UMILITI DE COMISIA MJ - Candidatii la sefia PICCJ si DNA, acuzati de plagiat, riposteaza vehement. Seful APR, procurorul Constantin Sima: „Comisia este ilegala, limbajul folosit de comisie aduce grave prejudicii de imagine participantilor!” Viorica Stoica: „Sesizam CSM-ul pentru ca membrii comisiei si-au depasit atributiile”. Gheorghe Cornescu: „Sa vedem cine o sa se mai inscrie vreodata!”
Au vrut sa faca un lucru bun si s-au trezit cu imaginea grav afectata! In conditiile in care prea putini dintre procurorii parchetelor s-au inghesuit sa-si depuna candidaturile pentru functile de Procuror General al Romaniei si cea de procuror sef al DNA, era de intuit ca dupa ce vor fi facute publice numele celor alesi, si dupa ce a fost dat publicitatii si procesul verbal realizat de membrii comisiei instituite la MJ pentru „procedura transparenta”, va exista o reactie in lant din partea celor dati de o parte. Acuzati de plagiat sau necunoastere ori superficialitate in media prin preluarea concluziilor comisiei formate din controversatii procurori Dragos Dumitru, Viorel Cerbu si Nelu Ciobanu, multi dintre cei asupra carora planeaza acum suspiciunea ca au dat copy-paste sau nu au citat sursa unor fragmente din proiectele lor de management depuse la comisie, au fost contactati de Lumeajustitiei.ro. Fiecare a reactionat in felul sau, dar per total, concluzia este unanima: nici vorba de plagiat! Mai mult, in sistem s-a creat deja imaginea ca o astfel de procedura a distrus avantul oricarui procuror de a mai participa la asemenea modalitati de promovare in cele mai inalte functii.
Procuror Gheorghe Cornescu: ”Sa vedem cine o sa se mai inscrie in astfel de proceduri peste lege de-acum incolo!„
Procurorul Gheorghe Cornescu a avut o pozitie cat se poate de clara cu privire la concluziile comisiei de la MJ care i-a dat ministrului Mona Pivniceru patru nume pe hartie din care ea sa aleaga pe cele doua cu care sa se duca in fata CSM: ”Pentru mine e incredibil ce s-a intamplat. Cum sa fie vorba de plagiat? Proiectul de management al oricaruia dintre noi viza activitatea Ministerului Public si nu te puteai inspira decat din rapoartele de activitate ale ministerului. Eu am indicat sursa in bibliografie dar se pare ca nu s-a lecturat si asta. Apoi, capitolele IV si V care se refera la disfunctionalitati in sistem si masuri, acestea privesc partea mea de conceptie personala si au caracter de originalitate. Restul sunt chestiuni ce cuprind generalitati firesti intr-o abrdare de management”. Procurorul Cornescu este extrem de dezamagit si ne-a spus ca nu va face contestatie dintr-uin singur motiv: ”Nu ma mai intereseaza”. „Practic, noi, cei care am avut curajul sa candidam, prin publicarea acestui proces verbal al comisiei, am fost expusi si pusi intr-o situatie foarte stanjenitoare. Asa ca...sa vedem cine o sa se mai inscrie vreodata pentru celelalte functii, la o astfel de procedura. Care procedura oricum este peste lege!”
Procuror Paula Tanase: „Pentru mine, e un subiect inchis”
Procurorul Paula Tanase, de la Parchetul Tribunalului Galati a avut si ea, spune comisia, „manifestari ale unei anumite superficialitati in intocmirea proiectului, in notele de subsol ale procesului verbal intocmit de procurorii Cerbu-Ciobanu-Dumitru aratandu-se ca „la pag.5 si 6, prevederile din Regulamentul de ordine interioara al DNA au fost preluate in forma electronica prin utilizarea functiei copy-paste astfel incat nu au fost dezactivate link-urile catre actele normative mentionate (...)” Contactata telefonic, Paula Tanase ne-a declarat despre referintele primite din partea comisiei: „Pentru mine e un subiect inchis. Nu mai am nimic de comentat!”
Procuror Viorica Stoica: „Impreuna cu colegii mei o sa sesizam CSM-ul pentru ca membrii comisiei si-au depasit atributiile!”
„Impreuna cu colegii mei o sa sesizam CSM-ul pentru ca membrii comisiei si-au depasit atributiile in ceea ce ne priveste, pe mine personal acuzandu-ma de plagiat. Tin sa le precizez ca o lucrare plagiata este 'o opera literara, artistica sau stiintifica a altcuiva, insusita (integral sau partial) si prezentata drept creație personala'. Proiectul meu pe care l-am prezentat comisiei nu a avut 'caracter stiintific', mi-am indicat sursele, insa obiectivele mi-au apartinut. Din acest motiv nu am dorit ca proiectul sa-fie public, tocmai sa nu se interpreteze, dar vad ca oricum au avut grija cei din comisie sa gaseasca un pretext. Mai mult de atat, ne-au caracterizat in bine, lucrarile, adica, rechizitoriile si alte solutii din dosarele pe care noi le-am instrumentat. Ca sunt logice, coerente, dar si asa, cine sunt ei sa comenteze solutiile date de noi, competenta in acest sens este numai instanta. Sa ne arate si membrii comisiei ce lucrari au facut in ultima perioada daca tot si-au permis sa le comenteze pe ale noastre. Aceasta comisie nu a fost numita prin ordin al ministrului. Daca ar fi fost asa, aveam si noi posibilitatea sa-i recuzam pentru ca este de notorietate conflictul ce a existat intre un candidat si unul din membrii comisiei. Repet, comisia a avut doar un rol consultativ si faptul ca a fost intrunita, din punctul meu de vedere, este o extensie a legii. Legea spune ca atributul exclusiv de a propune Procurorul General si procurorul sef al DNA apartine ministrului de Justitie, iar dansa a dat impresia ca s-ar ascunde in spatele unei comisii. Eu cel putin am candidat pentru ca doamna ministru mi-a inspirat alura unei femei puternice, si nu ma asteptam sa ne supuna oprobiului public. In concluzie, rolul comisiei fiind unul pur-consultativ, nu inteleg de ce procesele-verbale au fost publicate pe site-ul Ministerului Justitiei. Daca colegii mei vor fi de acord, vom sesiza CSM-ul cu privire la acest fapt”.
Procuror Constantin Sima (foto 1): „Comisia este ilegala... limbajul folosit de comisie aduce grave prejudicii de imagine participantilor”
„In primul rand aceasta asa-zisa comisie nu a fost numita printr-un ordin al ministrului, ca sa dea posibilitatea contestarii membrilor ei de catre participantii la procedura. De altfel, nici nu putea fi numita prin ordin al ministrului, deoarece nu are o baza legala. In aceste conditii, comisia putea exercita doar functia de consiliere pentru doamna ministru. Nu avea dreptul sa puna intrebari, nu avea dreptul sa corecteze si sa noteze lucrarile candidatilor. In ceea ce priveste acuzatia de plagiat adresata unor colegi, ea nu poate fi sustinuta, intrucat nu este vorba de lucrari cu caracter stiintific destinate publicitatii, ci pur si simplu de un plan de idei, care sa invedereze intentiile candidatului. Comisia nu avea dreptul sa faca niciun fel de propuneri, nefiind numita legala, iar componenta acesteia nu o indreptateste sub aspectul competentei si gradului profesional sa verifice lucrarile candidatilor. Nu inseamna ca prin aceasta contestam propunerile facute, dar limbajul folosit de comisie aduce grave prejudicii de imagine participantilor, care nu au vrut decat sa credibilizeze o procedura si sa dea curs invitatiei doamnei ministru.”
Procuror Gheorghe Mota: ”Afirmatia este grava si absolut gratuita”
Procurorul Gheorghe Mota a declarat, pentru Antena 3, referindu-se la acuzatiile de plagiat ca ”afirmatia este grava si absolut gratuita”. Pe de alta parte, procurorul Gheorghe Mota a mai sustinut, cu nuanta ironica: ”Daca as fi candidat la functia de procuror general din Papua-Noua Guynee, as fi luat datele despre acel parchet”
Procurorul Claudiu Dumitrescu ii trimite membrii comisiei la bibliografia si notele de subsol din proiectul sau
Pana si celui de-al doilea candidatul ales intre cele doua propuneri inaintate de catre comisie ministrului Mona Pivnivceru pentru functia de procuror sef al DNA, Claudiu Dumitrescu, i s-a gasit nod in papura. Membrii comisiei au atentionat ca Dumitrescu ar fi folosit definitii despre manager si management preluate fara indicarea sursei si care, arata comisia, se regasesc in lucrarile „Fundamentele managementului organizatiei a autorilor E.Burdus, E.Caprarescu, dar si in lucrarea autorilor Mona Pivniceru-C.Luca. Contactat telefonic, Claudiu Dumitrescu ne-a declarat despre aceste aspecte mentionate in procesu verbal al comisiei de la MJ: „Si atunci cand am fost la interviu, mi s-a reprosat, in fata, lucrul acesta si le-am spus sa se uite bine in proiectul meu la bibliografia de la final, unde sunt trecute toate manualele din care m-am inspirat in partea de teorie, plus ca am note de subsol cu trimiteri la lucrari si la autori. Eu consider ca e foarte corect ce am facut, pentru ca proiectul nu este o lucrare stintifica pentru a pune in discutie existenta vreunui plagiat. Cum sa se vorbeasca de plagiat? Eu nu am prezentat si nu mi-am insusit ideile altora ca fiind ale mele, asa ca... nu am ce sa mai comentez!”
Procuror Elena Hach: „Sunt fragmente care privesc definitii ale Ministerului Public”
Procurorul Elena Hach, candidat ales alaturi de procurorul Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general al Romaniei de catre membrii comiseii reunite sub coordonarea ministrului Mona Pivniceru nu a vrut sa comenteze faptul ca Nitu a fost alegerea lui Pivniceru, dar in privinta paragrafului din procesul verbal intocmit de comisie a avut cateva explicatii: „Acestea sunt fragmente care privesc definitii ale Ministerului Public. Te uiti in mai multe carti cand faci un astfel de proiect, evident ca am avut pe masa mai multe carti, inclusiv lucrarea doamnei Pivniceru si a coautorului Catalin Luca. E vorba de structura piramidala a acestui minister. Ori, din cate stiu eu, a plagia inseamna a prelua niste idei sau definitii personale ale autorului, nu definitii. Atata vreme cat definitia ministerului public ese regaseste si in Legea 304, nu poate reprezenta un plagiat ceea ce am preluat eu in proiect. E vorba de o definitie acceptata de noi toti. Aici e o discutie tehnica. Discutam de plagiat sau de preluarea unor notiuni fara indicarea sursei? Sunt chestiuni total diferite”. Intrebata de ce membrii comisiei au ajuns la concluzia ca Hach ar avea un „insuficient interes fata de opiniile si ideile celorlalti”, care este „de natura sa afecteze capacitatea sa de a lucra in echipa”, procurorul Elena Hach a decarat pentru Lumeajustitiei.ro: „Nu comentez, dar pot sa contraargumentez, pentru ca eu am lucrat in echipa chiar si cu doamna Mona Piviniceru, in cadrul AMR, pe observatiile la Legea salarizarii unice. Ce deductii au facut membrii comisiei in cadrul interviului, le iau ca atare, si trebuie sa ni le asumam si sa aducem imbunatatiri la stilul propriu de activitate”.
*Cititi aici procesul verbal de evaluare a candidatilor intocmit de Comisia de recomandare
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Costel 2 November 2012 16:36 +9
# Procuratura-vura 3 November 2012 17:11 -1
# Andrei 2 November 2012 16:59 +3
# Manfred 2 November 2012 17:42 +1
# bules 2 November 2012 17:46 +6
# Laurenţiu 2 November 2012 17:55 +11
# Profu' de gramatica 2 November 2012 19:01 -9
# Laurenţiu 2 November 2012 20:23 0
# Laurenţiu 2 November 2012 20:33 -3
# Parcă erau obligatorii 2 November 2012 20:43 +4
# Laurenţiu 2 November 2012 21:06 +3
# Laurenţiu 2 November 2012 21:40 -1
# E grele 2 November 2012 22:14 0
# Laurenţiu 2 November 2012 20:43 +1
# tot obligatoriu e 2 November 2012 21:02 0
# Laurenţiu 2 November 2012 21:08 +2
# ARMY 2 November 2012 21:27 +1
# Profu' 3 November 2012 01:59 -1
# Laurenţiu 3 November 2012 08:19 0
# Profu' 3 November 2012 11:38 0
# NORMA Academiei Romane 3 November 2012 11:46 +1
# Laurenţiu 3 November 2012 16:59 -1
# Profu' 3 November 2012 17:13 +1
# Laurenţiu 4 November 2012 10:43 -1
# Votul 4 November 2012 11:05 +1
# Laurenţiu 4 November 2012 11:34 0
# Norma convenabilă 4 November 2012 13:43 0
# soviet union, niet 5 November 2012 12:00 +1
# PAKY 2 November 2012 18:56 +10
# PAKY 2 2 November 2012 19:59 -5
# Mirela Predan 2 November 2012 20:25 -7
# Rusine 3 November 2012 01:47 +9
# A_L_I_E_N 3 November 2012 02:14 +7
# Laurenţiu 3 November 2012 08:27 +2
# A_L_I_E_N 3 November 2012 02:31 +6
# Cata 3 November 2012 02:54 +5
# Cata 3 November 2012 03:02 +3
# societatea@civica 3 November 2012 08:57 -3
# radu 3 November 2012 12:00 -1
# bill 3 November 2012 17:34 +4
# spitalul 9 3 November 2012 23:01 0
# DANA 4 November 2012 05:36 +4
# Mona e sclava lui Barosso , Rreding si Macovei 4 November 2012 05:40 +3
# romanul 5 November 2012 22:10 0