24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

CES CONFIRMA MAGISTRATII – Iata avizul Consiliului Economic si Social privind refuzul Guvernului de a le achita judecatorilor, procurorilor si grefierilor drepturile salariale stabilite prin hotarari judecatoresti: “Atac direct la independenta justitiei, in ansamblul sau... Abuz de putere din partea Guvernului... Este incalcat principiul egalitatii statutului cu cetatenilor in fata legii” (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 December 2023 15:41
Vizualizari: 8692

Criticile magistratilor si grefierilor in legatura cu refuzul Guvernului de a plati drepturile salariale stabilite prin hotarari judecatoresti definitive au fost insusite de Consiliul Economic si Social (CES), condus de Bogdan Simion (foto). Mai exact, in avizul negativ dat “Ordonantei de Urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consilidare fiscala, pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru prorogarea unor termene”, CES invoca fix problemele samnalate de magistrati si grefieri.


 

Astfel, CES a avizat negativ joi, 14 decembrie 2023, Ordonanta de Urgenta privind masurile fiscale, insa in forma pusa in dezbatere, nu cea adoptata de Guvern. Ne referim la forma initiala care prevedea acordarea de titluri de plata pentru magistratii si grefierii care au de primit drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti (click aici pentru a citi), masura care a disparut din OUG-ul adoptat joi seara, 14 decembrie 2023, de Executiv (click aici pentru a citi). Chiar si asa, concluziile sunt aceleasi: Consiliul Economic si Social achieseaza la nemultumirile magistratilor si grefierilor, mentionand in avizul negativ fix ceea ce acestia au acuzat.


Iata mentiunile CES in legatura cu refuzul statului de a achita drepturile salariale ale magistratilor si grefierilor stabilite prin hotarari judecatoresti (vezi facsimil):


- emiterea unui act normativ prin care statul roman se legitimeaza sa nu respecte obligatiile stabilite prin hotarari pronuntate de puterea judecatoreasca, are un caracter arbitrar, lasa fara continut forta executorie a hotararilor judecatoresti si este un atac direct la independenta justitiei, in ansamblul sau;

- prin introducerea in proiectul de ordonanta de urgenta a unor masuri fiscal-bugetare exclusiv cu privire la salariatii din sistemul judiciar, Guvernul Romaniei instituie un tratament discriminatoriu in interiorul sistemului bugetar, intrucat numai drepturile salariale ale acestora sunt transformate in titluri de plata;

- nerespectarea obligatiilor de plata cu privire la creantele reprezentate de neaplicarea integrala a prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv prin prorogarea, suspendarea, mentinerea in plata la un nivel inferior, reprezinta un abuz de putere din partea Guvernului;

- totodata, este incalcat principiul egalitatii statutului cu cetatenilor in fata legii, in situatia in care, in calitate de debitor, puterea executiva, stabileste arbitrar si proroga modul de executare a obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti definitive. Aceste drepturi au fost deja esalonate pe o perioada de 5 ani, incepand cu anul 2018, iar o noua esalonare pe o durata si mai indelungata de timp face ca obligatia de plata si de asigurare a fondurilor necesare platii sa depinda exclusiv de vointa guvernului, care in ultima perioada a preluat prerogativele puterii legislative si care 'legifereaza' dupa bunul plac, daca, si mai ales cand, isi executa obligatiile fata de proprii cetateni. Prin hotararea din data de 30.03.2023, Romania a fost condamnata la CEDO in cauza State si altii contra Romaniei, pentru ca a refuzat sa execute sau a executat intarziat hotararile judecatoresti”.

 * Cititi aici integral avizul Consiliului Economic si Social

Comentarii

# Sunt 10 mii de magistrati si tipati ca broastele date 17 December 2023 18:22 -29

Unde ati fost cant UNUI SINGUR cetatean roman i-au fost lezate drepturile prin hotarari judecatoresti? Vreti numai bani, bani si iar bani. Ca voi sunteti singurii care munciti. Strajerii dreptatii. Portocala? E o victima. Se stie. Vitele alea anchetate nu a vrut sa recunoaste domle. Cum ce? Exact. Milioane de victime paradite de justitie. Toti taceti malc. Trebuie banii la Onea?? Toti pe scari. Greva.

# Brutus date 17 December 2023 19:13 +450

Guvernul României din 22.12.2023 - 08.01.2024 da liber la Trezorerie pentru sărbători. Asadar, ce plati va face ptr sistemul de justiție pana la 31.12.2023?

# maxtor date 17 December 2023 19:56 +173

-mai trebuie doar insusite de catre Prezidentul Klaunus ("presedintele Republicii" nu altu)

# Brutus date 17 December 2023 21:49 +240

" Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti". Pentru viitor ar trebui gasita o solutie ca in cauzele avand ca obiect "drepturi salariale" sa fie chemat in garantie, Ministerul Finantelor care are ca atributie in mod evident alocarea de fonduri pentru institutiile bugetare, in calitate de ordonatori principali de credite.

# Io date 17 December 2023 22:36 -191

Cand alti bugetari au castigat in instanta drepturi salariale restante, executarile silite au fost suspendate de drept...esalonare pe 5 ani, asa zice legea.Cum au solutionat magistratii contestatiile le executare ? Acu', daca e vorba de domniile lor, nu e legal. Sunt cetateni mai presus de lege?

# Blabla date 18 December 2023 17:45 -11

Pt Io- Pai deja la magistrati fusese esalonata executarea- iar acum o esaloneaza iar. Asta e discutia. Nu ai inteles vad

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva