Revolutia avocatilor continua. Pana la debarcare
Sefii UNBR isi ling ranile. Sunt speriati. La Congresul ce tocmai s-a incheiat au aflat ca nu se mai bucura de increderea majoritatii celor 23.000 de avocati si ca marirea lor e ca un fum. Anul acesta nu le-a mai mers ca pana acum, cand tot ceea ce propuneau la congrese se aproba automat, ca la plenarele de partid.
Toate schemele de control ale acestor adunari, de luat prin surprindere, de pregatire a terenului prin negocieri de culise cu anumiti decani si mari case de avocatura, nu mai tin. Nici macar aducerea presedintelui Traian Basescu, care sa dea imaginea unei conduceri de forta, nu a ajutat.
Congresul UNBR, prezidat de avocatul Gheorghe Florea, a demonstrat o schimbare majora de atitudine a avocatilor fata de sefii lor. S-a vazut cu ochiul liber ca nu mai exista incredere in conducatorii breslei. Faptul ca nu s-a mai votat ca la congresele PCR, in pofida manevrelor de culise, intimidarilor, tradarilor si chiar a manevrarii voturilor, releva prapastia uriasa creata intre avocati si conducatorii lor. Este primul an in care marea masa a avocatilor a fost mult mai atenta pe cine a votat sa mearga ca delegati la Congres. Faptul ca s-au ridicat decani si delegati, care au cutezat sa spuna unde nu sunt de acord cu anumite fapte si propuneri ale Consiliului UNBR, arata ca lumea nu se mai teme si, incet, incet, incepe sa vorbeasca, sa spuna ce gandeste. Pana acum, cu totii criticau UNBR-ul, dar la concret nimeni nu indraznea sa vorbeasca.
Cel mai mare castig de la Congresul avocatilor este faptul ca s-a reusit evitarea investitiei faraonice de 18 milioane de euro pentru un viitor sediu al UNBR, care pe termen mediu risca, in opinia mea, sa inglodeze Casa de Asigurari a Avocatilor, grevata deja de cheltuielile de milioanele de euro facute pe hotelul de la Techirghiol, care nu se stie daca se vor amortiza vreodata.
Am citit cartuliile rosii editate de Congres privind rapoartele de activitate ale UNBR, inclusiv cel al Casei de Asigurari a Avocatilor, si pot afirma ca nu cred in povestea cu “excedentul” financiar asa cum a fost expusa. Chiar daca ar fi bani in plus, orice administrator al banilor avocatilor, care ar actiona ca un bun gospodar, nu ar trebui sa gandeasca sa-i risipeasca imediat pe terenuri si sedii care vor necesita pe viitor cheltuieli uriase pentru intretinere. Pentru ca aceste investitii vor greva bugetul de asigurari, in loc sa fie aducatoare de profit. Sa nu se inteleaga ca un hotel al avocatilor ar fi ceva rau... dar nu din banii de asigurari, de pensii, se construiesc sedii noi.
L-am auzit pe presedintele UNBR Gheorghe Florea raspunzand ironic temerilor legate de banii de pensii: “Noi nu suntem fond de pensii, asa cum au zis ziaristii fara studii juridice si unii juristi avocati". Bun moment de glume! La d-astea putini il intrec pe distinsul domn Florea! Dar ce sunt domnule presedinte banii de pensii, daca avocatii care isi exprima suspiciunile privind viabilitatea acestui fond devin brusc “juristi”?
Avocatii au tot dreptul sa fie ingrijorati in privinta asigurarilor lor de batranete, mai ales dupa ce s-au bagat milioane de euro in Complexul de la Techirghiol, care nu mai departe de anul trecut a avut nevoie de un imprumut urias de 900.000 lei, dispus de UNBR, desi in actele de la Congres aparea ca in 2013 ar fi facut profit de circa 200.000 lei.
Intrucat la Casa de Asigurari a Avocatilor nu s-a facut niciodata un control extern, iar numeroase voci au cerut un control independent, ba chiar un control al organismelor statului, si au acuzat lipsa de transparenta asupra gestionarii acestor fonduri de zeci de milioane de euro, tocmai aici este “calcaiul lui Ahile” al actualei conduceri a UNBR. Daca nu au nimic de ascuns, sefii UNBR ar trebui sa dispuna un audit extern, asa cum destui avocati au cerut-o.
Insa nu doar asigurarile avocatilor sunt un subiect de ingrijorare, ci si aspectele legate de conditia lor. De felul in care sunt tratati de barouri si UNBR, ca o masa buna doar de cotizat si de supus unor restrictii. Pentru ca, inexplicabil, in ultima jumatate de an, UNBR s-a preocupat nejustificat de excesiv in a impune restrictii avocatilor, pe zonele de publicitate profesionala, pe zona avocaturii comerciale si, foarte grav, de a institui o secretomanie a profesiei, sub sanctiuni disciplinare, mergand pana la abdicarea de la rolul esential al avocatului de a apara prin orice mijloace legale interesele clientului.
Or in raportul de activitate al Consiliului UNBR s-a mentionat introducerea in statutul profesiei de avocat a unui articol 8, care sa defineasca secretul profesional al avocatului ca fiind de ordine publica, sub pedeapsa sanctiunii, mergand pana la absurd: “Avocatul nu poate fi dezlegat de secretul profesional nici de catre clientul sau si nici de catre o alta autoritate sau persoana”. Cu un asemenea text, nu veti mai vedea in viitor avocati care sa mai declare public daca un client al sau este victima unei nedreptati din partea magistratilor. Mai mult, procurorii, folosind noile prevederi din Codul penal, vor putea sa interpreteze textele de lege in acord cu articolul 8 si sa-i inculpe pe avocati pe motiv ca din dosare au transpirat anumite informatii catre public. Deja sunt avocati care si-au exprimat public ingrijorarile ca vor deveni ei insusi victimele unor dosare penale instrumentate de procurori care furnizeaza stenograme presei, in scop de discreditare. Cand vezi asemenea lucruri, chiar te intrebi daca nu cumva s-a dat mana cu magistratii si cu exponentii actualului regim pentru reducerea la tacere a avocatului!
Analiza activitatii UNBR din ultimii ani arata ca aceasta structura a fost interesata preponderent de cateva lucruri mari si late: avocatii trebuia sa cotizeze sub sanctiunea abuziva a suspendarii din profesie; avocatii nu mai au voie sa isi faca publicitate; avocatii trebuia sa-si puna fermoar la gura; construirea de sedii somptuoase pentru mai marii avocaturii. In rest nicio critica la cum sunt tratati avocatii de catre procurori si judecatori in sediile parchetelor si in salile de judecata, nicio critica la aberatiile din noile coduri, nicio critica la adresa gravelor erori judiciare care au afectat viata, sanatatea si bunastarea clientilor avocatilor. Iar reactia de nemultumire a avocatilor a fost pe masura!
Mesajul nescris al Congresului avocatilor catre sefii UNBR a fost “nu mai merge!” Iar greii avocaturii l-au inteles. Au inteles ca la anul, la alegerile pentru viitoarea conducere a UNBR exista riscul major sa nu mai ramana niciunul in functie. La fel si decanii barourilor care pana azi le-au cantat in struna. Revolutia avocatilor abia a inceput!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Zexe 31 March 2014 21:21 +29
# ADEVARUL 31 March 2014 21:28 +12
# Gabriela Bejab 1 April 2014 10:39 +13
# ME 1 April 2014 10:41 +4
# avatar 1 April 2014 20:21 +4
# FLORIS 2 April 2014 10:19 +10
# Sava 4 April 2014 19:36 +1
# Andrei 4 April 2014 21:54 -1
# Alexandru Bogdan 6 April 2014 08:17 -1
# Ana 8 April 2014 11:11 0
# juristii pentru domnul Florea 8 April 2014 22:22 +8
# o intrebare oarecare 13 April 2014 14:03 +1
# Coco 14 April 2014 00:42 0
# pt coco 18 April 2014 22:02 +1
# coco jumbo 14 April 2014 07:57 +1
# tara arde si baba se piaptana 14 April 2014 12:21 +3
# Dr.Av.Vasile Botomei www.unbr.info 15 April 2014 17:40 0
# lobotomiei celula 43 28 April 2014 14:22 0
# Ioan State 18 April 2014 17:48 -1
# . 28 April 2014 13:14 0
# Radu 28 April 2014 12:27 0
# . 28 April 2014 13:18 0