Romania, un El Dorado al traficantilor!
Saptamana trecuta, Guvernului Boc a emanat o decizie naucitoare, consecinta a masurilor cuprinse in celebra strategie fiscal- bugetara pentru perioada 2012-2014: “concedierea” cainilor dresati pentru depistarea stupefiantelor si a produselor din tutun.
Am incercat sa descifrez dedesubturile acestei decizii aberante si am ajuns la doua explicatii. Prima, cu multa indulgenta din partea mea si a cititorilor, ar fi incompetenta si lipsa de informare a Executivului despre mecanismele Uniunii Europene, actionand in stoparea traficului de droguri, tigari, materiale explozive si de persoane, cu ajutorul cainilor antrenati special. Un asemenea caine asigura cel mai eficient filtru in calea retelelor de traficanti. De aceea, toate punctele de frontiera si vamale ale Uniunii Europene sau ale Statelor Unite ale Americii, in general, ale tarilor civilizate, desi dotate cu tehnica de varf si personal ultraverificat si instruit la cele mai inalte standarde, utilizeaza caini dresati in scopurile enumerate mai sus. La noi, in logica gradului alarmant si periculos, atins de fenomenul coruptiei generalizate, cea de a doua si mai plauzibila explicatie a renuntarii la cainii antidrog consta in rastimpul scurt pana la campaniile electorale de anul viitor, motiv intemeiat pentru principalul partid de la guvernare sa bata palma cu contrabandistii si traficantii, cu marea evaziune fiscala. Pregatirile alegerilor vor inghiti bani multi si negri. Doar o singura campanie portocalie agresiva costa in jur de 100 de milioane de euro!
Totusi, in numele impartialitatii, trebuie sa va aduc aminte ca nici Partidul Social Democrat nu s-a dat in laturi de la practici asemanatoare, pe vremea cand se afla la pupitrul guvernarii. Si, daca pe atunci, in miezul contrabandei cu tigari exista un Gheorghe Trutulescu, acum, epoca Basescu, a lansat un alt nume care, se pare, “raspunde” de afacerile din vami: Vasile Blaga. Cat despre stupefiante, lantul slabiciunilor guvernamentale nu iarta niciun regim postdecembrist, cel mai recent scandal, aparut in media, datand din anul 2007, cand afacerea “droguri in masina Guvernului” a zguduit societatea romaneasca si opinia publica internationala. Presa descoperise o situatie pe cat de aiuritoare, pe atat de grava: in garajul Guvernului se adapostea o masina de lux, plina cu heroina. Investigatiile jurnalistilor au dus la concluzia ca cele 60 de kilograme de stupefiante, dosite in casa Executivului, facea parte dintr-un lot mai vechi, confiscat in Vama Nadlac in urma cu cinci ani, si pe care autoritatile ar fi trebuit sa-l distruga integral, conform obligatiilor ce decurg din legislatia in vigoare. Insa Legea a fost incalcata tocmai de cei mandatati sa o aplice! Desi mai-marii vremii anuntasera, cu surle si trambite, o ancheta drastica, cazul s-a musamalizat si nu s-a mai auzit nimic despre grozavia din garajul ministerial. Asa a debutat Romania ca membra a Uniunii Europene. Ne putem gandi ca tonele de droguri capturate de-a lungul timpului au finantat campanii electorale.
Cele circa 80 puncte vamale si de frontiera romanesti beneficiaza de numai 18 caini dresati special, dintre care guvernantii vor sa “disponibilizeze” 6. In felul acesta, pe granita de est, extrem de vulnerabila in fata avalansei de marfuri de contrabanda, va ramane doar un singur caine antidrog. Praf in ochii Uniunii Europene, probabil, stiut fiind ca Romania face demersuri insistente sa fie inclusa in spatiul Schengen! Degeaba s-a investit circa un miliard de euro in securizarea frontierelor; nu a insemnat decat o alta afacere clientelara, la nivel inalt! Tinand cont de cele 4 tipuri de trafic, in depistarea carora se folosesc asemenea caini, respectiv traficul de droguri, tigari, explozibili si persoane, subliniem ca, in mod normal, necesarul fiecarui punct vamal si de frontiera ar fi de 4 caini pe schimb, deci, in total, 12 caini pentru cele 3 schimburi. De unde reiese ca, in Romania, intarirea controlului vamal presupune activitatea neobosita a 960 de caini.
Numai ca prezenta acestor patrupede in vami ar diminua, simtitor, crima organizata si ar pune pe fuga multi dintre finantatorii campaniilor Partidului Democrat Liberal. Pentru ca nu-i poti comanda unui caine sa ignore un transport si nu-l poti mitui. In schimb, factorul uman este deschis ofertelor, dispus sa execute ordine ilegale si raspunde provocarilor. Asa ca nu ne mira continutul explicit al convorbirilor telefonice interceptate de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) - dovezi incontestabile despre actiunile frauduloase ale unor vamesi care blocau scannerele din dotare pentru a permite trecerea containerelor nefiscalizate. Miza, bani negri pentru gulere albe. Si, daca mai era nevoie de inca o dovada a adevaratului scop in care bietii caini, educati impotriva infractorilor, sunt dati la o parte, aduc, in atentia publicului, informatia ca, acum cativa ani, conducerea Aeroportului Otopeni a refuzat, nejustificat, oferta fundatiei austriece VIER PFOTEN, reprezentata de domnul Cuchi Barbuceanu, de sponsorizare a vamii cu caini comunitari dresati pentru depistarea drogurilor.
Iata cum Romania devine un El Dorado al traficantilor, in sprijinul carora intervin pana si capii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), aspect de neconceput in restul Uniunii Europene! Pentru ca ei sunt cei care au mintit grosolan, pretinzand ca indepartarea celor 6 caini antidrog ar surveni disponibilizarii insotitorilor lor si incapacitatii animalelor de a se adapta, chipurile, altor conditii si altor persoane. Ce pretext nerusinat!
In discutiile purtate cu specialisti, precum Mircea Serbanoiu, presedintele Ligii pentru Apararea Drepturilor Animalelor din Romania (LADAR) sau profesorul Liviu Ionescu, Directorul Centrului de Educatie Canina (institutie care dreseaza caini pentru Ministerul Administratie si Internelor), mi s-a explicat faptul ca, atunci cand instructorul se pensioneaza, decedeaza sau, pur si simplu, nu se mai poate ocupa de animal, dupa o scurta reciclare, cainele dresat se acomodeaza si cu altcineva. Sa luam in considerare si un amanunt edificator: in timpul activitatilor specifice, depistarea substantelor traficate se datoreaza patrupedului in proportie de 75%, in timp ce rolul insotitorului reprezinta doar restul de 25 de procente.
Eu insumi pot confirma capacitatea de adaptabilitate a cainilor atat de speciali. La inceputul anilor ‘90, l-am primit in dar, de la seful Politiei Municipiului Bucuresti, pe Bat; un superb ciobanesc german, caine politist, dresat pentru urmarire, “de urma” cum se mai spune, scos la pensie fiindca implinise venerabila varsta de 7 ani. Extrem de inteligent si circumspect la inceput, simtindu-se binevenit in casa noastra si iubit, capatand incredere, Bat s-a acomodat rapid cu familia mea, cu sotia, Liliana, si fiul meu, Dan. Odata trecut de socul schimbarilor din viata lui, la numai dupa cateva zile dupa ce am facut cunostinta, a inceput sa execute comenzile pe care le invatase de la fostul sau conductor si pe care le primea , de data aceasta, de la mine, Liliana sau Dan, cu vadita placere: cel mai adesea, pazea obiecte, cauta si gasea lucruri ascunse. Era un exemplar formidabil! Bat si-a trait restul zilelor alaturi de noi, recunoscator si devotat. Aceasta experienta personala emotionanta ma indreptateste sa afirm ca ANAF are intentia de consolida crima organizata din vami, prin eliminarea cainilor antidrog. O marsavie fara margini, mai ales ca, pe deasupra, reprezentanti ai Statului au avut tupeul, cinismul si ignoranta intr-ale legislatiei romanesti sa declare ca pe acesti caini disponibilizati i-ar astepta eutanasierea! Atrag atentia acestor ticalosi imbuibati, corupti si puscariabili ca eutanasierea cainilor este interzisa prin Legea nr 9/2008 (cunoscuta drept “Legea Marinescu”), care sanctioneaza dur infractiunea de eutanasiere, cu inchisoare cuprinsa intre 6 luni si 3 ani.
