Predoiu ecrivain...
Catalin Predoiu a devenit editorialist. Si scrie in interiorul unui buletin informativ, lansat de Ministerul Justitiei in scopul declarat de a prezenta sintetic informatii intr-un limbaj accesibil, mai ales jurnalistilor (!?), despre ce vrea si cum intelege domnia-sa ca trebuie redresata Justitia.
”Inca mai sunt semne ca in sistemul judiciar actioneaza mentalitati care distorsioneaza uneori actul de justitie sau administrarea resurselor alocate instantelor”, semnaleaza ministrul Predoiu, facand trimitere la marea reforma din 2004 ale carei rezultate se lasa si acum asteptate. Dupa parerea mea, la acest capitol, Romania mai are mult de asteptat, poate chiar pana la Pastele Cailor. Marea reforma de care vorbeste ministrul nu a fost a Monicai Macovei, ci a urmasilor urmasilor ei, si relele facute prin asumarea raspunderii pe pachetul de legi 303, 304 si 317 sunt si acum simtite la nivelul instantelor, parchetelor si CSM. Nu are sens sa mai detaliem, ultimii cinci ani sunt plini de simptome ale unei boli in Justitie care a aparut din noua tulpina de virus numit ”Marea reforma”. Editorialul ministrului Predoiu, devine pe alocuri extrem de interesant, mai ales acolo unde se poate simti si nuanta unui avertisment la adresa CSM: ”Lumea se indreapta spre o epoca plina de incertitudini si de provocari. Ultimul Consiliu European a marcat o piatra de hotar in privinta modului in care se va gestiona banul public. Niciun stat nu isi va mai putea permite costuri cu institutii care nu isi demonstreaza eficienta sociala. Acest lucru trebuie avut permanent in vedere de noii membri ai CSM”. La cine a facut referiri? Sageata care a zburat din arcul lui Predoiu pare sa fi avut o tinta precisa: Consiliul Superior al Magistraturii. Daca nu va face ce trebuie, adica sa interactioneze cu ”maturitate si onestitate” cu Ministerul Justitiei, atunci s-ar putea ca statul sa nu-i mai acorde bugetul necesar!? Si acesta ar putea fi substratul vorbelor asternute pe net de ministrul Predoiu... Ceea ce nu poate starni decat mari semne de intrebare. De ce acest mesaj si de ce acum, cand se pune de-un nou CSM?
”Este momentul ca in sistemul judiciar reformistii sa devina mai activi la nivelul adunarilor generale, in relatiile cu colegii, pentru a impune un leadership moderat si luminat”, indeamna ministrul oastea magistratilor prin intermediul aceluiasi editorial. Imi pare rau sa-l anunt pe tutorele Justitiei, dar domeniul pastorit de domnia-sa e plin de reformisti activi. Chiar prea activi. Toti vor sa faca reforma, propria reforma, incepand cu ministrii care s-au tot perindat pe la carma ministerului si terminand cu managerii de instante care impun propriile reguli pe teritoriul marcat, in dezacord sau in contradictie totala cu politicile lansate de CSM din varful piramidei. Inca mai exista instante in tara unde managerul-magistrat se comporta ca pe propria mosie, inca mai exista sistemul de pile, relatii si trambulina politica prin care se propulseaza in functii de conducere personaje fara merite reale sau deosebite, parchetele sufera de megalomanie in raport cu celelalte institutii din sistemul judiciar, iar justitiabilii au facut sant pe drumul spre CEDO ca sa-si caute dreptatea pierduta pe scarile tribunalelor romanesti. Justitiei ii este tare greu sa se curete de vechi metehne, ii e greu, prea greu sa-si unifice practica, are o existenta impovarata de prea multe legi, de prea multe ordonante, justitia nu inseamna numai procese, inseamna instituirea unui sistem bazat pe reguli clare si pe drepturi si decizii de necontestat. Mai e mult pana la a avea un ”leadership moderat si luminat”. Astea sunt vorbe-n vant, demagogie ieftina, vanduta la second hand, si lumea s-a saturat sa auda aceleasi argumente. Va veni vremea in care noile coduri vor fi puse in aplicare si-atunci sa vedeti probleme!
”Cand tintele Mecanismului de Cooperare si Verificare vor fi atinse si noile coduri fundamentale implementate, Justitia noastra va redobandi increderea cetatenilor, iar proiectul autoguvernarii sale complete prin ICCJ si CSM va fi desavarsit”, e fraza de final a editorialistului Catalin Predoiu. Increderea cetatenilor, domnule ministru, nu tine de implementare, ci de efectele ei, iar proiectul autoguvernarii prin ICCJ si CSM e departe de a se desavarsi de vreme ce bugetele instantelor nu sunt gestionate de Inalta Curte, iar CSM accepta tacit comenzi politice sau joaca precum dicteaza interesele unora dintre membrii lui! Chiar si a membrilor lui de drept!
P.S. Ma-ndoiesc sincer de eficacitatea noii metode de ”comunicare” descoperita de minister. Este, dupa opinia mea, un siretlic prin care MJ-ul isi asigura monologul si posibilitatea de a se retrage, precum cartita, dintr-o comunicare interactiva. Cred mai degraba in pledoaria la bara, decat in concluzii scrise, domnule avocat! Dar vremea marilor maestrii ai pledoariei a apus si reformele acestea succesive n-au facut decat sa urateasca pana si arta avocaturii!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# racaceanu catalin 8 November 2010 15:48 +16
# ecriture 9 November 2010 14:25 +2
# oleg 8 November 2010 16:02 +5
# eliza 9 November 2010 05:33 +10
# voltaire 9 November 2010 08:01 +6
# RUPA VILI 14 November 2010 12:06 -5
aici puteti vedea pe justitiarul de hunedoara
# Popoviciu 16 November 2010 05:39 -1
Ti-ai analizat vreodata conformatia ta, constientul,bunul simt si cat esti de cinstita in a arata adevarul unei societati, stimata Adina Anghelescu STANCU ?
Nu prea cred. In pepiniera lui Vantu sau a lui Voiculescu, respectiv Realitatea TV si la Atene, crezi ca rasar flori ?
Nu ! Rasar bruieni urat mirositoare, aidoma proprietarilor care au bagat Romania in buzunarul lor!
# any 17 November 2010 10:19 -2
# lolek 3 March 2011 18:36 0
Citeza pe any
nevrozat esti fraticule.... mie imi place doamna, si nu e pe antene...poate ai tu antenele intoarse!!! ti-p fi placand ************di, sau alta cine stie, din gasca de liiciuci!