RECHIZITORIU PENTRU IOAN OLTEAN – Deputatul PNL Ioan Oltean a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, alaturi de fosta sefa ANRP Crinuta Dumitrean si de alte opt persoane. Procurorii DNA il acuza pe Oltean ca ar fi sprijinit „demersul infractional” al membrilor Comisiei ANRP de Stabilire a Despagubirilor in urma caruia omul de afaceri Mihai Rotaru a obtinut 108,9 milioane lei despagubire pentru un teren de 61,8 hectare situat in Pitesti
Continua seria dosarelor ANRP. Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, vineri 29 iulie 2016, finalizarea rechizitoriului in cauza in care deputatul PNL Ioan Oltean (foto) este acuzat de o pretinsa interventie la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor in favoarea omului de afaceri Mihai Rotaru. Oltean a fost trimis in judecata, sub control judiciar, pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Pentru aceeasi fapta au mai fost deferiti instantei supreme evaluatorul ANEVAR Sergiu Negurici, dar si Mihai Rotaru – beneficiarul despagubirii de 108.932.000 lei ce a facut obiectul cercetarilor in asa-numitul dosar ANRP 6.
Celelalte persoane trimise in judecata de procurorii DNA sunt acuzate de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Este vorba despre Crinuta Dumitrean, fosta sefa a ANRP, Sergiu Diacomatu si deputatul Catalin Teodorescu, ex-vicepresedinti ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) din cadrul ANRP, precum si membrii CCSD Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru si Marko Attila Gabor - acesta din urma, cercetat in lipsa.
Concret, acuzatiile DNA la adresa lui Ioan Oltean vizeaza o pretinsa interventie pe langa membrii Comisiei de Stabilire a Despagubirilor care i-au aprobat omului de afaceri Mihai Rotaru dosarul de despagubire: „Membrii comisiei au fost sprijiniti in demersul lor infractional si de inculpatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai si cu presedinta A.N.R.P. Dumitrean Nicoleta Crinuta. Acest lucru s-a realizat prin inducerea fata de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor a convingerii ca acestia ar putea sa isi piarda aceasta functie, fiind de notorietate faptul ca erau numiti politic”.
Prezentam in continuare acuzatiile DNA:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
DUMITREAN CRINUTA NICOLETA, la data faptei presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.) si al Comisiei Centrale de Despagubiri, cercetata sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
DIACOMATU SERGIU IONUT, la data faptei vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P), cercetat sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
TEODORESCU CATALIN FLORIN, la data faptei vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.), actualmente deputat in Parlamentul Romaniei, cercetat sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
BACIU REMUS VIRGIL, la data faptei membru in aceeasi comisie, in prezent aflat in stare detentie, pentru executarea unei pedepse privative de libertate, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
CONSTANTINOVICI RODICA si ALEXANDRU LACRAMIOARA, membre in aceeasi comisie, cercetate sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
MARKO ATILLA GABOR, la data faptei membru in aceeasi comisie, cercetat in lipsa cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
ROTARU MIHAI, om de afaceri, beneficiar al despagubirii, cercetat sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
NEGURICI SERGIU, la data faptei evaluator A.N.E.V.A.R., cercetat sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
OLTEAN IOAN, deputat in Parlamentul Romaniei la data faptelor si in prezent, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La data de 27 noiembrie 2009, inculpatul Rotaru Mihai a cumparat contra sumei de 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoana le detinea asupra unui teren in suprafata de 61.857 mp, situat in municipiul Pitesti, judetul Arges. Persoana respectiva a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani, nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.
Dupa doar cateva luni, la data de 17 iunie 2010, inculpatii Dumitrean Crinuta Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Marko Atilla Gabor, Baciu Remus Virgil, Constantinovici Rodica si Alexandru Lacramioara, in calitatile mentionate mai sus, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, au aprobat in regim de urgenta raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire inculpatului Rotaru Mihai.
De precizat este faptul ca membrii comisiei cunosteau in mod cert ca inculpatul Rotaru Mihai nu indeplinea cerintele de solutionare in regim de urgenta a dosarului de despagubire, acesta din urma nefiind o persoana in varsta si nu avea probleme de sanatate.
Membrii comisiei au fost sprijiniti in demersul lor infractional si de inculpatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai si cu presedinta A.N.R.P. Dumitrean Nicoleta Crinuta. Acest lucru s-a realizat prin inducerea fata de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor a convingerii ca acestia ar putea sa isi piarda aceasta functie, fiind de notorietate faptul ca erau numiti politic.
Terenul in cauza a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 lei (de 10 ori fata de pretul real), ceea ce reprezinta un prejudiciu in dauna bugetului de stat, concomitent cu obtinerea unor avantaje patrimoniale in acelasi cuantum pentru persoana beneficiara a drepturilor litigioase.
In dosarul de despagubire respectiv, inculpatul Negurici Sergiu, expert evaluator, a intocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internationale de Evaluare, prin folosirea unor comparabile neconforme.
In aceste conditii, desi inculpatul Negurici Sergiu avea obligatia sa explice, dar mai ales sa ofere o evaluare in care sa puna in aplicare in mod corect metodele si tehnicile prevazute de standardele internationale de evaluare, expres mentionate in procedura ce trebuia urmata pentru acordarea despagubirilor, si deci sa compare terenuri similare, a transmis explicatii nerelevante, inapte sa lamureasca observatia Directiei pentru Contencios si pentru Coordonarea Secretariatului Comisiei Centrale, si a pastrat aceeasi valoare.
Raportul astfel intocmit a fost aprobat de membrii comisiei, desi rezulta supraevaluarea vadita efectuata de evaluatorul Negurici Sergiu, imprejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare.
Ministerul Finantelor Publice a comunicat faptul ca se constituie parte civila in cauza cu suma de 98.780.835 lei.
In cauza, s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor parti sociale si actiuni detinute la diverse firme, de catre inculpatii:
-Rotaru Mihai – 1.144.746 parti sociale si actiuni,
-Teodorescu Catalin Florin – 100 parti sociale,
-Negurici Sergiu – 10 parti sociale,
-Diacomatu Sergiu Ionut – 10 parti sociale,
-Alexandru Lacramioara – 1.038 parti sociale,
-Marko Attila Gabor – 14 parti sociale,
De asemenea, procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce apartin inculpatilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 29 July 2016 16:01 +4
# zn-zn*!* 29 July 2016 16:38 +4
# DODI 29 July 2016 17:33 +8
# Dan Andrei 2 August 2016 16:00 0