PROCURORII POLITICI INTRA CU BOCANCII IN REFERENDUM – Pe motiv ca verifica listele electorale permanente, procurorii lui Kovesi plimba zilnic prin fata presei sefi de institutii, la sesizarile PDL si CCR
Procurorii politici, numiti de Traian Basescu prin intermediul fostilor ministri ai Justitiei din guvernarea PDL nu mai au nicio retinere in a influenta rezultatele referendumului, organizand zi de zi, audieri spectacol. Procurorii Laurei Codruta Kovesi au inceput sa verifice daca listele electorale permanente pentru referendum si inscrisurile transmise Curtii Constitutionale contin date nereale "de natura sa atraga raspunderea penala a autorilor". La Sectia de urmarire penala si criminalistica, s-a constituit din oficiu o cauza penala pe considerentele expuse, la 2 august 2012, de Curtea Constitutionala referitoare la datele contradictorii primite de la autoritatile publice privind numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente.
Secretarul de stat Ioan Nicolae Cabulea, de la MAI, a fost audiat miercuri la Parchetul General, sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu, pentru adresele institutiei trimis catre Curtea Constitutionala in legatura cu referendumul. Cabulea a declarat presei la iesirea de la audieri ca nu ar fi fost pus sub invinuire.
Audieri in lant in dosarul chestorului Constantin Manoloiu
Parchetul General a anuntat ca a inceput urmarirea penala impotriva chestorului Constantin Manoloiu pentru savarsirea infractiunii de abuzin serviciu in forma calificata. Chestorul este acuzat de procurorii instantei supreme ca a comunicat „ca in copiile listelor electorale permanente suntinscrisi 18.292.514 alegatori, comunicare pe baza careia s-a realizat referendumul din 29 iulie 2012, la solicitarea Curtii Constitutionale, prin comunicarea nr. 3479198, transmisa la data de 01.08.2012, invinuitul a confirmat din nou numarul de 18.292.514 alegatori. Ulterior, la data de 02.08.2012,invinuitul a transmis Curtii Constitutionale adresa nr. 3479199, fara a exista o solicitare a instantei de contencios constitutional, conform careia ,,institutia pe care o conduce nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanent”.
Un alt dosar penal, instrumentat de procurorii lui Kovesi este „cu privire la sesizarile adresate organelor de urmarire penala privind infractiuni de frauda electorala comise cu prilejul referendumului din 29 iulie 2012.” Pe parcursul cercetarilor au fost audiate mai multe persoane si au fost solicitate date de la institutiile care au avut atributii in organizarea referendumului. Presedintii Autoritatii Electorale Permanente si Institutului National de Statistica, Ana Maria Patru si Vergil Voineagu, au fost audiati, marti, 7 august 2012, la Parchetul instantei supreme, in calitate de martori in dosarul in care Constantin Manoloiu este cercetat pentru abuz in serviciu, in legatura cu adresa emisa in 2 august si transmisa ulterior de MAI Curtii Constitutionale.Tot marti, procurorii l-au audiat si pe directorul adjunct al Directiei pentru Evidenta Persoanelor, Daniel Gheorghe, in acelasi dosar. Ana Maria Patru a transmis in 2 august o adresa catre Curtea Constitutionala - la solicitarea acestei institutii - in care preciza ca AEP nu a avut atributii privind intocmirea si actualizarea listelor electorale utilizate la referendumul din 29 iulie 2012. Constantin Manoloiu declara, luni, la iesirea din sediul Parchetului instantei supreme, ca nu isi da demisia, ca este un profesionist, iar invinuirea "nu are relevanta, ea vine si se duce". "Eu sunt garantul ca toate cifrele vor fi corecte", a spus Manoloiu. El a precizat ca a semnat un ordin de informare catre ministru, care este un politician.Totodata, chestorul sef a spus ca nu el a transmis informarea Curtii Constitutionale, ci a adresat-o ministrului Ioan Rus. Cifra de 18.292.514 de alegatori este cea stabilita pana in 20 iulie 2012, ea fiind o "cifra fluida", a mai spus Manoloiu.
Iata comunicatul Parchetului General referitor la verificarea listelor electorale permanente pentru referendum si inscrisurilor transmise Curtii Constitutionale:
„In continuarea cercetarilor efectuate in cauza aflata pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu listele electorale permanente și listele electorale suplimentare utilizate la referendumul din 29 iulie 2012, Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:
Avand in vedere comunicatul Curtii Constitutionale din data de 02.08.2012, referitoare la datele contradictorii primite de la autoritatile publice privind numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit din oficiu o cauza penala. Obiectul cauzei il constituie verificarea modului in care au fost respectate prevederile legale referitoare la intocmirea listelor electorale permanente, precum si a modului in care au fost intocmite inscrisurile transmise Curtii Constitutionale, pentru a stabili daca acestea contin date nereale, de natura sa atraga raspunderea penala a autorilor. In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva chestorului Manoloiu Constantin pentru savarsirea infractiunii de abuzin serviciu in forma calificata. In fapt, s-a retinut ca, dupa ce, in data de 27.07.2012 ,in calitate de director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, invinuitul a comunicat Biroului Electoral Central, prin adresa nr. 3456054, faptul ca,in copiile listelor electorale permanente sunt inscrisi 18.292.514 alegatori, comunicare pe baza careia s-a realizat referendumul din 29 iulie 2012, la solicitarea Curtii Constitutionale, prin comunicarea nr. 3479198, transmisa la data de 01.08.2012, invinuitul a confirmat din nou numarul de 18.292.514 alegatori. Ulterior, la data de 02.08.2012, invinuitul a transmis Curtii Constitutionale adresa nr. 3479199, fara a exista o solicitare a instantei de contencios constitutional, conform careia ,,institutia pe care o conduce nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanent”, desi, potrivit H.G. nr. 683/2012 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare desfasurarii referendumului, reactualizarea listelor electorale permanente era in competenta serviciilor de evidenta informatizata a persoanei din subordinea sa. In cauza s-a retinut ca, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, a fost produsa o tulburare insemnata activitatii institutiilor publice implicatein validarea referendumului. Pe parcursul cercetarilor au fost audiate mai multe persoane si au fost solicitate date de la institutiile care au avut atributii in organizarea referendumului. In paralel, se efectueaza verificari cu privire la sesizarile adresate organelor de urmarire penala privind infractiuni de frauda electorala comise cu prilejul referendumului din 29 iulie 2012. Cercetarile continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor de fapt si stabilirii raspunderii judiciare.”
Procurorii Politici „ancheteaza” falsul de la CCR
Foarte ciudat, desi de doua zile au aparut plangeri si probe in spatiul public ca printr-o adresa „de erata” din 6 august 2012 a CCR, semnata in numele presedintelui Curti Augustin Zegrean - adresa prin care s-a cerut Monitorului Oficial sa se modifice Hotararea CCR din 2 august 2012, in lipsa unei incheieri de indreptare de eroare materiala - procurorii PICCJ nu au dat comunicate de presa cum ca vor sa verifice aceste aspecte!
Ramona Bulcu, purtator de cuvand al PICCJ, a confirmat telefonic unor ziaristi ca procurorii ar verifica existenta unei infractiuni de fals in inscrisuri publice, fara alte amanunte.
Miercuri, judecatorul CCR Ion Predescu a declarat pentru Gandul ca adresa de „erata” nu este legala, intrucat trebuia sa existe acordul a cel putin sase judecatori ai Curtii, pentru modificarea Hotararii initiale din 2 august 2012.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# hap 8 August 2012 16:38 -11
# deck 9 August 2012 09:39 +5
# av. 61 8 August 2012 17:42 +1
# av. 61-CONTINUARE 8 August 2012 17:51 +2
# cititor 8 August 2012 18:59 +13
# Pe loc repaus! 8 August 2012 21:33 +3
# marian 9 August 2012 00:37 -6
# Pivniceru 9 August 2012 09:04 +2
# Istratie 9 August 2012 10:52 +1
# OVIDIU 10 August 2012 11:53 -1
# cucu 10 August 2012 12:41 0
# alin 10 August 2012 14:16 0
# pentru alin descumpanitu' 10 August 2012 14:20 0
# codrescu dan ion 12 August 2012 12:24 0