Vorbe de fumoar – 29.04.2022 – Procuroarea Sintion a dat lovitura
* Romania ar putea profita nebanuit de mult de pe urma razboiului din Ucraina. Click aici ca sa vedeti daca aveti afaceri care se intersecteaza cu acest scenariu!
* In caz ca va mirati de ce lucrul la autostrazi si cai ferate merge cu viteza melcului turbat, puteti de exemplu sa va uitati la ceea ce a facut Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR): a scos la concurs zeci de posturi si pentru toate se pot inscrie inclusiv candidati fara experienta in domeniu. Pana cand CNAIR va intelege beneficiile parteneriatelor public-private, dati dumneavoastra un click aici ca sa cititi de ce fel de personal duce lipsa compania de drumuri!
* Spre deosebire de instante, procurorii sunt mult mai secretosi in legatura cu rezultatele de la prima faza a alegerilor pentru CSM. Cele locale, derulate la nivel de parchete. De ce atata secretomanie, nu intelegem, dar chiar si asa reusim sa aflam informatii. V-am prezentat deja in exclusivitate victoria obtinuta de adjuncta Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, procuroarea Emilia Ion, in fata sefului sau, procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti Viorel Cerbu, victorie care practic a trimis-o deja in noul CSM (click aici pentru a citi).
O alta procuroare care a reusit sa obtina un succes important este adjuncta Parchetului Judecatoriei Sectorului 3, procuroarea Catalina Mariana Sintion, sotia fostului procuror extrem de apreciat in sistem Marian Sintion. Asadar, Catalina Sintion si-a invins contracandidatii din Bucuresti, si anume pe seful Parchetului Judecatoriei Sectorului 1, procurorul Alin Cozma, procurorul Andrei Doncea de la Parchetului Judecatoriei Sectorului 2 (delegat la DIICOT) si procurorul Marius Iacob de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 4. Victoria e cu atat mai importanta cu cat mare favorit era Alin Cozma, acesta beneficiind, din cate am auzit noi, inclusiv de sustinerea procurorului Cristian Mihai Ban din CSM. Oricum, bravo ei, mai ales ca lumea vorbeste in sistem despre faptul ca procuroarea Catalina Sintion este un profesionist adevarat, a carei principala preocupare este doar sa isi faca treaba. Sa vedem acum ce o fi in etapa nationala a alegerilor, daca Sintion va ajunge sau nu in CSM.
* V-am spus joi, 28 aprilie 2022, ca seful DSU Raed Arafat (foto) a scapat de dosarul penal in care Directia Nationala Anticoruptie il vrea urmarit penal. Motivul este faptul ca judecatoarea Livia Marilena Popa de la Tribunalul Bucuresti a respins cererea DNA privind redeschiderea urmaririi penale fata de Arafat (click aici pentru a citi).
Ei bine, interesant este ca, in aceeasi cauza, judecatoarea Livia Popa i-a admis lui Raed Arafat cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a art.335, alin.1 din Codul de procedura penala in raport cu art.1 alin. 5, art. 20 alin.1, art. 16, art. 53 alin.2 si art. 132 alin. 1 din Constitutie.
Iata minuta incheierii din dosarul nr. 31573/3/2021:
„1.In temeiul art.29 alin.4 din Legea nr.47/1992, sesizeaza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.335, alin.1 din Codul de procedura penala in raport cu art.1 alin. 5, art. 20 alin.1, art. 16, art. 53 alin.2 si art. 132 alin. 1 din Constitutia Romaniei, invocata de intimatul Raed Arafat, in dosarul cu nr.31573/3/2021 al Tribunalului Bucuresti – Sectia I penala.
Un exemplar al incheierii, impreuna cu numele partilor si datele de identificare, se va inainta Curtii Constittionale a Romaniei.
2. In temeiul art. 335 alin. 4 teza a II a si alin. 41 C. proc. pen., respinge cererea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei.
Infirma solutia de redeschidere a urmaririi penale efectuate in dosarul nr. 367/P/2013, al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei, solu?ie dispusa prin ordonanta din data de 01.11.2021, emisa de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei, in dosarul nr. 163/II/2-2021.
In baza art. 275 alin. 3. C. proc. pen. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata azi 27.04.2022, prin punerea la dispozi?ie, prin mijlocirea grefei instantei”.
Mai exact, art. 335 alin. 1 CPP prevede urmatoarele:
„Daca procurorul ierarhic superior celui care a dispus solutia constata, ulterior, ca nu a existat imprejurarea pe care se intemeia clasarea, infirma ordonanta si dispune redeschiderea urmaririi penale. Dispozitiile art. 317 se aplica in mod corespunzator”.
Redam pasajele din Constitutie mentionate in minuta:
- art. 1 alin. 5: „In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”;
- art. 16:
„Egalitatea in drepturi
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.
(4) In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale”;
- art. 20 alin. 1: „Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte”;
- art. 53 alin. 2: „Nicio lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept (n.r. dreptul de acces liber la justitie)”;
- art. 132 alin. 1: „Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei”.
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 30 April 2022 01:06 0
# maxtor 30 April 2022 13:41 0
# maxtor 30 April 2022 13:42 0