27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RECLAMAGIII DE LA PTB - Cinci procurori de la Parchetul Capitalei s-au plans, in scris, ca Lumeajustitiei.ro i-a dat jos de pe piedestal, i-a „lipit” de primul rand al salii, langa avocati, si ca au ajuns sa intre in sala de judecata pe usa publicului „expusi unor eventuale acte de agresiune fizica si verbala”. Plenul CSM dezbate problema pozitiei procurorului in sala de judecata (Documente)

Scris de: L.J. | pdf | print

17 July 2012 13:48
Vizualizari: 9697

 

Cinci procurori de la Parchetul Capitalei - suparati ca incepand cu data de 1 mai 2012, prin dispozitia conducerii Tribunalului Bucuresti s-au trezit coborati de pe piedestalul de lemn al instantei si mutati cu birourile in primul rand, langa public – au reclamat prim-procurorului PTB Remus Budai acest lucru, considerand ca le-a fost afectata demnitatea profesiei. Nastrusnica reclamatie nu se opreste aici si, incredibil, dar adevarat, cei cinci procurori au acuzat urmatoarele: „Din surse neoficiale am aflat ca masurile ar fi fost dispuse ca urmare a unor petitii si emisiuni TV initiate de catre dl Savaliuc Razvan, detinatorul paginii web Lumea Justitiei”. Reclamatia celor cinci procurori de la Sectia judiciara civila a PTB - Camelia Dinita, Carmen Mihaela Reincke, Sorin Cezar Voicu, Ioana Pavel si Andreea Oprea – apare ridicola in raport de faptul ca noi nu am facut nicio petitie nicaieri si nici n-am abordat in emisiuni de televiziune asemenea probleme. Lumeajustitiei.ro a scris doar in mai multe randuri despre problema pozitionarii procurorului in sala de judecata, dezbatuta in ultimii ani de avocati si de CSM, insa de aici si pana la a ajunge sa determinam noi conducerile unor instante sa-i mute pe procurori cu masutele prin salile de judecata e deja fantezie pura.


Ca ni se atribuie atata putere in sistemul judiciar ar trebui sa ne maguleasca la prima vedere, insa daca niste procurori ajung sa scoata asemenea traznai ne face sa ne indoim de profesionalismul respectivilor, dar si de nivelul lor de maturitate cata vreme acestia au ajuns sa se jeleasca ca li se afecteaza demnitatea profesionala si sunt expusi unor eventuale acte de agresiune, doar pentru ca au fost coborati cu mesele de pe piedestalul instantei, la acelasi nivel cu avocatii, in virtutea principiului european al egalitatii armelor, pe care nu noi l-am inventat. Va dati seama, in loc sa-si vada de problemele uriase din parchete, ce preocupari au unii procurori doar pentru ca au impresia ca le-a „cazut rangul”. De precizat ca problema pozitionarii procurorului in sala de judecata e una veche in sistemul judiciar, a creat revolta in numeroase randuri printre avocati, si a fost transata in 2000 de CSM, printr-o hotarare care a stabilit ca procurorul si avocatul sa stea fata in fata, pe acelasi nivel, de-a dreapta si de-a stanga prezidiului judecatorului. Ca in practica acest lucru nu se respecta pretutindeni in instante si ca in unele locuri procurorii stau in continuare chiar in banca judecatorului, desi nu ei judeca, este o cu totul alta poveste, pe care Plenul CSM o va transa, probabil definitiv, in sedinta de miercuri 18 iulie 2012.

Reclamatia celor cinci procurori de la PTB

Iata si reclamatia celor cinci procurori ai PTB, ajunsa pe masa CSM:

Domnule prim-procuror, Subsemnatii Dinita Camelia, procuror sef sectie judiciara, Carmen Mihaela Reincke, Sorin Cezar Voicu, Andreea Oprea si Ioana Pavel, procurori in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti – Sectia judiciar civila, va aducem la cunostinta urmatoarea situatie de fapt:

Incepand cu data de 1 mai 2012, in cadrul Tribunalului Bucuresti s-a dispus schimbarea amplasamentului mobilierului din salile de sedinta alocate sectiilor civile ale acestei instante. Precizam ca nu ni s-a adus anterior la cunostinta acest aspect, nu am fost consultati nici noi si nici conducerea Parchetului, am fost pusi in fata faptului implinit si nu cunoastem in baza carei dispozitii s-au luat aceste masuri.

Astfel, biroul destinat procurorului de sedinta a fost coborat de pe piedestalul de lemn pe care se afla langa masa prezidiului si a fost amplasat la o distanta considerabila, lipit practic de primul rand de banci destinate publicului, aceleasi masuri fiind luate si in privinta biroului grefierului de sedinta. Din surse neoficiale am aflat ca masurile ar fi fost dispuse ca urmare a unor petitii si emisiuni TV initiate de catre dl Savaliuc Razvan, detinatorul paginii web Lumea Justitiei.

Consideram ca reamplasarea mobilierului destinat procurorului de sedinta este inoportuna, avand in vedere dimensiunile reduse ale salilor de sedinta si aduce grave atingeri demnitatii profesiei, pe de o parte, nesocotindu-se calitatea de magistrat a acestuia, creind, pe de cealalta parte disfunctionalitati si perturband sedinta de judecata. In acest sens, mentionam ca in urma reamplasarii mesei destinate procurorului, magistratul procuror nu mai poate patrunde in sala de sedinta prin intrarea speciala destinata magistratilor, ci numai prin intrarea destinata publicului, aspect de natura a lovi in imaginea acestuia in ochii justitiabilului, fiind totodata expus unor eventuale acte de agresiune fizica si verbala asupra sa, in conditiile in care la sedinte participa si detinuti si persoane cunoscute pentru numeroasele procese pe care le au pe rolul instantei si pentru conduita lor agresiva.

Totodata, in situatia audierilor de minori, in cadrul completelor specializate, procurorul se afla in imposibilitatea de a mai auzi declaratiile acestora si de a adresa aventuale intrebari, audierea acestora avand loc in imediata apropiere a prezidiului, in absenta unei Camere de Consiliu adecvate. De asemenea, procurorul nu mai poate lua cunostinta de inscrisurile de care depinde solutionarea cauzei si care sunt depuse de parti in timpul sedintei, fiind practic imposibil ca acesta sa se deplaseze de la locul sau si pana la masa prezidiului in acest scop.

Pe langa incalcarea legii care s-a produs cu aceasta ocazie si care consideram ca a adus o discreditare si minimalizare a rolului procurorului de sedinta, apreciem ca nu au fost respectate nici prevederile Hotararii CSM nr. 111/2000 a CSM. Precizam ca, in cursul anului 2007, astfel cum rezulta din documentele pe care le anexam prezentului memoriu, s-a mai incercat in cadrul Curtii de Apel Pitesti reamplasarea mobilierului destinat procurorului de sedinta, revenindu-se ulterior asupra acestei masuri, datorita reactiei prompte a corpului profesional al procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti.

Masura dispusa de catre conducerea Tribunalului Bucuresti este de neinteles si singulara la nivel national in acest moment. Avand in vedere aspectele expuse, cu respect va rugam sa luati masurile care se impun in vederea revenirii asupra masurii si a protejarii statului si demnitatii profesiei de procuror.

Anexam adresa cu nr. 1236/III/5/2007 a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti adresata Consiliului Superior al Magistraturii si punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii – data 21.05.2012”.

Pe procurorii PTB i-a luat apa

Consideram ca reactia celor cinci semnatari este una emotionala si neprofesionista, fiind de neinteles cum niste procurori isi pot permite sa acuze fara nicio dovada ca onor conducerea unei instante le-ar fi afectat demnitatea atunci cand i-a pozitionat in sala, acolo unde le este de fapt locul – la acelasi nivel cu avocatii. De precizat ca recent, inclusiv Curtea de Apel Bucuresti a modificat toate salile de judecata, astfel incat procurorul sta in prezent in banca, fata in fata, cu avocatul (vezi foto) neexistand nicio umilinta/discriminare in aceasta, decat in imaginatia unora care poate gandesc ca daca procurorului i se mai spune magistrat, ar fi egal cu judecatorul. Curios ca semnatarii reclamatiei vorbesc de un episod din 2007 de la Curtea de Apel Ploiesti, si nu spun cum e de ceva vreme la Curtea de Apel Bucuresti, si chiar la Inalta Curte, unde conducerea a dat indicatii ca procurorul sa intre pe usa publicului. De cand a intra pe usa publicului a devenit periculos? Si judecatorii intra in salile de judecata care nu au decat o singura intrare pe aceeasi usa cu publicul, si nu s-a plans nimeni de „eventuale acte de agresiune”, mai ales ca in instante exista paza asigurata. De ce le este atata frica domnilor procurori? In plus, a pretinde ca nu poti sa auzi un minor aflandu-te in fata prezidiului instantei, si ca ai fii „in imposibilitate” sa-ti faci meseria, pentru ca nu ai putea sa mai preiei un act care se depune la instanta, in conditiile in care avocatii si cei carora li se permite sa asiste nu au un regim mai favorizat, ci dimpotriva, apare de-a dreptul hilar. Precizam ca in niciun stat european, membru al UE, procurorul nu sta la acelasi nivel cu judecatorul, cum din pacate se mai intampla in unele instante din Romania, iar Lumeajustitiei.ro a prezentat asemenea cazuri.

CSM va dezbate problema pozitiei procurorului in sala de judecata

Desi CSM a transat pozitia procurorului in sala de judecata prin Hotararea 111/2000, din cauza presiunilor procurorilor (unii ramasi cu mentalitati din perioada comunista cand procurorul dicta sentintele judecatorilor) in multe instante s-a evitat ani in sir amplasarea meselor procurorilor pe acelasi nivel cu ale avocatilor. Faptul ca in urma unor semnale de presa si ale protestelor unor avocati, dar si a principiilor unui proces echitabil, instantele au inceput sa amplaseze mobilierul in salile de judecata in pozitionarea fireasca, a ajuns sa fie interpretat – vadit tendentios – ca un „atac” la demnitatea procurorului. Asemenea reactii sunt nefiresti si credem ca nu ajuta la o mai buna infaptuire a actului de justitie.

Pe ordinea de zi de miercuri 18 iulie 2012, a Plenului CSM se va pune in discutie, din nou, pozitia procurorului in sala de judecata. Lumeajustitiei.ro va prezinta in documentele atasate la finalul acestui articol punctul de vedere preeliminar al CSM in aceasta privinta. Oricat s-ar incerca influentarea de catre anumiti procurori a deciziei, un lucru e cert: banca procurorului va fi in acelasi rand cu a avocatului. Indiferent pe ce usa se va intra in sala! Asta nu inseamna nicio cadere in rang a procurorului, cum incearca unii reprezentanti ai acestei nobile profesii sa acrediteze in mod fals, ci dimpotriva.

Celor care continua sa creada ca presa sau altcineva are ceva de impartit cu procurorii doar pentru ca critica pozitia acestora la prezidiu, le transmitem ca profesia de procuror e la fel de importanta in societate ca si cea a judecatorului. Numai ca procurorul este cel care acuza, dupa cum avocatul este cel care apara, astfel ca imaginea unei Justitii credibile nu se va obtine cata vreme procurorului i se va crea o pozitie favorizata in raport cu apararea, in ochii justitiabililor.

* Cititi aici reclamatia celor cinci procurori de la Parchetul Capitalei

* Cititi aici documentele de lucru ale CSM, care va dezbate la 18.07.2012 problema pozitiei procurorului in sala de judecata

Comentarii

# Pericle date 17 July 2012 13:59 +7

Un subiect excelent, care le sta unor procurori ca osul in gat :D M-am rupt de ras cu scrisoarea procurorilor... auzi la ei, nu mai pot sa ia documentul depus judecatorului :D :D cata minte-ti trebuie? :D

# Mishu date 17 July 2012 14:06 +4

Bietii ... nu sunt respectati pentru ca intra pe aceeasi usa cu muritorii de rand ! Oamenii astia chiar nu au simtul penibilului, se cred mici zei ; poate de aceea se cred indreptatit sa savarseasca mereu abuzuri. Grav este ca si cei din actualul CSM sunt din acelasi aluat.

# Rover date 18 July 2012 22:06 +5

Pishulica, prea mult vorbesti tu de abuzuri. Hai sa-ti pun cateva intrebari:1- de cate ori ai fost abuzat si in ce pozitii? 2-cat de tare ti-a placut? Daca femeia ta( pe care o cheama Vasile), te-a parasit pentru un procuror,nu trebuie sa-i urasti pe toti :lol: :lol: :lol:

# Dixit date 17 July 2012 14:07 +3

"procurorul nu mai poate lua cunostinta de inscrisurile de care depinde solutionarea cauzei si care sunt depuse de parti in timpul sedintei, fiind practic imposibil ca acesta sa se deplaseze de la locul sau si pana la masa prezidiului in acest scop" :eek: Dar avocatii cum fac? Sau procurorii n-au picioare si nu sunt tot aparatori... ai statului? Cata idiotenie in argumentul asta!

# rea- credinta date 18 July 2012 10:12 +3

Nu, nu suntem aparatori ai nimanui. Mai documentati-va. Poate asa v-au invatat la Spiru Haret.

# Ham,Ham,Ham-Ham date 18 July 2012 11:20 -1

"Nu au picioare"(?), caci sunt "taratoare"?!

# doru date 17 July 2012 14:25 0

atata timp cat dnii procurori se vor transfera ca judecatori supremi "la cerere" pretentiile lor sunt justificate.

# CI date 17 July 2012 14:26 0

Baieti,  iarna nu-i ca vara si Bucuresti nu e Pitesti ! La astia Anu Nou e 2011!

# CI date 17 July 2012 22:45 +2

Chiar e nevoie să vă asumaţi nickname-ul meu?

# Atena date 17 July 2012 14:29 -1

Bravo, LUJU! Continuati reforma! Ajutati-i sa nu mai dea rezolutii si hotarari strambe, faceti meditatii !!!!

# doru date 17 July 2012 14:37 +6

are dreptate chioru cu schimbarea Constitutiei. Nu cu cei 300. Ca nu toata şumea se uita la filme cu Sparta, dar MInisterul Pubşic trbue scos din Constitutie pentru a consacra o realitate - este acuzator.

# doru date 17 July 2012 14:47 -1

luju greseste cu altceva. Articolele nu se scriu fara corectura (comentariile de pe mobil sunt altceva decat articolel - dar si aici "g" cu "t" nu se confunda), si cel mai important, statutul procurorilor de la TB e la nivelul stagiarilor mei asa ca acest articol este o stire de genul "stagiarii se revolta ca nu au birou separat, eventual si secretara..."

# doru date 17 July 2012 15:00 +1

de ce am spus nu sunt "reclamagii" ci reclamatii? Tocmai, ca din perspectiva Constitutiei ei au dreptate. Din pacate

# Caragiale date 17 July 2012 15:06 0

mai citeste-l pe Caragiale

# Malitios Cotcodacescu date 17 July 2012 15:12 +11

Cauza CEDO Trailescu impotriva Romaniei a transat recent aceasta problema (alaturi de alte cateva, cu alte state implicate, Turcia de ex.). Documentati-va ! Da, procurorul este acuzator, dar ca reprezentant al statului. Dvs. confundati cu sistemul common-law, unde parchetul este altfel organizat, procurorul este parte in proces si procedura se desfasoara in fata juratilor. La noi, avocatul reprezinta partea si trebuie sa se situeze pe aceeasi linie cu avocatul celeilalte parti , nu cu procurorul - titular al actiunii penale. Cand profesia de procuror va fi una liberala si acesta va putea fi la fel de slobod la gura precum avocatul, , atunci putem cere egalitate la pupitre.

# Rover date 17 July 2012 16:10 +4

Reclamagiii. Asa se scrie corect. Pentru cel ce semneaza curajos LJ, mai am un exemplu: ageamiii :lol: puneti mana pe carte, fratilor, nu strica :lol:

# CI date 17 July 2012 17:02 0

Va sta-n git, siconfatilor! Despre reclamagii - numai de bine ! reclamagiii sa treaca la unitatea de baza sau chiar sa fie trecuti in rezerva de cadre!

# CI date 17 July 2012 22:48 +1

Alt mesaj care nu e al meu, evident...

# Pelicanul cu roba date 17 July 2012 16:14 +2

tipic romanesc, cand nu mai exista argumente pentru ascunderea prostiei scoasa la suprafata, ne legam de gramatica :D

# Rover date 17 July 2012 17:01 +5

Prostie e sa nu stii gramatica de clasa a2-a. Iar tie iti dedic piesa Parazitilor " In numele distractiei". Ascult-o si urmeaza indemnul de acolo. Stiu ca iti doresti de mult :D ma bucur ca aucorectat titlul. Oricand, cu placere. Poate ajungem la clasa a4-a :D

# militia date 17 July 2012 17:03 -1

procorori inapoi la popor!

# danger date 17 July 2012 16:34 +2

Problema e ca in tara asta multi prin multe zone ar trebui sa se mai nasca o data si sa ii invete cineva cei 7 ani de acasa. In cele mai multe instante din Ardeal procurorii de ani de zile intra pe aceeasi usa cu justitiabilii, toti, inclusiv DNA si DIICOT, stau in banci cu avocatii sau in alte banci din sala asteptandu-si randul la cauze, umbla pe doua picioare si, in rarele situatii cand avocatii nu intocmesc un exemplar al cererilor si alte inscrisuri si pentru procurorul de sedinta, solicita ei instantei posibilitatea de a le consulta , cerere care se aproba. Si e vorba de procese penale si tot nu a vazut unul singur amenintat sau invinetit de apartinatorii inculpatilor. Ce e circul acesta? Alte probleme nu mai are justitia romana?

# kiki2009 date 17 July 2012 17:39 0

nu s-au spus destule pe tema asta, domnule?

# AVOCAT date 17 July 2012 23:03 +6

Vad ca documentatia CSM-ului atasata la finalul articolului este exact inversa decat sustineti voi in articol. Iar in 3 cauza CEDO cu 3 tari diferite implicate CEDO a spus exact contrarul, in sensul ca pozitia fizica a procurorului in sala nu infrange cu nimic principiul egalitatii armelor... Mai bine era sa nu atasati nimic. Mie mi se pare ca v-ati facut mai mult de ras. Ori poate nu inteleg eu bine...

# IOAN DUSCAS date 17 July 2012 23:23 -4

INTR-UN STAT POLITZIENESC CONTEAZA DOAR CEA CE VREA PROCURORUL INDIFERENT KA EXISTA JUSTIFIKARI ORI BA DECI DAKA EL DICTEAZA ESTE NORMAL SA FIE LA UN NIVEL CU JUDEKATORUL SAU POATE CHIAR MAI SUS ! PE CAND INTR-UN STAT DE DREPT CONTEAZA CEA CE ADUCE PROCURORUL IN SPRIJINUL AFIRMATZIILOR SHI DOLEANTZELOR SALE SITUATZIE IN CARE SE PUNE ACCENTUL PE PROFESIONALISMUL ACESTUIA SHI NU PE INALTZIMEA DE LA CARE VORBESHTE ACESTA !

# Persoane interzise date 19 July 2012 22:32 +3

Fugi măh de unde ai scăpat!!! 100% ești iubitor de 278 ind. 1 C.p.p..

# Persoane interzise date 19 July 2012 22:44 +1

Fugi măh de unde ai scăpat!!! 100% ești iubitor de 278 ind. 1 C.p.p..

# maria date 17 July 2012 23:33 +3

Poza prezentata mai sus nu e din sala de procese civile. Dezinformati, voit sau nu. In salile de civil banca procurorului a fost lipita de cea a grefierului, pe partea stanga, langa public.

# Mehicana date 18 July 2012 11:41 +1

Beleste ochii, in articol se arata ca poza e de la Curtea de Apel Bucuresti. Asa ca tu dezinformezi :-*

# maria date 18 July 2012 18:54 +2

Si daca e de la Curte ce cauta in articolul cu procurorii de civil de la TB? Ca sa vada poporul ca ''reclamagiii'' n-au dreptate? De ce n-ati pus o poza de la Sectia a III a civila a TB, de ex?

# horia date 18 July 2012 18:56 +2

Ce vocabular de 2 lei! ''Beleshte'' tu ochii mai bine!

# sunteti partinitori date 17 July 2012 23:43 +2

Daca exista spete CEDO care dau dreptate procurorilor, de ce mai bateti apa-n piua pe aici? Credeti ca niste avocatI mai suparati ca au picat examenul cu 5 ani vechime sunt mai credibili decat jurisprudenta CEDO? In loc sa va ocupati de adevaratele probleme ale justitiei, la care tot faceti referire, va pierdeti timpul pretios cu zeci de articole in ultimele luni, despre bancute, scaune si mese.

# paisie date 18 July 2012 13:22 -1

Chiar asa o fi masura aceasta  singulara la nivelul intregii tari???? =))))) La iasi de vreo 3 ani se intampla acest lucru cu mobilierul, iar in ceea ce priveste intrarea in sala a procurorului la TI ci CAI se face pe usa de acces a justitiabililor, motivele invocate de catre domnii procurori sunt penibile. Daca nu se simt in siguranta atunci sa se mute si banca avocatilor. Invocarea de decizii cedo este jenanta, deciziile respective s-au pronuntat cu privire la incalcarea drepturilor procesuale. La domii procurori daca nu se pronunta cedo sa ii oblige inseamna ca fac doar ce vor. Ps: Pe cand vor primi avocatii dosarul la cabinet pentru motivarea cailor de atac???? Sau il vor studia procurorii in arhiva?????

# kaka date 18 July 2012 18:06 -1

Cand Romania va fi deveni o tara civilizata si nu va mai fi o colonie! In majoritatea tarilor din UE, procurorul si avocatul consulta dosarul odata ajuns in instanta doar la arhiva.

# un comentariu ca si numele userului date 18 July 2012 19:12 0

Ori esti in necunostinta de cauza ori rauvoitor. Procurorul nu poate consulta dosarul in arhiva inainte de sedinta din simplul motiv ca e imposibil. Pe sectia civila a PTB , procurorii intra in sedinta ZILNIC (da, ai citit bine) cu cate 10-15-20 dosare pe sedinta, sau chiar mai multe+ pe completele de recursuri. Voi, ca avocati, aveti cateva dosare pe luna. Asta ar mai lipsi, sa stea magistratii la coada la arhiva pt.dosare in timpul programului cu publicul, care e vreo 2-3 ore pe zi, cand dosarele nici nu sunt in arhiva cu o zi inainte de sedinta, sunt la judecator pentru studiu, cu cel putin 7 zile inainte de termen.

# elodia date 18 July 2012 18:51 +1

Si daca la Iasi se intampla de 3 ani, inseamna ca e ceva normal? Mai terminati cu rautatile gratuite. Ma intreb de unde atata frustrare, de rabufniti pe forum. Avocatul nu e magistrat, procurorul da. Atatea discutii pt.o banca si un scaun..... Chiar nu realizati cat de penibili sunteti? Voi, ca avocati, aveti alte avantaje,in special materiale, un procuror stagiar are 1900 ron salariul, de unde atata invidie n-am inteles. Si daca procurorul sta langa usa, tot magistrat ramane......

# kaka date 18 July 2012 19:12 -1

Pai daca sta langa usa si tot magistrat ramane de ce se mai tin de reclamatii puerile?Ideea e sa terminam cu justitia asta din birourile judecatorilor (adicatelea din spatele arenei)si nu din sala de judecata cum ar fi normal.Pe de alta parte struto-camila romana procuror-magistrat e un model patentat de Stalin de ce nu vreti sa intram in UE si sub aspectul acesta.

# elodia date 18 July 2012 19:25 +2

Nu consider ca e o reclamatie puerila, pur si simplu au dreptate si s-a incalcat chiar regulamentul CSM-ului din 2005 prin mutarea bancilor la sectiile civile ale TB. Probabil ca s-a dorit transarea problemei si evitarea pe viitor a tuturor discutiilor de genul acesta, marca LUJU. Puerili sunteti voi, astia care va agitati pe aici, pe adevaratii maestri ii doare in partea dorsala unde sta procurorul si cu grefierul, mai la stanga, mai pe centru...Ce justitie in biroul judecatorului? Judecatorul se presupune ca e independent si impartial. Judecatorii au fost colegi de facultate, de INM cu procurorii, ce doresti dumneata, sa nici nu se mai salute pe strada sau pe holuri din cauza functiei? Si citeste mai bine, E VORBA DE SECTIA CIVILA, pune mana pe carte si vezi in ce cauze participa procurorul de civil la tribunal.

# mai baieti, se apropie concursul la INM, mai lasati luju date 18 July 2012 22:02 +1

Ce spui frate?De Stalin, esti sigur? Si atunci cum, se face ca si in alte tari din UE care n-au avut treaba cu Stalin procurorul e magistrat? imi vine sa mor de ras cand vad ce va agitati degeaba, ca si cand niste oameni normali cu putere de decizie v-ar baga in seama aberatiile izbucnite din frustrarile acumulate prin picarea examenului la INM. Si nenea kaka(ce nick predestinat), nu vrei cumva sa stea si judecatorul pe la cozi la arhiva aia de 1 metru patrat sa-si vada sedinta si sa-si motiveze sentintele? Habar n-ai pe ce lume traiesti! Vezi ca in lumea aia civilizata, la care tot faci referire, magistratii sunt respectati, nu se arunca cu laturi in ei.

# kiki2009 date 18 July 2012 17:52 +1

cind va fi si avocatul magistrat sau vei reveni tu cu picioarele pe pamant

# dorel date 18 July 2012 19:01 0

Uite ca a transat problema CSM -ul, sper sa va canalizati energiile spre alte probleme muuult mai importante, eventual spre examenul din august de admitere cu 5 ani vechime.....

# cr1 date 19 July 2012 23:08 +5

Problema nu a rezolvat-o, a încurcat-o mai rău. Părerea mea.

# cr1 date 19 July 2012 23:07 +4

Pentru a rezolva o astfel de problemă, zic eu doar de imagine care, într-un sistem nesupus atâtor suspiciuni, nu ar conta în desfășurarea unui proces, avem nevoie de foarte mulți bani pentru clădiri noi, concepute special pentru procese, în așa fel încât să respecte drepturile și regulamentele. În afară de asta avem nevoie și de civilizație, de respect, de bun-simț. Eu spun doar că anumiți avocați se vor simți luați peste picior dacă-i pui să se plimbe pe la acel birou de 20 de ori în timpul unui dosar. Sunt tare curios cum se va desfășura o cauză la care participă 10 avocați sau mai mulți, care nu au loc nici măcar în banca rezervată lor. Dau un exemplu: exista sau există o cauză, pe rolul unei instanțe, cu 29 de inculpați arestați și vreo 40 de avocați. Acum, vreau să vă imaginați cum se va desfășura o astfel de cauză conform regulamentului, într-o sală de judecată, într-o clădire care nu a fost construită pentru procese. Păi ori aplici regulamentul ori nu-l aplici. Mi se pare o prostie să lași portițe de genul, dacă nu e spațiu, atunci puteți sta și afară. Nu intru în polemici de genul procurorul e magistrat, iar avocatul nu e, de scuipat semințe în capul procurorului, de amenințare a procurorului, pentru că, înainte de toate, avem problema infrastructurii cauzată de lipsa fondurilor. Păi se va invoca, în curând, lipsa de apărare efectivă cauzată de lipsa de lumină naturală. În cocluzie, aș vrea să văd săli de judecată dotate corespunzător, dar e utopic în România.

# dana date 20 July 2012 10:05 +1

Din ce am inteles eu, prevederile cu lumina naturala existau si inainte in regulament. Acum doar s-au introdus vreo 3 paragrafe noi care specifica pe unde intra procurorul in sala, unde sta, respectiv ca poate sta si la prezidiu dar mai intr-o parte(daca nu sunt conditii sa fie pozitionat lateral) si faptul ca grefierul poate sta si in lateral. Bineinteles ca persoanele rau intentionate pot formula plangeri din orice motiv, inclusiv ca nu e lumina naturala in sala, numai ca acestea sunt evident ridicole si nu cred ca au sanse reale sa le bage cineva in seama. problema cu salile sectiilor civile de la TB era importanta si trebuia rezolvata cumva. Si grefierii au fost mutati mai langa usa, nu numai procurorii. In conditiile in care sunt dosare cu zeci de volume, bietele grefiere erau obligate sa le care in spate pana la masa prezidiului si sa faca si exercitii de gimnastica ca sa sara podiumul judecatorului, care are in jur de jum.de metru. Chiar a fost o masura aiurea.

# un tanar judecator date 20 July 2012 10:14 +4

In toate tarile civilizate, magistratii au conditii decente de lucru si sunt respectati. La noi se incearca de ani de zile discreditarea acestora. Intr-adevar, au fost cazuri de coruptie, dar acestea sunt izolate, nu sunt emblema magistraturii iar persoanele acuzate erau magistrati din vechea garda. Majoritatea magistratilor isi fac treaba bine, chiar in conditii improprii. Incet-incet se va face curatenie in sistem. Tinerele generatii INM sunt speranta. Cei care incearca discreditarea magistratilor nu isi dau seama ca aceasta atitudine se va intoarce si impotriva lor ca un bumerang. Se va ajunge peste cativa ani sa nu mai existe respect fata de nicio institutie din tara asta.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva