14 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PREDOIU NU RENUNTA LA ALBU – Ministrul Justitiei Catalin Predoiu o cheama la un nou interviu pe procuroarea Alina Albu dupa avizul negativ nejustificat dat de Sectia pentru procurori CSM pentru numirea acesteia la conducerea DIICOT. Predoiu i-a transmis presedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a procurorului Alex Florenta la sefia PICCJ si a procurorului Marius Voineag in fruntea DNA (Comunicatul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 March 2023 19:33
Vizualizari: 5033

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto stanga) nu renunta la procuroarea DIICOT Alina Albu (foto dreapta), in pofida avizului negativ dat de Sectia pentru procurori a CSM pentru numirea acesteia in functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).



La exact o saptamana de la avizul negativ al procurorilor CSM – dat in ciuda prestatiei ireprosabile a Alinei Albu de la interviul sustinut la Consiliul Superior al Magistraturii (click aici pentru a citi) –, Predoiu a anuntat joi, 23 martie 2023, ca o cheama la un nou interviu la minister pe procuroarea Albu, astfel incat este foarte probabil sa formuleze o noua propunere de numire a acestia la conducerea DIICOT. Ministrul subliniaza ca isi bazeaza noul demers pe „cariera profesionala impecabila si calitatile demonstrate de dna procuror Alina Albu, atat pe baza dosarului profesional depus la Ministerul Justitiei, cat si in cadrul interviurilor sustinute in cursul procedurii”.

Pe de alta parte, Catalin Predoiu s-a aratat multumit de avizele pozitive primite din partea CSM de catre procurorii Alex Florenta si Marius Voineag, asa incat ministrul va trimite cele doua propuneri catre presedintele Klaus Iohannis, pentru numirea lui Florenta in functia de Procuror General, iar lui Voineag in postul de procuror-sef al DNA.


CSM nu e un capat de tara


Mentionam ca, la fel ca in precedentul statut al judecatorilor si procurorilor (Legea nr. 303/2004), si in actuala Lege 303/2022 avizul Sectiei pentru procurori a CSM pentru marile parchete este unul pur consultativ, ministrul Justitiei nefiind impiedicat in mod real sa-i propuna presedintelui procurorii doriti pentru marile parchete.

Singura deosebire de vechea reglementare este ca acum, odata cu intrarea in vigoare a Legii 303/2022, avizul negativ dat de catre Sectia pentru procurori a CSM il obliga pe ministru sa reia interviul cu procurorul care a primit acel aviz negativ. Dupa aceea, ministrul este liber sa trimita propunerea catre presedinte, fara sa ceara un nou aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturii.


Iata ce prevede art. 148 din Legea nr. 303/2022:


(1) Dupa emiterea avizului pozitiv al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ori la expirarea termenului prevazut la art. 147 alin. (3), ministrul justitiei continua procedura prin transmiterea catre Presedintele Romaniei a propunerii de numire in functia de conducere, insotita de toate documentele relevante.

(2) In cazul emiterii unui aviz negativ al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justitiei organizeaza un nou interviu exclusiv cu candidatul care a primit aviz negativ, in conditiile art. 146 care se aplica in mod corespunzator, in cadrul caruia sunt avute in vedere si aspectele retinute in avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Data si locul interviului se anunta public cu cel putin 5 zile inainte de sustinerea acestuia.

(3) In urma interviului prevazut la alin. (2), ministrul justitiei poate continua procedura prin transmiterea catre Presedintele Romaniei a propunerii de numire in functia de conducere, insotita de toate documentele relevante, sau retrage propunerea, urmand a declansa o noua procedura de selectie in maximum 60 de zile de la retragerea propunerii.

(4) Presedintele Romaniei poate refuza, motivat, numirea in functiile de conducere prevazute la art. 144 alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului. Decretul Presedintelui Romaniei de numire in functie sau refuzul motivat al acestuia se emite in maximum 60 de zile de la data transmiterii propunerii de catre ministrul justitiei”.


Redam comunicatul Ministerului Justitiei:


Ministerul Justitiei comunica public urmatoarele:


1.In conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ministrul Justitiei a transmis Presedintelui Romaniei astazi, 23.03.2023, propunerea de numire in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a domnului Alex-Florin Florenta, in prezent procuror-sef al Biroului tehnic si de criminalistica din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism (DIICOT), delegat in functia de procuror-sef al Sectiei de combatere a criminalitatii organizate din cadrul acestei structuri specializate.

Principalele argumente care fundamenteaza propunerea de numire in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a domnului Alex-Florin Florenta sunt urmatoarele:

-dispune de experienta profesionala solida si de o pregatire multilaterala; este procuror specializat atat in combaterea coruptiei, cat si a criminalitatii organizate, indeplinind functii de executie si de conducere la nivelul parchetelor, precum si in cadrul ambelor structuri specializate ale Ministerului Public – DNA si DIICOT;

-are un grad superior de intelegere a tendintelor infractionalitatii si a modurilor si masurilor de contracarare a acestuia, precum si o abordare moderna a cadrului si instrumentelor necesare pentru efectuarea unei urmariri penale eficiente, fiind un promotor al digitalizarii si al cooperarii inter-institutionale;

-a demonstrat pe parcursul interviurilor de la Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii, Sectia pentru procurori, profunzimea, diversitatea si autoritatea cunostintelor privind organizarea, functionarea, misiunea, activitatea si modul de conducere a Ministerului Public, pe care le poate utiliza intr-un mod inovativ si pragmatic;

-imbina cu maiestrie experienta si cunostintele din domeniul urmaririi penale cu cele de management judiciar si constientizeaza necesitatea adaptarii Ministerului Public la continua evolutie a infractionalitatii, prin utilizarea metodelor si mijloacelor moderne in combaterea infractionalitatii economico-financiare si in recuperarea produsului infractiunii;

-are certe abilitati de leadership, este un bun comunicator si are aptitudinea de a cultiva relatii de incredere in mediul profesional.

Precizam ca, prin Hotararea nr. 181 din 13.03.2022, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea ministrului Justitiei de numire in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a domnului procuror Alex-Florin Florenta.

2.In conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ministrul Justitiei a transmis Presedintelui Romaniei astazi, 23.03.2023, propunerea ministrului Justitiei de numire in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a domnului Marius-Ionut Voineag, procuror-sef adjunct al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Principalele argumente care fundamenteaza propunerea de numire in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a domnului Marius-Ionut Voineag sunt urmatoarele:

-este un procuror cu o solida cariera si un inalt nivel de expertiza, demonstrate prin cazurile pe care le-a instrumentat, fiind recunoscut in mediul profesional;

-este, intre altele, procuror specializat in combaterea infractionalitatii economico-financiare, avand o experienta practica semnificativa in recuperarea produselor infractiunii, inclusiv a celor aflate in strainatate;

-are o viziune articulata, coerenta si creativa asupra viitorului institutiei (conceptul „DNA 2.0”), ca institutie moderna si cu un impact multidimensional asupra coruptiei; in acest sens, a dovedit capacitatea de a dezvolta modern misiunea organizatiei si de a-si asuma responsabilitatea pentru indeplinirea acestei misiuni;

-dispune de o buna capacitate de a valorifica, inclusiv in plan managerial, experienta multilaterala dobandita in cadrul DIICOT, inclusiv prin identificarea avantajelor utilizarii in cadrul urmaririi penale a instrumentelor moderne, de natura tehnica, in combinatie cu urmarirea eliminarii avantajelor economice derivate din savarsirea infractiunilor de coruptie si a celor asimilate acestora;

-dispune de o viziune concreta si pragmatica asupra eficientizarii imediate si profunde a structurii specializate anticoruptie, sens in care a identificat in mod corect atat directiile concrete de actiune, cat si instrumentarul managerial necesar pentru o abordare completa si complexa a fenomenului coruptiei;

-demonstreaza stapanirea managementului cunoasterii si al comunicarii directe, avand aptitudinea de a mobiliza resursele, in primul rand pe cele umane, si de a valorifica avantajele competitive ale DNA pentru trecerea acestei structuri specializate de parchet intr-o noua etapa a evolutiei sale.

Precizam ca, prin Hotararea nr. 191 din 14.03.2022, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea ministrului Justitiei de numire in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a domnului Marius-Ionut Voineag.

3.In conformitate cu prevederile legale, ministrul Justitiei va proceda in perioada imediat urmatoare la un nou interviu cu dna procuror Alina Albu, conditie ceruta de lege fata de avizul negativ primit din partea Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Justitiei va desfasura un nou interviu tinand cont de cariera profesionala impecabila si calitatile demonstrate de dna procuror Alina Albu, atat pe baza dosarului profesional depus la Ministerul Justitiei, cat si in cadrul interviurilor sustinute in cursul procedurii. De asemenea, ministrul justitiei va efectua verificarea suplimentara a aspectelor semnalate prin avizul Sectiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Cel de al doilea interviu va fi organizat cu respectarea conditiilor legale similare prevazute si pentru primul interviu.

Comentarii

# Sever date 23 March 2023 20:35 +3

Si , in final tot Iohannis alege

# santinela date 24 March 2023 07:34 0

Adica sefii din justitie sint numiti tot politic ! Asta au facut idiotii de la Venetia, de la Bruxeles,adica au dat mina libera dobitocilor de la noi ,recte ministrului peltic si lui von Snitel !

# jUSTie date 24 March 2023 11:25 0

Votul negativ al sectiei de procurori arata imaturitatea membrilor acesteia, incapacitatea de a accepta ca un alt coleg are o valore profesionala mai mare decat o au acestia. Este greu, adevarat, mai ales cand nu te-ai remarcat cu prea multe dar ai ajuns in CSM (membru). O imagine proasta pentru aceasta sectie (ati inceput nesperat de “bine”). PS pentru cei care au considerat ca propunerile/numirile ar trebui facute de CSM, acesta este inca unul din zecile de exemple care arata ca sistemul actul (prerogativa ministrului) este cel mai bun - cel putin la acest moment. Prin urmare, dl ministru mergeti mai departe! Succes!

# Av Obirsanu Carmen date 24 March 2023 21:57 0

Cred ca intrebarea pe care ar trebui sa ii fie pusa dnei Albu ar fi "Care este motivul pentru care se ascunde adevarul in cazul Caracal? Unde este Alexandra Macesanu? "

# maxtor date 25 March 2023 04:57 0

-sa nu pomeneasca de "completele anti-coruptie,judecatoresti", ca sa fie bine,sa nu fie rau.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva