POLITISTII DE PENITENCIARE IES IN STRADA – Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor protesteaza la ANP: „Crimele, sinuciderile, distrugerile de bunuri, drogurile, alcoolul, evadarile, ultrajele in care sunt implicati detinutii au explodat... Pe langa plosnite si gandaci, pe sectiile de detinere isi fac aparitia sobolanii... Conducerea se concentreaza doar pe construirea de noi spatii de detinere, unele pe hartie, pentru a dezinforma despre reducerea supraaglomerarii”
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) – condusa de subcomisarul Cosmin Dorobantu (foto) – va protesta luni, 18 noiembrie 2024, in fata sediului ANP din Bucuresti, acuzand conducerea Administratiei ca ignora numeroasele probleme cu care se confrunta politistii din inchisori.
Potrivit comunicatului emis sambata, FSANP acuza Administratia Nationala a Penitenciarelor ca ignora numeroase probleme din sistem, precum: supraaglomerarea, faptele de coruptie comise de catre diverse persoane cu functii de conducere, deficitul de personal si conditiile de munca. La acest din urma capitol, sindicalistii dau ca exemplu recenta crestere simtitoare a evenimentelor negative petrecute la nivelul detinutilor (crime, sinucideri, distrugeri de bunuri, droguri, alcool, evadari, ultraje), precum si plosnitele, gandacii si sobolanii din inchisori.
In acest context, sindicatele solicita interventia atat a premierului Marcel Ciolacu, cat si a ministrei Justitiei Alina Gorghiu, pentru a verifica ilegalitatile semnalate.
Redam intregul comunicat al FSANP:
„Politistii de penitenciare iau cu asalt sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Coruptia, lipsa de personal si conditiile proaste de munca ii scot in strada pe angajatii din inchisori. Planificati in numar insuficient in misiuni si pe sectiile de detinere pline de plosnite si gandaci, mai nou, politistii de penitenciare se lupta si cu abuzurile sefilor. Sindicatul politistilor SIDEPOL se alatura protestului angajatilor din penitenciare.
Luni, 18.11.2024, incepand cu ora 13:00, politistii de penitenciare reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) protesteaza in fata sediului Administratiei Nationale a penitenciarelor (ANP), situat in Calea Floreasca 39. Scopul protestului il constituie lipsa de interes a conducerii politiei penitenciare in identificarea unor solutii pentru:
- Eliminarea faptelor de coruptie din politia penitenciara (abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta, uzurparea functiei etc.) savarsite de sefii din aparatul central, dar si din unitatile subordonate;
- Eliminarea deficitului de personal care a condus la suprasolicitarea angajatilor din penitenciare (planificarea unui singur agent supraveghetor pe sectiile de detinere pune in pericol viata si integritatea fizica a acestuia, planificarea defectuoasa – numar insuficient de politisti de penitenciare – a formatiunilor de escortare a detinutilor pune in pericol atat siguranta personala, cat si siguranta si calitatea misiunilor, marturie fiind evadarea criminalului periculos care a traversat Romania in primavara acestui an);
- Imbunatatirea conditiilor de munca in ANP si in unitatile penitenciare subordonate. Angajatorul a neglijat complet conditiile de munca ale politistilor de penitenciare, indreptandu-si atentia exclusiv spre crearea de noi locuri de cazare a detinutilor, unele dintre ele fiind create fictiv, din pix (existenta plosnitelor, sobolanilor si gandacilor in inchisori, existenta unor spatii de lucru fara iluminat natural, fara a oferi posibilitatea angajatilor sa isi satisfaca nevoile fiziologice pun in pericol sanatatea politistilor de penitenciare).
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) acuza sefii politiei penitenciare de incalcari grave ale legislatiei specifice sistemului penitenciar, de musamalizari ale faptelor de coruptie, de lipsa totala de transparenta in luarea deciziilor, dar si de cheltuirea haotica si ilegala a banului public. In timp ce in penitenciare este planificat un singur politist de penitenciare pe sectii de detinere cu aproximativ 150-200 de detinuti, in Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a fost creat, cu incalcarea legii, un compartiment pentru ca anumiti politisti de penitenciare sa beneficieze in mod abuziv si ilegal de sporuri si majorari salariale.
Evenimentele negative (crime, sinucideri, distrugeri de bunuri, droguri, alcool, evadari, ultraje) in care sunt implicati detinutii in inchisori au explodat si creeaza un mediu ostil de munca, punand in pericol viata, sanatatea si integritatea corporala a angajatilor. Politistii de penitenciare reclama ca, pe langa plosnite si gandaci, uneori pe sectiile de detinere isi fac aparitia inclusiv sobolanii, deoarece procesul de dezinsectie si deratizare efectuat pe sectii este ineficient sau se face de forma. Sindicatele acuza factorii de conducere ai politiei penitenciare ca se concentreaza doar pe construirea de noi spatii de detinere, unele dintre ele fiind create artificial (pe hartie), cu scopul de a dezinforma opinia publica cu privire la reducerea fenomenului supraaglomerarii din penitenciare.
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) declara ca are indicii potrivit carora, pe anumite sectii de detinere din penitenciare, se fac investitii, insa acestea sunt mascate de reparatii curente, in ciuda faptului ca Guvernul Romaniei a interzis achizitia unor bunuri si servicii in anul 2024.
Sindicatele din penitenciare solicita prim-ministrului Marcel Ciolacu si ministrei Justitiei, Alina Gorghiu, dar si institutiilor statului cu atributii in acest sens sa verifice ilegalitatile semnalate de sindicate, dar si modul in care au fost cheltuite fondurile Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) pe zona crearii de noi locuri de detinere. Desi Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) este acuzata ca cheltuieste ineficient banul public, in randul politistilor de penitenciare se contureaza din ce in ce mai mult ideea unor taieri salariale, incepand cu 1 ianuarie 2025”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# camelia 17 November 2024 22:43 +2
# maxtor 18 November 2024 01:28 0