19 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Relatia magistrati – presa deranjeaza „strategia nationala”!

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

1 May 2011 00:53
Vizualizari: 4950

Greselile magistratilor se vad in inchisori sau la cimitir, iar cele ale jurnalistilor la tribunal – spune o vorba de duh despre cele doua puteri in stat, una oficiala, alta neoficiala, dar ambele cu un rol esential in apararea ordinei si democratiei. Orice stat civilizat, democratic, este ca o masina pe patru roti, fiecare dintre acestea reprezentand puterile statului: legislativa, executiva, judecatoreasca si presa (a patra putere cum i se mai spune). Una dintre roti daca e stricata, tara va merge prost. Multi nestiutori se vor intreba cu ce drept i se spune presei a patra putere in stat, cand ea este un conglomerat de institutitii private. In orice democratie, fara „cainelele de paza” populatia nu ar afla ce fac celelalte puteri in stat si fara ea nu s-ar putea asigura progresul natiunii, in lipsa unor instrumente prin care nevoile oamenilor si criticile acestora sa ajunga la stiinta conducatorilor, iar presiunea creata sa genereze reglementarile pozitive care sa asigure bunastarea. Daca cineva se indoieste de rolul presei, sa-si aminteasca de perioada comunista, cand presa era de stat si cenzurata 100%, iar Parlamentul (Marea Adunare Nationala) era un for decorativ care aproba tot ce ordonau Cabinetele 1 si 2, iar judecatorii erau supusii militienilor si Securitatii si nu de putine ori li se aduceau sentintele gata redactate, doar ca sa le semneze.


Cuvantul, ne-o spune Biblia, a fost cel dintai. Dupa el s-a creat lumea, omul si celelalte vietuitoare. Iata de ce cuvantul poate fi cea mai teribila forta. Preluat de mase, el poate rasturna guverne, detrona lideri si impune vointa majoritatii. Cine nesocoteste cuvantul, isi poate submina pozitia, mai devreme sau mai tarziu, oricat de tare s-ar credea.

Intr-o societate democratica, Justitia si presa sunt cele mai apropiate de cetatean dintre cele patru puteri. Dar si cele mai vulnerabile in fata celorlalte doua. Aceasta pentru ca Executivul si Legislativul fac legile si isi aproba singur bugetele, in timp ce Justitia e la mana primelor doua, iar presa, Dumnezeu cu mila! Regimul semi-dictatorial Basescu a inteles perfect acest lucru. Justitia a subminat-o prin deturnarea taxelor de timbru si prin subfinantarea premeditate. Iar presa a fost decimata prin razboi economic. Incepand de la taierea publicitatii de stat si pana la hartuirea investitorilor si furnizorilor de publicitate, determinati sa nu mai finanteze publicatiile indezirabile, prin cele mai mizerabile metode.

Fara o Justitie si presa puternice, banul public poate fi manevrat in voie! Si chiar asa se intampla, pe fondul unei prese decimate economic si decredibilizate prin etichete puse incepand de la nivelul Presedintiei la o maniera care nu se intampla nicaieri in UE: „tonomate”, „mercenari”, „gaozari”, „tiganca imputita” s.a.m.d. ori a unei Justitii aservite prin lege la nivelul numirilor de la marile parchete si decredibilizata in rest prin declaratii de la acelasi nivel politic de genul: „Nicio categorie profesionala nu a facut atata rau romanilor cat a facut Justitia romana!

Desi Justitia si presa trebuie sa fie partenere, care sa puna umarul impreuna pentru asanarea Romaniei de conducatorii care imping la coruptie, saracie si promiscuitate, relatia dintre cele doua, care a devenit nesperat de apropiata si fireasca, tinde sa traverseze o perioada de deteriorare majora. Cauzata de factori politici, dar si de lipsa reciproca de respect si incredere. Presa greseste cand foloseste un limbaj deosebit de virulent si poate nu intotdeauna suficient de argumentat tinand cont de specificul specializat al acestei zone. Iar Justitia greseste cand, pentru a evita criticile, incearca sa devina netransparenta (mai nou nici numele judecatorilor de pe solutiile comunicate presei nu mai sunt publice, desi sentintele CEDO ne arata ca numele acestora sunt publice) si mai ales atunci cand persista in idei absurde, potrivit carora nimeni nu are voie sa critice solutiile magistratilor pentru ca ei sunt independenti – aviz mai ales Inspectiei CSM, structura pe care o consider rusinea sistemului judecatoresc.

