mai sus sed.DNA sa se realizeze in cadru organizat la Jilava,Rahova,Gherla.......

# pompiliu bota date 25 February 2011 06:21 +5

Răspunsul CSM: au trecut 10 ani de la săvârşirea faptelor magistraţilor. Aceste fapte se prescriu după 1 an, ca atare, dragi magistraţi, puteţi abuza în continuare, nu veţi păţi nimic! Dragi victime ale magistraţilor, chiar credeaţi că va păţi ceva vreun magistrat?

# Van Gogu date 25 February 2011 08:20 0

Sunt modalitati de a raspunde ptr.nelegiuirile lor pot fi actionati in civil si sa se ceara raspunderea patrimoniala a acestora, unele sunt fapte penale cum ar fi abuz in serviciu in forma calificata si cu putin noroc acestea nu se prescriu, poate pana atunci vedem si legea raspunderii materiale a magistratilor, etc.,etc..Si daca nu vor raspunde penal,patrimonial si/sau disciplinar vor raspunde in fata lui D-zeu, ptr.ororile comise

# Radu Dragan date 25 February 2011 08:45 +4

Sa vezi dracie: D-ul Morar ne spune despre "anumite situatii in care inculpatii se implica ulterior in divorturi si fosta sotie revendica averea acestuia sau au loc partaje discutabile"Unde sa mai fii auzit asta?aaaa, mi-am amintit la Danilet cand a zis ca nu s-a indreptat Mihai Viorel.
Cum care Mihai V.?cel care l-a achitat pe Ciupe intr-un dos.instrumentat de Morar si.......si l-a arestat Morar ca sa nu se mai intample astfel de necazuri.
Curioasa coincidenta Morar si Danilet au aceleasi vorbe sau se judeca prin telefon la Oradea?

# pompiliu bota date 25 February 2011 09:17 +6

Cazul Cernat Claudia: ÎCCJ respinge recursul DNA şi menţine definitiv achitarea pentru închipuita exercitare fără drept a profesiei de avocat(d.p. definitivă nr. 3516 din 8 octombrie 2010)! D-le Morar, lăsaţi-ne avocaţii în pace! Câţi decani mafioţi aţi prins că au luat şpagă? Niciunul! Luptaţi cu corupţia sau cu anticorupţia? Când va răspunde Zamfirescu, socrul lui Predoiu pentru jaful de la Banca I. a Religiilor?

# doru date 25 February 2011 11:32 -2

cu tot respectu, d-le Bota, da ce legatura are raspunderea unui avocat (in legatura cu care sunt sigur ca sunteti expert), pentru fapte petrecute 10 ani in urma, cu faptul de a fi socrul lui Predoiu(de cativa ni si socru si Predoiu ministru)?
Jaful de la BIR, SAFI, FNI, BTR a fost "evitat" de toate guvernele. De acolo pornesc banii "seriosi" ai multor politicieni, precum actuali, asa si fosti "guvernanti"

# pompiliu bota date 25 February 2011 16:37 +4

Da, Dorule, dar SUP-ul lui tata-socru Zamfirescu l-a dat Morar, la indicaţiile lui V. Stoica!

# se intoarce roata date 26 February 2011 00:56 +1

nea morarica nu te vom uita...la fel si pe nasu

http://www.youtube.com/watch?v=2gBQmpd-i9c&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=otVr_y_vd-U&feature=related

# morar si regele date 26 February 2011 00:59 +2

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YOi5Hlsxtuk&feature=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=otVr_y_vd-U&feature=related[/youtube]

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.11.2024 – Domnul colonel Bodean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva