VRAJEALA N-A MAI TINUT – Procurorii DNA au descoperit intr-un final bunurile Elenei Udrea, care erau la vedere. DNA a pus sechestru pe o parte din averea protejatei lui Basescu. Avocatul Striblea: “S-a pus sechestru pe o suma de imobile clar identificate si pe un numar de parti sociale ale unor societati”. DNA a explicat amanarea instituirii sechestrului invocand procedura de identificare a bunurilor, desi acestea erau trecute in declaratia de avere
In sfarsit, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator pe o parte din averea Elenei Udrea (foto). Decizia a fost luata, vineri 27 februarie 2015, in dosarul “Gala Bute”. Este practic o masura care trebuia impusa de la bun inceput, dar a carei aplicare a fost amanata de procurori, pe motiv ca trebuie finalizata procedura de identificare a bunurilor protejatei lui Basescu. O explicatie bizara, in conditiile in care aceste bunuri erau la vedere, fiind trecute in declaratia de avere a Elenei Udrea.
Fostul ministru al Dezvoltarii a fost scos din arest, vineri dimineata, si dus la sediul DNA, pentru a i se aduce la cunostinta instituirea sechestrului. Tot acolo a venit si avocatul Elenei Udrea, Catalin Striblea. La iesirea de la DNA, acesta a explicat ca s-a pus sechestru pe cateva milioane de lei, imobile si parti sociale ale anumitor firme:
“Astazi, ne-a fost adusa la cunostinta instituirea sechestrului asigurator, atat doamnei Udrea cat si altor persoane. O suma de cateva milioane de lei. Nu va pot da detalii, dar este vorba despre bunuri mobile si bunuri imobile. Este o suma pe care au calcuat-o procurorii ca presupus prejudiciu in acest dosar. Este o suma de mai multe milioane de lei. S-a pus sechestru pe o suma de imobile clar identificate si pe un numar de parti sociale ale unor societati. Sunt mai multe terenuri si cateva parti sociale la unele societati comerciale. Am fost doar incunostiintati despre instituirea acestui sechestru”.
Procurorii au cautat averea Elenei Udrea, care era la vedere
Lumeajustitiei.ro a semnalat saptamana trecuta omisiunea procurorilor DNA de a pune sechestru pe bunurile Elenei Udrea, in conditiile in care aveau aceasta obligatie, potrivit art. 20 din Legea 78/2000. In dosarul “Gala Bute”, Udrea este acuzata de comiterea unei infractiuni prevazuta de art.13 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionearea faptelor de coruptie prevede urmatoarele, iar aceasta lege stipuleaza clar obligatia instituirii masurilor asiguratorii.
Amanarea instituirii sechestrui a fost explicata de purtatoarea de cuvant a Directiei Nationale Anticoruptie, Livia Saplacan, intr-o declaratie acordata ziaruluiring.ro, prin aceea ca procurorii au trebuit sa identifice bunurile Elenei Udrea. Aceasta a explicat ca pentru Elena Udrea “nu s-a pus sechestru” deoarece procurorii sunt inca “in procedura de identificare a bunurilor”. Saplacan a sustinut ca “odata identificate bunurile, se va aprecia daca va fi vorba de confiscare extinsa, de confiscare in limita prejudiciului sau de o confiscare speciala”.
Totusi, bunurile si conturile Elenei Udrea sunt la vedere, fiind mentionate in ultima ei declaratie de avere existenta pe site-ul Camerei Deputatilor si care este atasata la finalul articolului. Astfel, procurorii nu au altceva de facut decat sa consulte declaratia de avere a Elenei Udrea, una kilometrica e drept, si apoi sa initieze procedura de punere sub sechestru.
Legea prevede obligatia luarii masurilor asiguratorii
Dupa cum se stie, in dosarul “Gala Bute”, Elena Udrea este acuzata, printre altele, de folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000).
Art. 13 de la “Capitolul III – Infractiuni” din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionearea faptelor de coruptie prevede urmatoarele:
“Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani”.
Acelasi articol 20 din aceeasi lege 78/2000 stipuleaza insa urmatoarele:
“Art. 20
In cazul in care s-a savarsit o infractiune dintre cele prevazute in prezentul capitol, luarea masurilor asiguratorii este obligatorie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# fanel 27 February 2015 13:14 +8
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 27 February 2015 14:43 +2
# DOREL 27 February 2015 16:47 +8
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 27 February 2015 17:49 +3
# DOREL 27 February 2015 20:33 0
# ROBERT HORVATH SUA 27 February 2015 19:07 +3