Si mai gresesc unii magistratii esential intr-o privinta. Cand pentru a combate criticile ce se aduc, califica munca jurnalistului drept un act „ de presiune”, „tendentios”, „lipsit de deontologie profesionala” etc. Tocmai pentru ca sunt magistrati, acestia nu trebuie sa se rafuiasca astfel cu presa. Cred unii magistrati ca pot face judecati de valoare impecabile? Care sa contina adevarul faptic absolut? Cred acestia ca un articol de presa poate fi fara cusur si multumi pe toata lumea? Dintr-o experienta de 20 de ani pot spune ca acest lucru e aproape imposibil. Si faceti o minima comparatie. Un jurnalist scrie poate un material intr-o zi, doua sau in cateva ore (cel mai frecvent), presat de factorii concurenta-timp si avand surse limitate de informatie. Un magistrat solutioneaza un dosar in luni sau ani de zile cu toate probele pe masa si, desi se limiteaza doar la adevarul juridic, adesea nici pe acesta nu e in stare sa-l motiveze fara cusur. Magistratul poate gresi, pentru ca „eroarea” sa va corecta, sustine el, in caile de atac, asadar el nu raspunde! In vreme ce jurnalistul nu mai are loc de intors pentru ceea ce a publicat si poate fi dat, la o adica, in judecata! Inchipuiti-va, prin urmare, ca a doua zi, solutia magistratului ar fi publicata intr-un ziar, asa cum se intampla cu materialul unui jurnalist. Cate greseli i se vor gasi la analiza publica? Din experienta spun, ca unui magistrat i se vor gasi cu mult mai multe greseli decat unui jurnalist. In conditiile in care greseala dintr-o solutie data de un magistrat va afecta cu adevarat viata si bunastarea unui justitiabil, in timp ce articolul unui jurnalist nu face legea si poate fi ignorat in totalitate.

Presa va critica intotdeauna Justitia, cand ea ca, serviciu public, va deraia si va aduce la cunostinta opiniei publice realitatile care deranjeaza. E datoria si obligatia ei izvorata din dreptul la libera exprimare. Si, in fapt, de la Revolutie incoace, asa s-a si intamplat, fara exceptie! La fel cum si magistratii i-au condamnat pe unii jurnalisti in procese, pentru delicte de presa! Fiecare parte cu atributiile ei!

Este insa fundamental gresit ca Justitia sa procedeze in relatia cu presa aidoma oamenilor politici. Sa copieze modelul declaratiilor lui Traian Basescu si sa puna la zid presa pentru ceea ce publica la adresa ei, folosindu-se de institutiile publice! Si ma refer aici la derapajul inadmisibil al Inspectiei CSM si al Plenului CSM care incuviinteaza notele unor inspectori de rea-credinta, care in viata lor nu au avut dialog cu un ziarist, nici macar cu cel al carui articol l-au „verificat”. Ma refer si la derapajul unor instante, care au ajuns in ultimul an sa dea comunicate de infierare a unor jurnalisti sau institutii de presa, intr-o maniera neintalnita in Uniunea Europeana. Nu veti vedea in UE o institutie de stat, o instanta sau parchet care se razboieste cu presa asa cum face azi CSM, in urma notelor Inspectiei sale de aparare a reputatiei! Asa ceva este de neconceput si in ochii opiniei publice apare ca o razvratire!

Greseste oare jurnalistul? Calea nu este aceea de a folosi CSM-ul, instanta sau parchetul la care lucrezi pentru a te rafui prin comunicate cu presa. Dimpotriva, purtatorii de cuvant/ sefii de instante si parchete trebuie sa cultive relatii de apropiere cu jurnalistii, sa manifeste transparenta si sa duca munca de convingere acolo unde perceptia nu e poate cea corecta. Este nedemn ca un magistrat sa se planga ca „se fac presiuni” asupra lui ori ca „se atenteaza la independenta”, doar pentru ca se scrie, se fac declaratii la televizor despre un caz de interes public, cand el are obligatia sa judece dupa probele din dosar, nu dupa ce opineaza politicul, presa sau lumea. Nu rezista la „presiuni”? Sa-si dea demisia! Un magistrat care condamna sau achita la „presiuni” nu este potrivit functiei pe care o ocupa.

Si magistratii si jurnalistii sunt parteneri sociali, care trebuie sa conlucreze pentru binele public, iar calea dialogului este de preferat disputelor. Nu de putine ori presa a aparat Justitia de ingerintele politicului, iar Justitia pe jurnalisti atunci cand erau hartuiti de politicieni in procese de presa. Un conflict intre magistrati si presa nu face decat sa profite celorlalte puteri, care incearca sa dezbine pentru a detine controlul absolut.

P.S. - In ultima perioada, la nivelul CSM si a unor importante instante si parchete, se cultiva o distantare fata de presa, indusa de politica actualului regim care considera jurnalistul o vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale, actiune la care serviciile secrete lucreaza pe branci. Si jurnalisti si magistrati, in egala masura sunt urmariti si ascultati zi si noapte de catre servicii, in scopul distrugerii acelor legaturi de cooperare benefice, care au dus adeseori, in anii trecuti, la demararea unor importante dosare pe care politicul nu a mai reusit apoi sa le opreasca. De asemenea, personaje cheie din marile parchete, controlate politic, au primit sugestii sa ia distanta fata de presa (interviurile se dau foarte rar si numai la oficioase agreate) tocmai pentru ca ideile unor jurnalisti sa nu „zdruncine increderea” in „strategia nationala” gandita la Cotroceni. O alta masura care se tinde a fi impusa in curand, contrar normelor europene, este de a se limita cat mai sever categoria documentelor pe care jurnalistii au dreptul sa le solicite si primeasca de la instante si parchete.

 

 

 

Comentarii

# Dictatura clara date 1 May 2011 10:43 -1

Felicitari! Un articol de nota 10!

# UPDATE - V.M.S.C. date 6 May 2011 12:29 +3

:-) Ziaristul (dl.S) este categoric de buna credinta, la ZIUA facea o treaba buna prinzand cumva si justitita in colimator; acuma vrem totul, asa pe nepusa masa, dintr'odata! probabil cel mai bine este comunicarea noastra cu ziaristii in general (cu luju in special) dar intai de toate sa punctam: internetul castiga teren si inlatura total aproape pe ceilalti de aceea trebuie multa atentie la forum - chiar masa critica luju (circa 4-5000) putini au discernamantul necesar; sa incercam sa punctam : 1) chestia cu puterile e o fantasma de la balcani - aici politicul este 50% cascaval si pe rest se bat cele 3 puteri clasice; uneori si media devine putere dar numai conjunctural 2) comunicarea media/j. aproape ca n-a mers niciodata, ca relatie intre puteri - vorba aia ori esti caine (al democratiei) ori esti stapan! (decizi) insa lectia a dat-o baci Frunda (udmr) care afirma recent (rtv) : bre ziaristilor, tarile civilizate nu va permit accesul oriunde, aveti coltul vostru, asteptati 'news' apoi le difuzati! (ParlamUE, H, etc) Romunika cunoaste gramada de microfoane la scandaluri, etc. totodata exista initiative de interes public neintelese, nerelevate 3) ziaristii ar trebui sa capteze atentia unor personalitati care cunosc si 'mananca' justitie, iar nu papagalii oarecare .......... trebuie sa citim (luju) ce opinii au: - demnitarii (in frunte cu MJ CSM, ICCJ) avocatii de top (abia daca se publica c/v lor) altii recunoscuti drept oameni cu scaun la cap intr'ale justitiei, si eventual unii magistrati (selectati conform doxei si reputatiei); (citim azi mai ales opiniile celor tari in clanta) 4) jurisprudenta TOP si care ar putea constitui ulterior practica unitara (aici jale!) 5) alegerile pentru functii (in special CSM) trebuie deschiderea necesara cu interview la candidatii relevanti - eventual cititorii luju vor numi cativa candidati care trebuie neaparat cunoscuti indeaproape prin interview; daca vom arata doar scandaluri si parerile lui conu sau tatza ........ ascundem ideile (uneori chiar valoroase) si auto cenzuram cu mentalitatea noastra deficitara pierdem cu totii ......... sunt ele multe de spus dar este timp (daca reusim sa comunicam) PS : presiunea asupra media va ramane de la unii sau altii, dar atata timp cat media respecta Constitutia - datoria de a informa - nu exista un obstacol real !

# Agripina date 7 May 2011 09:01 +1

opinii : http://www.ziare.com/media/jurnalisti/afacerea-de-presa-si-malpraxisul-jurnalistic-1092872

# opinie date 1 May 2011 11:49 +2

Editorialul porneste de la o premisa subiectiva implicita: ziaristii, sau cel putin cei mai multi dintre ei, sunt de buna - credinta, in timp ce magistratii, sau cel putin cei mai multi dintre ei, sunt influentabili de celelalte puteri (politice) ale statutului. Premisa este de un grad de adevar nesigur. Astfel, daca un magistrat "scrie la comanda" (a se intelege metafora) o sentinta/rechizitoriu/rezolutie, in masura in care se dovedeste acest lucru respectivul magistrat raspunde penal sau cel putin disciplinar (in masura in care nu e vorba de vreo infractiune). Aceasta posibilitate exista, chiar daca la nivel de imagine, e mai mult teoretica. Totusi, legile prevad sanctiuni si mecanisme de aplicare a acestora. In plus, magistratul este obligat prin aceleasi legi sa fie independent (nu are voie sa faca parte din partide politice sau societati comerciale). In schimb, daca un jurnalist "scrie la comanda" un articol, nu exista niciun fel de sanctiune si niciun fel de control...

# gladiatorul date 1 May 2011 18:11 +2

dintre cele 4 roti ale masinii d/lui savaliuc, daocamdata numai justitia este integrata in lumea democratica europeana cu toate ca paradoxal e si cea mai hulita de cele mai multe ori pe nedrept. De ce pe nedrept? Pentru ca justitia solutioneaza conflicte intre mai multe parti asa incat indiferent de solutie cel putin una va fi nemultumita. Iar atunci cand cea nemultumita are ,,relatii" la ,,roata a patra" cainele de paza latra sau musca fara discernamant. Din pacate in romania toti cainii de paza sunt turbati, de can-can si scandal. E nevoie de curatenie generala in presa si dupa aceea poate sta cu capul sus in fata celorlalte 3 roti. Pentru a schimba ceva la celelalte 2 puteri, presa ar trebui sa sprijine Justitia si sa duca campanii de educare si preventie generala prin mediatizarea pozitiva a hotararilor irevocabile iar nu campanii de deningrare fara niciun discernamant a magistratilor care le pronunta. Pana atunci fiecare roata se va invarti pe cate un drum diferit iar masina/romanica va ramane pe loc in inapoiere.

# antonie date 1 May 2011 21:20 +1

Vreti "mediatizare pozitiva a hotararilor irevocabile" - a tuturor hotararilor - si alea date, pe genunchi de agentii securitatii noi sau vechi, tinere sau batrane? De ce nu se publica pe Jurindex, sau pe Internet, hotararile TOATE? Pentru ca de unele, unor scriitori, le e rusine...Dar nu le e rusine sa comenteze/practice aceleasi mizerii dupa ce au scris ceva de care, uneori, le este rusine ! Nu mai dati recomandari presei, ca nu e platita de Stat! Acolo unde e platita de servicii - ramane incolora, inodora, insipida si necitita! Dar Justitia e organizata in Stat! Daca ar sti functionarasul sau ministrul ca in Justitie ar fi sanctionate abuzurile - nu te-ar mai persifla atunci cand le atragi atentia ca au comis o magarie, cu replica: "da-ma in judecata, daca nu-ti convine" ...urmata, eventual de ..." sa vedem cine o sa iti dea dreptate, daca nu te plictisesti in cativa ani!!!:))) Si nu s-ar mai chinui un amarat de primar sectorist sa promoveze un om de-al lor judecator la Judecatorie, la Tribunal la contencios etc... Va deranjeaza realitatea de azi? vreti exemple??? Baieti, lasati presa in pace si lumea libera - ca parca aveti sindromul lui Ceausescu'89 sau Iliescu '96 ...Securitatea era in epoca de aur... nu puteti fi si acolo si in NATO ...:)

# sori date 1 May 2011 22:34 0

bravo, domnule antonie, de acord! aveti perfecta dreptate!

# Botomei Vasile,doctor in drept date 2 May 2011 09:24 -2

Felicitari! Materialele publicate de dumneavoastra sunt surse de documentare profesionala pentru juristi. Analizati aspecte prctico- stiintifice din domeniul raspunderii administrative a magistratilor. Aveti echivalent de doctor in drept.

# Bravo Luju !! date 2 May 2011 12:08 -1

Bravo Luju!! Pastrati-va pozitia verticala, sunteti ultimul Bastion care are curajul sa dezvaluie partea Putreda din Justitia din Romania, care se pare ca se generalizeaza. Dovada cea mai evidenta ca Justitia este in Agonie este cum arata Romania azi, in 2011, secatuita, falimentara, vanduta bucata cu bucata Mafiei infiltrata in institutiile statului, fara sa fie nimeni vinovat ci toate au fost facute cu "respectarea legii" !

# Emil date 3 May 2011 14:12 -2

Pozitie verticala poate; da' cu capu' in jos.

# Agri date 7 May 2011 09:05 -1

:cry: regretabil - aceleasi moace si papagali de la tv copiat de luju

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.07.2024 – Avocat omorat in casa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva