Vedetele Justitiei 2012. O imagine rasturnata
2012 se duce pe toboganul amintirilor, insa merita o retrospectiva, pentru ca viitorul contine intotdeauna ingrediente ale trecutului apropiat. Asa ca, uitandu-ma in urma, anul 2012 a inceput pentru Lumeajustitiei.ro cu publicarea unor dezvaluiri legate de intalnirile neprincipiale din interiorul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, un filmulet care dovedea cum procurorii DNA au avut acces, singuri, in biroul fostului judecator Anton Pandrea-magistrat care dadea mandate de interceptare pe siguranta nationala - si se intalneau cu judecatori din ICCJ ca sa puna tara la cale sau, cine stie, sa-i supuna unor presiuni.
Asa fiind, ne-am ales si noi cu niste mandate pe siguranta nationala, dupa ce vicepresedinta ICCJ, Aida Popa a vrut sa afle musai de unde avem noi filmuletul. Important era sa sesizeze CSM cu privire la gravitatea unor astfel de intalniri, dar nici vorba de asa ceva. Asta a demonstrat ca onorabila conducere a Inaltei Curti cunostea ce se petrece si se pare ca achiesase de multa vreme la asemenea practici de vreme ce nu i-a deranjat pe domnii magistrati nimic in "independenta" lor!
Tot la inceput de an, procurorul George Balan isi facea bilantul sfarsitului de mandat ca vicepresedinte al CSM. Ceva mai tarziu, in vara fierbinte a lui 2012, printr-o mascarada care avea la baza mandate de interceptare telefonica si ambientale, DNA a pus tunurile pe Balan si pe consilierul CSM, Marcel Sampetru, pentru a-i scoate definitiv din ecuatia ascensiunii lor la varful PICCJ si DNA dupa incheierea mandatelor Codrutei Kovesi si al lui Daniel Morar. Astfel, am asistat la initierea, din neant, a unor infractiuni inchipuite, infractiunea de "dorinta de promovare"si infractiunea de "baut cafea cu premierul Ponta", cei doi fiind zugraviti ulterior ca niste uzurpatori, ca niste conspiratori. Pe scurt, ticneala curata!
Sa continuam. Dupa mandatul liderului "muschetarilor" Horatius Dumbrava, un mandat care n-a stralucit decat prin privilegii si cenzurarea de la revista presei a site-ului Lumeajustitiei.ro, au fost alese, la inceput de 2012, in fruntea CSM-ului, blonda Alina Ghica si bruna Oana Schmidt-Haineala, ale caror principii s-au schimbat brusc dupa ce au devenit patroanele magistraturii si care, pe parcursul intregului an, au oferit un spectacol de prost gust cetatenilor, o mostra de trufie si aroganta maxima care a dus pana la interzicerea accesului presei in sediu. Ele au dus CSM-ul intr-un con de umbra fara precedent. Ambele doamne au devenit de nerecunoscut, dovedindu-se inca o data ca pentru unii nu conteaza mijloacele prin care ajung sa preia puterea, ci puterea insasi, dand la schimb caracterul, asa dupa cum si alti colegi ai lor din CSM au facut-o de-a lungul anului 2012!
Vedeta de necontestat a CSM-ului-Mister Justitia a fost, insa, in acest an care se incheie, judecatorul Cristi Vasilica Danilet, care s-a dat in stamba, a facut spagaturi in public pana n-a mai putut, s-a avantat proletar in toate dezbaterile, a lansat spume de comentarii pe blogul personal, si-a aratat dintii, cu toata splendoarea aparatului dentar, la jurnalistii incomozi si a incercat sa muste fara succes in stanga si-n dreapta, orbecaind si azi dupa luminita de la capatul tunelului!
Alte vedete ale Justitiei anului 2012 sunt judecatorii Ionut Matei si Ioana Bogdan, din vestitul "complet negru", dar si cele cinci judecatoare, in frunte cu ex-procuroarea Livia Stanciu care, peste muntele de probe in aparare si fara nicio proba directa in acuzare, i-au trimis la inchisoare pe toti cei implicati in dosarul "Trofeul calitatii". Astfel, ICCJ a dus la indeplinire ordinul prin care Adrian Nastase trebuia eliminat din viata politica cel putin pentru cativa ani, infierat pe frunte cu puscaria, chiar si numai pentru cateva luni, ca un exemplu ca, iata, Justitia si-a facut datoria! Fata de cine? Stiti bine...
