TERFELIREA LUI BECALI – La aproape 2 ani dupa ce procurorul DNA Radu Ionescu a inceput urmarirea penala fata de omul de afaceri Gigi Becali si nepotul acestuia, Vasile Geambazi, pentru presupuse fapte de spalare de bani in legatura cu despagubirile primite pentru un teren din Voluntari, parchetul anticoruptie a dat clasare. Ca de obicei, DNA a anuntat clasarea ca o nota de subsol la comunicatul privind inceperea urmaririi penale, nu intr-un comunicat separat
Directia Nationala Anticoruptie nu isi dezminte naravul: emite un comunicat agresiv prin care una sau mai multe persoane sunt acuzate de fel de fel de fapte, apoi, dupa ani si ani, anunta cu jumatate de gura ca a clasat dosarul. Spunem: „cu jumatate de gura”, caci vestea clasarii nu este data intr-un comunicat distinct fata de cel al urmaririi penale ori al trimiterii in judecata, ci pur si simplu ca o nota de subsol la unul dintre comunicatele initiale.
Este si cazul omului de afaceri George Becali (foto), pe care DNA a tinut sa-l prezinte natiunii ca pe un posibil infractor. Totusi, timp de aproape doi ani, parchetul nu a fost in stare sa finalizeze rechizitoriul si sa-l trimita in instanta, ci a clasat dosarul pe motiv ca „fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege” (art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul de procedura penala).
La 19 noiembrie 2019, DNA a emis un comunicat in care anunta extinderea urmaririi penale fata de „doua persoane, oameni de afaceri” pentru presupuse fapte de spalare de bani, precum si efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un evaluator desemnat de catre ANRP, pentru pretinse fapte de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite, cu consecinte deosebit de grave.
Chiar daca in acel moment DNA crea o aparenta de deontologie, nementionand in comunicat numele celor trei suspecti, ca sa nu le incalce prezumtia de nevinovatie, acelasi parchet anticoruptie n-a avut niciun stres ca imediat sa scurga in presa de casa numele celor trei suspecti: Gigi Becali, nepotul acestuia, Vasile Geambazi, precum si evaluatorul ANRP Emil Nutiu. Totul avea legatura cu despagubirile obtinute de Gigi Becali si Vasile Geambazi pentru un teren din orasul Voluntari (judetul Ilfov).
Ei bine, marti, 5 octombrie 2021, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat clasarea partii din dosar vizandu-i pe Becali si Geambazi. Pe de alta parte, evaluatorul Nutiu fusese deja trimis in judecata inca din 2020, intr-o cauza disjunsa, mentioneaza DNA.
Amintim ca Lumea Justitiei a scris in detaliu despre acest caz in 2020, ocazie cu care a dezvaluit numele procurorului de caz – Radu Florin Ionescu – si mai ales presiunile facute de Raiffeisen Bank asupra familiei Becali (click aici pentru a citi).
Prezentam comunicatul DNA, cu tot cu completarea privind clasarea:
„Ca raspuns la solicitarile formulate de reprezentanti ai mass media, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus extinderea urmaririi penale fata de doua persoane, oameni de afaceri, pentru savarsirea infractiunilor de spalare a banilor, fapte presupus a fi savarsite in perioada 2014-2019.
Anterior, in aceeasi cauza, s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un evaluator desemnat de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P), pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite, cu consecinte deosebit de grave.
In Ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:
Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi intocmit un raport de evaluare cu incalcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat in apropiere de mun. Bucuresti, care facea obiectul unui dosar de despagubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, suma reprezentand un folos necuvenit in beneficiul celor doi oameni de afaceri.
Cunoscand ca despagubirea a fost stabilita in urma supraevaluarii frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea si dreptul de dispozitie asupra despagubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate si reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operatiuni bancare, in perioada 2014-2019, in scopul separarii si ascunderii sumei de originea ilicita. Acestia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasa pentru capitalizarea unor societati comerciale si ar fi dobandit o parte importanta a sumei prin retrageri de numerar.
Celor trei persoane li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala de suspect, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Alte date nu pot fi comunicate in acest moment, deoarece le sunt incidente dispozitiile art. 12 alin 1 litera e) din Legea 544/2001.
Actualizare (05.10.2021):
La data de 24 iunie 2021, cu privire la infractiunile retinute in sarcina oamenilor de afaceri mentionati in comunicatul de mai sus, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii, in conformitate cu prevederile art. 16, lit. b, teza a II-a („fapta (...) nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”) din Codul de Procedura Penala.
Din analiza aspectelor cercetate cu privire la infractiunile pentru care s-a efectuat urmarirea penala, nu au rezultat probe suficiente pentru a dovedi dincolo de orice indoiala rezonabila ca cei doi oameni de afaceri ar fi dobandit sau folosit despagubirea supraevaluata fraudulos din dosarul A.N.R.P. cu vinovatia prevazuta de lege.
Anterior, la data de 04 noiembrie 2020, procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a evaluatorului desemnat de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P), pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite, cu consecinte deosebit de grave (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10100 – comunicat nr. 15)”.
sursa foto: Mediafax
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Jiji 6 October 2021 16:12 -6
# DODI 6 October 2021 19:11 -14