Procurorul egal cu judecatorul - Iata cauza esecului reformei din Justitie!
Ne mai facem vreodata bine cu Justitia pe care o avem? Grea intrebare. Orice pronostic s-ar avansa, Justitia nu poate fi mai breaza decat restul societatii in care traim. Avem o Romanie in haos cu o Justitie pe potriva. Numai ca haosul pleaca de la politic si justitie, doua forte cheie ale statului, care daca nu functioneaza, restul societatii este ca o turma fara stapan. Si ele functioneaza de multi ani prost. Chiar foarte prost. Reforma Justitiei a fost gresita, pentru ca politicienii care i-au dat legile de functionare n-au vrut-o independenta, ci aservita. Iar magistratii, si procurori si judecatori in egala masura, s-au complacut in acest joc, in schimbul unor avantaje facile si nemeritate in cariera.
In esenta, ce-au urmarit continuu politienii, si au reusit, e sa mentina un rol al procurorului cat mai aproape de ce era el pe vremea totalitarismului. Cu greu au retras politicienii, in 2003, dreptul de a aresta al procurorilor, insa nu au avut incotro din cauza CEDO. In schimb, mimand reforma, au pus egal intre procuror si judecator, fara sa le pese ca in orice justitie moderna o asemenea egalitate e de neconceput, procurorul fiind cel care acuza (egalul apararii) iar judecatorul cel care judeca (care te apara de un eventual abuz sau eroare a acuzarii).
Azi, se vad de la o posta efectele acestei politici perfide, camuflate abil prin asa-zisa reforma demarata prin Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, Legea 304/2004 privind organizarea judecatoreasca si Legea 317/2004 privind CSM-ul, si continuata prin modificarile aduse acestor legi de actualul regim portocaliu. In sala de judecata, procurorul e in continuare sus pe podium, iar avocatul unul usor de pus la respect care, daca deschide prea mult gura e dat afara din sala si amendat pe deasupra. De multe ori, mai ales in provincie, procurorii se dau la judecatori, si vin cand vor la instanta, iar instanta sta sa-i astepte. Marile parchete sunt deasupra CSM-ului (impartit si el in doua sectii), numirile de acolo sunt controlate exclusiv politic. Iar procurorii isi permit sa intre cand vor prin birourile judecatorilor de caz, chiar inainte de termenul la care se judeca rechizitoriile lor si sa discute despre probele din dosar. Lucru interzis, in schimb, avocatilor apararii. Mai mult, DNA isi permite sa tipe ca judecatorii nu-i condamna pe corupti, iar comisarii aserviti de la Bruxelles intra in acest joc de interese care ascunde zeci de ONG-uri platite din fonduri comunitare, prin care campaniile de anticoruptie au devenit una dintre cele mai profitabile afaceri cu bani europeni. Am putea vorbi ore in sir despre cate isi permit procurorii, fata de care judecatorii nu zic nici pas, ca sa realizam ce sanse mici are un inculpat, in eventualitatea ca a fost trimis abuziv in judecata, sa scape de condamnarea care i se cere.
Ca sa nu mai lungim vremea, vom trece de la vina politicienilor, la cea a judecatorilor care permit ca independenta sa le fie subminata, prin specularea slabiciunilor omenesti. Ei bine, judecatorii, cu predilectie cei din CSM, au desavarsit vointa politicienilor, din momentul in care au acceptat interpretarea stramba a legii si au pus, la randul lor, egal intre judecator si procuror. Plecand de la art. 61 din Legea 303/2004, care spune: „La cererea motivata, judecatorii pot fi numiti in functia de procuror, iar procurorii, in functia de judecator, prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea conditiilor prevazute in prezenta lege.” In ultimii ani, CSM-ul a transformat o sumedenie de procurori, pe simple cereri si interviuri, in judecatori. Procurori de-o viata, au ajuns peste noapte direct judecatori de suprema, iar procurori de curte de apel, au fost facuti direct judecatori de curte de apel. Iar cand CSM-ul a refuzat pe unde nu i-a convenit asemenea cereri, a fost dat in judecata, iar Inalta Curte – Sectia de contencios a dispus, irevocabil, transformarea lor in judecatori. Si sa vedeti ce moda periculoasa s-a lansat! Si cati vor proceda la fel doar pentru ca au vazut ca se poate!