Cainele antidrog este vamesul perfect: incoruptibil, eficient si ieftin. Ce anume ii confera aceste 3 calitati?
Incoruptibil, pentru ca nu ia spaga si nu se abate de la indatoririle lui, sub nicio forma.
Eficient, de vreme ce capacitatea lui de depistare a drogurilor depaseste tehnologia de ultima generatie a scannerelor din vami. Nu degeaba este considerat singurul filtru de care nu au cum trece substantele interzise. Mai adaug la toate aceste inzestrari biologice si extraordinarul sau simt al mirosului, de 10 000 de ori mai dezvoltat decat cel al omului! Studiile arata ca, daca pe un metru patrat, omul percepe 10 mirosuri diferite, cainele percepe acelasi numar de mirosuri pe un centimetru patrat.
Ieftin, deoarece,prin comparatie cu achizitionarea si intretinerea unui scanner, care presupun cheltuieli de sute de mii de euro, dresajul unui caine antidrog costa intre 1 000 si 3000 euro, nemaipunand la socoteala ca intretinerea animalului se rezuma la mancare si, eventual, jucarii. De altfel, un asemenea caine, isi traieste cele mai frumoase clipe atunci cand gaseste droguri si destructureaza grupari de traficanti. Recompensa? Satisfactia datoriei implinite si incurajarile stapanului!
Printre altele, deficitul de caini politisti si slabul sistem de securizare a granitelor romanesti au cauzat pierderi anuale de aproximativ 40 miliarde de euro, reprezentand circa 30% din Produsul Intern Brut (PIB), in timp ce, in celelalte state din spatiul european, asemenea pierderi nu depasesc 2% din acelasi indicator macroeconomic. Aderarea la spatiul Schengen ne obliga sa adoptam modelul Uniunii Europene si in privinta dotarii vamilor cu caini specializati in stoparea traficului de droguri, tigari, persoane si substante explozive. In caz contrar, Romania isi va pastra eticheta de cea mai corupta tara din Uniunea Europeana, pusa la picioarele mafiei, la discretia contrabandistilor si traficantilor si unde dicteaza forta crimei organizate.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# avocat Viorica Geana 17 August 2011 18:03 +5
# vadim 17 August 2011 18:44 +5
# Emil 23 August 2011 12:52 -1
Citeza pe avocat Viorica Geana
# Horia Teodorescu 17 August 2011 18:04 +5
# gen.r. Dragomir 17 August 2011 19:02 +3
# gioni 17 August 2011 19:13 +2
# gioni 17 August 2011 19:21 +4
# gioni 17 August 2011 19:22 +2
# gioni 17 August 2011 19:24 +2
# Vlad Craioveanu 18 August 2011 09:38 +2
# gioni 17 August 2011 19:26 +2
# maria 18 August 2011 00:06 +4
# vasilica cercel 18 August 2011 09:42 +2
# Vlad Craioveanu 18 August 2011 09:43 +3
# Teodora 18 August 2011 09:45 +5
# mircea 18 August 2011 11:37 +4
# Georgeta Predeanu 18 August 2011 15:27 +4
# Georgeta Predeanu 18 August 2011 15:32 +3
# Carmen 18 August 2011 17:39 +4
# col rez zamfirescu 18 August 2011 20:04 +4
# Ioana Tarnoaga 18 August 2011 20:37 +1
# Avocat Dumitrescu 19 August 2011 14:40 +1
# DS Bernazani 19 August 2011 19:03 +1
# th58m 20 August 2011 21:56 -1
# VADIM 21 August 2011 13:58 +2
# th58m 3 September 2011 22:13 0
Citeza pe VADIM
# Grigore Anton 21 August 2011 14:01 +1
# General (R) Ion Gheorghe 21 August 2011 18:08 -1
# Avocat Iacob 21 August 2011 18:13 -1
# mircea 23 August 2011 09:24 0
# Sanda Capatina Bernazani 23 August 2011 19:41 0
# Silviu Craescu 3 September 2011 15:41 -1