Rechizitoriul ”Diaconescu” (III) – Santajul la Tardea, vazut prin lentilele procurorului DNA Gheorghe Bocsan
Lumeajustitiei.ro continua publicarea celor mai importante pasaje din rechizitoriul prin care Dan Diaconescu, impreuna cu alti inculpati, a fost trimis in judecata de DNA pentru santaj. Mentionam ca ancheta a fost facuta de catre procurorul Gheorghe Bocsan, despre care Lumeajustitiei.ro a dezvaluit incredibilele modalitati prin care acesta face acte de procedura in strainatate, fara a exista comisie rogatorie, intr-o tara non-UE. Azi, prezentam partea referitoare la sustinerea acuzatiei de santaj pe care Dan Diaconescu si Ghezea Mitrus ar fi facut-o asupra lui Paul Tardea si Micula Cociuban Gheorghe. O insailare de declaratii de martor venite din partea apropiatilor lui Tardea. In Rechizitoriul nr. 163/P/ din 21.10.2010 prin care a fost trimis in judecata patronul OTV Dan Diaconescu si altii, procurorul Gheorghe Bocsan incepe sa povesteasca cum a luat nastere jocul ”Eurotombola” in 2005 la Prima TV, organizat de SC SOROM TUR SRL, firma ce apartine lui Paul Tardea si Micula Cociuban Gheorghe, aratand ca ”martorul Tardea era persoana care conducea efectiv politica comerciala a societatii”. Dupa aceasta introducere in fascinanta lume a acestui joc, procurorul incepe sa explice cum e cu increderea opiniei publice in corectitudinea unor astfel de emisiuni si ajunge la concluzia ca ea este foarte importanta, ca dealtfel si renumele si credibilitatea organizatorilor, pentru ca apoi sa arate ca ”legat de acest aspect esential, martorul Milcula Cociuban Gheorghe Sorin se gasea intr-o postura vulnerabila, in situatia unor atacuri mediatice rau intentionate, pentru ca anterior jocului Eurotombola, acesta a mai organizat un alt joc numit ROKENO care s-a dovedit a fi un esec comercial si, in final, a intrat in insolvabilitate”.
In Rechizitoriul nr. 163/P/ din 21.10.2010 prin care a fost trimis in judecata patronul OTV Dan Diaconescu si altii, procurorul Gheorghe Bocsan incepe sa povesteasca cum a luat nastere jocul ”Eurotombola” in 2005 la Prima TV, organizat de SC SOROM TUR SRL, firma ce apartine lui Paul Tardea si Micula Cociuban Gheorghe, aratand ca ”martorul Tardea era persoana care conducea efectiv politica comerciala a societatii”. Dupa aceasta introducere in fascinanta lume a acestui joc, procurorul incepe sa explice cum e cu increderea opiniei publice in corectitudinea unor astfel de emisiuni si ajunge la concluzia ca ea este foarte importanta, ca dealtfel si renumele si credibilitatea organizatorilor, pentru ca apoi sa arate ca ”legat de acest aspect esential, martorul Milcula Cociuban Gheorghe Sorin se gasea intr-o postura vulnerabila, in situatia unor atacuri mediatice rau intentionate, pentru ca anterior jocului Eurotombola, acesta a mai organizat un alt joc numit ROKENO care s-a dovedit a fi un esec comercial si, in final, a intrat in insolvabilitate”.
Conform DNA, in aceeasi perioada, Mitrus Ghezea, jurnalist, realiza la OTV emisiunea ”Semnal de alarma”, profilata pe difuzarea de anchete jurnalistice. El a declarat ca nu era angajat al OTV, ci freelancer si nu a avut contract cu postul de televiziune, era in probe si nu primea bani, iar spatiul de emisie ii era oferit gratuit si costurile de productie il priveau personal. Ghezea a declarat ca in urma investigatiilor facute a ajuns la concluzia ca in cadrul jocului ”Eurotombola”, o parte din cupoanele completate de jucatori erau aruncate la gunoi, iar majoritatea celor declarati castigatori nu-si primeau premiile. Ca atare, Ghezea spune ca si-a continuat investigatia. ”Adevarate sau nu, alegatiile despre modul fraudulos de desfasurare a jocului Eurotombola nu puteau face, in nici un caz, obiect de negociere intre jurnalist si patronul postului de televiziune, pe de o parte si organizatorii jocului, pe de alta parte”, zice procurorul.
O acuzatie de distrugere de probe ramasa in aer!
Procurorul Bocsan vorbeste apoi de intalnirile din cursul anului 2005, dintre Tardea si Ghezea. Invinuitul Ghezea i-ar fi zis lui Tardea ca in schimbul nepublicarii materialelor ii solicita doua lucruri: sa incheie un contract de sponsorizare intre SC Sorom TUR si OTV si ”un pret pentru propria penita”, respectiv 4.000 euro. Apoi, cica s-ar fi stabilit o noua intalnire, dar Tardea ar fi amanat-o si din acel moment Ghezea ar fi amenintat ca ”merge fiecare pe drumul lui si cu asta basta”. In 11 aprilie 2005, Ghezea a dat pe OTV o stire in care se faceau afirmatii defaimatoare la adresa jocului lui Tardea. Numai ca, oricat s-a straduit, procurorul n-a putut face dovada existentei inregistrarii acestei emisiuni ”defaimatoare” pentru ca CNA nu o avea, iar la arhiva de inregistrari „plina cu mii de casete si suporti optici cu ocazia celei dintai perchezitii la sediu postului, s-a constatat ca aceasta a fost, in rastimp de doua saptamani, golita integral”.
Mai departe, se arata ca ”explicatia mincinoasa si impertinenta a Dianei Voiculescu referitoare la arhiva de inregistrari aflata in camera B1 a fost ca toate inregistrarile au fost distruse de inundatii care, chipurile, ar fi afectat postul de televiziune in ultimele zile. Inundatiile nu au lasat aici o urma vizibila in camera B1, aflata la parterul cladirii, dupa cum rezulta din imaginile filmate cu ocazia perchezitiei si din plansele foto aferente acesteia. Pe scurt, conducerea postului OTV a avut mare grija sa distruga inregistrarile celor doua emisiuni, astfel incat acestea sa nu poata fi folosite ca probe in prezentul dosar”.
Pai, draga domnule anchetator, daca nu poti face o dovada materiala, dovada testimoniala, mai ales ca ea apartine partilor asa-zis vatamate nu prea poate fi calalogata drept certa suta la suta! Apoi, distrugerea unei probe este o alta infractiune si presupune alta ancheta!
Povestea Eurotombolei defaimate continua cu seara in care a avut loc un party, la restaurantul ”La Romica italianul”, unde este patron vestitul comic Romica Tociu, unde au fost prezenti,printre altii, si Manea Dragulin Bogdan si Petre Nastase, regizor. Cica atunci ar fi hotarat Tardea sa ia legatura cu Diaconescu, ”pe fondul difuzarii de catre OTV a stirii amenintatoare la adresa jocului Eurotombola. Astfel, Tardea a apelat la regizorul Nastase care il stia pe Diaconescu, si la un grafician, Ene Alexandru. Acestia, impreuna cu Tardea au plecat spre sediul OTV in acea seara cu masina unui alt martor. Dan Diaconescu a fost invitat sa meraga la party-ul de la restaurantul lui Tociu, unde a si ajuns cu masina personala dupa ce a terminat emisiunea. ”Declaratiile martorilor Tardea Paul Petre si Tociu Constantin Romeo cu privire la continutul dialogului dintre Tardea Paul Petre si Dan Diaconescu se coroboreaza perfect”, se arata in rechizitoriu. La acea discutie, Diaconescu le-a spus celor din restaurant ca Ghezea nu e angajatul lui si-i aduce la OTV 80.000 euro pe emisiune, asa ca e bine sa ia legatura cu Ghezea pentru ca el nu poate interveni in emisiunea acestuia si nici sa-i taie spatiul de emisie pentru ca ar trebui sa-l despagubeasca cu 80.000 euro. Tociu a declarat anchetatorilor ca Tardea trebuia sa incheie un contract de sponzorizare cu OTV in valoare de 140.000 euro, bani pe care Tardea trebuia sa ii plateasca lui, fapt ce ar conduce la stingerea conflictului, in sensul incetarii afirmatiilor denigratoare la adresa jocului Eurotombola”. Tardea a ramas pe ganduri. ”Urmare a negocierilor purtate, s-a ajuns la varianta ca, pentru a demonstra interesul si buna credinta in initierea afacerii respective, Tardea Paul Petre trebuia sa plateasca, pentru inceput, suma de 1.500 euro, chiar a doua zi”., se scrie in actul de sesizare a instantei. Urmeaza apoi declaratii ale apropiatilor lui Tardea. Unul zice ca i-a dus banii in plic secretarei, la indicatia lui Diaconescu, altii zic ca stiu ca Diaconescu ar fi primit 1500 de euro. Cam asa este tot probatoriul pe acest segment, format din marturii peste marturii. Cam subtire.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# fane 17 November 2010 07:23 +1
# any 17 November 2010 10:17 +1