TRATAMENT PREFERENTIAL PENTRU OAMENII REGIMULUI BASESCU – Procurorii isi aduc aminte de Directiva UE privind prezumtia de nevinovatie si actioneaza corect fix cand e vorba de personaje apropiate lui Traian Basescu. DNA il acuza pe fostul primar al Sectorului 3, Liviu Negoita, de abuz in serviciu. Edilul a fost chemat la DNA si pus sub urmarire penala. Parchetul nu a mai oferit niciun spectacol cu catuse, asa cum se intampla in cazurile politicienilor din PSD si vechiul PNL
Iata ca procurorii DNA respecta Directiva UE privind prezumtia de nevinovatie, care obliga statele sa nu mai defileze in catuse inculpatii si sa nu ii mai prezinte in instante si spatiul public drept persoane vinovate, inainte de a exista o hotarare judecatoreasca definitiva. Culmea, se intampla fix atunci cand este vorba despre oamenii regimului Traian Basescu. In alte cazuri, mai ales ale unor politicieni din PSD si vechiul PNL, procurorii nu au nicio ezitare sa puna catuse sau sa ceara arest preventiv, desi este evident ca niciunul dintre cei vizati nu poate fi considerat pericol public.
DNA a declansat urmarirea penala impotriva fostului primar al Sectorului 3, Liviu Negoita (foto stanga), pentru abuz in serviciu. Este un dosar destul de subtire, daca ne raportam la suspiciunile ce planeaza asupra lui Negoita si dezvaluirile despre afacerile derulate de Primaria Sectorului 3 in mandatul acestuia. Om de baza in PDL si in regimul Basescu, ajuns astazi in PNL-ul condus de cuplul Alina Gorghiu-Vasile Blaga, Negoita s-a prezentat, vineri 26 februarie 2016, la DNA. Nu a stat foarte mult, ci aproximativ 30 de minute, dupa care a plecat acasa. De aceasta data, procurorii DNA nu au mai oferit niciun spectacol, iar Liviu Negoita nu a fost defilat prin fata jurnalistilor in catuse si umilit astfel in fata intregii tari. Fostul primar PDL va fi cercetat in stare de libertate, ceea ce, in opinia noastra, este o masura cat se poate de corecta. O alta decizie ar fi fost exagerata, intrucat nimeni nu poate sustine ca Liviu Negoita este pericol public si nici nu exista date ca acesta ar fi incercat sa influenteze martorii si ancheta sau ca ar avea intentia de a se sustrage urmaririi penale.
Dubla masura
Nu putem sa nu observam insa modul total diferit in care DNA actioneaza atunci cand vine vorba despre oamenii regimului Basescu. Desigur, un contraargument ar fi cazul Elena Udrea, insa acolo a fost, credem noi, ceva mai mult decat un dosar penal, ceva ce a semanat cu o rafuiala intre doua tabere, Ar mai putea fi invocat, de asemenea, cazurile Ioan Oltean sau Adriean Videanu, insa acestea sunt doar doua exceptii. In rest, au existat nenumarate cazuri de deputati, senatori, primari, presedinti de Consilii Judetene de la PSD si vechiul PNL fata de care procurorii DNA nu au avut nici cea mai mica ezitare sa ii retina sau sa ceara arestarea lor.
Ultimul caz de acest gen a avut loc, joi 25 februarie 2016, atunci cand senatoarea PNL Doina Tudor a fost defilata in catuse si dusa la ICCJ pentru arestare, cerere ce a fost insa respinsa. Tot o arestare a fortat parchetul anticoruptie si in cazul lui Madalin Voicu, dar dosarul s-a dovedit a fi atat de slab incat deputatului PSD nu i s-a mentinut in instanta nici macar cautiunea. Inaintea lor au fost alte personaje. Ii amintim doar pe Dan Sova, Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, Darius Valcov, Radu Mazare sau Viorel Hrebenciuc. Evident ca niciunul dintre ei nu este pericol public, toti putand fi cercetati si apoi trimisi in judecata in stare de libertate. Ceea ce s-a si intamplat de altfel.
Iata acuzatiile DNA impotriva fostului primar al Sectorului 3, Liviu Negoita:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectilor
NEGOITA LIVIU, la data faptelor primar al sectorului 3 Bucuresti,
DUMITRASCU STEFAN, la data faptelor, arhitect sef al Primariei sectorului 3 si
MIHAITA MARIUS, la data faptelor, secretar al Primariei sectorului 3,
toti cu privire la comiterea a doua infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.
Din ordonanta prin care s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii anterior mentionati, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2008 – 2009, suspectii Negoita Liviu, Mihaita Marius si Dumitrascu Stefan, in calitatile mentionate mai sus, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu referitoare la verificarea legalitatii actelor intocmite, au eliberat 4 autorizatii de construire si certificatele de urbanism aferente acestor autorizatii, referitoare la un imobil situat pe Calea Dudesti, sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism si protectie a zonelor in care se gasesc monumente istorice. Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor invecinate, prin degradarile suferite de acestea in cursul edificarii constructiei nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificarii unei constructii in zona de protectie a unui monument istoric, in lipsa avizelor legale.
Prin emiterea autorizatiilor de construire respective s-a creat un folos necuvenit pentru persoanele care au edificat constructia, constand in obtinerea autorizatiilor de construire si supraetajare a imobilului, prin evitarea desfasurarii demersurilor necesare in vederea obtinerii:
-derogarii de la planurile de urbanism pentru depasirea regimului de inaltime al zonei,
-acordului exprimat in forma autentica a proprietarilor cladirilor invecinate cu privire la lipirea la calcan precum,
-avizelor pentru construirea intr-o zona in care se gaseste un monument istoric.
In cazul uneia dintre autorizatii, Inspectoratul de Stat in Constructii a efectuat un control, in urma caruia s-a stabilit drept masura, in sarcina primarului sectorului 3 si a arhitectului sef al sectorului 3, sa solicite instantei de contencios administrativ anularea autorizatiei anterior mentionate. Anularea autorizatiei nu a fost ceruta in instanta, conform solicitarii Inspectoratului de Stat in Constructii, fapt ce ar fi dus la incetarea construirii.
Ulterior, in acelasi context, in anul 2009, au fost eliberate, cu nerespectarea normelor legale referitoare la competenta materiala de emitere, alte doua autorizatii pentru supraetajarea imobilului respectiv. Mai mult, certificatele de urbanism, aferente acestor doua documente, nu cuprindeau datele prevazute de lege, lipsind toate mentiunile privind regimul tehnic al imobilului, precum si cele privind situarea imobilului in zona de protectie a unui monument istoric.
In anii 2010 respectiv 2014, prin doua hotarari instantele de judecata au dispus anularea celor patru autorizatii de construire.
Mai mult, una dintre instante a dispus obligarea paratilor, intre care se numara si Institutia Primarului sectorului 3, la desfiintarea constructiei respective.
Suspectilor Negoita Liviu, Mihaita Marius si Dumitrascu Stefan i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infrânga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# gelu 26 February 2016 17:08 +14
# gelu 26 February 2016 17:20 +14
# paragraf 26 February 2016 17:38 -3
# gelu 27 February 2016 00:11 +1
# Ion Mihaescu 26 February 2016 19:17 +11
# Asfaltangii l-au facut om, dar si el pe ei 26 February 2016 20:31 +7
# unul din lumea cea mae 26 February 2016 21:37 +10
# livia 28 February 2016 09:48 +2