Da, legile asa cum sunt facute permit transferul procurorului intr-o functie de judecator, si viceversa dar, atentie, cum spune in final art. 61: “...cu respectarea conditiilor prevazute in prezenta lege”. Or, onor CSM, de dragul unor interese personale ale membrilor sai, nu a vrut sa tina cont ca un procuror pe care l-a transferat intr-o functie de judecator, n-a redactat in viata lui o hotarare judecatoreasca, de regula habar nu are de civil, pentru ca el a facut numai ancheta penala, si n-are nicio experienta intr-o activitate complet diferita. Ca sa vezi: un judecator, dupa ce termina INM-ul, isi da examenul de capacitate; dupa 5 ani vechime, poate da examenul pentru gradul de judecator de tribunal; dupa 6 ani poate da examenul de judecator de curte de apel, iar dupa 12 poate ajunge prin interviu la Inalta Curte, daca este agreat de CSM. Culmea e ca la INM, atat capacitatea, cat si examenele de avansare in grad profesional au tematici diferite intre cele sustinute de judecator si cele de procuror. Legea 303/2004, foarte ambigua vorbeste de examen (la singular) in vreme de vorbeste despre doua comisii de examinare – una pentru judecatori si una pentru procurori. Ca atare, orice s-ar interpreta juridic, una invata judecatorul, si alta alta procurorul. Si atunci cum il transforma CSM, de exemplu, pe un procuror cu rang de curte de apel, intr-un judecator cu rang de curte de apel, in conditiile in care procurorul nu a sustinut niciodata vreun examen de judecator?! N-are nicio practica si nicio experienta in noua profesie. Plus ca e strain despre tot ce inseamna materia civila! Unde este principiul specializarii? De ce nu se preocupa CSM de calitatea actului de justitie? Ne mai miram ca unii magistrati ajung sa scrie niste aberatii mai mari decat casa in hotararile lor? E ca si cand ai pune peste noapte un chirurg de ORL sa faca operatii pe cord. Aparent, ambii sunt medici si au urmat aceeasi facultate, si rezidentiat, dar iata ca au specializari diferite. La fel ar trebui sa fie si in Justitie, mai ales ca actul de justitie se realizeaza, ne-o spune Constitutia, prin Inalta Curte si celelalte instante judecatoresti. Nu poti sa transformi peste noapte, printr-un asa-zis interviu, un functionar cu statut special (cum e procurorul) intr-un judecator, membru al puterii judecatoresti. Primul a reprezentat toata viata interesele statului, ale puterii executive (de aceea si lucreaza sub autoritatea ministrului Justitiei si a procurorillor generali desemnati de acesta) si a cautat sa acuze oameni pentru a-si justifica menirea, in vreme ce al doilea a cautat sa imparta dreptatea. Sunt doua notiuni complet diferite.
Cand acuzarea si judecata ajung sa fie unul si acelasi lucru prin exponentii lor, sa nu mai mire pe nimeni ca unii fac ce vor prin Justitie. Cata vreme procurorul poate influenta verdictul judecatorului stand cu el la cafele prin birouri, discutand inainte despre caz si intalnindu-se fara restrictii cu el in timpul liber, cat timp procurorul se crede egalul judecatorului, cat timp judecatorul nu-l va sanctiona pentru greselile din dosare, ideea de justitie va fi compromisa. Actuala reforma din Justitie e profund gresita, pentru ca tot ceea ce s-a reusit e doar sa-l coboare pe procuror de la statutul de superior al judecatorului (cum era in perioada comunista) la cel de egal al judecatorului. Desi el trebuia sa fie egalul apararii.
P.S. - Stiu ca opiniile mele de mai sus vor deranja cumplit pe cei care nu vor inca sa inteleaga ca Justitia este mai intai de toate un serviciu public menit sa garanteze drepturile justitiabililor, si nu un sistem care sa asigure o fratie intre judecatori si procurori, cu rezultatul transformarii actului de justitie intr-o loterie nationala!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# lionelamar 7 December 2010 15:56 +4
# maria 7 December 2010 16:01 -5
Citeza pe lionelamar
Asta cu pregatirea e doar unul din argumente, asa e multi magistrati sunt varza cu carne. Nasol e ca procurorul nu sta in banca cu avocatul, cum ar trebui sa stea si de aici pleaca multe rele. Bun articol, asa e, dar cine sa auda?
# georgel 7 December 2010 16:25 +4
# Avocat 7 December 2010 18:52 -2
# vio 8 December 2010 17:01 -3
Citeza pe georgel
Prietene GEORGEL dar de procurori spagari ai auzit?Nu prea vrei sa intelegi nimic din articol.
# Marian Vaetisi 7 December 2010 16:46 +4
# Bref 7 December 2010 17:42 -7
Sti care e pacatul acestui articol? Ca nu e facut pentru procurori - ei nu vor intelege niciodata, in Romania e drept, ca nu pot sa fie egali in drepturi cu judecatorii si sa stea pe bancuta langa avocati. Adevarul e ca pana si Monica Macovei, cu toate pacatele ei majore, a inteles asta si a vrut sa puna procurorul in banca cu avocatul, dar i-au sarit procurorii in cap si a renuntat. Iar daca dumneata crezi ca procurorul nu are rol de acuzator, ci probabil de impartitor al dreptatii, pardon, dar nu stiu ce facultate ai terminat dumneata. Oti ti-ai dat licenta cu un procuror coordonator.
