Vorbe de fumoar – 27.02.2020 – DIICOT forteaza paradirea lui Codrin pe model Dragnea, cu 2 zile inaintea Congresului PSD
* Din ciclul „omul sfinteste locul”, va prezentam cazul unei avocate care are o initiativa extrem de laudabila privind protectia copiilor in fata infractiunilor (nu doar a abuzurilor sexuale). Avocata in cauza a chemat in ajutor baroul din care face parte, iar institutia se va mobiliza cu proxima ocazie – in sedinta de vineri, 28 februarie 2020. Ce are de gand avocata puteti afla facand click aici.
* Probabil ca ati citit deja despre cum DIICOT – Biroul Teritorial Caras-Severin isi incordeaza muschii, facand parada cu un dosar privind numiri politice pe filiera PSD in judetele Caras-Severin si Timis. (Gasiti detalii pe Pressalert.ro.) Foarte bine – asta e treaba parchetelor: sa faca anchete. Insa din cate am inteles, DIICOT incearca sa forteze agatarea fostului secretar general al PSD Codrin Stefanescu in toata tevatura asta, chiar daca, din cate relateaza presa, toate presupusele combinatii s-au derulat la nivel local. Stefanescu a fost citat sa se prezinte vineri la audiere in calitate de suspect, fara sa aiba habar pana acum despre existenta dosarului. Or, asa ceva miroase a dosarul Bombonica – schema prin care DNA l-a paradit pe Liviu Dragnea chiar daca nu a avut probe sa demonstreze implicarea lui in angajarile fictive de la DGASPC Teleorman.
In alta ordine de idei: din informatiile noastre, procuroarea de caz este nimeni alta decat Carmen Vranceanu, cea care s-a intors la conducerea DIICOT Caras-Severin in iulie 2019. Vranceanu a ajuns celebra nu prin cine stie ce grup infractional pe care l-a destructurat, ci ca urmare a afacerilor cu statul derulate de catre propriul sot, Catalin Grigore Valentin.
Ia sa vedem noi ce scria Jurnalul National in august 2018 (gasiti aici intregul articol):
„Ministerul Economiei (n.r. condus pe atunci de catre Danut Andrusca, in guvernul Viorica Dancila) a oferit un contract de peste sase milioane de lei unei firme cu cifra de afaceri zero, pentru lucrari de ecologizare a iazului Bosneag, apartinand exploatarii minere Moldomin Moldova Noua. Explo Mining Coal SRL este controlata de omul de afaceri Catalin Grigore Valentin Vranceanu, sotul procuroarei DIICOT Caras Severin Carmen Vranceanu. Intr-un raport intocmit de fostul administrator judiciar al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), una din firmele lui Vranceanu, intrata intre timp in insolventa, este acuzata de devalizarea companiei de stat. Pe de alta parte, sotul celei care a fost la un moment dat si procuror sef al DIICOT Caras Severin spune ca a fost santajat de mafia carbunelui din Valea Jiului.
Ministerul Economiei a atribuit pe 28 iunie un contract privind 'lucrari pentru extinderea instalatiei de umectare a plajei iazului Bosneag- Extindere Moldova Noua, judetul Caras Severin- constructia unei statii de pompare - realizarea unui sistem de conducte pe suprafata de 120 ha - montarea unui sistem de aspersoare (tip aripi de ploaie) pentru umectarea iazului'. Achizitia a fost realizata in urma unei cereri de oferte initiate pe 19 martie, iar castigatoare a fost declarata Explo Mining Coal SRL din Timisoara, care va incasa de la Ministerul Economiei 6.079.962,96 lei, fara TVA. Firma angajata de stat cu 1,5 milioane de euro a fost infiintata in 2015, are ca domeniu de activitate extractia carbunelui superior si a raportat pentru anul 2017 cifra de afaceri zero, dar cu un profit net de 1.829.300 lei, cu 18 angajati”.
Revenind la Codrin Stefanescu, nu putem sa nu remarcam faptul ca DIICOT a scos din maneca acest dosar cu doar doua zile inainte de Congresul PSD – un eveniment care, din cate auzim, s-ar putea derula cu cutitele pe masa. Si asta cu atat mai mult, cu cat Codrin este unul dintre cei mai importanti lideri centrali, pentru simplul motiv ca a batut la pas toate filialele partidului si are o uriasa capacitate de mobilizare a sefilor locali. Stati pe faza – va fi un congres foarte interesant...
* Pentru ca suntem niste oameni rai si vrem sa va stricam seara, vi-l readucem in fata ochilor pe inca-ministrul de Finante Florin Citu. Deja va cautati pastilele de cap? Va credem. Ia priviti ce bambilici a jucat joi Citu cu finantele Romaniei!
Viteaz-nevoie mare, Florinica a iesit sa se laude ca Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat pentru prima oara in istorie la dobanzi negative in euro. In cifre, BNR a raportat ca MFP a atras joi 150 de milioane de euro de la banci la o dobanda de -0,11% pe an, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu maturitatea reziduala la 5 de luni. Valoarea nominala a emisiunii a fost de 150 de milioane de euro, iar bancile au transmis oferte in suma de 229,1 milioane de euro.
