PICCJ NU MAI POATE FACE PE ORBUL – Asociatia 21 Decembrie 1989 Timisoara a formulat plangere penala impotriva adreselor false de la Curtea Constitutionala, indicandu-l pe judecatorul Stefan Minea. Au depus plangeri si revolutionari de marca printre care fostul senator PD Nicolae Dide (Plangerile)
Procurorii Sectiei de Urmarire Penala din Parchetul Inaltei Curti nu-i mai pot feri pe judecatorii Curtii Constitutionale de ancheta penala. Lumeajustitiei.ro va prezinta plangerile penale depuse de mai multe persoane impotriva judecatorilor CCR suspectati ca au trimis Guvernului doua adrese false, in scopul crearii unei situatii favorabile lui Traian Basescu la referendumul pentru demiterea presedintelui. Plangerile penale au fost depuse la data de 10 august 2012, la PICCJ, de Asociatia 21 Decembrie 1989 Timisoara si revolutionarii Nicolae Dide (fost senator PD) si Daniel Pavel, presedintele asociatiei. In plangere este indicat numele judecatorului constitutional Mircea Stefan Minea (foto) ca fiind indicat de alti colegi ai sai ca semnatar al adreselor. Plangerile penale sunt formulate sub aspectul infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals material in inscrisuri oficiale si fals intelectual. Publicam in continuare una dintre cele trei plangeri, identice, formulata de Asociatia 21 Decembrie 1989 Timisoara.
Plangere penala
impotriva judecatorilor Curtii Constitutionale cu privire la falsificarea unor inscrisuri oficiale transmise de Curtea Constitutionala catre Guvern, in vederea publicarii acestora in Monitorul Oficial al Romaniei
In fapt,
Sesizam instanta competenta in vederea audierii persoanelor implicate, procurorii urmand a decide daca acuzatia comiterii infractiunii de fals material in inscrisuri oficale este intemeiata.
In 2 august, Curtea Constitutionala (CC) a decis sa solicite relatii de la Guvern pentru lamurirea numarului de alegatori in baza caruia s-a organizat referendumul. In comunicarea catre mass-media si in minuta Curtii s-au consemnat cele anuntate public, in timp ce Guvernului i s-a transmis un alt mesaj.
Astfel, Curtea Constitutionala a revenit, luni, cu o adresa catre Guvern in care precizeaza ca a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendumului si listele in baza carora s-a organizat consultarea populara din 29 iulie.
„Avand in vedere interceptarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei, care a avut loc in data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate de Guvernului prin adresa Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale revine cu o adresa precizatoare”, se arata intr-un comunicat de presa de luni.
In anexa atasata comunicatului, presedintele Curtii, Augustin Zegrean, arata ca: „avand in vedere interceptarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului” din 3 august, precizez ca plenul CC „a solicitat Executivului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu”.
Confuzia privind solicitarea adresata Guvernului, in urma discutiilor Curtii Constitutionale din 2 august, s-ar fi produs din cauza unei comunicari facuta de un judecator al Curtii, care i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea catre Executiv, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Astfel, s-ar fi cerut Guvernului „actualizarea listelor” de alegatori si „nu listele electorale permanente actualizate”, precizeaza sursele citate.
Comunicarea inexacta a CC a generat o decizie a Guvernului de organizare a unui minirecensamant pentru actualizarea listelor de catre primarii.
Asta, desi pentru un referendum desfasurat pe 29 iulie 2012, nu se puteau folosi liste actualizate pana la data de 31 august 2012.
Eratele la Decizia CCR din 2 august sunt nule. Au fost adoptate fara cvorum, dupa dictare de la Curtea Constitutionala, prin actiunile sale din ultimele zile, a bulversat societatea romaneasca.
Ion Predescu, unul din judecatorii Curtii, referitor la erata trimisa premierului si Monitorului Oficial, a declarat ca aceasta ar fi trebuit luata in prezenta a noua judecatori, altfel hotararea nu este legala.
Curtea Constitutionala, mai precis un judecator de la Curtea Constitutionala, a trimis luni seara o precizare catre Guvern, prin care arata ca, dintr-o eroare, un paragraf esential nu a fost introdus in decizia luata saptamana trecuta, cu privire la organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui.
Paragraful adaugat ulterior, trimis Monitorului Oficial luni, care a fost si publicat marti, spune ca listele electorale sunt cele folosite la alegerile prezidentiale, adica cele care cuprind toti cetatenii cu drept de vot, ceea ce inseamna ca cetatenii romani plecati in strainatate nu mai pot fi scosi de pe liste, fiind luati in calcul la stabilirea cvorumului pentru referendum. Acest paragraf schimba practic ceea ce plenul Curtii decisese in 2 august: ca cetatenii romani cu domiciliul in strainatate nu sunt luati in calcul la cvorum.
Despre faptul ca adresele Curtii nu erau semnate de presedintele Zegrean, unul dintre judecatorii CCR afirma ca acestea au fost semnate de judecatorul de serviciu al Curtii, respectiv Mircea Stefan Minea, in moment ce Zegrean este plecat in concediu.
Decizia ar fi fost luata prin consimtamantul a cinci judecatori ai Ccr. Desi cvorumul, se spune de catre reprezentantii lui Basescu in CCR, a fost atins, nu a fost convocata o sedinta de plen, asa cum este procedura uzuala, dupa cum arata un alt judecator al CCR.
Referitor la acest caz, judecatorul Ion Predescu a declarat pentru gandul.info ca erata ar fi trebuit luata in plenul CCR, cu toti cei 9 judecatori de fata si, ca, daca cei de la Monitorul Oficial au nelamuriri, trebuie sa trimita o cerere pentru lamurire catre Curtea Constitutionala.
„Trebuie sa astept raspunsul competent al plenului Curtii. Daca s-a luat decizia doar cu cinci prezenti nu este legal, o decizie se ia in cvorum minim cu sase prezenti. Daca a survenit o problema urgenta, Curtea Constitutionala poate fi convocata mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar dupa respectarea cu rigoare a legii. Daca au dubii pot astepta plenul Curtii, nu ce a trimis judecatorul de serviciu”, a precizat judecatorul Ion Predescu
In drept:
Art.248 Cod Penal – Abuz in serviciu contra intereselor publice
Art.288 Cod Penal – Falsul material in inscrisuri oficiale
Art.289 Cod Penal - Falsul Intelectual
Va rog sa luati in considerare si alte infractiuni conexe sau asociate celor reclamate, precum si cazurile de participatie penala (complici, instigatori).
Ca urmare a celor prezentate, solicitam tragerea la raspundere penala a faptuitorilor.”
*Cititi aici plangerea penala a Asociatiei 16 Decembrie 1989 Timisoara
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# PORCurorul 12 August 2012 14:30 +7
# DOREL 13 August 2012 10:29 +2
# doru ciobanu 12 August 2012 17:55 +4
# BRAVOS 12 August 2012 19:02 +5
# Av. Catalin Racaceanu 12 August 2012 20:01 +3
# cucu 13 August 2012 02:40 0
# "Netrebnicii care ne conduc" 13 August 2012 07:51 +1
# Boc 13 August 2012 07:56 +3
# Sanchi 14 August 2012 13:30 +1