# Justin Micu 7 December 2010 21:15 +3
Pentru ca marea lor majoritate nu au nici o legatura cu necesitatea aflarii adevarului! Din contra fac tot ce pot pentru a denatura adevarul, inclusiv prin fabricarea de probe care sa le sustina aberatiile!
Bocsan Gheorghe, spre exemplu, este un adevarat specialist in fabricarea de probe si falsificarea de documente, fiind ferm convins ca niciodata nu i se va intampla nimic - pe principiul "corb la corb nu-si scoate ochii"...
# cotili 10 December 2010 21:39 0
Eu inca nu am intalnit procuror care sa puna concluzii de condamnare cand din dosar rezulta ca omul e nevinovat.
Si sunt sigur ca cei mai multi procurori ar putea da si motiva le fel de bine hotarari de penal ca majoritatea judecatorilor. Si poate si ceva contraventional
# Justin Micu 11 December 2010 11:47 0
Procurorul DNA Gheorghe Bocsan a fabricat un intreg dosar, presarat cu multuple falsuri si fantasmagonii, fara a exista macar o singura proba sau declaratie acuzatoare! Acest dosar a fost intocmit la comanda unui bogat si influent om de afaceri turc, caruia i-am stricat afacerile prin deconspirarea si dezmembrarea unei retele internationale de trafic de persoane, migratie ilegala stc.(acesta invita muncitori in Romania, ca oameni de afaceri, apoi acestia munceau la negru)...
Acest minunat de procuror nu s-a sfiit sa incalce, pentru a-si atinge scopul, mai multe acte legislative interne si... internationale!
# Carmen Amza 11 December 2010 12:35 0
Avem un nou CSM.
Mie mi s-a părut ciudat că tocmai doamna judecător Dana Gârbovan nu a reuţit să obţină voturile necesare.
Judecătorii oare au votat ,,pentru liniştea,, lor? Integritatea nu le era pe plac?
# tarniceru dumitru 18 September 2013 18:23 0
# tarniceru dumitru 18 September 2013 18:25 0
# juristul 7 December 2010 18:46 0
# Alt avocat 7 December 2010 18:59 +2
Citeza pe juristul
comentariu de procuror miroase de la o posta, avocatii nu sunt saracuti stimabile, sunt calcati in picioare la propriu de niste paparude in robe care se cred deasupra tuturor. adicatelea ca sa vezi cum vine, avocatii sunt prost pregatiti ca nu e cum vrea dom judecator sau dom procuror. Hai sictir!
# rocco siffredi 7 December 2010 19:28 -3
# Fisherman 10 December 2010 08:39 -2
# DOREL 7 December 2010 19:36 +3
# Avocat 7 December 2010 19:49 -4
Citeza pe DOREL
Asta asa e! Nu ma plang, n-as castiga asa de bine daca procurorii n-ar face dosare atat de proaste! Da ma enervez cand vad prea multa prostie, domle!
# socrates 7 December 2010 20:36 -3
# Dixit 7 December 2010 21:25 -4
# claus 8 December 2010 16:11 0
# Dixit 8 December 2010 16:27 -2
inainte de a emite o opinie, ar fi bine sa studiezi, sa intelegi exact despre ce e vorba si sa accepti ca asta e adevarul.
# claus 8 December 2010 17:12 0
# mortulica 8 December 2010 17:19 0
# claus 9 December 2010 14:43 +3
# cotili 10 December 2010 21:50 +3
# Carmen Amza 10 December 2010 19:27 -1
De ce nu apar probe , filmări sau doar înregistrări audio? Pentru că dacă există aceste ordine ei, magistraţii, sunt fericiţi să le execute.
A se vedea averile acumulate în aceşti 20 ani.
Sunt de acord cu:,,cand in fapt el reprezinta statul, avocatul apara clientul iar judele aplica legea in cauza!!!! Deci, ar trebui ca procurorul sa stea in sala, la fel ca avocatul, sa pledeze pro stat si sa-si faca treaba la fel ca avocatul. Degeaba CEDO nu afirma ca in Romania procurorul NU poate fi numit magistrat deoarece este subordonat sefilor si diverselor institutii, el fiind un simplu agent al statului!!! DIXIT,,
# claus 8 December 2010 15:41 +5
# NUTI 8 December 2010 15:54 -2
# peter 9 December 2010 11:37 +1
# cotili 10 December 2010 21:52 +3
# NUTI 8 December 2010 15:53 -2
# claus 8 December 2010 17:21 +2
# ion 8 December 2010 17:17 -3
PE PROSTIME NU AI CUM SA O CONVINGI ORICATE ARGUMENTE LE PREZINTI.
CEILALTI SUNT MAFIOTII CARE TRAG CU DINTII SA NU SE SCHIMBE NIMIC PENTRU A-SI PASTRA
POZITIILE PRIVILEGIATE.
CE ESTE CEL MAI CLAR ESTE CERT CA CU TOTII CASTIGA IN AFARA DE AMARATII DE JUSTITIABILI.
FELICITARI D-LE SAVALIUC.
UN VECHI ADMIRATOR
# Alma 8 December 2010 17:19 -1
# pompiliu bota 8 December 2010 18:05 +7
# Carmen Amza 8 December 2010 19:10 -1
Până să citesc acest articol nu-mi venea să cred că mai trăiesx într-o dictatură.
Este aberant! Felicitări pentru articol!
Mai modestă în privinţa talentului,făcând doar comparaţii, scriam pe 31 august 2010,http://dictaturajustitiei.wordpress,com/2010/08/31/justitia-romana-este-incremenita-in-comunism.
# Carmen Amza 10 December 2010 19:38 -1
Citeza pe Carmen Amza
De ce nu apar probe , filmări sau doar înregistrări audio? Pentru că dacă există aceste ordine ei, magistraţii, sunt fericiţi să le execute.
A se vedea averile acumulate în aceşti 20 ani.
Sunt de acord cu:,,cand in fapt el reprezinta statul, avocatul apara clientul iar judele aplica legea in cauza!!!! Deci, ar trebui ca procurorul sa stea in sala, la fel ca avocatul, sa pledeze pro stat si sa-si faca treaba la fel ca avocatul. Degeaba CEDO nu afirma ca in Romania procurorul NU poate fi numit magistrat deoarece este subordonat sefilor si diverselor institutii, el fiind un simplu agent al statului!!! DIXIT,,
[quote name="deceneu"]un articol la comanda infractorilor, cu rolul de a semana discordie in randul magistratilor si de a+i face pe judecatori sa se simta inferiori procurorilor si evident de a+i provoca sa aplece urechea la avocatii inculpatilor pentru a se ajunge de fapt la scopul articolului, achitarea inculpatilor vinovati sau cel putin tergiversarea pana la prescriptie a solutionarii cauzelor. E de notorietate ca pericolul pentru o justitie corecta nu este procurorul ci acel avocat de obicei al inculpatului cu influenta pe langa judecatorul de caz. Nu pozitia in sala are importanta ci cea de dupa sedinta de judecata.Tocmai pentru o justitie puternica e nevoie ca procurorii si judecatorii sa se intalneasca, sa discute si sa se puna de acord cu privire la aspectele controversate de aplicare a legii si sa stabileasca o practica unitara comuna. Rolul avocatului este acela al celui mai important auxiliar al justitiei care are menirea de a specula lacunele lagislative si a veghea asupra respectarii lagii si nu de a obstructiona justitia prin exercitarea abuziva a drepturilor procesuale.[/quote]
[quote name="deceneu"]un articol la comanda infractorilor, cu rolul de a semana discordie in randul magistratilor si de a+i face pe judecatori sa se simta inferiori procurorilor si evident de a+i provoca sa aplece urechea la avocatii inculpatilor pentru a se ajunge de fapt la scopul articolului, achitarea inculpatilor vinovati sau cel putin tergiversarea pana la prescriptie a solutionarii cauzelor. E de notorietate ca pericolul pentru o justitie corecta nu este procurorul ci acel avocat de obicei al inculpatului cu influenta pe langa judecatorul de caz. Nu pozitia in sala are importanta ci cea de dupa sedinta de judecata.Tocmai pentru o justitie puternica e nevoie ca procurorii si judecatorii sa se intalneasca, sa discute si sa se puna de acord cu privire la aspectele controversate de aplicare a legii si sa stabileasca o practica unitara comuna. Rolul avocatului este acela al celui mai important auxiliar al justitiei care are menirea de a specula lacunele lagislative si a veghea asupra respectarii lagii si nu de a obstructiona justitia prin exercitarea abuziva a drepturilor procesuale.[/quote]
Ce am scris şi am postat mai sus este de fapt reacţia firească la ceea ce afirmă domnul DECENEU.
# jupinu 10 December 2010 20:05 -6
# mihail7 23 December 2010 17:18 0
# kiki2009 28 February 2011 08:24 +1
da, cred ca pozitia procurorilor trebuie sa fie alta decit a judecatorilor.ei sustin acuzarea pentru ca si-au format convingerea asta. Iar judecatorul sa fie ultima speranta a inculpatului, departe de orice urma de colegialitate cu procurorul