In cuvintele lui Citu, povestea suna in felul urmator:
„Azi avem si o veste buna pentru romani, o veste istorica pentru Romania. Azi Romania s-a imprumutat pentru prima data in istorie cu dobanzi negative, in euro, asa cum fac alte tari dezvoltate. Este un semn clar din partea investitorilor ca ceea ce am facut pana acum este apreciat si mai ales ceea ce am spus ca vom face in continuare este apreciat. Investitorii au incredere in Romania si de aceea azi ne-am putut imprumuta in euro la dobanzi negative.
Asta pentru a elimina orice urma de neincredere sau dubiu ca ceea ce facem noi nu este bine pentru Romania. Avem aceasta dovada clara, Romania se imprumuta la dobanzi negative, nimeni nu poate sa ne ia acest lucru, e o performanta istorica pentru Romania.
Inseamna ca daca ne imprumutam un leu trebuie sa dam inapoi 90 de bani. Deci nu mai aruncam povara imprumuturilor pe generatiile viitoare, dam inapoi mai putini bani”.
Inainte sa va prezentam punctul de vedere al unui specialist veritabil (care practic isi sterge talpile pe gargara lui Florin Citu), va spunem ca acest imprumut de 150 de milioane de euro este pur si simplu o picatura in oceanul de ordinul miliardelor de euro (echivalente in lei) pe care MFP-ul lui Citu le-a imprumutat in numai trei luni de guvernare Iohannis-Orban (click aici pentru a citi).
Dar mai bine sa vedem ce spune Cristian Socol, strateg economic al fostei guvernari PSD. Mentionam ca relaxarea cantitativa („quantitative easing”) este o masura prin care o banca centrala (fie ea nationala sau supranationala – Banca Centrala Europeana, de pilda) injecteaza in piata o anumita cantitate de moneda, cumparand obligatiuni guvernamentale si / sau corporatiste, pentru a mentine acea moneda pe linia de plutire. Cel mai la indemana exemplu este cel al BCE, care a cheltuit cateva mii de miliarde de euro in ultimii 4-5 ani pentru salvarea euro. Partea buna sunt mentinerea cursului valutar si aparitia dobanzilor negative la creditele bancare (vorbim despre imprumuturi de ordinul milioanelor sau chiar a miliardelor de euro, acordate in principal statelor, iar nu despre niste biete credite de cateva mii de euro). Partea proasta este ca respectiva relaxare cantitativa produce inflatie, prin faptul ca in piata cantitatea banilor o va depasi pe cea a bunurilor.
Concret, profesorul Socol avertizeaza ca riscul pe termen mediu (6 luni) va fi acela de depreciere a leului in raport cu euro, din intreaga afacere bancile fiind cele care vor castiga, nu populatia (in ciuda aparentelor).
Dar sa-l lasam pe Cristian Socol sa explice mai bine (gasiti aici intreaga postare de pe Facebook, cu tot cu linkurile aferente):
„Bancile nu pierd niciodata. Asteptati va la deprecierea leului in urmatoarele 6 luni.
Mare 'minune' ca s-a imprumutat Romania la dobanzi negative, la intern.
Scurt:
1. Credibilitatea nu se vede la intern, ci la extern. La intern bancile stiu ca va urma o depreciere puternica a leului fata de euro si atunci vor castiga din cursul de schimb favorabil. Un exemplu. Sa spunem ca Ro s-ar fi imprumutat la dobanzi negative la euro, la intern, in 4 nov atunci cand a fost investit guvernul - la dobanda de minus 0,11%. Deprecierea cursului de schimb a fost de la 4,76 lei atunci la 4,81lei acum deci un plus de 1,05%. Dati la o parte dobanda la euro si veti obtine un randament frumusel,pozitiv, pentru banci. In toata UE dobanzile sunt negative la euro si nu vorbim de depreciere acolo unde moneda folosita este euro. Deci, la noi, chiar daca dobanda este usor negativa randamentul net este pozitiv, decurgand din deprecierea leului fata de euro. In plus, suntem singura tara din UE care asigura un randament real pozitiv la obligatiunile emise de stat.
2. La intern, bancile au putine solutii sa parcheze banii in mod profitabil. BNR a redus acum 3 saptamani rata rezervelor obligatorii la valuta aruncand in piata 600 milioane euro. Trebuie ca acesti bani sa fie si ei parcati intr-o investitie profitabila. Cum la noi raportul credite /depozite este la 74%, deci creditarea economiei reale sufera, sunt bune investitiile in bonduri guvernamentale, cu risc zero si profitabile.
3. Toate tarile UE se imprumuta la dobanzi negative de mult timp, pe pietele externe. Iata in exemplu Bulgaria care de un de zile se imprumuta la dobanzi negative la termen de 1 an. Chiar si la termen de 5 ani Bulgaria se imprumuta la dobanzi negative. In attach alte cateva exemple Portugalia s.a
4. Sunt dobanzi negative la extern in principal datorita baltii de lichiditate in euro - Quantitative easing relaxarea cantitativa reinceputa de BCE in noiembrie 2019 isi spune cuvantul - 20 miliarde euro arunca Banca Centrala Europeana lunar incepand din 1 nov 2019. Piata financiara geme de euro, bancile, fondurile de pensii private, fondurile de investitii nu au unde sa-si parcheze banii”.
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Tipa 28 February 2020 00:17 +4
# Relaxarea cantitativa ~capitalismul in toata splendoarea lui 28 February 2020 00:28 +2
# DODI 28 February 2020 15:40 +3
# Gogu 28 February 2020 15:45 0