Vorbe de fumoar – 1.06.2020 – Dana Girbovan a amorsat o noua bomba (Documente)
* Noi stiam ca magistratura romana este opaca si ca trebuie sa tragi de instante si de parchete ca de oaia moarta pana sa obtii o informatie la care ai dreptul prin Legea 544/2001, dar ceea ce am aflat recent intrece orice inchipuire. (Sigur: sa nu generalizam – exista si exceptii onorabile!) Sa vedeti faza: exasperata de secretomania instantelor si a parchetelor cu care avocatii pe care ii conduce se confrunta zi de zi, decana unui barou a luat atitudine. Dar nici macar nu banuiti in ce consta aceasta secretomanie. Dati click aici, ca sa va minunati din belsug!
* Ramanand in zona instantelor, insistam pe o informatie uluitoare, pe care judecatoarea Dana Girbovan – presedinta UNJR – a mentionat-o doar in trecat in interviul acordat recent lui Marius Tuca (vezi video): in urma cu cativa ani, un studiu britanic guvernamental a aratat ca – cel putin in Regatul Unit – exista o tendinta de a pronunta condamnari mai aspre in sedintele de judecata tinute prin videoconferinta decat cele care se desfasoara in mod traditional, in sala, fata-n fata. Mai exact, procesele prin videoconferinta aveau sanse mai mari de a se solda cu condamnari la inchisoare, iar nu la munca in folosul comunitatii. Acest studiu – realizat in 2010 – a fost urmat de altul, in 2017, cercetatorii (de data aceasta dintr-un ONG) concluzionand ca privarea partilor de interactiunea reala cu completul de judecata – in sala – poate aduce atingere dreptului la un proces echitabil. Gasiti aici si aici ambele studii.
Am adus vorba despre cele doua cercetari avand in vedere ca paranoia coronavirusului s-a extins si asupra instantelor din Romania, conducerile acestora dispunand (conform pretioaselor decrete ale marelui carmaci Klaus Iohannis) ca, pe cat posibil, procesele care nu puteau fi amanate sa se deruleze prin videoconferinte. Ar fi foarte interesant daca CSM, Ministerul Justitiei sau alte institutii – fie ele si ONG-uri – ar face un studiu pentru aceste ultime luni in care instantele romanesti au lucrat in regim de distantare: condamnarile din aceasta perioada au avut tendinta de inasprire sau de relaxare?
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# aeydn 30 August 2020 00:55 0