Cel mai urat meci, dealtfel un meci aranjat, s-a dus pe taramul parchetelor, acolo unde Laura Codruta Kovesi si-a pecetluit ce-l de-al doilea mandat, pe ultimii metri, cu cea mai rusinoasa demonstratie in forta asupra oamenilor care au votat "DA", pentru demiterea lui Traian Basescu, la referendumul din 29 iulie 2012. Prigoana facuta de procurori cu Biblia pe capota masinii prin satele si comunele patriei in vara anului 2012 va ramane in istoria postdecembrista a Parchetelor ca un model de slugarnicie fatisa intr-o autocratie instalata fara voia romanilor si sustinuta prin voia si interesul unora precum Laura Kovesi si Daniel Morar. Caci si Daniel Morar a pus umarul in acest meci decisiv care l-ar fi detronat pe Traian Basescu! In fond, cei doi, Kovesi si Morar, au avut grija sa puna punct, sa puna capac sau sa scoata pe tusa, in opt ani de sefie, toate dosarele in care Presedintele avea mari probleme: Flota, Casa Mihaileanu, Afacerea Casuneanu etc...Iata de ce in 2012 a fost batalie mare pentru repozitionarea celor doi in aceste functii, dar rocada nu a iesit decat pe jumatate, printr-un interimat impus. Kovesi si-a asigurat un loc caldut si a plecat sa pape mese de Bruxelles alaturi de-alde Motoc, dar Morar a fost salvat de Cotroceni si pus prim-adjunct la PICCJ pentru ca, apoi, sa i se paseze interimatul acestei institutii. CSM si-a dus mai departe menirea de aliat al sefului statului si i-a conferit lui Daniel Morar, peste lege si in batjocura literei ei, dreptul de a vota in CSM!
A fost un an de maxima dementa. Culmea, in goana dupa imagine, sarind din nou peste lege, de data asta si peste cele internationale, DNA s-a compromis iremediabil prin perchezitiile facute la domiciliul sotilor Corneliu si Gabriela Birsan, prin mandatele de interceptare a convorbirilor dintre judecatorul CEDO si sotia sa, calcand in picioare imunitatea acestuia. O astfel de greseala facuta dintr-un teribilism de neinteles pentru varsta DNA umbreste toate eventualele dosare de succes ale acestei institutii. Si nu pentru moment, ci pentru o lunga perioada de timp. Aceasta a fost una din ciresele de pe "tortul" Justitiei anului 2012. La care adaug, tot spre aducere aminte, show-ul facut de CSM-isti in luna august, cand au incercat din rasputeri ca Mona Pivniceru sa nu ajunga ministru al Justitiei. Silita de aceste imprejurari malefice, Mona si-a dat demisia din magistratura si azi, dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie, este din nou ministru al Justitiei in noul guvern Ponta. Lumea si-a pus speranta in Mona Pivniceru, ar fi dorit sa o vada de nezdruncinat in fata oricaror manifestari de dictatoriat venite din partea Comisiei Europene, ar fi vrut ca ea sa aleaga rapid, pe lege si nu pe o procedura insailata, impusa, doi procurori destoinici care sa preia fraiele Parchetului General si al DNA. Mona nu a avut, insa, libertate de miscare iar neputinta, cum am mai scris candva, i-a fost mai mare decat vointa. Pentru Mona Pivniceru, deciziile anului 2013 trebuie sa fie cimentul care sa astupe gaurile lasate in zidurile Justitiei chiar de catre unii dintre constructorii ei.
Acum, pe final de an, Pivniceru a pus pe masa Cotrocenilor cele doua propuneri de care nu se dezice pentru ca nici nu are cum. A facut si o analiza comparativa si, pe buna dreptate, a criticat modul absolut iesit din comun, nemanierat, dictatorial, neprofesionist in care Sectia pentru procurori i-a pus la zid pe cei doi candidati, Nitu si Irimie, la functiile de procuror general al Romaniei si sef al DNA. Deranjata de la caltabosul Craciunului, gura CSM continua acum sa malaxeze orice critica i se aduce, o avertizeaza pe Pivniceru ca procedura instituta pentru alegerea celor propusi nu a fost una asumata "normativ" si bate din picior sa i se dea Sectiei pentru procurori puterea de a initia membrii ei aceste propuneri. Va imaginati ce ar insemna asta in conditiile in care se stie cine sunt si cum au ajuns membri CSM majoritatea procurorilor din aceasta sectie? Asa cum se prezinta, actualul CSM nu merita nimic in plus pentru ca - dupa parerea mea - ar pune in pericol siguranta sistemului judiciar si, implicit, siguranta cetateanului !
Cat despre imaginea Justitiei, in general, ea nu e facuta doar de judecatori si procurori, ci si de avocati (unde putem distinge destule frustrari, destule orgolii nemasurate, infumurare si alunecari pe langa menirea unui aparator), si de notari, si de executori, si de politisti, si de expertii care nici acum nu au devenit independenti si se ascund sub faldurile unei institutii caduce precum notoriul si bavaristul INEC. Fiecare dintre acesti actori de pe scena Justitiei poate da un plus de imagine sau poate aduce un minus major, iar daca si aici s-au strecurat tot felul de impostori este pentru ca, in timp, Romania a devenit un spatiu propice serpilor care n-au fost starpiti la timp. Iar serpii au facut pui si le-au transmis, drept mostenire, scaune de sefi...
Concluzia mea este ca orice functie ai ocupa in societate, ministru, sef de (in) CSM, procuror general etc, nu conteaza durata mandatului, ci ceea ce lasi in urma lui. Iar romanii s-au saturat de dezastre si - iata un lucru extraordinar, pozitiv, adus de anul 2012 - au invatat sa protesteze, sa lupte pentru drepturile lor fara sa mai astepte 40 de ani ca sa explodeze mamaligi in Piata Universitatii.
Asadar, stimati cititori, oameni ai legii si dragi justitiabili, bilantul lui 2012 nu este unul optimist. Cu totii am trait un an de rascruce din care s-a format o cruce pe care va trebui s-o purtam in fiecare zi a anului 2013. Tot ce-mi doresc este mai multa demnitate, mai putina ura si disperare, un plus de iubire si regasirea adevaratelor valori. Justitia este o certa putere doar daca oamenii din interiorul ei sunt puternici prin corectitudinea lor, prin invatatura lor, prin decizii drepte si curate. Lumea nu va fi niciodata perfecta. Vor exista intotdeauna derapaje, raul va fi acolo unde este binele si va face tot ce-i sta in putinta sa-l inlocuiasca. Imi doresc ca in 2013 sa traiesc intr-o lume mai buna, cu sperantele si curajul necenzurate. Pentru asta am nevoie de efortul fiecaruia dintre voi. LA MULTI ANI!
P.S. - In punctajul celor mai marcante scandaluri din Justitie nu gasiti Curtea Constitutionala dintr-un simplu motiv: nu face parte din puterea judecatoreasca. Din punctul meu de vedere, ar trebui rasi din functii toti acesti asa-zisi judecatori contaminati, sa fie alesi sa judece la CCR niste oameni destoinici, cu cariere stralucite in spate, si nu niste oportunisti dedati trocului politicianist. Si lor le urez "La multi ani!"... la pensie!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# av NG 29 December 2012 22:45 +19
# Istratie 30 December 2012 07:46 +13
# VIKY 30 December 2012 11:41 +13
# AVIZ 30 December 2012 13:29 +6
# Dan 30 December 2012 16:13 +11
# geo 30 December 2012 16:55 +13
# Aramis 30 December 2012 18:05 +12
# M 31 December 2012 19:57 +5
# Manfred 31 December 2012 20:26 -10
# jan de la craiova 1 January 2013 16:57 +7
# Manfred 2 January 2013 22:52 -8
# Sigfried 2 January 2013 09:03 +7
# Manfred 2 January 2013 22:55 -7
# Batman 3 January 2013 10:36 +1
# Mitzi 6 January 2013 00:42 0
Citeza pe Manfred
# V Ruse 2 January 2013 10:57 +6
# V Ruse 2 January 2013 10:59 0
# a.c. 2 January 2013 15:29 +7
# v.r.s. 3 January 2013 14:15 +3
# SOFT 5 January 2013 21:36 +2