Procurorul DNA, Camelus Paduraru acuza judecatorii de lasitate. Reprezentatul AMR, Dan Spanu: “Afirmatile procurorului Camelus Paduraru sunt total nefondate!"
Intr-un avant proletar fara precedent, care nu caracterizeaza procurorii anticoruptie in relatia cu mass media si cu atat mai putin pe procurorii de sedinta, care reprezinta Statul ca acuzator si atat, Camelus Paduraru (procuror DNA de sedinta la Inalta Curte de Casatie si Justitie) a declarat pentru cotidianul „Puterea” ca ”anchetele procurorilor anticoruptie, specializati in fraude cu bani publici, esueaza din cauza ca judecatorii nu ii condamna pe cei care trucheaza licitatiile sau fura de la bugetul statului cu metode sofisticate, ne-a declarat Camelus Paduraru, seful procurorilor care reprezinta DNA in salile de judecata. Statul nu mai are bani sa plateasca expertizele, astfel ca cei care sunt acuzati ca au furat bani publici sunt scosi nevinovati de expertii contabili carora le achita onorariile”.
”Judecatorii nu au curaj sa-i condamne pe cei care fura bani publici! De asemenea, nu este posibil sa ai un expert independent, ale carui concluzii sa si le insuseasca instanta, daca prestatia, expertiza judiciara, este platita de catre parti, mai cu seama de inculpati. Am inteles ca nu sunt bani, ca fondul special al Ministerului Justitiei nu a mai asigurat plata acestor expertize. Conducerea DNA a cerut in scris fiecarei instante sa dispuna plata expertizelor numai din fonduri publice. Ramâne de vazut cum vor incuviinta instantele de acum incolo. Banii, costurile acestor expertize, se recupereaza prin obligarea la cheltuieli de judecata a celor vinovati”, spune Camelus Paduraru.
In urma declaratiei facute de procurorul Camelus Paduraru, AMR a reactionat ieri, prin vocea judecatorului Dan Spanu (care este indrituit in relatiile cu mass-media in locul Monei Pivniceru, aleasa in CSM). In exclusivitate pentru Lumeajustitiei.ro, judecatorul Spanu ne-a declarat: „Ca problema de principiu, mi se pare ca aceste afirmatii facute de procurorul DNA nu-si au nici baza legala, si nici temeinicie, pentru ca fiecare magistrat judeca in functie de probele din dosar, iar deciziile tin si de probe, dar si de modul in care dosarul a fost instrumentat in faza de urmarire penala. Aici nu este vorba de curaj, ci de criteriile pe care vi le-am expus. In ce priveste problema cu expertizele, ridicata de procuror, nu depinde de judecator, intrucat MJ este cel care asigura mijloacele materiale. Este o problema mai veche pe care AMR a ridicat-o in legatura cu transferul mijloacelor bugetare de la MJ la CSM, sau Inalta Curte. Asa cum Parchetul General are si cum de altfel s-a prevazut expres in lege, numai ca aplicarea acestor prevederi a fost suspendata. Ca sa fie foarte clar, judecatorul, atunci cand considera necesitatea existentei unei astfel de probe in doar, e chiar obligat sa o incuviinteze, pentru ca aflarea adevarului este mai presus de orice. In aceasta situatie, dupa incuviintare, responsabilitatea revine expertului, care beneficiaza de prezumtia bunei credinte si de cea a functiei detinute, conform competentelor. Ca atare, afirmatiile pocurorului Camelus Paduraru sunt un atac total nefondat la adresa judecatorilor”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DOREL 8 August 2011 17:07 +2
# gargara amr 8 August 2011 19:48 -1
# cu gogosi si gogosele .... 9 August 2011 19:14 0
# Van Gogu 8 August 2011 20:31 0
# DOREL 9 August 2011 09:16 +1
# aiureala 9 August 2011 19:19 +1
# A_L_I_E_N 9 August 2011 12:21 0
# A_L_I_E_N 9 August 2011 12:24 0
# A_L_I_E_N 9 August 2011 12:30 0
# stupid people 9 August 2011 12:46 0
# A_L_I_E_N 9 August 2011 15:46 0
# Justin 9 August 2011 22:48 0
# bine zici 9 August 2011 19:22 0