19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ALBALUX: EFORT MINIM, REZULTAT MAXIM – Procurorii CSM au repornit masina de spalat. Noua „Brigada Nufarul” l-a albit pe procurorul militar Bogdan Pirlog in doua dosare disciplinare, in care este acuzat de manifestari dezonorante. Pirlog a fost trimis in judecata disciplinara pentru ca ar fi facut propaganda USR-ista si pentru ca ar fi proferat insulte la adresa unor fosti ministri ai Justitiei. Salvat a fost si procurorul Emanuel Hau de la PT Timis, acuzat de grava neglijenta (Minutele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

13 September 2023 17:27
Vizualizari: 3886

Sectia pentru procurori in materie disciplinara din actualul Consiliu Superior al Magistraturii isi consolideaza reputatia de masina de spalat, la fel ca si Sectia din fostul CSM.Nu mai devreme de miercuri, 13 septembrie 2023, noua „Brigada Nufarul” i-a albit pe doi procurori in trei dosare disciplinare. Este vorba in primul rand despre Bogdan Pirlog (foto), seful Parchetului Militar Bucuresti, care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Vedeta #rezistentilor din magistratura romana a primit certificat de buna purtare in primul rand in cauza nr. 9/P/2021, pe care fostul CSM a trantit-o initial pe procedura in noiembrie 2021, dar pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie a intors-o la Consiliu in aprilie 2022 (click aici pentru a citi). Acum, Pirlog a fost albit pe fond, Sectia pentru procurori in materie disciplinara respingand actiunea Inspectiei Judiciare.


Speta are in vedere urmatoarele abateri disciplinare de la art. 99 din Legea 303/2004 prividn statutul judecatorilor si procurorilor (actuala Lege nr. 303/2022):


- lit. a): „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”;

- lit. b): „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii”.


Iata minuta hotararii CSM din dosarul nr. 9/P/2021:


Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Pirlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pusa la dispozitia partilor prin intermediul Grefei, astazi, 13.09.2023”.


Pirlog, acuzat ca i-a balacarit pe Iohannis si pe trei ministri ai Justitiei


Mai exact, potrivit Inspectiei Judiciare, dosarul consta in „comportament neadevat statutului de magistrat rezultat din modul de exprimare pe pagina grupului denumit 'Forumul magistratilor' de pe reteaua de socializare Facebook, prin folosirea unor expresii, afirmatii defaimatoare la adresa fostului ministru de justitie, actual deputat, Catalin Predoiu, implicat in procedurile de numire la conducerea Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie ('Numirile celor 3 catastrofe la conducerea MPR a fost cea mai mare victorie a penalilor, servita de mandatarul lor, Predoiu, impotriva unui sistem ¡judiciar slabit de asaltul ce dura de peste doi ani... Indiferent ce asigurari da Predoiu, orice persoana selectata de acesta este compromisa din start'), a fostilor ministri de justitie Florin lordache si Tudorel Toader ('Opera lui Ciordache si TT a fost confirmata si „betonata” prin aceste numiri... Nu exista nicio diferenta de substanta intre TT si Predoiu'), a presedintelui Romaniei ('descalecarea solida a presedintelui lohannis la CSM', 'to do list-ul pe care l-a pus pe masa CSM, incepand cu acceptarea rcomandarilor MCV, Greco si Comisia de la Venetia au fost extrem de importante. Macar le cere celorialti sa respecte recomandarile celor 3 organisme internationale... Ca el si ai lui... par sa le considere obligatorii doar pt ceilalti')”.


Si a doua cauza a fost intoarsa de ICCJ


Celalalt dosar al locotenent-colonelului Bogdan Pirlog se refera la un comunicat din 18 octombrie 2021 emis de procuror in numele ONG-ului pe care l-a fondat (Asociatia Initiativa pentru Justitie), in care, practic, a facut propaganda politica, preluand punctajele discursive ale partidului Uniunea Salvati Romania, acuza Inspectia Judiciara. Initial, IJ l-a trimis in judecata disciplinara pe Pirlog pentru abaterile de la art. 99 lit. a („manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”) si d teza I („desfasurarea de activitati publice cu caracter politic”) din Legea 303/2004, dar Sectia pentru procurori in materie disciplinara a retinut-o doar pe cea dintai (manifestarile dezonorante). Precizam ca in septembrie 2022, procurorii din fostul CSM l-au salvat pe Pirlog pe procedura (constatand nulitatea actiunii disciplinare), insa ICCJ a dispus continuarea judecatii, prin hotararea din martie 2023 (click aici pentru a citi).

Mai precis, Inspectia Judiciara sustine ca Pirlog „a desfasurat activitati cu caracter politic, concretizate prin comunicatul din data de 18.10.2021, comunicat prin care preia si sustine pozitia USR, cu privire la masurile propuse de acest partid politic in programul de guvernare pentru realizarea reformelor in justitie si in domenii de interes national. Inspectorul judiciar a retinut ca in continutul comunicatului lansat de procurorul Pirlog Bogdan-Ciprian, de pe adresa de mail bogdanpirlog@yahoo.com, sub masca Asociatiei 'Initiativa pentru Justitie', se regasesc expresii si afirmatii de natura a afecta demnitatea, imaginea publica a procurorilor si a justitiei in ansamblul sau”.


Redam minuta hotararii CSM din dosarul nr. 6/P/2022:


Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Pirlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pusa la dispozitia partilor prin intermediul Grefei, astazi, 13.09.2023”.


Procurorul Hau, acuzat de instituirea abuziva a unor sechestre


In aceeasi sedinta de miercuri, 13 septembrie 2023, Sectia pentru procurori in materie disciplinara l-a declarat nevinovat pe procurorul Emilian Florin Hau de la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, trimis in judecata pentru abaterea disciplinara de la art. 271 alin. 1 lit. s teza a II-a din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor (corespondentul art. 99 lit. t teza a II-a din vechea Lege 303/2004): „exercitarea functiei cu grava neglijenta”.

Concret, Inspectia Judiciara sustine ca in 2022, cand activa la PJ Sannicolau Mare, Hau ar fi dispus sechestre in mod abuziv.


Iata explicatiile IJ:


In fapt, s-a retinut, in esenta, ca procurorul Hau Emanuel Florin din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sanicolau Mare a dispus instituirea masurilor asiguratorii prin ordonanta nr.999/P/2018 din data de 20.07.2022, fara a expune motivele de fapt si de drept care fundamenteaza masura procesuala, conditie obligatorie potrivit dispozitiilor art. 286 alin.2 C.proc.pen.

In acest context, procurorul nu a efectuat o minima evaluare a eventualului prejudiciu moral cauzat, instituind masurile asiguratorii in lipsa unei justificari obiective, la mai mult de 7 luni de la data indicarii de catre partile civile a cuantumului daunelor morale solicitate. Dupa desfiintarea ordonantei din data de 20.07.2022 si ridicarea masurilor asiguratorii de catre Judecatoria Sanicolau Mare, procurorul Hau Emanuel Florin a manifestat o atitudine de pasivitate, neluand masuri in scopul aducerii la indeplinire a dispozitiilor judecatorului de drepturi si libertati.


Prezentam minuta Sectiei pentru procurori in materie disciplinara din cauza nr. 2/P/2023:


Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Hau Emanuel Florin, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sannicolau Mare, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. s) teza a II-a din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pusa la dispozitia partilor prin intermediul Grefei, astazi, 13.09.2023”.
Sursa foto Albalux: Etimpu.Wordpress.com

Comentarii

# Mircea V date 13 September 2023 17:54 +2

Oare procurorii care activeaza in Sectia pentru Procurori a CSM au testarea psihologica trecuta ??? Cum naiba orice sesizare venita la aceasta Sectie se termina cu NIMIC....???? Zilele trecuta l am vazut la poarta in curtea imensa pe care o detine la Caracal facand chef de chef dupa ce a obtinut de la aceasta Sectie o albire a dosarului di dupa ce a intrat in posesia drepturilor salariale in perioada cand a fost suspendat...cateva sure mii lei ....cu toate ca tot orasul stie ce I poate capul domnului Popescu Cristian de la Caracal, un celebru procuror....

# DODI date 13 September 2023 19:49 +4

Organizația antiromânească SRI nu doarme. Doar uneori ațipește fiind preocupată de albirea alogenilor și a nulităților care vor fi candidații la ”alegerile” din anul viitor. Așa încât acoperiții SRI nu trebuie să se teamă, doar să facă puțin joc de glezne pentru ca așa-zisa justiție din România să mimeze dreptatea și să-și aducă aportul pentru albirea gunoaielor umane promovate de Noua Securitate.

# maxtor date 14 September 2023 01:17 0

e la "armă: justiție militară " ,asa se socoteste la ei.

# santinela date 14 September 2023 07:30 0

Noul CSM-sectia pentru lustruit parchete- ce gluma buna ! Poate ICCJ le da peste bot nulitatilor din CSM si parlitul asta h-rezist va fi pedepsit si scos din functia in care a fost numit de un idiot sau de mai multi. Cat despre celalalt parlit parchetar a fost luat la gramada. Hai sa il iertam si pe asta daca tot ne-am facut de ras cu primul caz !

# obiectiva date 14 September 2023 11:53 +2

:-x :-x :-x spalatori sunt si la judecatori, CSM si Inspectia Judiciara ar trebui desfiintate si trimisi toti la munca de jos, ca si asa e lipsa de judecatori , nu-i asa?, in sistem ! La fel si Ministerul INjustitiei..atata baneta aruncat pe geam , atatea beneficii aruncate pe apa sambetei si JUSTITIA umbla in Romania cu capul spart ...nu ca ar fi fost vreodata mai breaza, dar acum sunt japcari, banditi si calca in picioare TOATA LEGEA, din cale afara :-x

# parerea mea date 15 September 2023 08:25 +2

Domnul Procuror, poarta o uniforma? Acesta uniforma este militara a MApN ( ?), cu grad militar de lt. col ? Deci dansul trebuie sa respecte STATUTUL CADRELOR MILITARE? Dar REGULAMENTELE MILITARE ? Pentru domnii proveniti din viata civila, acestia depun juramantul militar? INSEAMANA CA SUNT OFITERI ACTIVI DPDV MILITAR ? Ei trebuie sa respecte si sa se supuna INTERDICTIILOR si privatiunile IMPUSE PURTATORULUI UNIFORMEI MILITARE? Atunci nu inteleg "activitatea" politica sau de partizanat politic a Domnului, deoarece sunt TOTAL INTERZISE pt militari. Ar fii o enorma discriminare intre dansii si cadrele active ale armatei , jandarmeriei. Banuiesc ca are cunostintele de baza ale ofiterului. Eu stiam ca in armata nu exista SINDICATE sau DREPTUL LA DEMONSTRATII , GREVE . Toate acestea atrag excluderea dintre cadrele active si chiar raspunderea penala. Banuiesc ca CSM (Comform statutului) nu are atributii de conducere si comanda in Armata . Sau o fii uniforma lor de "sistem"?

# Gica de la Barchet date 16 September 2023 18:29 +1

Daca pe Parlog l-au "albit" pentru propaganda politica in favoarea unui partid, s-ar putea ca in viitor sa apara si alti "PARLOGI" mai tari in gura ca primul si propagandisti ai unor partide extremiste si nu le veti putea face nimic pe motiv ca ati creat un precedent si unul periculos.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva